Ştiri
Duhovnicul românilor din Athos, născut în Vorona Botoșanilor, împlinește 95 de ani: I-am sărutat mâna, el m-a blagoslovit, și m-a întrebat: ”Nu rămâi?'

S-a născut pe 8 ianuarie 1926, în localitatea Vorona, judeţul Botoşani, cu numele de botez Ioan. Creștinii, mulți dintre ei din Botoșani, pornesc în fiecare an către Sfântul Munte, în căutarea Bătrânului frumos: Avva Iulian Lazăr, duhovnicul românilor de la Athos.

Părintele Iulian Lazăr de la Schitul Prodromu este astăzi unul dintre cei mai mari duhovnici români. Mulți monahi români, dar nu numai, cât și mireni ce ajung în Athos, își găsesc în părintele Iulian de la Prodromu duhovnicul plin de dragoste, de care are nevoie orice suflet mergător spre Împărăție.

 

S-a născut în urmă cu 95 de ani, în Vorona. Părinții săi, Ilie și Elisabeta, oameni simpli și credincioși, nu l-au împiedicat pe tânărul Ioan să îmbrățișeze viața monahală.

 

"M-am născut în comuna Vorona, în anul 1926, în judeţul Botoşani. Când am avut 1 an şi jumătate, părinţii au fost împroprietăriţi şi au plecat la 50-60 de km. în comuna Mănăstireni, la Vorona fiind numai pădure. Au primit cinci hectare de pământ şi s-au înstărit acolo. Am trăit cu părinţii până când am fost chemat de Domnul şi am intrat în obştea mănăstirii Sihăstria. În ianuarie 1977, am venit în Sfântul Munte Athos, chiar după sărbătorile de iarnă. Acum au trecut anii şi văd că tare-i frumoasă viaţa de mănăstire",

Avva Iulian Lazăr din Muntele Athos

 


(Avva Iulian Lazăr de la Schitul Prodromu)

 

Avva Iulian, cum îl știu astăzi creștinii, viețuiește de 40 de ani la Schitul Prodromu, bătrânul frumos și luminat fiind numit și duhovnicul românilor din Athos.

 

La 20 de ani, Ioan Lazăr ajungea în Mănăstirea Sihăstria, unde poposește des la picioarele Părintelui Cleopa, față de care a manifestat mereu o adevărată venerație, dar și pe Părintele Paisie, ambii născuți pe pământ botoșănean. Peste încă 10 ani, în 1956, este hirotonit diacon și apoi preot. În 1977, după ce a împlinit 50 de ani, pornește spre Sfântul Munte, ajungând, în 1981, la Schitul Prodromu. De atunci este duhovnicul românilor, fiind căutat neîncetat de sufletele în nevoință, dar și de foarte mulți monahi, preoți și simpli credincioși pentru sfaturi, ajutor duhovnicesc și binecuvântare.

 

Despre Avva Iulian, creștinii spun că trăiește tot ceea ce îi învață pe alții. Astăzi, când împlinește 95 de ani, îi urăm La mulți ani de acasă și gândurile celor care s-au bucurat de binecuvântarea rugăciunii din Sfântul Munte.

 

 

”Mă simțeam în Sfântul Munte Athos ca acasă”

 

Unul dintre cei care l-au cunoscut pe Avva Iulian este și părintele Teodor Ciurariu, astăzi preot la Spitalul Municipal din Dorohoi.

 

Părintele Teodor Ciurariu a povestit pentru cititorii Botoșăneanul despre întâlnirea cu bunul călugăr din Athos, dar și despre un alt uriaș duhovnic din Sfântul Munte, de asemenea botoșănean, Dionisie Ignat de la Colciu.

 

”Pe Părintele Iulian Lazăr l-am cunoscut prima dată prin anii '90 când, student fiind la facultatea Teologie din Iași, am avut bucuria de a merge într-un pelerinaj la Sfântul Munte Athos. Tot atunci m-am întâlnit cu un alt botoșănean cu viață sfântă, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu.

Atât Părintele Iulian, cât si Părintele Dionisie încununează ”panteonul" personalităților județului nostru Botoșani, Părintele Iulian fiind născut la Vorona, iar părintele Dionisie la Vorniceni. Când am aflat asta mă simțeam în Sfântul Munte Athos ca acasă. Asta probabil și datorită ctitoriilor și daniilor făcute de domnitorii Moldovei si ale Țărilor Române către Grădina Maicii Domnului”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Nu întâmplător, ne amintește părintele dorohoian, marele nostru istoric, botoșăneanul Nicolae Iorga, a zis într-o conferință că ”nici un popor nu a făcut atât bine Sfântului Munte cum au făcut românii".

