Ştiri
Gările sinistre din Botoșani și viaţa de coşmar a navetiştilor: Frig, frică, şi de la capăt

În judeţul Botoşani, aproximativ 7.000 de elevi de la ţară fac naveta. O bună parte dintre aceştia merg cu trenul, fie din comunele mai sărace către cele care au liceu, fie către colegiile din oraşe şi municipii.

Navetiştii sunt nevoiţi să aştepte trenul în staţiile de tren şi câte o oră-două dacă sunt defecţiuni sau întârzieri, mai ales iarna. Condiţiile din majoritatea gărilor rurale din judeţ sunt greu de imaginat în secolul XXI: săli de aşteptare devastate, pereţi, geamuri şi uşi sparte, fără lumină şi fără căldură.

 

Este coşmarul pe care mulţi elevi sunt nevoiţi să-l îndure zilnic doar pentru a avea parte de educaţie.

 

După o aşteptare ca în congelator, de multe ori navetiştii se urcă în trenuri la fel de neîncălzite şi cu defecţiuni repetate, scrie Adevărul.

 

„Mie îmi vine să plâng când trebuie să plec la serviciu luni. Credeţi-mă! Şi nu pentru că nu-mi place ce fac sau că-i grea munca. Ci fiindcă trebuie să mă duc în ghetoul ăla de gară şi să aştept până fac pe mine de frig. Când ajung în tren, tot frig. Uşile nu se închid toate. Toaletele murdare. Nu se merită banii”, spune un botoşănean care face naveta din gara Todireni.

 

 

„Frig, frică, şi de la capăt”

 

Dacă navetiştii trecuţi deja prin viaţă îndură mai uşor condiţiile, pentru elevi este cel mai greu. În judeţul Botoşani sunt mai puţin de zece gări, dintre care majoritatea sunt halte din mediul rural. La Halta Zlătunoaia, din comuna Albeşti, se adună zilnic zeci de elevi care pleacă la liceul din Truşeşti.

 

Printre ei şi Andreea, o elevă de 17 ani, din Albeşti. Tânăra face naveta de aproape doi ani. Drumul cu trenul până la destinaţie durează cel mult 15 minute, dar cea mai grea este aşteptarea din staţie. De obicei, trenul ar trebui să ajungă la 11,45, dar ca să fie sigură vine cu o jumătate de oră înainte.

 

Halta este efectiv în câmp şi până la ea merge pe jos încă vreo doi-trei kilometri.

 

Dacă este frig afară, totul se transformă într-o experienţă de coşmar. Halta are o sală de aşteptare cu geamuri şi uşi distruse aproape complet. Nu este niciun fel de sursă de încălzire şi nici lumină. De obicei, elevii merg în grup, mai ales după ce, în 2014, o femeie şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacată, pe întuneric, în halta Zlătunoaia.

 

„Frig, frică, şi de la capăt. Aşa în fiecare zi. Eu singură nu plec în staţie”, spune Andreea.

 

Alţi călători nici măcar nu intră în sălile de aşteptare pentru că, spun ei, miroase a urină şi a mizerie.

 

„Ăsta pare un loc pustiu, sincer. Dar asta este. Cu maşina, drumu-i fărmat aşa de tare, că sărăceşti să o repari”, spune un alt navetist din gara Zlătunoaia.

 

 

Mai bine afară decât în staţie

 

Cazul haltei Zlătunoaia este departe de a fi singular. La aproximativ 12 kilometri se află gara Todireni.

 

O construcţie frumoasă din cărămidă, cu o arhitectură de acum 100 ani. Lucrurile bune se opresc însă aici. Sala de aşteptare este ceva mai primitoare decât cea din Zlătunoaia, şi pe deasupra are o casă de bilete, dar şi un mic birou unde se adună câţiva angajaţi.

 

În rest, aceeaşi atmosferă neprimitoare, mai ales în lunile reci. În sala de aşteptare pe alocuri cade tencuiala, soba este doar o amintire, iar în loc de lumină, pe tavan atârnă un suport metalic fără neon.

