Ştiri
Duhovnicul românilor din Athos, născut în Vorona Botoșanilor, împlinește 95 de ani: I-am sărutat mâna, el m-a blagoslovit, și m-a întrebat: ”Nu rămâi?'

S-a născut pe 8 ianuarie 1926, în localitatea Vorona, judeţul Botoşani, cu numele de botez Ioan. Creștinii, mulți dintre ei din Botoșani, pornesc în fiecare an către Sfântul Munte, în căutarea Bătrânului frumos: Avva Iulian Lazăr, duhovnicul românilor de la Athos.

Părintele Iulian Lazăr de la Schitul Prodromu este astăzi unul dintre cei mai mari duhovnici români. Mulți monahi români, dar nu numai, cât și mireni ce ajung în Athos, își găsesc în părintele Iulian de la Prodromu duhovnicul plin de dragoste, de care are nevoie orice suflet mergător spre Împărăție.

 

S-a născut în urmă cu 95 de ani, în Vorona. Părinții săi, Ilie și Elisabeta, oameni simpli și credincioși, nu l-au împiedicat pe tânărul Ioan să îmbrățișeze viața monahală.

 

"M-am născut în comuna Vorona, în anul 1926, în judeţul Botoşani. Când am avut 1 an şi jumătate, părinţii au fost împroprietăriţi şi au plecat la 50-60 de km. în comuna Mănăstireni, la Vorona fiind numai pădure. Au primit cinci hectare de pământ şi s-au înstărit acolo. Am trăit cu părinţii până când am fost chemat de Domnul şi am intrat în obştea mănăstirii Sihăstria. În ianuarie 1977, am venit în Sfântul Munte Athos, chiar după sărbătorile de iarnă. Acum au trecut anii şi văd că tare-i frumoasă viaţa de mănăstire",

Avva Iulian Lazăr din Muntele Athos

 


(Avva Iulian Lazăr de la Schitul Prodromu)

 

Avva Iulian, cum îl știu astăzi creștinii, viețuiește de 40 de ani la Schitul Prodromu, bătrânul frumos și luminat fiind numit și duhovnicul românilor din Athos.

 

La 20 de ani, Ioan Lazăr ajungea în Mănăstirea Sihăstria, unde poposește des la picioarele Părintelui Cleopa, față de care a manifestat mereu o adevărată venerație, dar și pe Părintele Paisie, ambii născuți pe pământ botoșănean. Peste încă 10 ani, în 1956, este hirotonit diacon și apoi preot. În 1977, după ce a împlinit 50 de ani, pornește spre Sfântul Munte, ajungând, în 1981, la Schitul Prodromu. De atunci este duhovnicul românilor, fiind căutat neîncetat de sufletele în nevoință, dar și de foarte mulți monahi, preoți și simpli credincioși pentru sfaturi, ajutor duhovnicesc și binecuvântare.

 

Despre Avva Iulian, creștinii spun că trăiește tot ceea ce îi învață pe alții. Astăzi, când împlinește 95 de ani, îi urăm La mulți ani de acasă și gândurile celor care s-au bucurat de binecuvântarea rugăciunii din Sfântul Munte.

 

 

”Mă simțeam în Sfântul Munte Athos ca acasă”

 

Unul dintre cei care l-au cunoscut pe Avva Iulian este și părintele Teodor Ciurariu, astăzi preot la Spitalul Municipal din Dorohoi.

 

Părintele Teodor Ciurariu a povestit pentru cititorii Botoșăneanul despre întâlnirea cu bunul călugăr din Athos, dar și despre un alt uriaș duhovnic din Sfântul Munte, de asemenea botoșănean, Dionisie Ignat de la Colciu.

 

”Pe Părintele Iulian Lazăr l-am cunoscut prima dată prin anii '90 când, student fiind la facultatea Teologie din Iași, am avut bucuria de a merge într-un pelerinaj la Sfântul Munte Athos. Tot atunci m-am întâlnit cu un alt botoșănean cu viață sfântă, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu.