 

Poate și de asta, dar mai ales datorită marilor noștri părinți, la toate mănăstirile athonite (20 ca număr), toți călugării vorbesc cu drag și respect despre români și despre înaintașii noștri.

 


(Părintele Teodor Ciurariu alături de Avva Iulian)

 

Părintele Ciurariu își amintește de primele vizite făcute la Athos… Anii 90 nu ofereau atâtea oportunități ca cele din zilele noastre, astfel că un drum atât de lung și de complicat venea la pachet cu provocări și cu nelipsitele încercări. Însă Dumnezeu a rânduit până în cele mai mici amănunte…

 

”Eu, fiind component al coralei mitropolitane din Iași și student, deseori ne întâlneam cu Mitropolitul Daniel, actualul Patriarh a României. El ținea foarte mult la studenții lui, mai ales că noi în permanență eram pe la Mitropolie… uneori stătea de vorbă cu noi, ne întreba ce dorințe, aspirații avem.

La corală eram vreo 7 studenți, dintre care 3 erau fete. Astfel că, într-o după-amiază, Mitropolitul ne promite pentru vacanța de vară un pelerinaj în muntele Athos, el făcându-ne rost de vize de la ambasada Greciei. Ne-a mai dat și 1000 de drahme, prin care ne rezolvăm problema transportului si a cazării. Dacă nu ne dădea banii ăștia Mitropolitul, nu cred că puteam ajunge, noi majoritatea provenind din familii cu venituri modeste. În cazul meu, tatăl meu era pensionar C.F.R., iar mama casnică. Abia așteptam vacanța!”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Și-au făcut bagajele, au luat strictul necesar într-un rucsac și au plecat. A călătorit aproape 3 zile de la Dorohoi până la Uranapoli cu trenul, cu autobuzul, chiar și cu auto-stopul. De aici, de la Uranapoli, s-a îmbarcat pe corabie (un feribot vechi) și a plecat într-o luni de dimineață. Cam 4 ore pe mare, până a ajuns la Dafni - portul de pe muntele Athos.

 

”În perioada cât am stat acolo am circulat mai mult pe jos, am muncit pe la mănăstiri, chilii, pentru a ne plăti hrana și cazarea. Au fost și unii călugări generoși ce ne-au dat și câte un bănuț… Am stat aproape o lună! În acest timp am trecut pe la toate mănăstirile”.

 

Însă a venit și ziua în care avea să îi cunoască pe părinții botoșăneni Iulian Lazar Prodromitul și Dionisie Ignat de la Colciu.

 

”Într-o după-amiază, pe înserat, am ajuns la schitul neamului nostru românesc Prodromu. Eram tot plin de praf, transpirat și mi se rupsese și un bocanc printre pietrele de pe cărare. Ajunși aici am căutat arhondaricul pentru a vorbi cu cineva pentru cazare. Toți călugării erau la culcare după masa de seară și Vecernia, deoarece ei se trezesc în jurul orei două dimineață pentru a începe slujba. Programul rugăciunilor din muntele Athos este un pic deosebit față de programul nostru, ei respectând ora bizantină”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

Cum decurge o zi în muntele Athos? Ne povestește părintele Teodor Ciurariu. Deșteptarea este la ora două dimineață (însuși Starețul vine cu clopoțelul și dă deșteptarea). De la două până dimineață la 6,30- 7 este timp petrecut la rugăciune (Utrenie, Acatist , Sfânta Liturghie). După ora 7 se merge la sala de mese (trapeză) unde se servește masa… Micul dejun, dar foarte consistent , asemănător prânzului de la noi. Nu se va mai mânca decât după-amiază la 17.

 

Călugării se retrag apoi la chiliile lor 3- 4 ore pentru odihnă, lecturi particulare, metanii și vor reveni la activitățile lor în jurul orelor 11- 12.

 

În această perioadă, până la 17, fiecare își desfășoară activitatea lui (ascultare se numește) rânduită de stareț: la bucătărie, grădina de legume, ateliere, construcții fiecare la ce se pricepe mai bine.

 

”Ca într-un stup!”, adaugă admirativ părintele dorohoian.

 

 

Clopoțelul Părintelui Petroniu Tănase…

 

Un Rai terestru nu ar putea arăta altfel decât ca în Sfântul Munte, cu un clinchet zornăit de un alt mare uriaș duhovnic, Părinte Stareț Petroniu Tănase (trecut la Domnul între timp), care să străbată veghea pelerinilor și să îi cheme în dulceața rugăciunii.

 

Mai întâi, un părinte bătrân îi conduce la dormitor, anunță programul și îi invită pe pelerini să guste un pic de halva, rahat și niște ceai de salvie.

