Ştiri
GALA ANGELICA GHERMAN: Școala online văzută prin ochii copiilor – COMPUNERILE premiate - Școala cea galbenă cu ferestre mari, nu încape în dormitorul meu

Copiii au fost actorii principali la cea de-a VIII-a ediție a Galei Angelica Gherman. Organizatorii au premiat compuneri despre „școala online în pandemie” scrise de elevi din ciclul primar.

Gala este organizată an de an în memoria învățătoarei Angelica Gherman, care a predat timp de 37 de ani la Școala Gimnazială nr. 13 din municipiu, fiind și autoarea mai multor cărți școlare. Trista misiune de cinstire a memoriei sale a fost asumată de Asociația B-Right Media prin Raluca Bălășcău, fiica regretatei învățătoare.

 

Trei copii au impresionat prin modul în care au descris cum se desfășoară școala online în pandemie, deși misiunea de selectare a celor mai reușite a fost una dificilă, toate scrierile elevilor având o încărcătură emoțională deosebită.

 

De aceea, Botoșăneanul și-a propus ca zi de zi începând de astăzi, să publice câte o compunere transmisă în cadrul Galei Gherman. Am considerat că aceste gânduri ale copiilor trebuie să fie cunoscute și de noi, cei mari, pentru că exprimă cel mai bine cât de mult apasă această criză sanitară pe sistemul educațional și pe întregul nostru mod de viață.

 

Astăzi vom începe cu compunerile premiate.

 

Dormitorul transformat în sală de clasă

 

Iosif Băltuță de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu Flămânzi, a câștigat premiul I, acesta fiind recompensat cu un set format din tabletă, tastatură, stylus și mouse.

 

„Până anul acesta viața mea curgea în mod natural așa cum eram cu toții obișnuiți, adică mersul la școală unde mă întâlneam cu doamna învățătoare și colegii, scrisul temelor, joaca afară cu copiii, de după teme, timp liber petrecut alături de familie prin diverse locuri și alte activități, trăiri normale.

 

Deodată niște animăluțe mici așa ca un fel de arici, au început să viziteze fiecare parte a acestei lumi mari, prin urmare să îmbolnăvească întâi unul, apoi o mie, după aceea un milion, iar într-un final zeci de milioane de oameni. Din acel moment părinții și profesorii noștri s-au îngrijorat îngrozitor, așa că de atunci au încercat tot posibilul de a ne ajuta în privința educației, până când s-a produs o schimbare radicală pe care nimeni nu o credea posibilă: schimbarea dormitorului meu în clasa a IV-a. Am înțeles pe deplin importanța respectării regulilor care de către mine oricum erau respectate și înțelese cu ajutorul părinților.

 

Tata mereu spunea: „buturuga mică răstoarnă carul mare” și iată că se adeverește în privința acestui virus mic, dar puternic. Eu cred că vom depăși momentul cu succes însă școala online este ceva special, nemaivăzut în România, iar această pricină mă ajută să înțeleg cât de valoroase sunt clipele petrecute alături de colegi și de doamna învățătoare.

Acum știu cât de bine și cât de multe pot învăța atunci când mă aflu la școală, liber să întreb, liber să ascult învățăturile doamnei, liber să văd planșele, hărțile și diversele materiale aduse de către doamna și liber să vorbesc cu colegii mei despre noile învățături cumulate în timpul orelor. Un singur lucru este important: școala online nu este pentru copii, pentru copii e școala, pentru copii e doamna învățătoare, pentru copii sunt pauzele petrecute pe terenul de sport sau plimbatul cu bicicleta. Aș putea să fac școală online, dar aș prefera să fac atunci când doresc eu, nu când doresc acei arici neobrăzați și mici. Am înțeles că trebuie să „mergem” și la această școală online pentru a aduna mai multe cunoștințe. Nu putem să ne lăsăm creierul într-o astfel de vacanță îndelungată pentru a uita informațiile valoroase, așa cum am decis să participăm la această școală deosebită online.

Așa cum terenul de fotbal nu încape în dormitorul unui fotbalist, așa cum bazinul de înot nu încape în dormitorul unui înotător, așa cum sala de teatru nu încape în dormitorul unui actor, tot așa nici școala cea galbenă cu ferestre mari, nu încape în dormitorul meu.

Important e să reușim să-nvățăm cât mai multe lucruri la școala din dormitorul nostru și să ne mutăm cât mai repede la școala mult dorită.

Am spus școală și atât, fără online”.

 

”Nimeni nu a înțeles nimic din ceea ce se întâmplă...”