Atât Părintele Iulian, cât si Părintele Dionisie încununează ”panteonul" personalităților județului nostru Botoșani, Părintele Iulian fiind născut la Vorona, iar părintele Dionisie la Vorniceni. Când am aflat asta mă simțeam în Sfântul Munte Athos ca acasă. Asta probabil și datorită ctitoriilor și daniilor făcute de domnitorii Moldovei si ale Țărilor Române către Grădina Maicii Domnului”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Nu întâmplător, ne amintește părintele dorohoian, marele nostru istoric, botoșăneanul Nicolae Iorga, a zis într-o conferință că ”nici un popor nu a făcut atât bine Sfântului Munte cum au făcut românii".

 

Poate și de asta, dar mai ales datorită marilor noștri părinți, la toate mănăstirile athonite (20 ca număr), toți călugării vorbesc cu drag și respect despre români și despre înaintașii noștri.

 


(Părintele Teodor Ciurariu alături de Avva Iulian)

 

Părintele Ciurariu își amintește de primele vizite făcute la Athos… Anii 90 nu ofereau atâtea oportunități ca cele din zilele noastre, astfel că un drum atât de lung și de complicat venea la pachet cu provocări și cu nelipsitele încercări. Însă Dumnezeu a rânduit până în cele mai mici amănunte…

 

”Eu, fiind component al coralei mitropolitane din Iași și student, deseori ne întâlneam cu Mitropolitul Daniel, actualul Patriarh a României. El ținea foarte mult la studenții lui, mai ales că noi în permanență eram pe la Mitropolie… uneori stătea de vorbă cu noi, ne întreba ce dorințe, aspirații avem.

La corală eram vreo 7 studenți, dintre care 3 erau fete. Astfel că, într-o după-amiază, Mitropolitul ne promite pentru vacanța de vară un pelerinaj în muntele Athos, el făcându-ne rost de vize de la ambasada Greciei. Ne-a mai dat și 1000 de drahme, prin care ne rezolvăm problema transportului si a cazării. Dacă nu ne dădea banii ăștia Mitropolitul, nu cred că puteam ajunge, noi majoritatea provenind din familii cu venituri modeste. În cazul meu, tatăl meu era pensionar C.F.R., iar mama casnică. Abia așteptam vacanța!”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Și-au făcut bagajele, au luat strictul necesar într-un rucsac și au plecat. A călătorit aproape 3 zile de la Dorohoi până la Uranapoli cu trenul, cu autobuzul, chiar și cu auto-stopul. De aici, de la Uranapoli, s-a îmbarcat pe corabie (un feribot vechi) și a plecat într-o luni de dimineață. Cam 4 ore pe mare, până a ajuns la Dafni - portul de pe muntele Athos.

 

”În perioada cât am stat acolo am circulat mai mult pe jos, am muncit pe la mănăstiri, chilii, pentru a ne plăti hrana și cazarea. Au fost și unii călugări generoși ce ne-au dat și câte un bănuț… Am stat aproape o lună! În acest timp am trecut pe la toate mănăstirile”.

 

Însă a venit și ziua în care avea să îi cunoască pe părinții botoșăneni Iulian Lazar Prodromitul și Dionisie Ignat de la Colciu.

 

”Într-o după-amiază, pe înserat, am ajuns la schitul neamului nostru românesc Prodromu. Eram tot plin de praf, transpirat și mi se rupsese și un bocanc printre pietrele de pe cărare. Ajunși aici am căutat arhondaricul pentru a vorbi cu cineva pentru cazare. Toți călugării erau la culcare după masa de seară și Vecernia, deoarece ei se trezesc în jurul orei două dimineață pentru a începe slujba. Programul rugăciunilor din muntele Athos este un pic deosebit față de programul nostru, ei respectând ora bizantină”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Cum decurge o zi în muntele Athos? Ne povestește părintele Teodor Ciurariu. Deșteptarea este la ora două dimineață (însuși Starețul vine cu clopoțelul și dă deșteptarea). De la două până dimineață la 6,30- 7 este timp petrecut la rugăciune (Utrenie, Acatist , Sfânta Liturghie). După ora 7 se merge la sala de mese (trapeză) unde se servește masa… Micul dejun, dar foarte consistent , asemănător prânzului de la noi. Nu se va mai mânca decât după-amiază la 17.

