Ştiri
GALA ANGELICA GHERMAN: Școala online văzută prin ochii copiilor – COMPUNERILE premiate - Școala cea galbenă cu ferestre mari, nu încape în dormitorul meu

Copiii au fost actorii principali la cea de-a VIII-a ediție a Galei Angelica Gherman. Organizatorii au premiat compuneri despre „școala online în pandemie” scrise de elevi din ciclul primar.

Gala este organizată an de an în memoria învățătoarei Angelica Gherman, care a predat timp de 37 de ani la Școala Gimnazială nr. 13 din municipiu, fiind și autoarea mai multor cărți școlare. Trista misiune de cinstire a memoriei sale a fost asumată de Asociația B-Right Media prin Raluca Bălășcău, fiica regretatei învățătoare.

 

Trei copii au impresionat prin modul în care au descris cum se desfășoară școala online în pandemie, deși misiunea de selectare a celor mai reușite a fost una dificilă, toate scrierile elevilor având o încărcătură emoțională deosebită.

 

De aceea, Botoșăneanul și-a propus ca zi de zi începând de astăzi, să publice câte o compunere transmisă în cadrul Galei Gherman. Am considerat că aceste gânduri ale copiilor trebuie să fie cunoscute și de noi, cei mari, pentru că exprimă cel mai bine cât de mult apasă această criză sanitară pe sistemul educațional și pe întregul nostru mod de viață.

 

Astăzi vom începe cu compunerile premiate.

 

Dormitorul transformat în sală de clasă

 

Iosif Băltuță de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu Flămânzi, a câștigat premiul I, acesta fiind recompensat cu un set format din tabletă, tastatură, stylus și mouse.

 

„Până anul acesta viața mea curgea în mod natural așa cum eram cu toții obișnuiți, adică mersul la școală unde mă întâlneam cu doamna învățătoare și colegii, scrisul temelor, joaca afară cu copiii, de după teme, timp liber petrecut alături de familie prin diverse locuri și alte activități, trăiri normale.

 

Deodată niște animăluțe mici așa ca un fel de arici, au început să viziteze fiecare parte a acestei lumi mari, prin urmare să îmbolnăvească întâi unul, apoi o mie, după aceea un milion, iar într-un final zeci de milioane de oameni. Din acel moment părinții și profesorii noștri s-au îngrijorat îngrozitor, așa că de atunci au încercat tot posibilul de a ne ajuta în privința educației, până când s-a produs o schimbare radicală pe care nimeni nu o credea posibilă: schimbarea dormitorului meu în clasa a IV-a. Am înțeles pe deplin importanța respectării regulilor care de către mine oricum erau respectate și înțelese cu ajutorul părinților.

 

Tata mereu spunea: „buturuga mică răstoarnă carul mare” și iată că se adeverește în privința acestui virus mic, dar puternic. Eu cred că vom depăși momentul cu succes însă școala online este ceva special, nemaivăzut în România, iar această pricină mă ajută să înțeleg cât de valoroase sunt clipele petrecute alături de colegi și de doamna învățătoare.

Acum știu cât de bine și cât de multe pot învăța atunci când mă aflu la școală, liber să întreb, liber să ascult învățăturile doamnei, liber să văd planșele, hărțile și diversele materiale aduse de către doamna și liber să vorbesc cu colegii mei despre noile învățături cumulate în timpul orelor. Un singur lucru este important: școala online nu este pentru copii, pentru copii e școala, pentru copii e doamna învățătoare, pentru copii sunt pauzele petrecute pe terenul de sport sau plimbatul cu bicicleta. Aș putea să fac școală online, dar aș prefera să fac atunci când doresc eu, nu când doresc acei arici neobrăzați și mici. Am înțeles că trebuie să „mergem” și la această școală online pentru a aduna mai multe cunoștințe. Nu putem să ne lăsăm creierul într-o astfel de vacanță îndelungată pentru a uita informațiile valoroase, așa cum am decis să participăm la această școală deosebită online.

Așa cum terenul de fotbal nu încape în dormitorul unui fotbalist, așa cum bazinul de înot nu încape în dormitorul unui înotător, așa cum sala de teatru nu încape în dormitorul unui actor, tot așa nici școala cea galbenă cu ferestre mari, nu încape în dormitorul meu.

Important e să reușim să-nvățăm cât mai multe lucruri la școala din dormitorul nostru și să ne mutăm cât mai repede la școala mult dorită.

