Ştiri
Elevă chinuită pe internet: Cum poate o poză băgată pe Google+ să distrugă viaţa unei fete

Mediul online nu este doar un foarte bun mijloc de socializare și informare, a devenit și un spațiu în care celor vulnerabili dintre noi li se încalcă drepturi fundamentale – dreptul la intimitate sau la demnitate. Este vorba despre copiii și adolescenții a căror activitate online a început să depășească granițele reale. Pe Facebook, Google+ sau Youtube, a început să se  transpună, la nivel virtual, unul din cele mai îngrijorătoare fenomene, intitulat de specialiști, „bullying”. Sau, cu alte cuvinte, hărțuirea între copii care riscă să transforme școala într-un loc de temut.

Cei mici nu mai știu să copilărească

Ela M. a crescut la Botoșani, într-o comună de lângă Prut. A avut o copilărie liniștită, la țară, unde a învățat de la părinți, țărani modești, că „la școală mergi să înveți, nu să te cerți” și nu a zis niciodată nici „mâr!”. Astăzi are aproape 40 de ani, s-a mutat în București și are doi copii.
De curând, Teo, fata ei cea mare, de 11 ani, a fost atrasă într-un conflict care s-a răspândit, culmea, în mediul online, după ce a luat naștere în sala de clasă.
„Mie fata mi-a spus că s-a certat cu o colegă și au avut niște discuții pe seama unui cuvânt scris greșit. A făcut-o analfabetă, asta a fost tot. A doua zi ne-am pomenit că pe contul de Google+, unde aveau acces toți colegii de clasă ai fetei mele, colega ei a postat o fotografie modificată în Photoshop”, a declarat Ela.
Fetei de 11 ani i s-au modificat anumite zone ale corpului, canalizând atenția pe acestea, cu mesajul scris: „Yeti, omul zăpezilor”.
Mama plecată din Botoșani a mărturisit că Teo n-a închis un ochi toată noaptea de după.
„Nu mai știam cum s-o liniștesc, plângea întruna”, spune femeia.


Ce spune legea

Articolul 13 din Convenția cu privire la Drepturile Copilului specifică foarte clar: „copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private sau familiale. Este interzisă orice acțiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viața intimă, privată și familială”.
Însă, în cazurile, precum cel al lui Teo, în care imaginea publică este reflectată nu de realitatea înconjurătoare, ci de mediul online, lucrurile se complică.
Asta pentru că părinții riscă să piardă controlul asupra activității virtuale a copiilor, conform conducerii Serviciului Comunitar pentru Protecția Copilului din Botoșani.
Din păcate, este destul de greu să fie monitorizată activitatea de către părinți, în situația în care copiii pot să-și facă singuri astfel de conturi, dându-și alt nume, altă identitate. Să nu mai spunem de riscul care poate fi în spatele unei astfel de adrese, de adulți care pot folosi adolescentele, gândindu-ne aici la problematica traficului de persoane sau alte forme de abuz, precum cel sexual”, a declarat Felicia Mihai, coordonator al Serviciului Comunitar pentru Protecția Copilului.


Precedentele există, soluțiile nu

De altfel, în municipiu, reporterii Botoșăneanul au semnalat recent un caz de abuz în mediul online, unde un bucureștean făcuse o obsesie pentru două minore din Botoșani și posta mesaje în numele familiei.
VEZI ȘI:
Familie din Botoșani hărțuită de un bărbat obsedat de fetița lor, l-au cunoscut pe Facebook : O să fac o plângere la Poliție – GALERIE FOTO
Așadar, „riscurile sunt foarte mari”, spune coordonatorul de la Protecția Copilului. Controlul părinților este foarte greu de gestionat și ceea ce rămâne, în calitate de cea mai sigură variantă de prevenire a hărțuirii între elevi, este comunicarea și colaborarea între părinți și copii. „Într-adevăr, părinții să-și păstreze statutul de prieten al copilului cât mai mult timp cu putință”.
Ela nu a depus plângere, deși avea dreptul să o facă și legislația chiar încurajează astfel de acțiuni.
„Aici se intervine împreună cu alte instituții, și aici mă refer la Inspectoratul de Poliție, pentru a se face o analiză complexă a situației, a se vedea în ce formă s-a încălcat legea, dreptul la intimitate, dreptul la viața personală, și atunci se poate vorbi și de o situație penala. Dar este nevoie de o intervenție instituțională, cea a poliției impreună cu cea a Protecției Copilului”, a specificat Felicia Mihai.

„Minciuni, dar măcar arată că e conștient”

