Ştiri
În „oraşul căruţelor” oamenii au conducte nou-nouţe pentru apă potabilă, dar luptă din greu cu seceta

Nu mai este nicio noutate faptul că România este o ţară a paradoxurilor tragico-comice. 

Staţie de epurare a apelor uzate ultra-modernă

Nu de puţine ori, au fost făcute investiţii, ori de mântuială ori anapoda. Un astfel de caz, tipic românesc, poate fi observat şi în oraşul Flămânzi din judeţul Botoşani. În această localitate, autorităţile, prin societatea de apă şi canalizare cu capital de stat Nova Apaserv, au construit prin fonduri europene o staţie de epurare a apelor uzate ultra-modernă dar şi o reţea de 30 de kilometri, nou-nouţă, de conducte pentru apă curentă şi canalizare. O iniţiativă deosebită şi foarte utilă pentru cetăţeni, de altfel.

 

Ei bine, lucrurile bune se opresc deocamdată aici, iar paradoxurile româneşti încep să se ivească. Staţia de epurare care a costat 17.1 milioane de lei, stă închisă de un an de zile, iar oamenii pentru care s-au construit conducte noi, au primit apă cu porţia chiar în toiul verii. Şi asta fiindcă, aşa cum se zice în popor, au fost pusă căruţa înaintea boilor.

 

Staţia ultramodernă şi reţeaua la fel de performantă sunt aprovizionate cu apă tocmai de la Botoşani, adică pe o distanţă de peste 40 de kilometri, printr-o conductă veche de cel puţin 40 de ani, prin care doar 13% din apa pompată de la Botoşani ajunge la destinaţie. Cu alte cuvinte, a fost făcută staţie şi reţea ultramodernă, dar conducta, cea mai importantă de altfel pentru furnizarea apei la Flămânzi, încă nu.  

 

Staţie de epurare de 17 milioane de lei, în ”conservare”  

 

Oraşul Flămânzi este de fapt o fostă comună, transformată în aşezare urbană în anul 2004, atunci când România trebuia să îndeplinească  condiţiile de aderare la Uniunea Europeană. Flămânziulicia ca multe alte localităţi din judeţul Botoşani,nu beneficia de apă curentă decât într-o zonă limitată.Societatea Nova Apaserv, cea care furnizează servicii de apă şi canalizare în tot judeţul, subordonată Consiliului Judeţean, a atras însă fonduri europene în anul 2013 pentru a construi staţii de epurare dar şi pentru a extinde reţele de apă şi canalizare în mai multe localităţi şi zone din judeţ.

 

În special era vorba despre municipiul Dorohoi, oraşul Flămânzi şi comunele Vorona şi Tudora.  La Flămânzi, un oraş alimentat cu apă curentă doar pentru un cartier de blocuri, construit în centrul oraşului în perioada comunistă şi pentru o fostă filatură, s-a luat decizia construirii din fonduri europene a unei staţii de epurare a apelor uzate. Totodată s-au făcut planuri în 2013 pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare. La aceea vreme, Flămânziul avea doar 3 kilometri de conducte iar după reabilitare urmează să beneficieze de 30 de kilometri de conducte moderne.

 

De staţia de epurare dar şi de noua reţea de apă şi canalizare vor beneficia şi satele învecinate. Zis şi făcut. Acum un an de zile a fost terminată staţia de epurare ultra-modernă de la Flămânzi. Staţia oraşului folosea centrifuge,pentru ca nămolul rezultat din epurarea apelor să nu emane niciun fel de miros iar instalaţia este proiectată pentru a avea costuri mici.  

 

Totodată reţeaua modernă extinsă de apă şi canalizare ar urma să fie finalizată în luna decembrie a acestui an. Numai staţia de epurare a costat 17,1 milioane de lei, fonduri europene. Era un vis împlinit al oamenilor din Flămânzi.

”De 40 de ani aşteaptă oamenii apă curentă în toată zona şi o staţie de epurare. A început construcţia unei în anii 80, dar după 90 a rămas în paragină. Acum a fost construită aceasta acum un an”, spune Ioan Guraliuc,viceprimarul oraşului Flămânzi.

 

Visul flămânzenilor a rămas tot un vis

 

Deşi a fost finalizată, staţia de epurare de la Flămânzi se află ”în conservare” de un an de zile. Adică nu a fost folosită niciodată.

”Este în conservare fiindcă nu are materia primă, adică apa”, spune viceprimarul din Flămânzi.    