Am spus școală și atât, fără online”.

 

”Nimeni nu a înțeles nimic din ceea ce se întâmplă...”

 

Ecaterina Fegher, de la aceeași unitate de învățământ, s-a clasat pe locul al doilea și ca premiu a primit un smartphone.

 

„Eu sunt Șobi, o pisicuță născută, crescută în pandemie. Dar nu despre mine este vorba: astăzi voi spune povestea unei prietene, Ecaterina. Povestea ei poate fi povestea multora...

Am fost adusă să o ajut: să prindă șoareci, la cascadorii, credeam eu! Dar, nu. E o luptă cu butoanele, cu laptopul, cu cifrele, cu literele, cu înmulțirea, cu auzul și cu scrisul corect, o luptă pe care fetița mea trebuie să o câștige.

În fiecare zi se pregătește „de luptă”: își aduce ghiozdănelul cu pixuri, cărți și caiete, i se alătură din laptop glasuri vesele. Unele sunt cunoscute: Teo, Maia, Ștefi, Amalia. Mi-au spus papagalii și cățelul că dormeau zile întregi după vizita lor. Acum avem o casă mare și goală, doar pentru noi. Răsună vocea caldă a doamnei: Ați înțeles?

Nu. Nici Ecaterina, nici colegii, nimeni nu a înțeles nimic din ceea ce se întâmplă...

Îmi așez boticul pe lăbuțe, mă așez pe fotoliul roz, torc și visez că „totul va fi bine”.

Toți visăm...”

 

”Îmi place la școala online că nu mai trebuie să port mască”

 

Pe poziția a treia s-a situat Andrei Popescu de la Școala Gimnazială 10, răsplătit cu o imprimantă multifuncțională.

 

„Anul acesta a trebuit să facem o altfel de școală și anume școala online.

Deși mi-a fost greu, până la urmă m-am obișnuit. Școala făcută pe platformă are și lucruri bune și lucruri rele. Îmi place la școala online că nu mai trebuie să port mască, că stau mai comod la biroul meu mare și sunt ferit de acest virus numit Covid. Cel mai mult îmi convine că mă trezesc mai târziu.

Un alt lucru bun e că nu-mi uit lucrurile acasă, deoarece am toate cele necesare pentru lecții, la îndemână. Faptul că nu mai dăm teste mă bucură dar mă și întristează, pentru că prin teste ne verificăm cunoștințele dobândite.

Vreau să amintesc și de lucrurile care nu-mi plac la această școală de acasă. Cel mai mult regret că nu o pot îmbrățișa pe doamna învățătoare și că nu mă pot juca cu colegii în pauză. Ce e trist e că nu mai sunt „librăria” clasei, adică nu mai împrumut: stilouri, caiete, creioane și carioci.

Se apropie Crăciunul și realizez că anul acesta nu mai putem face serbarea din cauza restricțiilor. Un lucru foarte rău la școala online este că stau prea mult în fața calculatorului.

Vreau să merg la școala normală, să am voie să-mi îmbrățișez colegii, să învăț și să respir fără RESTRICȚII!”.

 

Zi de zi Botoșăneanul va publica pe rând toate compunerile transmise de elevii care au participat la concurs.

 

loading...
Gala la care s-a premiat pandemia văzută prin ochii celor mai mici elevi: Iubirea pentru școală și copii merge mai departe – VIDEO & GALERIE FOTO
Gala Angelica Gherman premiază în 2020 copiii! Tablete, smartphone sau imprimată oferite în cadrul concursului - DETALII