 

Călugării se retrag apoi la chiliile lor 3- 4 ore pentru odihnă, lecturi particulare, metanii și vor reveni la activitățile lor în jurul orelor 11- 12.

 

În această perioadă, până la 17, fiecare își desfășoară activitatea lui (ascultare se numește) rânduită de stareț: la bucătărie, grădina de legume, ateliere, construcții fiecare la ce se pricepe mai bine.

 

”Ca într-un stup!”, adaugă admirativ părintele dorohoian.

 

 

Clopoțelul Părintelui Petroniu Tănase…

 

Un Rai terestru nu ar putea arăta altfel decât ca în Sfântul Munte, cu un clinchet zornăit de un alt mare uriaș duhovnic, Părinte Stareț Petroniu Tănase (trecut la Domnul între timp), care să străbată veghea pelerinilor și să îi cheme în dulceața rugăciunii.

 

Mai întâi, un părinte bătrân îi conduce la dormitor, anunță programul și îi invită pe pelerini să guste un pic de halva, rahat și niște ceai de salvie.

 

”Deja se întunecase, aprindem lampa (pe atunci nu aveau curent electric… și nici acum nu au în biserică), mergem și ne curățim picioarele, facem un duș cu apă rece și la somn. La 2 dimineață clinchetul clopoțelului mânuit de Părinte Stareț Petroniu Tănase ne dă deșteptarea. Ne trezim toți, dar trei dintre noi adorm din nou, eu și un coleg de-al meu îl învingem pe Ene și cu sfială și emoție mergem la Biserică. Intrăm, ne închinăm la icoanele cunoscute de aici, Maica Domnului Prodromita și Sfântul Ioan Botezătorul, apoi mergem în strană”.

 


(Părintele Teodor Ciurariu la Sfântul Munte)

 

 

…și glasul moldovenesc al Părintelui Iulian

 

Însă bucuria sfântă avea să se așeze ca un balsam pe inima părintelui venit din Botoșani să își afle rugătorii. Pentru că în altar…

 

”…în altar slujea Părintele Iulian! Ooooo, ce bucurie Sfântă! Să auzi după câteva săptămâni petrecute în Athos, pe la mănăstiri grecești,  rugăciune și cântare în limba dulce românească graiul nostru strămoșesc! Ooooo, ce bucurie să auzi un preot mărunțel la stat citind rugăciuni ca la mănăstirile noastre din Moldova… molcom, duios ca un susur cristalin”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

 

”Plecai de sub epitrahilul lui ușor ca un fulg”

 

Și-a adus aminte, mărturisește astăzi părintele Ciurariu, de primele impresii ale Țarilor ruși care, păgâni fiind, au vizitat catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol. Întorși acasă, au zis supușilor: ”în biserica Lui HRISTOS stând în cer ni se părea a fi".

 

”Cam asta a fost prima mea impresia de la Prodromu când l-am văzut pe Părintele Iulian slujind. Am stat vreo 4 zile aici, am cântat la strană, am discutat cu el, m-am spovedit la el. S-a bucurat aflând că suntem din același județ, mi-a făcut un pachețel, apoi si m-a rugat să-l duc Părintelui Dionisie Ignat, la Colciu.

Fiind călugăr format la Sihăstria Părintelui Cleopa, avea aceeași blândețe, același stil, plecai de sub epitrahilul lui ușor ca un fulg”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

 

Părintele din Dorohoi, student la acea vreme, a fost impresionat de duhovnicul din Vorona. Își amintește cu bucurie cum Avva Iulian îl numea ”botoșăneanul lui". Înțelepciunea bătrânului din Athos era căutată de sute de pelerini, nu doar din România. Era și este renumit datorită cuvintelor de folos, a pildelor și a învățăturilor care oferă răspunsuri întrebărilor nespuse însă.