Femeia spune că primul impuls a fost de a sesiza imediat autoritățile, dar la o analiză mai profundă, s-a gândit că tot fata va suferi dacă se complică situația. L-a sunat totuși pe tatăl copilei pusă pe glume și reacția acestuia a pus-o pe gânduri. „Mi-a dat de înțeles că este absolut normal, că tot ceea ce se petrece face parte dintr-un fel de răzbunare împotriva lui Teo”, a povestit Ela. A doua zi fotografia fusese deja ștearsă de pe contul de Google+.
Și parcă și reacția părintelui acuzat se îmbunase.
„Astăzi (n.r. 21 noiembrie 2014) m-a sunat tatăl atacatoarei să-și ceară scuze pentru atitudinea lui și a fetiței. A motivat totul prin confuzia cu un alt incident în care i-a fost implicată fiica. Minciuni, dar cel puțin arată că este conștient de gravitatea faptelor”, a mărturisit mama lui Teo.
Fetița, revenită la școală, nu s-a confruntat cu o atitudine de respingere din partea colegilor, atitudine de care se speriase cu o noapte înainte. La nivel psihologic însă, urmările ar putea fi serioase. Explică Felicia Mihai:
„Este o problemă destul de gravă la care în momentul în care părinții, sau cadrele didactice află, se intervine printr-o acțiune specializată. Și mă gândesc aici la o formă de consiliere psihologică, psihoterapie, dacă este necesar; se poate acutiza și se pot intâmpla probleme mult mai grave, atât la nivelul copilului care s-a simțit hărțuit într-o formă sau alta, cât și la nivelul colectivitații din care face parte. Prin imitarea unor astfel de comportamente se ajunge la o problematică, un fenomen în masă. Funcția problematică poate fi o traumă pentru copil, se pot produce tulburări în plan psihoemoțional, copilul poate să se retragă în sine, poate să nu mai comunice, să se autoizoleze”.
Pe lângă urmările de ordin psihologic pe care astfel de cazuri le pot avea, rămâne și starea de neputință a părinților, care se văd prinși într-o horă în care trebuie să danseze, că știu, că nu știu.
CITEȘTE:
Obsedatul fetiței de opt ani operată pe cord mai dă o lovitură: atrage și spitalul în halucinații, părinții-l reclamă la Poliție, este implicat Ponta
 

Pompieri chemați în ajutor: Mașină blocată în apă, case inundate și drumuri afectate de ploile abundente – GALERIE FOTO
Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, cel mai mult a plouat la Stânca, respectiv 49 l/mp.
Copaci prăbușiți pe carosabil, jandarmii ajutați de un șofer să elibereze drumul – VIDEO
Furtuna de duminică după-amiază a creat serioase probleme și în trafic.
Un botoșănean într-un bar: A furat banii ospătăriței și a băut liniștit mai departe
S-a întâmplat la Bistrița unde se afla bărbatul din Botoșani.
Botoșăneanca Simona Radiș, o nouă medalie de AUR la Munchen!
România a încheiat magistral Europeanul de canotaj: aur pentru barca feminină de 8+1, după un finiș electrizant.
Ploaie cu gheață în Botoșani, a fost semnalat și un nor-pâlnie - FOTO&VIDEO
Botoșănenii au fost avertizați prin RO-ALERT să rămână în case pe perioada Codului Portocaliu.
Nou mesaj RO-ALERT: Cod Portocaliu în Botoșani, localitățile vizate
Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Portocaliu valabil pentru mai multe localități din județul Botoșani.
Cod Portocaliu în mai multe localități din Botoșani, populația avertizată prin RO ALERT
Meteorologii au emis o atenționare nowcasting tip Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, care este valabilă până la ora 16. 20.
Elicopterul SMURD chemat la Botoșani pentru un pacient cu infarct
Aeronava sanitară a fost solicitată de medicii din Botoșani pentru un bărbat în stare gravă.
Secretele şi costurile unei case ecologice din paie: Este sănătoasă și are consum de garsonieră
O familie din Botoşani îşi construieşte propria casă eco, din lut şi baloţi de paie, după modelul locuinţelor ţărăneşti de acum un secol.
Fascinația culorii pe simezele Colecției de Artă din Botoșani
Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 21 august 2022, ora 11.00.
Botoșănean implicat într-un accident rutier, mașini distruse după o ciocnire în trafic
Din fericire, nu au fost victime, dar ambele autoturisme au suferit pagube serioase.
Zeci de sancțiuni aplicate noaptea trecută, peste 100 de polițiști la datorie – GALERIE FOTO
S-a acționat, cu preponderență, în zonele în care se desfășoară evenimente cultural-artistice, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.
Petrecere terminată cu un dosar penal pentru un șofer de 18 ani
A băut bine, apoi a urcat la volan, în speranța că nu îi va ieși înainte niciun polițist.
Șofer BLOCAT în trafic după o urmărire în miez de noapte, a fost dezastru la etilotest
Botoșăneanul a fost blocat după mai bine de doi kilometri, șoferul refuzând să oprească la semnalul polițiștilor.
Județul Botoșani sub Cod Galben de ploi și vijelii
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip Cod Galben valabilă și pentru județul Botoșani.
Căței cu ”genă regală” la Botoșani, proprietarul îi vinde cu mii de lei – FOTO
Părinții puilor de Cavalier King Charles provin din Irlanda din bunici campioni, genă regală, precizează proprietarul.
80 de ucraineni au intrat în Botoșani, doar 5 refugiați în centrele din județ
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 81 persoane și 27 vehicule.
Acuzat de mare evaziune: Medicul botoșănean, fost director, care a dosit 200.000 de lei
Dosarul a trecut de Camera preliminară, primul termen pentru judecata pe fond fiind stabilit pentru data de 15 septembrie.
Înalți ierarhi în județ, școală de vară și cercuri pastorale în parohiile din Botoșani
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a făcut publice evenimentele care au loc în Arhiepiscopia Iașilor în perioada 14-20 august 2022.
Directorul de la Protecția Consumatorilor, avertisment privind aceste băuturi: Pot fi foarte periculoase
A transmis un mesaj pe rețelele de socializare în acest sens.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.2 o C
Dorohoi
18.0 o C
Bucecea
19.0 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
17.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.