 

Ecaterina Fegher, de la aceeași unitate de învățământ, s-a clasat pe locul al doilea și ca premiu a primit un smartphone.

 

„Eu sunt Șobi, o pisicuță născută, crescută în pandemie. Dar nu despre mine este vorba: astăzi voi spune povestea unei prietene, Ecaterina. Povestea ei poate fi povestea multora...

Am fost adusă să o ajut: să prindă șoareci, la cascadorii, credeam eu! Dar, nu. E o luptă cu butoanele, cu laptopul, cu cifrele, cu literele, cu înmulțirea, cu auzul și cu scrisul corect, o luptă pe care fetița mea trebuie să o câștige.

În fiecare zi se pregătește „de luptă”: își aduce ghiozdănelul cu pixuri, cărți și caiete, i se alătură din laptop glasuri vesele. Unele sunt cunoscute: Teo, Maia, Ștefi, Amalia. Mi-au spus papagalii și cățelul că dormeau zile întregi după vizita lor. Acum avem o casă mare și goală, doar pentru noi. Răsună vocea caldă a doamnei: Ați înțeles?

Nu. Nici Ecaterina, nici colegii, nimeni nu a înțeles nimic din ceea ce se întâmplă...

Îmi așez boticul pe lăbuțe, mă așez pe fotoliul roz, torc și visez că „totul va fi bine”.

Toți visăm...”

 

”Îmi place la școala online că nu mai trebuie să port mască”

 

Pe poziția a treia s-a situat Andrei Popescu de la Școala Gimnazială 10, răsplătit cu o imprimantă multifuncțională.

 

„Anul acesta a trebuit să facem o altfel de școală și anume școala online.

Deși mi-a fost greu, până la urmă m-am obișnuit. Școala făcută pe platformă are și lucruri bune și lucruri rele. Îmi place la școala online că nu mai trebuie să port mască, că stau mai comod la biroul meu mare și sunt ferit de acest virus numit Covid. Cel mai mult îmi convine că mă trezesc mai târziu.

Un alt lucru bun e că nu-mi uit lucrurile acasă, deoarece am toate cele necesare pentru lecții, la îndemână. Faptul că nu mai dăm teste mă bucură dar mă și întristează, pentru că prin teste ne verificăm cunoștințele dobândite.

Vreau să amintesc și de lucrurile care nu-mi plac la această școală de acasă. Cel mai mult regret că nu o pot îmbrățișa pe doamna învățătoare și că nu mă pot juca cu colegii în pauză. Ce e trist e că nu mai sunt „librăria” clasei, adică nu mai împrumut: stilouri, caiete, creioane și carioci.

Se apropie Crăciunul și realizez că anul acesta nu mai putem face serbarea din cauza restricțiilor. Un lucru foarte rău la școala online este că stau prea mult în fața calculatorului.

Vreau să merg la școala normală, să am voie să-mi îmbrățișez colegii, să învăț și să respir fără RESTRICȚII!”.

 

Zi de zi Botoșăneanul va publica pe rând toate compunerile transmise de elevii care au participat la concurs.

 

loading...
Gala la care s-a premiat pandemia văzută prin ochii celor mai mici elevi: Iubirea pentru școală și copii merge mai departe – VIDEO & GALERIE FOTO
Gala Angelica Gherman premiază în 2020 copiii! Tablete, smartphone sau imprimată oferite în cadrul concursului - DETALII