 

Multe uşi sunt „zăvorâte” parcă în bătaie de joc cu bucăţi de placaj. Şi în gara Todireni aşteaptă navetiştii sau cei care vor să meargă cu trenul la Iaşi. Pe aici trece regionalul care vine din Dorohoi şi pleacă la Iaşi. Pe unul dintre peroane aşteaptă o tânără din Hlipiceni, care merge săptămânal la cursurile de master. De fiecare dată aşteaptă trenul afară.

 

„Nu are rost să merg înăuntru. Nu este încălzire, lumină. Este sinistru şi parcă mai frig. Prefer să aştept trenul aici. Greu este şi cu trenul atunci când se defectează. Şi se defectează cam des”, spune tânăra, potrivit sursei citate.

 

(Foto: Adevărul)

 

loading...
Gestul care i-a impresionat pe polițiști: CE a făcut un bărbat după ce a coborât din trenul Dorohoi-Iași

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Apariție rară pe Lacul Stânca-Costești – GALERIE FOTO
Este cea mai mare specie de pasăre răpitoare care cuibărește pe teritoriul României.
Botoșani: Săptămâna prevenirii criminalității la final - FOTO
Ultima zi din Săptămâna prevenirii criminalităţii a fost dedicată siguranţei rutiere, dar şi prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, având în vedere că urmează perioada vacanţei şi a concediilor.
Cinci comune fără apă timp de 24 de ore
Nova Apaserv Botoşani își cere scuze față de abonații afectați
Circula cu 95 km pe oră pe Cuza Vodă, polițiștii care i-au luat urma au avut parte și de o surpriză
Peste 2.000 de lei este amenda pe care botoșăneanul va trebui să o achite.
DOLIU: S-a stins un mare dirijor și folclorist născut în Botoșani - FOTO
A fost unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultima jumătate de veac.
Dezvăluiri emoționante ale fostului fundaș de la FC Botoșani: El mi-a spus că orice vis se poate îndeplini
O copilărie grea și două tragedii l-au pus la grea încercare pe omul ce și-a trecut în cont o Cupă și o Supercupă.
Deputatul Alexandra Huțu: ”La șase luni de când a intrat la guvernare, PSD a venit în fața românilor cu un bilanț sincer și argumentat”
Partidul Social Democrat a prezentat ieri la Palatul Parlamentului bilanțul primelor 6 luni de guvernare.
Noul film al lui Cristian Mungiu, difuzat în premieră la Cannes, ajunge și la Botoșani – FOTO&VIDEO
Întâmpinat cu critici elogioase și pronosticuri pentru Palme d’Or, filmul RMN, al lui Cristian Mungiu, este inspirat din povestea muncitorilor din Sri Lanka alungați din satul Ditrău.
Senatorul botoșănean Lucian Trufin solicită reluarea activității de inspecție sanitar-veterinară din vama Stânca Costești
Prin reluarea activității punctului de la Stânca Costești vor putea intra în ţară mărfuri precum cerealele, furajele, fructele sau legumele, iar acestea ar putea contribui la asigurarea securității alimentare a Românie.
Loading...
Campania „Artiști români pentru artiști ucraineni” la Botoșani: Să le fim aproape și să ne imaginăm că biletul l-am cumpărat pentru ei
Campania umanitară organizată de UNITER, împreună cu instituții culturale de stat și independente din România și Republica Moldova, are scopul de a strânge fonduri pentru artiștii ucraineni.
Călugărul de la Catedrala Neamului: ”Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Hlipiceni”
Arhimandritul cunoscut creștinilor ca ”chirurgul sufletelor” a fost impresionat și de ”chipurile marilor români așezați la hotarele județului Botoșani”.
IMPORTANT: Acești studenți vor face patru ani de facultate în loc de trei
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că anul universitar următor vine cu schimbări majore pentru o anumită categorie de studenți.
Este din Dorohoi și este considerată una dintre cele mai frumoase femei din România - FOTO
