Ştiri
Duhovnicul românilor din Athos, născut în Vorona Botoșanilor, împlinește 95 de ani: I-am sărutat mâna, el m-a blagoslovit, și m-a întrebat: ”Nu rămâi?'

S-a născut pe 8 ianuarie 1926, în localitatea Vorona, judeţul Botoşani, cu numele de botez Ioan. Creștinii, mulți dintre ei din Botoșani, pornesc în fiecare an către Sfântul Munte, în căutarea Bătrânului frumos: Avva Iulian Lazăr, duhovnicul românilor de la Athos.

Părintele Iulian Lazăr de la Schitul Prodromu este astăzi unul dintre cei mai mari duhovnici români. Mulți monahi români, dar nu numai, cât și mireni ce ajung în Athos, își găsesc în părintele Iulian de la Prodromu duhovnicul plin de dragoste, de care are nevoie orice suflet mergător spre Împărăție.

 

S-a născut în urmă cu 95 de ani, în Vorona. Părinții săi, Ilie și Elisabeta, oameni simpli și credincioși, nu l-au împiedicat pe tânărul Ioan să îmbrățișeze viața monahală.

 

"M-am născut în comuna Vorona, în anul 1926, în judeţul Botoşani. Când am avut 1 an şi jumătate, părinţii au fost împroprietăriţi şi au plecat la 50-60 de km. în comuna Mănăstireni, la Vorona fiind numai pădure. Au primit cinci hectare de pământ şi s-au înstărit acolo. Am trăit cu părinţii până când am fost chemat de Domnul şi am intrat în obştea mănăstirii Sihăstria. În ianuarie 1977, am venit în Sfântul Munte Athos, chiar după sărbătorile de iarnă. Acum au trecut anii şi văd că tare-i frumoasă viaţa de mănăstire",

Avva Iulian Lazăr din Muntele Athos

 


(Avva Iulian Lazăr de la Schitul Prodromu)

 

Avva Iulian, cum îl știu astăzi creștinii, viețuiește de 40 de ani la Schitul Prodromu, bătrânul frumos și luminat fiind numit și duhovnicul românilor din Athos.

 

La 20 de ani, Ioan Lazăr ajungea în Mănăstirea Sihăstria, unde poposește des la picioarele Părintelui Cleopa, față de care a manifestat mereu o adevărată venerație, dar și pe Părintele Paisie, ambii născuți pe pământ botoșănean. Peste încă 10 ani, în 1956, este hirotonit diacon și apoi preot. În 1977, după ce a împlinit 50 de ani, pornește spre Sfântul Munte, ajungând, în 1981, la Schitul Prodromu. De atunci este duhovnicul românilor, fiind căutat neîncetat de sufletele în nevoință, dar și de foarte mulți monahi, preoți și simpli credincioși pentru sfaturi, ajutor duhovnicesc și binecuvântare.

 

Despre Avva Iulian, creștinii spun că trăiește tot ceea ce îi învață pe alții. Astăzi, când împlinește 95 de ani, îi urăm La mulți ani de acasă și gândurile celor care s-au bucurat de binecuvântarea rugăciunii din Sfântul Munte.

 

 

”Mă simțeam în Sfântul Munte Athos ca acasă”

 

Unul dintre cei care l-au cunoscut pe Avva Iulian este și părintele Teodor Ciurariu, astăzi preot la Spitalul Municipal din Dorohoi.

 

Părintele Teodor Ciurariu a povestit pentru cititorii Botoșăneanul despre întâlnirea cu bunul călugăr din Athos, dar și despre un alt uriaș duhovnic din Sfântul Munte, de asemenea botoșănean, Dionisie Ignat de la Colciu.

 

”Pe Părintele Iulian Lazăr l-am cunoscut prima dată prin anii '90 când, student fiind la facultatea Teologie din Iași, am avut bucuria de a merge într-un pelerinaj la Sfântul Munte Athos. Tot atunci m-am întâlnit cu un alt botoșănean cu viață sfântă, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu.

Atât Părintele Iulian, cât si Părintele Dionisie încununează ”panteonul" personalităților județului nostru Botoșani, Părintele Iulian fiind născut la Vorona, iar părintele Dionisie la Vorniceni. Când am aflat asta mă simțeam în Sfântul Munte Athos ca acasă. Asta probabil și datorită ctitoriilor și daniilor făcute de domnitorii Moldovei si ale Țărilor Române către Grădina Maicii Domnului”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Nu întâmplător, ne amintește părintele dorohoian, marele nostru istoric, botoșăneanul Nicolae Iorga, a zis într-o conferință că ”nici un popor nu a făcut atât bine Sfântului Munte cum au făcut românii".

