Ştiri
Inspectorii ITM încep campania de verificare a securității în muncă în construcții

În perioada 13 februarie 2023 – 6 decembrie 2023, se derulează campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.

Construcțiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia națională.

 

În baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvență care indică numărul de accidentați care revin la 1000 de lucrători s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă.

 

Situația se datorează caracteristicilor muncii în acest domeniu de activitate, respectiv:

 

-             nivelul, în mare măsură, scăzut al pregătirii personalului;

-             caracterul sezonier al lucrărilor;

-             modificarea continuă a mediului de muncă;

-             modificarea frecventă a locației;

-             procent ridicat de lucrători fără forme legale;

-             pericolelor de accidentare existente în mediul de muncă.

 

Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2022, Direcția de Control Securitate și Sănătate în Muncă a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

 

Față de aceeași perioada a anului 2021 numărul de accidentați mortal a crescut cu 11,4% - reprezentând 21,44 % din totalul accidentaților mortal din domeniul construcțiilor.

 

Dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă - 899 în primul trimestru al anului 2022, domeniul construcții cădiri ocupă poziția a treia cu 47 accidentați 5,2% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal - reprezentând 21,44 % din totalul accidentaților mortal cu 11,4% mai mult față de aceeași perioada a anului 2021.

 

În acest sens, Inspecția Muncii a desfășurat în anul 2022, o campanie națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor.

 

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite în urma controalelor efectuate în anul 2022 sunt următoarele:

 

-             Locurile de muncă sunt fără sisteme de protecție colectivă, fără balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară), fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime.

-             Lucrătorii care nu utilizează echipamentele individuale de protecție corespunzătoare (centuri de siguranță sau alte mijloace de ancorare, căști, bocanci) sunt admiși la lucru de către șefii de echipă, maiștrii sau conducătorii locurilor de muncă desemnați de către angajator.

-             Instruiri incomplete sau neconsemnate în fișele de instruire individuale.

-             Platformele de lucru, pasarelele și scările schelelor prezintă riscuri de accidentare în timpul utilizării și sunt construite fără a avea un proiect tehnic.

-             “Planul propriu de securitate și sănătate al șantierului“ nu este completat și adaptat în funcție de evoluția lucrărilor de către subantreprenori.

 

Grupul țintă al acestei campanii naționale îl reprezintă angajatorii și lucrătorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor - cod CAEN 41, 42 și 43.

 

Direcția de Control Securitate si Sănătate în Muncă a considerat necesară organizarea și coordonarea campanii naționale și acțiuni sectoriale care au avut ca obiective:

 

-             Creșterea gradului de implicare a angajatorilor și a lucrătorilor din domeniul construcțiilor în ceea ce privește obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime, al surpării malurilor la lucrările de excavații. Asigurarea de echipamente colective de protecție și individuale în proporție de 100% .

-             Respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor.(din numărul total de fișe de instruire verificate, instruirea să fie efectuată in mod corespunzător în proporție de 100%.

-             Implementarea măsurilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de ridicat. Din numărul total de instalații de ridicat și al calificării personalului deservent verificate, acestea să fie în proporție de 100% corespunzătoare.

 

Mijloacele necesare și metodele de realizare a obiectivelor propuse se bazează pe verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor cu privire la: 

 

-             organizarea activităților de securitate și sănătate în muncă pe șantierele temporare sau mobile;

-             instruirea lucrătorilor;

-             lucrul la înălțime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă;

-             utilizarea instalațiilor de ridicat pe șantierele temporare sau mobile;

-             cerințele minime de securitate și sănătate la lucrările de săpături;

-             angajatorii au asigurat condiții pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de muncă și postului său (la angajare/ la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/ la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru / la executarea unor lucrări speciale);

-             angajatorul a dispus de programe de instruire-testare la nivelul întreprinderii și/sau unității, pentru conducătorii locurilor de muncă/lucrători, pe meserii și activități;

-             angajatorul a elaborat instrucțiuni proprii pentru completarea și/sau aplicarea reglementarilor de securitate și sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și a locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor;

-             angajatorul a verificat și a supus încercărilor si controalelor periodice, instalațiile de ridicat si accesoriile acestora, inclusiv elementele componente si elementele de fixare, de ancorare si de sprijin conform dispozițiilor legale in vigoare;

-             angajatorul a luat măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor și a profesiilor prevăzute de legislația specifica pentru lucrătorii care deservesc instalațiile de ridicat si accesoriile acestora;

-             angajatorul a amenajat locurile de muncă situate la înălțime cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară) ;

-             angajatorul a verificat dacă platformele sau plasele de prindere, sunt montate pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime în baza unui proiect tehnic;

-             la lucrările de săpături, angajatorul a utilizat mijloacele de protecție colectivă împotriva surpării terenului - sprijiniri de maluri, pe întreaga înălțime a malului în zona de acțiune a lucrătorilor, conform proiectelor. De asemenea angajatorul asigură căi sigure pentru intrarea și ieșirea lucrătorilor din zona de excavații;

•             angajatorul a verificat dacă se respectă distanța suficientă față de excavații a grămezilor de pământ, materialelor și vehiculelor în mișcare conform precizărilor din proiect.

