Ştiri
GALERIA CU POEȚI: Florin Vasiliu și arta haikuului

Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să îi readucă în memorie pe poeții botoșăneni din toate timpurile, prezentând câte un medalion din „Galeria cu poeți”.

Unul dintre cei mai cunoscuți autori români de haiku și promotor fervent al acestui gen de poezie cu formă fixă de origine japoneză, Florin Vasiliu s-a născut pe 11 martie 1929 la Botoșani. A făcut studii de inginer chimist și a lucrat în producție, proiectare, cercetare, în învățământul superior și în domeniul calității produselor, publicând mai multe studii în domeniu.

 

După ce face câteva călătorii de serviciu în Japonia, Florin Vasiliu editează o serie de cărți despre cultura, civilizația și istoria acestei țări: Pe Meridianul Yamato (Editura Sport Turism, București, 1982); De la Pearl Harbor la Hiroshima (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1986); Interferențe lirice – Constelația haiku (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1988).

 

Se dedică tot mai mult culturii și literaturii. În 1988 publică, la Editura Haiku din București, două culegeri de haiku – Umbra libelulei. Antologie de haiku românesc și Tolba cu licurici –, iar în 1990 fondează revista de interferențe culturale româno-japoneze HAIKU. A fost membru al Asociației Internaționale de Haiku (Tokio), președinte executiv al Societății Române de Haiku, fondator și conducător al Cenaclului București al Societății Române de Haiku.

 

A publicat volumele de poezie: Peregrin prin suflete (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1995); Inscripții într-un vers (Editura Haiku, București, 1996); Cenușa unui zbor (Editura Haiku, București, 1997); Cornetul cu scaieți (Editura Haiku, București, 1999); Să muți pe cer o stea (Editura Orion, București, 1999) ș.a. Este autorul studiului Poemul haiku în România (Editura Curtea Veche, București, 2001).

 

Florin Vasiliu s-a stins din viață pe 23 septembrie 2001, în Piatra Neamț.

 

Respectând regulile haikuului clasic (poezie alcătuită din 17 silabe, dispuse în trei versuri [5 + 7 + 5], în care cel puțin un cuvânt sau o imagine se referă la un anotimp), Florin Vasiliu creează poeme ce se organizează în jurul unor comprimate metaforice și, prin referințele la stările naturii, sugerează trăiri umane. O gamă largă a sentimentelor se conține în haikuurile celor patru anotimpuri: de la bucuria regenerării și euforia provocată de fiorii iubirii la melancolia trecerii și acceptarea contemplativă a intrării în neant. Pe cât de compacte, pe atât de percutante sunt aceste texte, iar rigorile impuse de forma restrictivă a haikuului îl fac pe autor să-și pună în valoare nu doar sensibilitatea la orice mutație a naturii, ci și abilitatea de a realiza jocuri rafinate cu valențele semantice ale cuvintelor.

(Prezentare de Lucia Țurcanu, Memorialul Ipotești)

 

 

***

Ghiocel ivit

astă-noapte pe furiș –

discret triumf alb.

 

 

***

Soare de aprilie.

Delirul a trei fluturi

într-o tornadă.

 

 

***

Pe crucea de lemn

putrezită, zăbovind,

un fluture alb.

 

 

***

Greieri nebuni –

crâncen puși să măsoare

eternitatea.

 

 

***

Tandre săruturi

pe coapsele vântului –

frunzele toamna.

 

 

***

Stea căzătoare –

pe pragul neantului

un ultim sărut.

 

 

***

Cosițe, sâni tari.

Înfiorat, cireșul

Ninge petale.

 

 

***

Vaier de clopot.

Smerită mănăstirea

urcă în tării.

 

 

***

Din orga ploii

un recviem de toamnă –

înmormântând zei.

 

 

***

În geamul dublu

Paingu-n pânza lui, mort.

Ca un samurai.

 

 

***

Îngerii din cer

Coboară vălul nopții.

Copii înalță steaua.

 

 

***

Noaptea aceasta –

culoarea neantului

și visul morții.

 

loading...
GALERIA CU POEȚI: Gheorghe din Moldova, sentimentalul și ironicul
GALERIA CU POEȚI: Doru Ionescu, poetul fatalității
GALERIA CU POEȚI: Dumitru Corbea, „poetul țăran”
GALERIA CU POEȚI: Constanța Buzea: pelerinaj în lumi interioare