 

”El a venit relativ târziu in muntele Athos, pe la 50 de ani, și avea multă experiență duhovnicească. Acum, spre bătrânețe, stând de vorbă cu grupuri de pelerini, mereu mă lua lângă el, eu fiind ”botoșăneanul lui". În discuții afli rezolvarea multor probleme de la el, prin felurite pilde și întâmplări, iar în ultimii ani prin versurile recitate de el. Mi s-a întâmplat să aflu răspuns la întrebările ce mă nelinișteau înainte ca eu să-i pun întrebarea”.

 

 

”Nu rămâi?”

 

O prietenie sfântă care a continuat peste ani. Pentru că, prin pelerinii din Botoșani, Avva Iulian a respirat acel ”acasă”, și-a amintit de părinții din Vorona, de bunul părinte Cleopa sau de pământurile domoale ale locurilor natale.

 

”În ultimii ani primește foarte rar pelerini, dar eu fiind un ”privilegiat" am fost mereu la el pentru binecuvântare. Când a trebuit să plecăm l-am căutat pentru blagoslovenie. Era la bibliotecă, printre ”cronici străbune" și ”ștergea colbul" de pe ele. Să știți că schitul românesc Prodromu are un fond bogat de carte veche. Nu vreau să descriu, însă, dacă ne va mai lăsa Dumnezeu să ajungem pe acolo, recomand pelerinilor să viziteze și biblioteca.

I-am sărutat mâna, el m-a blagoslovit, și m-a întrebat: ”nu rămâi"?”.

 

 