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Deputatul Șlincu, laude către noii subprefecți: Vor aduce plus valoare acestei instituții - VIDEO
Dan Șlincu a fost prezent astăzi la învestirea celor doi subprefecți.
Paula Berențan, lecția de viață primită înaintea numirii pe funcția de subprefect – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cei doi noi subprefecți de la Botoșani este avocat de profesie, o premieră pentru conducerea Instituției Prefectului.
Incendiu puternic în zona Cornișa: Case, depozite și un service în pericol, au intervenit și muncitorii – FOTO & VIDEO
Mai multe case, depozite de materiale de construcții și lemnoase, dar și un service de dezmembrări auto din zona Cornișa, de la marginea municipiului Botoșani, au fost în pericol din cauza unui incendiu de vegetație uscată.
Un jandarm care a salvat vieți într-un accident rutier și a înapoiat un portofel cu mulți bani, premiat de Iohannis – FOTO
Ședința de evaluare a activității și rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în anul 2021", desfășurată în această dimineață, a reprezentat pentru plutonierul adjutant Constantin-Daniel Popa un moment de apreciere a implicării și profesionalismului dovedite în cei aproape 16 ani de când activează în cadrul inspectoratului.
Șefa Județului, către cei doi subprefecți: Să fiți drepți în judecată și faptă - VIDEO
Președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, a luat cuvântul la ceremonia în care au fost învestiți cei doi subprefecți.
Aneta Gireadă la eliberarea din funcție: Consider că am făcut cinste partidului care m-a nominalizatVIDEO
La ceremonia de învestire a noilor subprefecți de la Botoșani a participat și Aneta Gireadă, cea care părăsește instituția făcându-le loc noilor veniți.
Municipiul Botoșani a depășit rata de 7 la mie, peste 300 de cazuri noi anunțate de autorități – SITUAȚIA
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Cele mai bune cuptoare electrice: alege-l pe cel potrivit nevoilor tale
(P) Cuptorul incorporabil este unul dintre acele electrocasnice grozave care sunt cu adevarat indispensabile. Prezent în aproape toate bucătăriile, acest dispozitiv vă permite să creați nenumărate rețete ușor și automat.
Prefectul Dan Nechifor flancat de noii subprefecți: Mi-am completat echipa; În mine veți avea în primul rând un prieten - VIDEO
În cadrul unei ceremonii restrânse au fost învestiți în funcție cei doi subprefecți Paula Cojocariu Berențan și Tiberiu Manolache.
Loading...
De ce ALFA PARK Residence? - spații verzi și spații comune de agrement pentru un trai mai sănătos, pentru intimitate și bunăstare (FOTOGALERIE complex)
(P) ALFA PARK Residence - calitatea mediului rezidențial contribuie la bunăstarea copiilor și a timpului petrecut în familie
Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române la Muzeul Județean Botoșani
Manifestările sunt organizate în colaborare cu Cercul Militar Botoșani.
Jandarmeria Botoșani la ora bilanțului: Peste 6.000 de sancțiuni în 2021 - FOTO
Prioritatea strategică a fost creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, efortul fiind concentrat în direcția sporirii eficienței structurilor operative în îndeplinirea misiunilor.
Roți blocate în parcările cu plată, aproape 40 de sancțiuni aplicate de polițiștii locali
O acțiune a polițiștilor locali din municipiul Botoșani s-a soldat cu sancțiuni contravenționale și autovehicule blocate pe mai mult străzi din municipiu, dar și în parcările cu plată.
ACUM: Ceremonie în cadru restrâns pentru învestirea noilor subprefecți – GALERIE FOTO&VIDEO
În aceste momente are loc ceremonia de învestire a noilor subprefecți.
Loading...
Accidentul din zona industrială: Șoferul dă vina pe indicatoarele rutiere care ”camuflează” pietonii
Accidentul rutier produs miercuri la amiază, în zona industrială a municipiului Botoșani, a stârnit numeroase controverse după ce șoferul implicat direct a postat pe rețelele sociale imagini filmate cu câteva secunde înainte de impact.
Consiliul Județean Botoșani preia fostul sediu al ANAF și mută aici un important Serviciu
Consiliul Județean preia de la Agenția Națională de Administrare Fiscală clădirea de pe strada Cuza Vodă nr 2, în care a funcționat la începutul anilor 2000 Administrația Fiscală Botoșani.
Fata de 13 ani dispărută noaptea trecută, găsită în zona gării din Botoșani
Minora nu se va întoarce în familie până când polițiștii nu vor stabili motivul pentru care fata de 13 ani a plecat în toiul nopții de acasă.
Două spectacole, două felii de realitate pură pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani - FOTO
Spectacolele sunt programate sâmbătă și duminică, de la ora 18.00.
Ce să faci dacă ai deschis un mesaj cu link-capcană de tipul „Tu eşti în videoclip?”
Din ce în ce mai numeroși sunt cei care vorbesc despre atacuri cu link-uri maliţioase care se propagă prin mesaje pe reţelele social media, cu texte precum "seamănă cu tine", sau "apari în acest video".  
Schisme (o tragedie românească), un nou roman de Gellu Dorian: Geneza, destinul şi decăderea unei familii
De curând a intrat în librării un nou roman semnat de Gellu Dorian. Este al zecelea roman pe care scriitorul botoşănean îl propune cititorilor.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.