Ştiri
În „oraşul căruţelor” oamenii au conducte nou-nouţe pentru apă potabilă, dar luptă din greu cu seceta

Nu mai este nicio noutate faptul că România este o ţară a paradoxurilor tragico-comice. 

Staţie de epurare a apelor uzate ultra-modernă

Nu de puţine ori, au fost făcute investiţii, ori de mântuială ori anapoda. Un astfel de caz, tipic românesc, poate fi observat şi în oraşul Flămânzi din judeţul Botoşani. În această localitate, autorităţile, prin societatea de apă şi canalizare cu capital de stat Nova Apaserv, au construit prin fonduri europene o staţie de epurare a apelor uzate ultra-modernă dar şi o reţea de 30 de kilometri, nou-nouţă, de conducte pentru apă curentă şi canalizare. O iniţiativă deosebită şi foarte utilă pentru cetăţeni, de altfel.

 

Ei bine, lucrurile bune se opresc deocamdată aici, iar paradoxurile româneşti încep să se ivească. Staţia de epurare care a costat 17.1 milioane de lei, stă închisă de un an de zile, iar oamenii pentru care s-au construit conducte noi, au primit apă cu porţia chiar în toiul verii. Şi asta fiindcă, aşa cum se zice în popor, au fost pusă căruţa înaintea boilor.

 

Staţia ultramodernă şi reţeaua la fel de performantă sunt aprovizionate cu apă tocmai de la Botoşani, adică pe o distanţă de peste 40 de kilometri, printr-o conductă veche de cel puţin 40 de ani, prin care doar 13% din apa pompată de la Botoşani ajunge la destinaţie. Cu alte cuvinte, a fost făcută staţie şi reţea ultramodernă, dar conducta, cea mai importantă de altfel pentru furnizarea apei la Flămânzi, încă nu.  

 

Staţie de epurare de 17 milioane de lei, în ”conservare”  

 

Oraşul Flămânzi este de fapt o fostă comună, transformată în aşezare urbană în anul 2004, atunci când România trebuia să îndeplinească  condiţiile de aderare la Uniunea Europeană. Flămânziulicia ca multe alte localităţi din judeţul Botoşani,nu beneficia de apă curentă decât într-o zonă limitată.Societatea Nova Apaserv, cea care furnizează servicii de apă şi canalizare în tot judeţul, subordonată Consiliului Judeţean, a atras însă fonduri europene în anul 2013 pentru a construi staţii de epurare dar şi pentru a extinde reţele de apă şi canalizare în mai multe localităţi şi zone din judeţ.

 

În special era vorba despre municipiul Dorohoi, oraşul Flămânzi şi comunele Vorona şi Tudora.  La Flămânzi, un oraş alimentat cu apă curentă doar pentru un cartier de blocuri, construit în centrul oraşului în perioada comunistă şi pentru o fostă filatură, s-a luat decizia construirii din fonduri europene a unei staţii de epurare a apelor uzate. Totodată s-au făcut planuri în 2013 pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare. La aceea vreme, Flămânziul avea doar 3 kilometri de conducte iar după reabilitare urmează să beneficieze de 30 de kilometri de conducte moderne.

 

De staţia de epurare dar şi de noua reţea de apă şi canalizare vor beneficia şi satele învecinate. Zis şi făcut. Acum un an de zile a fost terminată staţia de epurare ultra-modernă de la Flămânzi. Staţia oraşului folosea centrifuge,pentru ca nămolul rezultat din epurarea apelor să nu emane niciun fel de miros iar instalaţia este proiectată pentru a avea costuri mici.  

 

Totodată reţeaua modernă extinsă de apă şi canalizare ar urma să fie finalizată în luna decembrie a acestui an. Numai staţia de epurare a costat 17,1 milioane de lei, fonduri europene. Era un vis împlinit al oamenilor din Flămânzi.

”De 40 de ani aşteaptă oamenii apă curentă în toată zona şi o staţie de epurare. A început construcţia unei în anii 80, dar după 90 a rămas în paragină. Acum a fost construită aceasta acum un an”, spune Ioan Guraliuc,viceprimarul oraşului Flămânzi.

 

Visul flămânzenilor a rămas tot un vis

 

Deşi a fost finalizată, staţia de epurare de la Flămânzi se află ”în conservare” de un an de zile. Adică nu a fost folosită niciodată.

”Este în conservare fiindcă nu are materia primă, adică apa”, spune viceprimarul din Flămânzi.    