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un nou gest de excepție al GENIULUI botoșănean: Este mai greu să faci istorie decât să povestești istorie - GALERIE FOTO
Un eveniment de înaltă ținută, chiar dacă marcat de pandemia pe care o străbatem, a avut loc vineri, și l-a avut în centru pe geniul neurochirugiei românești, născut la Darabani.
Comunicat de presă DSVSA: Au fost stinse cele două focare de pestă porcină africană de la Santa Mare
1.În  contextul evoluției alarmante a Pestei Porcine Africane  pe teritoriul României, se impune asigurarea unei permanente stări de alertă în activitatea de prevenire și combatere a bolii, atât prin intervenția serviciilor veterinare cât și prin colaborarea deținătorilor de porcine.
Victimele colaterale ale COVID-ului, lider politic: Zilnic mor oameni pentru că nu au acces la serviciile medicale
De la izbucnirea pandemiei de COVID botoșănenii, și nu numai, au fost privați de unele servicii medicale.
Declarații la ancheta epidemiologică la Botoșani: Au fost soți și soții care au spus că nu s-au întâlnit în casă
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani efectuează anchete epidemiologice la foc continuu.
Paradoxul Covidului! Pacient de 98 de ani vindecat, alții au scăpat deși aveau cancer: La terapie intensivă, tineri fără alte boli
Acest virus care a zguduit întreg mapamondul în anul de neuitat 2020, continuă să surprindă medicii și specialiștii, prin modul în care pacienții infectați luptă cu boala, sau nu.
ASTĂZI: Tânăr reținut de polițiști după un scandal de pomină în trafic
Polițiștii au emis astăzi ordonanța de reținere. 
Un tânăr de 19 ani i-a furat geanta unei botoșănence
Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror. 
Mesaj RO-ALERT la Botoșani: APEL către oameni să se protejeze – Nivelul de răspândire este ridicat
În urmă cu puțin timp botoșănenii au primit un mesaj prin sistemul RO-ALERT.
Comunicat de presă DSVSA: Se impune asigurarea unei permanente stări de alertă în activitatea de prevenire și combatere a Pestei Porcine Africane
1.În  contextul evoluției alarmante a Pestei Porcine Africane  pe teritoriul României, se impune asigurarea unei permanente stări de alertă în activitatea de prevenire și combatere a bolii, atât prin intervenția serviciilor veterinare cât și prin colaborarea deținătorilor de porcine. Informăm opinia publică că prin 2 Note de Serviciu a fost modificata Procedura specifica privind prevenirea si controlul pestei porcine africane ,cu aplicarea sa unitara in toate judetele tarii.
Loading...
Expoziție de fotografie la Memorialul Ipotești în luna noiembrie
Memorialul Ipoteşti readuce în luna noiembrie 2020 pe simezele sălii de expoziţii temporare Horia Bernea a Memorialului Ipoteşti expoziţia de fotografie Elegie a artistei-fotograf Marie Maurel.
PRIMA zi de scenariu roșu la Botoșani: Cafea pe ploaie doar la terasă, botoșănenii cu măști și polițiștii printre ei – GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani se află începând de vineri, 30 octombrie 2020, în așa numitul scenariu roșu. Încă de joi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat o serie de restricții valabile pe o perioadă de 14 zile.
ANUNȚ Consiliul Județean convocat pentru alegerea vicepreședinților
Președintele Consiliului Județean Botoșani, în conformitate cu prevederile 178 alin. (2) și art. 179 alin. (1) și alin. (2) lit. b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, convoacă:
ANUNȚ Convocare ședință extraordinară a Consiliului Județean pentru depunerea jurământului supleanților
Președintele Consiliului Județean, în conformitate cu prevederile 178 alin. (2) și art. 179 alin. (1) și alin. (2) lit. b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, convoacă Consiliul Judeţean în şedinţă extraordinară, pentru data de 04 noiembrie 2020, ora 10:00, în Sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor “Nicolae Iorga” Botoșani, mun. Botoșani, str. Marchian nr. 5.
Roxana Țurcanu, atac către Guvern cu restaurantele închise: Angajații au copii, rate, oamenii aceștia din ce trăiesc?
Roxana Țurcanu a fost prezentă la conferința de la sediul Pro România și a vorbit despre cât de afectată este industria HORECA în acest moment criticând modul cum a acționat Guvernul Orban.
Loading...
Polițiștii intensifică controalele în Botoșani , un nou val de amenzi date în ultimele 24 de ore
Pe raza județului Botoșani, sub autoritatea Instituției Prefectului, în perioada stării de alertă au fost organizate acțiuni în sistem integrat cu celelalte structuri teritoriale ale M.A.I , precum și cu  sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică, DSVSA și ITM, pentru verificarea respectării măsurilor impuse în contextul pandemiei.
Ziua cu cel mai negru bilanț: 6.546 de  cazuri noi și peste 100 de decese – SITUAȚIA pe țară
Până astăzi, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.
Școlile din cele două municipii și din trei comune în scenariul roșu – CUM se învață în celelalte unități de învățământ
 Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel judeţean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate.
ASTĂZI: Zeci de noi cazuri de coronavirus la Botoșani, doi botoșăneni morți
Autoritățile sanitare de la Botoșani au făcut publică situația la zi a pandemiei de coronavirus pe plan județean, în buletinul care este transmis zilnic la ora 13:00.
Explozie de cazuri de COVID, Mihaela Huncă cere demisia Guvernului Orban: Este depășit
În cadrul unei conferințe de presă, Mihaela Huncă i-a cerut Guvernului Orban să-și dea demisia din cauza modului cum a gestionat pandemia de COVID.
ATENȚIE, nu doar covidul te bagă în izolare: LISTA bolilor și spitalul din Botoșani care va prelua pacienții
Guvernul a aprobat aseară lista bolilor infectocontagioase pentru care bolnavii intră în izolare.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Prietena mea e româncă. Fetele din zona mea, Los Angeles, sunt foarte frumoase, dar caracterul lor e… special. Nu neapărat în sensul bun”,Sebastian Dobrincu, milionarul din Silicon Valley, originar din Botoșani  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8743 lei
USD
Dolarul SUA
4.1768 lei
CHF
Francul elveţian
4.5595 lei
GBP
Lira sterlină
5.4111 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0006 lei
XAU
Gramul de aur
251.6793 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3269 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9377 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1343 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1785 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6545 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.0 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
5.0 o C
Ştefăneşti
5.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.