Este o apariție fermecătoare pe rețelele de socializare. Frumoasa brunetă captează atenția tuturor cu frumoșii ei ochi albaștri.
DOLIU în Educație, s-a stins din viață un profesor-poet: Un model de profesionalism, pedagog de şcoală veche şi sănătoasă
A slujit Cuvântul până la sfârșitul vieții. S-a dedicat școlii, copiilor și cărții. A scris poezie, a cules folclor autentic, a îndrăgit satul românesc.
Loading...
Un rus arestat la Botoșani a scăpat de extrădare la Înalta Curte de Casație și Justiție
Bărbatul a fost prins în timp ce intra în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, din județul Botoșani, și intenționa să plece spre Franța. Rusul era dat în urmărire prin Interpol la Moscova.
Botoșăneanul care a găsit o grenadă într-un șanț și a dus-o într-un bar
Un client a realizat pericolul, a scos muniția din clădire și a cerut sprijin de la autorități.
Sprijin pentru mama din Botoșani care săptămânal face drumul la Iași: Pentru copil, eu îmi dau viața - VIDEO
Săptămânal, Mihaela și fetița ei, bolnava de cancer, fac naveta între Botoșani și Iași. Femeia nu are bani de cazare, așa că singura variantă e să doarmă în același pat cu fiica ei, într-un salon al spitalului.
Sebi a venit acasă și i-a spus că a luat premiul întâi, iar ea și-a dat seama că nu are coroniță pentru el -VIDEO
Sebi, un puști timid, în vârstă de 12 ani, locuiește într-un sat mic și uitat de lume din Botoșani.
Doi directori cu ochii în soare / Blocul care nu se va construi niciodată / Călătorii cu taxiul mai scumpe / A secat „fata verde”
Astăzi o a fost ședință de Consiliu Local afererentă lunii mai 2022, una în care au fost luate o serie de decizii importante pentru oraș.
FC Botoșani, la un meci distanță de Conference League
După 7 ani, FC Botoșani are șansa de a juca din nou în Cupele Europene. Pentru a obține calificarea în Conference League, trupa antrenată de Marius Croitoru trebuie să câștige barajul cu Universitatea Craiova. Meciul de calificare se va disputa vineri, 27 mai, de la ora 20:30, pe Stadionul Ion Oblemenco din Bănie.  
Gara din Botosani are un tunel dintre gara si linia a doua folosit de nimeni. Undeva risipim in alta parte nu avem bani. Un principiu general in tara noastra.
24 ianuarie 2022, 16:02
Pe cine sa mai intereseze si aceste probleme ,de parca guvernati ,autoritatile locale inclusic CFR calatori au alte probleme , ce ai trimit ei la scoala sau la munca sa se descurce fiecare cum poate. O intrebare astai ceam dorit la revolutie , acum de ingrijoreaza soarta Ucrainei ,mai eri a refugiatilor cat despre soarta tinerilor din mediul rural si nu numai de ca sai intereseze . Totul e intentionat de-ai face pe acestia sa ia drumul pribegiei , sa munceasca pentru marile puteri si nicidecum pentru tara. CINE SA FIE TRAS LA RASPUNDERE .
24 ianuarie 2022, 12:02
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„L-a adus într-o bocceluță asistenta care l-a văzut că este bine format, țipă, respiră. Și a coborât două etaje, cât ne despărțeau, să îi oferim îngrijirea necesară. Cântărea 900 de grame și mama nu știa câte luni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9429 lei
USD
Dolarul SUA
4.6098 lei
CHF
Francul elveţian
4.8066 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6289 lei
XAU
Gramul de aur
275.5597 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2579 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2900 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6187 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.7 o C
Dorohoi
27.2 o C
Bucecea
27.0 o C
Darabani
26.8 o C
Saveni
27.7 o C
Ştefăneşti
26.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.