 

Campania națională se va desfășura în perioada 13.02.2023 - 06.12.2023.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ITM Botoșani atenționează: Amenzi de până la 20.000 pentru angajatorii care NU respectă legea!
Un om a murit la locul de muncă, zeci de botoșăneni și-au reclamat șefii la ITM

 

 

ANUNŢ SC Urban Serv SA Botoşani privind ocuparea funcției de Specialist Achiziții Publice
Societatea URBAN SERV SA Botoşani organizează în perioada 30 mai – 15 iunie 2023 concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției vacante de execuție de Specialist Achiziții Publice, în cadrul Biroului Achiziții, Aprovizionare,  cod COR 332301.
Copiii din Săveni și-au sărbătorit ziua alături de pompieri – GALERIE FOTO&VIDEO
De departe, cel mai așteptat moment a fost parcurgerea traseului aplicativ, sub directa coordonare a celui mai renumit salvator, Pompierul Sam.
FAZA ZILEI: USR-iștii supărați că directorul de la „Apă” are consilier personal: Nu este un înalt demnitar
Un alt subiect abordat în cadrul conferinței de la USR Botoșani a fost situația societății Nova Apaserv.
În atenția fermierilor: APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează că a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2022.
Nova ApaServ schimbă conductele pe o stradă care va fi asfaltată – FOTOGALERIE
Lucrări efectuate de Nova ApaServ pe o stradă din municipiul reședință de județ.
Noi servicii medicale GRATUITE de la 1 iulie: De ce tratamente vor putea beneficia pacienții
În vara acestui an, bolnavii vor beneficia de diferite tipuri de servicii medicale gratuite, decontate de stat.
FILTRE în tot județul, polițiștii au verificat șoferi, pietoni, bicicliști: AMENZI de peste 100.000 de lei
Aproximativ 400 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii botoșăneni.
10.000 de lei pentru apeluri FALSE la 112, într-o singură zi
În aceeași perioadă, mai mulți șoferi au rămas fără permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.
Ministrul Budăi atacat din sediul USR Botoșani: Se tot bate cu pumnul în piept/ Le pasă doar să își hrănească clientela de partid
Uniunea Salvați România – Filiala Botoșani a organizat o conferință la sediul partidului fiind abordate o serie de subiecte locale și naționale.
PROGRAMUL casieriilor Modern Calor în perioada 1-5 iunie
Programul de lucru cu publicul va fi reluat marți, 6 iunie.
O nouă PROPUNERE de la Guvern pentru profesori: Bani acordați în două tranșe
Executivul a actualizat oferta pentru profesori, astfel încât vor fi două tranșe a câte 2.000 de lei pentru fiecare dascăl. 
Fostul director al Muzeului Județean în DOLIU: În aceste momente cuvintele sunt de prisos!
S-a stins din viață, la nici 70 de ani, unul dintre cei mai apreciați ingineri constructori.
Tinerel tras pe dreapta, polițiștii au avut o surpriză când i-au cerut actele
Botoșăneanul în vârstă de 23 de ani s-a ales cu dosar penal în urma aventurii pe drumurile publice.
Anul școlar se va prelungi dacă greva profesorilor continuă: Mesajul ministrului Educației
După negocierile dintre ministrul Muncii, Marius Budăi și sindicaliștii din Educație, Ligia Deca anunță că nu va exista scenariul în care elevii aflați în ani terminali să nu dea examenele.
Şi-a luat la bătaie un consătean, polițiștii l-au ridicat urgent și l-au dus în arest
Bărbatul reținut este cercetat acum pentru lovire sau alte violențe.
Găsit cu doi pasageri în mașină, botoșănean lăsat fără carnet pentru 6 luni
Bărbatul a primit și o amendă de 5.000 de lei.
Greșeala pe care șoferii o consideră ”nevinovată” poate aduce amenzi de aproape 3.000 de lei
Numeroasele prevederi ale Codului Rutier nu sunt cunoscute de majoritatea conducătorilor auto și de aceea, pot avea parte de surprize la întâlnirile cu oamenii legii.
Povestea tulburătoare a botoșănencei care a primit a doua șansă la viață, muncea în Italia când a aflat că este bolnavă: Este o minune
Trei persoane au primit o nouă şansă la viaţă după ce o persoană în vârstă de 67 de ani a murit la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Aproape 1.400 de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă prin AJOFM
Mai bine de jumătate dintre noii angajați au peste 45 de ani.
Intră banii pe carduri: Mămicile primesc câte 2.000 de lei de la stat
10.000 de beneficiari se pot bucura de acest sprijin, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.6 o C
Dorohoi
25.7 o C
Bucecea
24.9 o C
Darabani
19.4 o C
Saveni
26.1 o C
Ştefăneşti
15.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.