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Încep protestele, polițiștii iau cu asalt marile ministere: Ne-a ajuns cuțitul la os!
Polițiștii din toată țara vor ieși în stradă să protesteze.
Mihai Teja anunță spectacol pe Municipal: Îmi doresc ca băieții să aibă aceeași mentalitate de învingători
Astăzi, de la ora 21:00, pe Stadionul Municipal, va avea loc partida dintre FC Botoșani și Farul Constanța, meci contând pentru runda a IV-a din SuperLigă.
Peste 600 de locuri de muncă disponibile la Botoșani, se fac angajări la instituții și firme private – LISTA posturilor
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 8 august 2022.
AMENZI de mii de lei în weekend: Polițiștii le-au ”tulburat” apele pescarilor - FOTO
Au fost vizați botoșănenii care au ieșit la pescuit pe malul Prutului sau în zona Lacului Stânca Costești.  
Măsuri de ordine anunțate de jandarmi la meciul de fotbal FC Botoșani – Farul Constanța
Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău, împreună cu jandarmi din Inspectoratul Județean Botoșani, polițiști și pompieri botoșăneni, va asigura măsurile de ordine și siguranță publică în municipiul Botoșani, la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Farul Constanța.
100 de polițiști au ieșit în stradă în weekend, a fost în misiune și câinele polițist – FOTOGALERIE
Au fost angrenați polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale și rutieră.
S-a stins un poet și un apărător al Limbii Române: A avut un suflet uriaș, o inimă blândă și calități de luptător pentru adevărul istoric
Poetul s-a aflat în dese rânduri la Botoșani, dar a fost și gazdă pentru scriitorii botoșăneni în Cernăuți, acolo unde apăra de ani buni identitatea culturală și lingvistică a românilor din nordul Bucovinei.
Dosar penal după ce mai mulți adolescenți din Botoșani au omorât o pisică
Incidentul, de o cruzime fără margini, s-a petrecut într-un cartier din municipiul Botoșani. Într-o seară, mai mulți adolescenți au prins o pisică pe care au chinuit-o, apoi au sugrumat-o.
Aproape 80 de ucraineni au ajuns la Botoșani – SITUAȚIA la frontieră
În această dimineață, la ora 8.00, în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani erau cazați 17 cetățeni.
Familia băiatului de 14 ani, din Botoșani, care a devenit erou pentru cinci bolnavi: Să salveze el alte vieți, să trăiască prin altcineva
Adolescentul de 14 ani, din Botoșani, a devenit erou salvator pentru cinci bolnavi aflați pe listele de așteptare pentru un transplant.
Dreptul de a conduce în Europa, obţinut contra sumei de 500 de euro
În cursul anului trecut, în timp ce se afla la muncă în Franţa, a obţinut prin intermediul unui conaţional, contra sumei de 500 de euro, un permis de conducere fals.
A încercat să fugă de poliţiştii de frontieră, dar a fost dat de gol de body cam
Tânărul de 24 de ani nu a oprit la semnalul polițiștilor de frontieră deoarece știa că are suspendat dreptul de a conduce vehicule.  
Mesaje sfâșietoare după moartea botoșăneanului de 27 de ani: Ai rupt sufletul tuturor, Răzvan! / Drum lin, fratele meu, prea devreme ne-ai lăsat
Un tânăr de 27 de ani a murit în Italia, într-un cumplit accident. Acasă, la Botoşani, familia îi plânge dispariţia.
Conferințe și întâlniri cu preoții din protopopiate în această săptămână, în parohiile botoșănene
Mai multe evenimente sunt anunțate în parohiile din Botoșani în perioada 8-13 august 2022.
Hagi, înaintea meciului cu Botoşani: Din toate punctele de vedere ne aşteaptă un meci dificil
Antrenorul formaţiei Farul Constanţa, Gheorghe Hagi, a afirmat că meciul de luni cu FC Botoşani este unul dificil din toate punctele de vedere, cu o formaţie care este în formă şi care joacă foarte bine pe propriul teren.
Elicopterul SMURD a aterizat la Botoșani pentru un tânăr de 22 de ani bătut cu violență
Apelul pentru venirea la Botoșani a aeronavei sanitare a fost solicitat de medicii de la Spitalul Județean Mavromati.
ȘASE tone de carne expirată de trei ani, găsită pe litoral, la un singur operator! Polițiștii au luat la audieri 43 de persoane
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit tone de carne şi alte produse expirate de trei ani.
Un proaspăt major din Botoșani, prima amendă majoră: 2.000 de lei din partea Poliției
S-a întâmplat sâmbătă, 6 august 2022.
Armată de oameni, razii în trafic - șoferii au primit celebrii ochelari de droguri sau alcool – FOTOGALERIE
Acțiuni în sistem integrat în municipiul Botoșani, polițiștii, jandarmii și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog au ieșit în stradă.
25 de ani în slujba Sănătății! Clinica Lux– Ro, acțiune pe Pietonalul Unirii la ceas aniversar – GALERIE FOTO
Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate medicală, Clinica Lux-Ro a organizat duminică, 7 august 2022, un eveniment pe Pietonalul Unirii pentru a veni în sprijinul botoșănenilor.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am făcut un control pe zona HoReCa care m-a intrigat foarte tare, pentru că la un angajator am găsit opt tineri de 17 ani care desfășurau activitate fără forme legale, aveau un program de lucru de 16 ore în condițiile în care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9210 lei
USD
Dolarul SUA
4.8330 lei
CHF
Francul elveţian
5.0392 lei
GBP
Lira sterlină
5.8375 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5786 lei
XAU
Gramul de aur
276.1646 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3658 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7446 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2007 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.6 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
26.1 o C
Darabani
28.1 o C
Saveni
27.1 o C
Ştefăneşti
34.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.