 

”Deja se întunecase, aprindem lampa (pe atunci nu aveau curent electric… și nici acum nu au în biserică), mergem și ne curățim picioarele, facem un duș cu apă rece și la somn. La 2 dimineață clinchetul clopoțelului mânuit de Părinte Stareț Petroniu Tănase ne dă deșteptarea. Ne trezim toți, dar trei dintre noi adorm din nou, eu și un coleg de-al meu îl învingem pe Ene și cu sfială și emoție mergem la Biserică. Intrăm, ne închinăm la icoanele cunoscute de aici, Maica Domnului Prodromita și Sfântul Ioan Botezătorul, apoi mergem în strană”.

 


(Părintele Teodor Ciurariu la Sfântul Munte)

 

 

…și glasul moldovenesc al Părintelui Iulian

 

Însă bucuria sfântă avea să se așeze ca un balsam pe inima părintelui venit din Botoșani să își afle rugătorii. Pentru că în altar…

 

”…în altar slujea Părintele Iulian! Ooooo, ce bucurie Sfântă! Să auzi după câteva săptămâni petrecute în Athos, pe la mănăstiri grecești,  rugăciune și cântare în limba dulce românească graiul nostru strămoșesc! Ooooo, ce bucurie să auzi un preot mărunțel la stat citind rugăciuni ca la mănăstirile noastre din Moldova… molcom, duios ca un susur cristalin”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

 

”Plecai de sub epitrahilul lui ușor ca un fulg”

 

Și-a adus aminte, mărturisește astăzi părintele Ciurariu, de primele impresii ale Țarilor ruși care, păgâni fiind, au vizitat catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol. Întorși acasă, au zis supușilor: ”în biserica Lui HRISTOS stând în cer ni se părea a fi".

 

”Cam asta a fost prima mea impresia de la Prodromu când l-am văzut pe Părintele Iulian slujind. Am stat vreo 4 zile aici, am cântat la strană, am discutat cu el, m-am spovedit la el. S-a bucurat aflând că suntem din același județ, mi-a făcut un pachețel, apoi si m-a rugat să-l duc Părintelui Dionisie Ignat, la Colciu.

Fiind călugăr format la Sihăstria Părintelui Cleopa, avea aceeași blândețe, același stil, plecai de sub epitrahilul lui ușor ca un fulg”,

Pr. Teodor Ciurariu, de la Spitalul Municipal Dorohoi

 

 

Părintele din Dorohoi, student la acea vreme, a fost impresionat de duhovnicul din Vorona. Își amintește cu bucurie cum Avva Iulian îl numea ”botoșăneanul lui". Înțelepciunea bătrânului din Athos era căutată de sute de pelerini, nu doar din România. Era și este renumit datorită cuvintelor de folos, a pildelor și a învățăturilor care oferă răspunsuri întrebărilor nespuse însă.

 

”El a venit relativ târziu in muntele Athos, pe la 50 de ani, și avea multă experiență duhovnicească. Acum, spre bătrânețe, stând de vorbă cu grupuri de pelerini, mereu mă lua lângă el, eu fiind ”botoșăneanul lui". În discuții afli rezolvarea multor probleme de la el, prin felurite pilde și întâmplări, iar în ultimii ani prin versurile recitate de el. Mi s-a întâmplat să aflu răspuns la întrebările ce mă nelinișteau înainte ca eu să-i pun întrebarea”.

 

 

”Nu rămâi?”

 

O prietenie sfântă care a continuat peste ani. Pentru că, prin pelerinii din Botoșani, Avva Iulian a respirat acel ”acasă”, și-a amintit de părinții din Vorona, de bunul părinte Cleopa sau de pământurile domoale ale locurilor natale.

 

”În ultimii ani primește foarte rar pelerini, dar eu fiind un ”privilegiat" am fost mereu la el pentru binecuvântare. Când a trebuit să plecăm l-am căutat pentru blagoslovenie. Era la bibliotecă, printre ”cronici străbune" și ”ștergea colbul" de pe ele. Să știți că schitul românesc Prodromu are un fond bogat de carte veche. Nu vreau să descriu, însă, dacă ne va mai lăsa Dumnezeu să ajungem pe acolo, recomand pelerinilor să viziteze și biblioteca.

I-am sărutat mâna, el m-a blagoslovit, și m-a întrebat: ”nu rămâi"?”.