 

Reţea ultra-modernă alimentată de o ţeavă veche şi găurită  

 

Pe scurt, cu staţie de epurare ultra-modernă şi reţea de distribuţie a apei curente aşiderea, oamenii din Flămânzi şi satele învecinate au suferit de sete toată vara. În această vară oamenii care nu fântâni prin curte, în special cei care stau la blocurile din centrul oraşului, fie au primit apă cu porţia, fie nu au avut deloc apă la robinete în plină caniculă. Apa nu ajunge la etajul patru al blocurilor, nu are presiune şi este foarte puţină. Explicaţia este una halucinantă.

 

Flămânziul este alimentat cu apă, printr-o conductă care vine tocmai de la Cătămărăşti, din apropierea municipiului Botoşani, adică de la 40 de kilometri depărtare. Conducta , cu pricina, construită de comunişti în anii 70, are peste 40 de ani vechime. Este din azbociment şi aduce la Flămânzi doar 13% din apa pompată de la Cătămărăşti pentru acest oraş.

 

De vină spun şefii de la Nova Apaserv, sunt pierderile prin conducta extrem de veche dar şi furturile de apă de pe traseu.  

”Ne confruntăm cu multe consumuri frauduloase în special pe această zonă. Dacă s-ar diminua mare parte din pierderi şi furturi, apa ar ajunge la toţi consumatorii. Pierderile plus consumurile frauduloase sunt 65-70% pe conducta Flămânzi”, precizează Cătălin Fetcu, director la Nova Apaserv.

Autorităţile locale spun însă că situaţia este însă de-a dreptul tragico-comică. Tragică în special pentru localnici. De fapt această conductă,şi fără niciun fel de pierdere pe traseu nu va putea să facă faţă noilor cerinţe. Adică a fost reabilitată şi extinsă reţea, dar conducta care alimentează de fapt întregul sistem, şi cea mai importantă de altfel în acestă ecuaţie, rămâne aceeaşi. Veche, îngustă şi casabilă. Propriu-zis, ea a fost proiectată în anii 70 pentru a face faţă doar unui cartier mic cu blocuri şi a unei filaturi.

”Această conductă este subdimensionată. Ea a fost făcută pentru un număr mic de locuitori. Ea nu face faţă la 3 kilometri de reţea. Cum o să facă faţă unei reţele de 30 de kilometri ? Plus pe aceeaşi conductă se consumă şi până ajunge apa la Flămânzi”, spune viceprimarul din Flămânzi.  

Culmea, şefii de la Nova Apaserv spun că abia acum se încearcă o proiectare a unei noi conducte de alimentare pe aceste tronson. Adică una adecvată cerinţelor. Pe scurt,abia la un an după ce a fot făcută staţia de epurare, iar reţeaua de distribuţie a apei este aproape gata, se pune problema înlocuirii unei conducte principale care nu mai face faţă şi care ar trebuie să alimenteze noua investiţie.

”Avem în pregătire un proiect pentru construcţia unei conducte noi spre Flămânzi, o conductă care pleacă de la staţia de pompare din Cătămărăşti. Este un proiect în pregătire, în următorii ani va fi realizat”, adaugă reprezentantul Nova Apaserv. (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

loading...
300 de oameni acasă, pierderi de 180.000 de euro pe zi de la sistarea apei! O companie de prestigiu pregăteşte solicitarea unor daune uriaşe
EXPLOZIV: “Apele Române” susţin că Nova Apaserv ştia de 3 LUNI de lucrări, anunţul întreruperii s-a “pierdut” la un fax
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi

 