 

Reţea ultra-modernă alimentată de o ţeavă veche şi găurită  

 

Pe scurt, cu staţie de epurare ultra-modernă şi reţea de distribuţie a apei curente aşiderea, oamenii din Flămânzi şi satele învecinate au suferit de sete toată vara. În această vară oamenii care nu fântâni prin curte, în special cei care stau la blocurile din centrul oraşului, fie au primit apă cu porţia, fie nu au avut deloc apă la robinete în plină caniculă. Apa nu ajunge la etajul patru al blocurilor, nu are presiune şi este foarte puţină. Explicaţia este una halucinantă.

 

Flămânziul este alimentat cu apă, printr-o conductă care vine tocmai de la Cătămărăşti, din apropierea municipiului Botoşani, adică de la 40 de kilometri depărtare. Conducta , cu pricina, construită de comunişti în anii 70, are peste 40 de ani vechime. Este din azbociment şi aduce la Flămânzi doar 13% din apa pompată de la Cătămărăşti pentru acest oraş.

 

De vină spun şefii de la Nova Apaserv, sunt pierderile prin conducta extrem de veche dar şi furturile de apă de pe traseu.  

”Ne confruntăm cu multe consumuri frauduloase în special pe această zonă. Dacă s-ar diminua mare parte din pierderi şi furturi, apa ar ajunge la toţi consumatorii. Pierderile plus consumurile frauduloase sunt 65-70% pe conducta Flămânzi”, precizează Cătălin Fetcu, director la Nova Apaserv.

Autorităţile locale spun însă că situaţia este însă de-a dreptul tragico-comică. Tragică în special pentru localnici. De fapt această conductă,şi fără niciun fel de pierdere pe traseu nu va putea să facă faţă noilor cerinţe. Adică a fost reabilitată şi extinsă reţea, dar conducta care alimentează de fapt întregul sistem, şi cea mai importantă de altfel în acestă ecuaţie, rămâne aceeaşi. Veche, îngustă şi casabilă. Propriu-zis, ea a fost proiectată în anii 70 pentru a face faţă doar unui cartier mic cu blocuri şi a unei filaturi.

”Această conductă este subdimensionată. Ea a fost făcută pentru un număr mic de locuitori. Ea nu face faţă la 3 kilometri de reţea. Cum o să facă faţă unei reţele de 30 de kilometri ? Plus pe aceeaşi conductă se consumă şi până ajunge apa la Flămânzi”, spune viceprimarul din Flămânzi.  

Culmea, şefii de la Nova Apaserv spun că abia acum se încearcă o proiectare a unei noi conducte de alimentare pe aceste tronson. Adică una adecvată cerinţelor. Pe scurt,abia la un an după ce a fot făcută staţia de epurare, iar reţeaua de distribuţie a apei este aproape gata, se pune problema înlocuirii unei conducte principale care nu mai face faţă şi care ar trebuie să alimenteze noua investiţie.

”Avem în pregătire un proiect pentru construcţia unei conducte noi spre Flămânzi, o conductă care pleacă de la staţia de pompare din Cătămărăşti. Este un proiect în pregătire, în următorii ani va fi realizat”, adaugă reprezentantul Nova Apaserv. (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

loading...
300 de oameni acasă, pierderi de 180.000 de euro pe zi de la sistarea apei! O companie de prestigiu pregăteşte solicitarea unor daune uriaşe
EXPLOZIV: “Apele Române” susţin că Nova Apaserv ştia de 3 LUNI de lucrări, anunţul întreruperii s-a “pierdut” la un fax
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi

 