 

Poate și de asta, dar mai ales datorită marilor noștri părinți, la toate mănăstirile athonite (20 ca număr), toți călugării vorbesc cu drag și respect despre români și despre înaintașii noștri.

 


(Părintele Teodor Ciurariu alături de Avva Iulian)

 

Părintele Ciurariu își amintește de primele vizite făcute la Athos… Anii 90 nu ofereau atâtea oportunități ca cele din zilele noastre, astfel că un drum atât de lung și de complicat venea la pachet cu provocări și cu nelipsitele încercări. Însă Dumnezeu a rânduit până în cele mai mici amănunte…

 

”Eu, fiind component al coralei mitropolitane din Iași și student, deseori ne întâlneam cu Mitropolitul Daniel, actualul Patriarh a României. El ținea foarte mult la studenții lui, mai ales că noi în permanență eram pe la Mitropolie… uneori stătea de vorbă cu noi, ne întreba ce dorințe, aspirații avem.

La corală eram vreo 7 studenți, dintre care 3 erau fete. Astfel că, într-o după-amiază, Mitropolitul ne promite pentru vacanța de vară un pelerinaj în muntele Athos, el făcându-ne rost de vize de la ambasada Greciei. Ne-a mai dat și 1000 de drahme, prin care ne rezolvăm problema transportului si a cazării. Dacă nu ne dădea banii ăștia Mitropolitul, nu cred că puteam ajunge, noi majoritatea provenind din familii cu venituri modeste. În cazul meu, tatăl meu era pensionar C.F.R., iar mama casnică. Abia așteptam vacanța!”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Și-au făcut bagajele, au luat strictul necesar într-un rucsac și au plecat. A călătorit aproape 3 zile de la Dorohoi până la Uranapoli cu trenul, cu autobuzul, chiar și cu auto-stopul. De aici, de la Uranapoli, s-a îmbarcat pe corabie (un feribot vechi) și a plecat într-o luni de dimineață. Cam 4 ore pe mare, până a ajuns la Dafni - portul de pe muntele Athos.

 

”În perioada cât am stat acolo am circulat mai mult pe jos, am muncit pe la mănăstiri, chilii, pentru a ne plăti hrana și cazarea. Au fost și unii călugări generoși ce ne-au dat și câte un bănuț… Am stat aproape o lună! În acest timp am trecut pe la toate mănăstirile”.

 

Însă a venit și ziua în care avea să îi cunoască pe părinții botoșăneni Iulian Lazar Prodromitul și Dionisie Ignat de la Colciu.

 

”Într-o după-amiază, pe înserat, am ajuns la schitul neamului nostru românesc Prodromu. Eram tot plin de praf, transpirat și mi se rupsese și un bocanc printre pietrele de pe cărare. Ajunși aici am căutat arhondaricul pentru a vorbi cu cineva pentru cazare. Toți călugării erau la culcare după masa de seară și Vecernia, deoarece ei se trezesc în jurul orei două dimineață pentru a începe slujba. Programul rugăciunilor din muntele Athos este un pic deosebit față de programul nostru, ei respectând ora bizantină”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Cum decurge o zi în muntele Athos? Ne povestește părintele Teodor Ciurariu. Deșteptarea este la ora două dimineață (însuși Starețul vine cu clopoțelul și dă deșteptarea). De la două până dimineață la 6,30- 7 este timp petrecut la rugăciune (Utrenie, Acatist , Sfânta Liturghie). După ora 7 se merge la sala de mese (trapeză) unde se servește masa… Micul dejun, dar foarte consistent , asemănător prânzului de la noi. Nu se va mai mânca decât după-amiază la 17.

 

Călugării se retrag apoi la chiliile lor 3- 4 ore pentru odihnă, lecturi particulare, metanii și vor reveni la activitățile lor în jurul orelor 11- 12.

 

În această perioadă, până la 17, fiecare își desfășoară activitatea lui (ascultare se numește) rânduită de stareț: la bucătărie, grădina de legume, ateliere, construcții fiecare la ce se pricepe mai bine.

 

”Ca într-un stup!”, adaugă admirativ părintele dorohoian.

 

 

Clopoțelul Părintelui Petroniu Tănase…

 

Un Rai terestru nu ar putea arăta altfel decât ca în Sfântul Munte, cu un clinchet zornăit de un alt mare uriaș duhovnic, Părinte Stareț Petroniu Tănase (trecut la Domnul între timp), care să străbată veghea pelerinilor și să îi cheme în dulceața rugăciunii.