”Ne-a petrecut până la ușă. Când l-am îmbrățișat am observat că avea lacrimi în ochi! Știa Părintele ce știa… știa ce mă așteaptă! Dar nu mi-a spus nimic! M-a lăsat să-mi duc CRUCEA. La sfârșitul Crucii este mântuirea!”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-au dezlănțuit: Cum a sărbătorit FC Botoșani victoria cu Dinamo - VIDEO
Dinamo - FC Botoșani s-a terminat, duminică seara, cu scorul 1-2.
A picat și nocturna! FC Botoșani bate Dinamo și urcă pe locul doi în clasament
FC Botoșani s-a înfruntat duminică seară cu Dinamo pe stadionul din șoseaua Ștefan cel Mare, în etapa a 9 - a din Liga 1.
Impact VIOLENT: Cinci persoane rănite din vina unui șofer din municipiul Botoșani - FOTO
Un conducător auto din municipiul Botoșani a provocat un accident cu cinci răniți.
Ionică Nechifor, la târgul din Piața Revoluției: Eu am fost dintotdeauna liberal și nu am ascuns chestiunea asta - VIDEO
La deschiderea târgului „Produs din Botoșani” a luat parte și Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
URMĂRIRE cu focuri de armă la Botoșani, mai multe persoane au fugit la vederea polițiștilor – VIDEO
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz. 
Prefectul despre locația pentru Târgul „Produs în Botoșani”: Și în marile orașe europene se organizează în centrul orașului VIDEO
A fost invitat și a onorat cu prezența la târgul de produse tradiționale din Piața Revoluției și prefectul.
Șefa județului, laude la târg către fermieri: A lansat și o invitație botoșănenilor - VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a fost prezentă astăzi la deschiderea târgului „Produs din Botoșani.”
Târg deschis în Piața Revoluției pentru botoșăneni! Oficialii s-au chinuit să nu-l politizeze, dar nu le-a ieșit – GALERIE FOTO & VIDEO
Târgul „Produs în Botoșani” a fost inaugurat duminică, în Piața Revoluției de oficialitățile orașului și județului.
Zeci de noi cazuri la Botoșani, crește rata în municipiu: Cinci localități în SCENARIUL ROȘU
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația epidemiologică de la nivelul județului.
Loading...
Botoșani, 2021! Furt de pe tarla, urmărit cu drona și oprit de Poliție în timp record – FOTOGALERIE
Hoți de porumb prinși de polițiști în numai 30 de minute de la momentul în care fapta le-a fost sesizată de către fermierul păgubit.
Botoșănean cu soția și mama decedate de cancer, luat la batjocură de instituții: Nu-mi revin din șoc
Un botoșănean de 46 de ani, întors din Anglia după ce mama și soția lui au murit în țară, a avut parte de momente dificile în rezolvarea unor proceduri banele la instituțiile statului, proceduri ce s-au dovedit un coșmar interminabil. „Îmi iubesc țara, dar mi-e groază de instituțiile sale”, mărturisește acesta.
Suntem buni la dat lecții! Prefectul Dan Nechifor: Iată că putem fi și deschizători de drumuri FOTOGALERIE
Imnul național al Republicii Moldova a sunat în Sala ”Nicolae Iorga” a Prefecturii cu ocazia întâlnirii pe care prefectul Dan Nechifor a găzduit-o în această săptămână între specialiștii din sănătate de pe ambele maluri ale Prutului.
Întâlnire cu fermierii la Popăuți, apel pentru îngrădirea pășunilor: Miza este de aproape jumătate de miliard de euroFOTOGALERIE
Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis a organizat vineri la Stațiunea Popăuți o întâlnire cu fermierii din regiunea Moldovei.
Iftime cere banii pe Moruțan de la Becali: Am nevoie; sper să îi primesc, nu știu, habar n-am când
Transferul lui Olimpiu Moruțan (22 de ani) de la FCSB la Galatasaray ar fi trebuit să umple conturile celor de la FC Botoșani, însă moldovenii nu au încasat deocamdată niciun euro.
Loading...
Servicii de forare de calitate și durabile cu Eco Drill
(P) Cunoaștem deja faptul că apa într-o locuință este indispensabilă și este nevoie negreșit de aceasta. O problemă destul de des întâlnită în zonele rurale este cea a rețelei publice de apă ce nu este dezvoltată, fapt pentru care persoanele care își construiesc o locuință aici, apelează la firme specializate în domeniu ce oferă servicii de forare a puțurilor de apă. Sunt multe astfel de firme, însă o caracteristică importantă este calitatea serviciilor oferite.
Șeful cancelariei IPS Calinic, mort la 47 de ani de boala care a dat omenirea peste cap
Părintele protosinghel David Oprea, coordonator al cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, și pentru o foarte lungă perioadă de timp slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iași, a trecut vineri la Domnul, în urma complicațiilor suferite din cauza infectării.
Record de cazuri în valul 4 la Botoșani, municipiul reședință a trecut de 2 la mie
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a anunțat sâmbătă la amiază încă 114 cazuri de îmbolnăvire, depistate în ultimele 24 de ore. Este un număr record pe care județul nostru îl atinge în valul 4.
Suspendare și nu prea... Și pompierii au strâns saci de gunoaie, deși organizatorii ”Let's do it, Romania!” au anunțat oprirea campaniei – GALERIE FOTO
Pet-uri, ambalaje din plastic şi hârtie, cutii, sticle şi alte resturi menajere, aruncate la întâmplare, au fost strânse de pompierii botoșăneni în urma participării la “Ziua Națională de Curățenie”, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Un șofer care butona telefonul a izbit două mașini la câțiva kilometri de oraș – FOTOGALERIE
Utilizarea telefonului de către conducătorii auto a mai provocat un accident. Ultimul eveniment rutier de acest tip a avut loc sâmbătă la amiază.
Prefectul a scos funcționarii la strâns gunoaie, numai că organizatorii ”Let's do it, Romania!” au suspendat campania de salubrizare – FOTOGALERIE
Prefectul Dan Nechifor, împreună cu colegii din instituție și de la Serviciul de Pașapoarte, cu specialiști din Direcția Silvică și Garda de Mediu, au ieșit sâmbătă dimineața la o acțiune de salubrizare în pădurea Baisa.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Eu am fost dintotdeauna liberal și nu am ascuns chestiunea asta. Și vreau să vă spun că astăzi demonstrăm încă o dată că indiferent de culoarea politică suntem împreună pentru a dezvolta această piață de weekend....
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9473 lei
USD
Dolarul SUA
4.1999 lei
CHF
Francul elveţian
4.5309 lei
GBP
Lira sterlină
5.7880 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8197 lei
XAU
Gramul de aur
238.6026 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2382 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4085 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0693 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3177 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1955 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6653 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
10.1 o C
Darabani
8.9 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.