Sindicatele din Ministerul Muncii îl acuză pe Marius Budăi că face campanie pe spatele pensionarilor și funcționarilor
Un nou scandal se ţese în aceste zile în jurul Guvernului. 
Iftime ar vrea să-l aducă pe Teixeira de la FCSB: E interesant foc
Filipe Teixeira, 38 de ani, și-a încheiat contractul cu FCSB, însă echipele din România sunt în continuare cu ochii pe el. După CFR Cluj, și FC Botoșani „tânjește” după mijlocașul portughez.
Căminul cultural de la Mihăileni transformat de un celebru violonist într-o adevărată sală de concerte – FOTO
Zeci de bătrâni, tineri şi copii au luat parte la eveniment.
Cum să îți întreții smartphone-ul: Sfaturi pentru un telefon perfect funcțional
(P) Telefonul mobil a devenit un obiect indispensabil omului. Multe persoane isi doresc telefoane tot mai scumpe, mai performante, mai ales ca, intr-o oarecare masura, smartphone-ul ramane si o exprimare a statutului social al omului.
POVESTEA botoșăneanului întors din Polonia pentru o afacere de familie - Fără muncă nu faci nimic
Există și botoșăneni care se întorc din străinătate pentru a-și face un trai mai bun acasă unde își deschid o afacere.
Protecția Consumatorilor o caută pe femeia care făcea suc cu apă de la pompa din Cornișa, comercianta este DE NEGĂSIT
Un clip în care o femeie făcea suc pe iarba din Parcul de Agrement Cornișa folosindu-se de apa pentru udarea gazonului a devenit viral pe internet dar și în presa națională. Autoritățile locale s-au autosesizat în urma scandalului cu sucul făcut pe spațiul verde și surprins de către un consumator din Botoșani. 
ANGAJĂRI la Cornișa, de la om de serviciu la bufetieri sau administrator pentru restaurant
Schema de personal de la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa încă nu este completă 100%.
SPIONAJ la E.ON: Un șef fura în weekend datele clienților din Botoşani şi din alte judeţe, pentru a le vinde
Anchetă explozivă finalizată de procurorii de la Crimă Organizată. 
Tânăr băgat după gratii la Botoşani pentru amor cu o elevă
Un tânăr va petrece luni bune după gratii în Penitenciarul Botoşani.
Zeci de mii de șoferi ținuți în stand-by cu taxa auto: CÂȚI botoșăneni și-au primit banii
Peste 13.500 de șoferi botoșăneni își așteaptă banii pe taxa auto.
Mârâieli politice și pe mizeria de la Cornișa: Urban Serv NU a primit nicio solicitare OFICIALĂ de la Primărie
La o zi după ieșirile publice ale directorului Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) cu privire la salubrizarea din parcul de agrement Cornișa, directorul de la societatea Urban Serv a reacționat.
PERICOL la iarbă verde pentru copii – Câteva cazuri au ajuns la spital
Odată cu încălzirea temperaturilor, ieșitul la iarbă verde începe să devină un lucru frecvent. Iar în unele cazuri, o ieșire în natură poate duce la situații mai puțin plăcute.
Două echipe din Botoșani calificate la turneul regional de mini-fotbal
Echipe din toată țara participă la un campionat național de mini-fotbal.
ASTĂZI: Roșiile de la trei botoșăneni au ajuns pe tarabele din Piața Centrală: PREȚURILE GALERIE FOTO
Astăzi, 22 mai 2019, pe tarabele din Piața Centrală au apărut primele roșii de la producătorii agricoli din Botoșani.
Profesorii fug de la țară pentru un post la oraș - Zeci de transferuri la Botoșani
La mijlocul lunii a cincea, mai mulți profesori botoșăneni au ales să-și părăsească locul de muncă unde profesau de un an sau chiar mai mulți în favoarea altuia.
Ministrul Educaţiei vrea să elimine notele de la anumite materii - DETALII
Ministerul Educației pregătește o nouă lege a educației, ce prevede inclusiv eliminarea notelor la patru materii .
Copil beat și bătut ajuns cu hemoragie la spital, MEDICII au rămas uimiți de starea lui
Se pare că bătaia și consumul de alcool nu sunt întâlnite doar în rândul adulților, ci și al minorilor, cel puțin în județul nostru.
FOTOREPORTAJ: PRIMELE roșii din Botoșani culese cu prefect și directori din solarul unei familii
Unde se muncește se văd și rezultatele. O familie din Botoșani și-a cules astăzi roadele muncii și a mers la piață pentru a-și vinde marfa. Vorbim de producătorii incluși în Programul Tomate. Am făcut cunoștință cu Constantin Aniculăiesei din satul Hudum, comuna Curtești care muncește alături de soția sa Elena și fiul lui care este și el tot producător agricol.
Mai multe terenuri de joacă din municipiu au fost modernizate: Încep lucrările la altele – GALERIE FOTO
Noi echipamente au fost amplasate în mai multe spaţii de joacă din municipiul Botoşani.
Veşti BUNE pentru angajaţi: Urmează o nouă MINIVACANŢĂ
Urmează o nouă minivacanţă pentru salariaţii români.
Urmatorii ani poate insemna si urmatoarea suta de ani ! Cand ati avut la dispozitie fondurile europene , de ce nu ati inceput investitia cu ce trebuia - conducta de aductiune corespunzatoare debitului si presiunii pentru alimentarea numarului mare al populatiei din zona ! Si apoi celelalte. Debarasati-va odata pentru totdeauna de prioritatile si ambitiile politice si adaptati-va realitaii.
24 octombrie 2017, 10:15
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
„Nu am fost solicitați. Nu putem să acționăm pentru că după cum știți, Curtea de Conturi vine în controale încrucișate. Nu putem să acționăm decât în baza unei comenzi clare și ferme și am fi făcut-o cu cea mai mare pl ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7625 lei
USD
Dolarul SUA
4.2638 lei
CHF
Francul elveţian
4.2211 lei
GBP
Lira sterlină
5.4024 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8610 lei
XAU
Gramul de aur
174.6516 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2379 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4585 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9394 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1839 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6377 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.