 

Mai întâi, un părinte bătrân îi conduce la dormitor, anunță programul și îi invită pe pelerini să guste un pic de halva, rahat și niște ceai de salvie.

 

”Deja se întunecase, aprindem lampa (pe atunci nu aveau curent electric… și nici acum nu au în biserică), mergem și ne curățim picioarele, facem un duș cu apă rece și la somn. La 2 dimineață clinchetul clopoțelului mânuit de Părinte Stareț Petroniu Tănase ne dă deșteptarea. Ne trezim toți, dar trei dintre noi adorm din nou, eu și un coleg de-al meu îl învingem pe Ene și cu sfială și emoție mergem la Biserică. Intrăm, ne închinăm la icoanele cunoscute de aici, Maica Domnului Prodromita și Sfântul Ioan Botezătorul, apoi mergem în strană”.

 


(Părintele Teodor Ciurariu la Sfântul Munte)

 

 

…și glasul moldovenesc al Părintelui Iulian

 

Însă bucuria sfântă avea să se așeze ca un balsam pe inima părintelui venit din Botoșani să își afle rugătorii. Pentru că în altar…

 

”…în altar slujea Părintele Iulian! Ooooo, ce bucurie Sfântă! Să auzi după câteva săptămâni petrecute în Athos, pe la mănăstiri grecești,  rugăciune și cântare în limba dulce românească graiul nostru strămoșesc! Ooooo, ce bucurie să auzi un preot mărunțel la stat citind rugăciuni ca la mănăstirile noastre din Moldova… molcom, duios ca un susur cristalin”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

 

”Plecai de sub epitrahilul lui ușor ca un fulg”

 

Și-a adus aminte, mărturisește astăzi părintele Ciurariu, de primele impresii ale Țarilor ruși care, păgâni fiind, au vizitat catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol. Întorși acasă, au zis supușilor: ”în biserica Lui HRISTOS stând în cer ni se părea a fi".

 

”Cam asta a fost prima mea impresia de la Prodromu când l-am văzut pe Părintele Iulian slujind. Am stat vreo 4 zile aici, am cântat la strană, am discutat cu el, m-am spovedit la el. S-a bucurat aflând că suntem din același județ, mi-a făcut un pachețel, apoi si m-a rugat să-l duc Părintelui Dionisie Ignat, la Colciu.

Fiind călugăr format la Sihăstria Părintelui Cleopa, avea aceeași blândețe, același stil, plecai de sub epitrahilul lui ușor ca un fulg”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

 

Părintele din Dorohoi, student la acea vreme, a fost impresionat de duhovnicul din Vorona. Își amintește cu bucurie cum Avva Iulian îl numea ”botoșăneanul lui". Înțelepciunea bătrânului din Athos era căutată de sute de pelerini, nu doar din România. Era și este renumit datorită cuvintelor de folos, a pildelor și a învățăturilor care oferă răspunsuri întrebărilor nespuse însă.

 

”El a venit relativ târziu in muntele Athos, pe la 50 de ani, și avea multă experiență duhovnicească. Acum, spre bătrânețe, stând de vorbă cu grupuri de pelerini, mereu mă lua lângă el, eu fiind ”botoșăneanul lui". În discuții afli rezolvarea multor probleme de la el, prin felurite pilde și întâmplări, iar în ultimii ani prin versurile recitate de el. Mi s-a întâmplat să aflu răspuns la întrebările ce mă nelinișteau înainte ca eu să-i pun întrebarea”.

 

 

”Nu rămâi?”

 

O prietenie sfântă care a continuat peste ani. Pentru că, prin pelerinii din Botoșani, Avva Iulian a respirat acel ”acasă”, și-a amintit de părinții din Vorona, de bunul părinte Cleopa sau de pământurile domoale ale locurilor natale.

 

”În ultimii ani primește foarte rar pelerini, dar eu fiind un ”privilegiat" am fost mereu la el pentru binecuvântare. Când a trebuit să plecăm l-am căutat pentru blagoslovenie. Era la bibliotecă, printre ”cronici străbune" și ”ștergea colbul" de pe ele. Să știți că schitul românesc Prodromu are un fond bogat de carte veche. Nu vreau să descriu, însă, dacă ne va mai lăsa Dumnezeu să ajungem pe acolo, recomand pelerinilor să viziteze și biblioteca.

I-am sărutat mâna, el m-a blagoslovit, și m-a întrebat: ”nu rămâi"?”.