Viorica Dăncilă și miniștrii cu elicopterul în Moldova, au trecut peste Botoșani și au fost fluierați la Iași
Premierul Viorica Dăncilă și Mihai Fifor, secretar general PSD și ministru interimar al Afacerilor Interne s-au folosit de un aparat de zbor pentru turneul electoral din nordul țării.
Decor de poveste și multe zâmbete: Copii și medici adunați în „grădina terapeutică” – GALERIE FOTO
Clipe frumoase petrecute de câțiva copii speciali de la Botoșani.
Un supermarket din municipiu face angajări: CE se caută
Noi posturi sunt disponibile la un supermarket din Botoșani.
LOVITURĂ la proiectul Botoșani – Tg. Frumos: CNAIR nu are bani și cere fonduri europene pentru modernizare
În timp ce o licitație este în plină desfășurare iar rezultatul ar urma să fie comunicat undeva prin luna octombrie, oficialii din ministerul transporturilor vin cu un nou anunț surprinzător. Și anume cu un proiect prin care se încearcă atragerea de fonduri europene, semn că bugetul de stat nu poate susține această investiție.
Fostul antrenor de la FC Botoșani la un pas să ajungă la FCSB: Tentația e mare să mă duc
Fostul antrenor de la FC Botoșani este aproape să antreneze FCSB-ul lui Gigi Becali.
Locuitorii unui oraș speriați de-un „psihopat” din Botoșani care atacă femei și copii
Ieri, 14 august, pe strada Libertății din Alexandria, a avut loc o altercație între un taximetrist din Alexandria și „psihopatul” de la Botoșani.
Proconsul a aprins mii de luminițe la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După DJ Project și Superchill pe scena de la Cornișa AquaPark & Sports a urcat Pronconsul.
Marea surpriză a SummerFest a rupt lumea în două cu… tobele și Rock YouVIDEO & GALERIE FOTO
Șapte băieți și două fete, marea senzație a serii la Summer Fest Botoșani 2019.
Accident produs de o șoferiță din Botoșani, mașină PROIECTATĂ în gard, o femeie rănită
Două mașini avariate, o persoană rănită, iar branșamentul de alimentare cu gaze naturale al unui complex de locuințe a fost afectat.
Comunicat ședință ordinară Consiliul Județean Botoșani
Astăzi, 25 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Consiliului Județean Botoșani, în sala de ședințe a Palatului Administrativ, a avut loc ședința ordinară a C.J.
Comunicat CJ Botoșani: Depunere proiect POC cu Consiliul Raional Hliboca
Consiliul Județean Botoșani, având ca partener Consiliul Raional Hliboca (Ucraina), a depus în cadrul Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, Prioritatea 1.1 Cooperare instituțională în domeniul educației în vederea îmbunătățirii accesului la educație și a calității educației, proiectul intitulat “Rețea educațională transfrontalieră între Județul Botoșani (România) și Raionul Hliboca (Ucraina)”.
COMUNICAT DE PRESĂ: Conducerea CJ a semnat contractele de finanțare pentru ONG-uri
Conducerea Consiliului Județean Botoșani a semnat astăzi, la sediul instituției, contractele de finanțare pentru proiectele ce se vor implementa în baza Programului anual pentru finanțări nerambursabile, conform Legii nr. 350/2005.
ANUNȚ Convocare ședință extraordinară Consiliul Județean Botoșani
Președintele Consiliului Județean Botoșani, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. (2) şi (4) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările ulterioare,
Județul Botoșani implementează proiectul: „Administrație modernă în sprijinul cetățenilor”
Județul Botoșani - Consiliul Județean Botoșani, anunță în calitate de beneficiar implementarea proiectului: „Administrație modernă în sprijinul cetățenilor”, cod MySMIS 126412.
ATENȚIE, șoferi: A apărut o nouă metodă de ÎNȘELĂCIUNE
După metoda Accidentul, șoferii cad victime unei noi forme de înșelăciune.
Un nou focar de pestă, zeci de porci UCIȘI: Se pregătește o altă RESTRICȚIE pentru botoșăneni - FOTO
Autoritățile de la Botoșani sunt în alertă din noi după apariția unui alt focar de pestă porcină africană.
13 femei pe-un loc! Bătaie pentru un post la un spital din municipiu
Mai multe posturi au fost scoase la concurs la cea mai mare unitate medicală din Botoșani.
Tânără amenințată cu MOARTEA și doi bărbați bătuți de un inconștient de 20 de ani
Tânărul în vârstă de 21 de ani a fost prins de oamenii legii.  
Pentru ce să te muți într-un apartament nou, marca Unique Residence
(P) Nivelul superior de siguranță seismică, durata maximă de viață a clădirii, materialele de construcții moderne
După ce a întors fundul botoșănenilor, Dăncilă și-a luat porția de fluierături la Iași: Atâta ştie, să ne ţină în sărăcie
A fugit de protestatarii de la Botoșani, dar nu a scăpat de cei de la Iași.
Urmatorii ani poate insemna si urmatoarea suta de ani ! Cand ati avut la dispozitie fondurile europene , de ce nu ati inceput investitia cu ce trebuia - conducta de aductiune corespunzatoare debitului si presiunii pentru alimentarea numarului mare al populatiei din zona ! Si apoi celelalte. Debarasati-va odata pentru totdeauna de prioritatile si ambitiile politice si adaptati-va realitaii.
24 octombrie 2017, 10:15
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Suntem mulți care vrem binele satelor și orașelor noastre, binele Botoșaniului și al Nordului. E imposibil ca, odată ce ne-am întâlnit, să nu continuăm să ne întâlnim. De aici resursele noastre de a merge mai departe”, Ș ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7274 lei
USD
Dolarul SUA
4.2656 lei
CHF
Francul elveţian
4.3506 lei
GBP
Lira sterlină
5.1830 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0076 lei
XAU
Gramul de aur
207.0308 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4566 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8909 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2083 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1836 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6338 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.