 

 

”Ne-a petrecut până la ușă. Când l-am îmbrățișat am observat că avea lacrimi în ochi! Știa Părintele ce știa… știa ce mă așteaptă! Dar nu mi-a spus nimic! M-a lăsat să-mi duc CRUCEA. La sfârșitul Crucii este mântuirea!”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu, prima din județ care a semnat un contract de finanțare prin ”Anghel Saligny”
Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunostinta ca este prima Unitate Administrativ Teritoriala din judetul Botosani care semneaza contract de finantare prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny” pentru Reabilitarea prin asfaltare a drumurilor comunale si satesti.
PROPUNERE: Primăria să ia bani de la Revelion și artificii, pentru premiul de Zilele Eminescu: Sau de la un cântăreț care cântă manele
Au fost discuții în contradictoriu la proiectul de hotărâre privitor la aprobarea cheltuielilor suportate de Primărie pentru Zilele Eminescu din ianuarie, anul viitor.
Pescuit ilegal demascat de jandarmi, zeci de kilograme de pește scoase din apă – FOTOGALERIE
Duminică dimineață, mai multe setci monofilament în care era prins aproximativ 50 de kg de pește au fost scoase din apa Barajului Rogojești, în urma unei acțiuni executate de jandarmi pentru prevenirea braconajului în habitatele piscicole naturale ale județului.
Fata din Botoșani care a rupt internetul: De la vândut flori în oraș a ajuns să facă online zeci de mii de euro pe lună - FOTOGALERIE
Tânăra are deja apartamente și mașini de zeci de mii de euro.
S-a votat: Membru nou în structura semi-polițienească de la Botoșani
Consilierii județeni au votat astăzi în unanimitate proiectul de hotărâre privind modificarea componenței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Poliția Botoșani: Mașinile trase pe dreapta, botoșănenii legitimați, polițiștii au dat amenzi și în oboare
A fost una dintre cele mai ample acțiuni derulată la Botoșani în această toamnă.
OPT șoferi băuți scoși din trafic de polițiștii botoșăneni
Conducătorii auto au fost prinși în urma unor controale.
Companiile de transport public acuzate că percep taxe ILEGALE de la botoșăneni: Nu putem închide ochii la acest abuz
Este vorba despre o taxă care este pretinsă la fiecare final de an.
Cea mai tare de pe şosele: Mădălina din Botoșani, în topul celor mai sexy şoferiţe de TIR votate de șoferi - FOTO
Cele mai sexy şoferiţe de TIR care circulă pe şoselele din Uniunea Europeană vor apărea în paginile unui calendar dedicat lor, ce urmează a fi editat în ultima lună a acestui an.
ASTĂZI: Tânăr băut și FĂRĂ permis prins de polițiști la plimbare cu mașina
Polițiștii continuă cercetările în acest caz.
Permise și certificate reținute de polițiști, val de amenzi în trafic într-o singură noapte
Acțiunea de amploare care s-a desfășurat în noaptea de sâmbătă spre duminică a vizat și orașele Dorohoi și Ștefănești.
Polițiștii nu i-au iertat: La volan, deși nu aveau actele în regulă
Controalele polițiștilor botoșăneni au scos la iveală șoferi care nu respectă nicio regulă atunci când urcă la volan.
BANI nejustificați confiscați de polițiști din magazine și cluburi din Botoșani
În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o amplă razie pentru combaterea fenomenului infracțional și contravențional.
Nova ApaServ vrea să atragă bani europeni pentru contori cu citire la distanță și alte echipamente moderne
Proiectul de hotărâre a fost votat astăzi în cadrul ședinței ordinare de luni, 28 noiembrie 2022.
Șofer cu permisul cumpărat de pe internet, oprit în trafic de polițiști
Oprit la un control de rutină, polițiștii l-au găsit cu nereguli pe tânărul de 26 de ani.
FAZA ZILEI: O aleasă de la municipiu și-a „certat” colegii din plen pentru că au parcat neregulamentar: Să arătăm puțin obraz...
Apelul la respectarea regulilor rutiere a fost lansat în ședința ordinară de Consiliu Local întrunită astăzi în sala Mihai Eminescu a Primăriei Botoșani.
Record de bilete vândute de un singur angajat al Eltrans
Autobuzele introduse în circulație de SC Eltrans SA în locul tramvaielor atrag tot mai mulți clienți. O dovedesc cifrele companiei de transport a Consiliului Local Botoșani.
Descoperire îngrozitoare într-un bloc din oraș: Femeie dată dispărută de acasă, găsită moartă în apartamentul mamei sale
Femeia cu păr roșcat și ochii verzi, mamă a unui copil, a dispărut de acasă duminică dimineață.
Spectacol ”Rapsozii Botoșanilor” dedicat Zilei Naționale a României
Vor fi prezentate cele mai frumoase cântece din repertoriul actual al orchestrei, cât și cântece dedicate  Zilei Naționale a României.
Directorul Regionalei de drumuri naţionale, încolțit de sindicaliști: „I-am prins că nu justifică 7.000 de tone de asfalt”
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere i-a cerut directorului Regionalei ieşene de drumuri naţionale explicaţii în privinţa activităţii sale.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
-0.0 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.