 

 

”Ne-a petrecut până la ușă. Când l-am îmbrățișat am observat că avea lacrimi în ochi! Știa Părintele ce știa… știa ce mă așteaptă! Dar nu mi-a spus nimic! M-a lăsat să-mi duc CRUCEA. La sfârșitul Crucii este mântuirea!”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ambulanțier născut în Botoșani, erou la Sibiu după ce s-a aruncat în flăcări
Emil Dădăcus, ambulanțier la Serviciul de Ambulanță Cisnădie, a devenit omul zilei la Sibiu după ce a intrat în flăcări să salveze un bărbat căzut într-o casă din localitate.
Copiii învățați să salveze vieți, pompierii au mers în școlile de vară de la biserici – GALERIE FOTO
Cea mai mare provocare a fost misiunea de salvare a unor animale de pluș.
Forțe de ordine întărite în acest weekend la Botoșani – ZONELE unde vor acționa
Toate structurile MAI vor fi la datorie în minivacanță.
Grup de interlopi cu legături la Botoșani deconspirați de DIICOT, după o afacere moldoveano-ucraineană de peste 2 milioane de euro
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial (DIICOT) au finalizat rechizitoriul care vizează un grup infracțional organizat cu activitate în zona Moldovei, inclusiv la Botoșani.
Polițiștii au intrat în curțile cu câini periculoși, au fost aplicate amenzi de mii de lei - FOTOGALERIE
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat acțiuni în județ, fiind vizați câinii periculoși sau agresivi.
RAZII cu peste 300 de polițiști în minivacanță, ies în stradă și criminaliștii
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au transmis că polițiștii vor fi la datorie, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere, în siguranță.
Adolescentă lovită pe trecerea de pietoni, șofer cercetat penal
Fata de 17 ani a fost transportată la spital.
Botoșănean găsit de poștaș căzut în casă, la două zile a murit la spital
Un bărbat din municipiul Botoșani a decedat pe una dintre secțiile Spitalului Județean Mavromati.
Zeci de noi cazuri pozitive la Botoșani, jumătate dintre pacienți sunt vaccinați
Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a revenit cu datele reactualizate privitoare la cazurile de coronavirus.
Marius Budăi, LĂMURIRI despre pensiile românilor: CE se întâmplă cu pilonul 2
Ministrul Muncii a adus explicații despre zvonurile potrivit cărora s-ar pregăti naționalizarea pilonului 2 de pensii.
Elsaco, anunț privind solicitarea unei autorizații de mediu pentru punctul de la Cătămărăști – Deal
Anunț din partea companiei Elsaco.
Cum să preveniți supraîncălzirea unui laptop de gaming
(P) Supraîncălzirea este o mare problemă pentru laptopurile de gaming. Vă vom spune cum să vă păstrați laptopul rece în timp ce vă jucați, indiferent cât de lungă sau de intensă este sesiunea.
Au început lucrările de asfaltare pe DJ 296B Podeni – Ungureni – GALERIE FOTO
Consiliul Județean Botoșani, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, continuă lucrările de reparații și întreținere a rețelei de drumuri județene din județul Botoșani.
Elevi talentați premiați la Cornișa în cadrul unui concurs aflat la prima ediție - FOTO
Asociația Simbio Botoșani a lansat prima ediție a festivalului „Simbio Stars”.
Păcălit cu un permis de conducere polonez fals, în schimbul sumei de 4.500 de euro
La controlul de frontieră, bărbatul în vârstă de 22 de ani a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din Polonia, cu datele de identificare şi fotografia sa.
REȚINUT la Stânca: Bărbatul era urmărit de autorităţile franceze pentru un prejudiciu de peste 200.000 lei
Bărbatul a fost predat unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Botoşani.
PATRU zile fără apă în mai multe localități, consumatori atenționați să își facă rezerve
Nova Apaserv îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.
A agresat sexual trei copii: Un bărbat aflat în Penitenciarul Botoșani, condamnat la peste 16 ani de închisoare
Victimele sunt două fetițe și un băiețel, copiii concubinei bărbatului arestat.
Primărie din Botoșani amendată cu 15.000 de lei pentru nereguli privind deșeurile - GALERIE FOTO
Comisarii de la Garda de Mediu Botoșani au stabilit o serie de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate,  dar a fost aplicată și o sancțiune.
140 de milioane de lei pentru modernizarea a cinci drumuri județene de piatră: Vrem să recuperăm decalajele față de alte regiuni ale țării
Sectoarele de drum ce vor fi modernizate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” totalizează peste 40 de kilometri.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.6 o C
Dorohoi
21.7 o C
Bucecea
20.9 o C
Darabani
15.9 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.