Ştiri
CJ Botoșani și 12 primari s-au asociat pentru a atrage mai mulți bani europeni – GALERIE FOTO

O solicitare pentru introducerea teritoriului ITI – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă și integrată în Țara de Sus în acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2021-2027 și alocarea sumelor necesare pentru asistență tehnică în vederea elaborării strategiei teritoriului Țara de Sus, a fost semnată în cursul zilei de ieri.

Întâlnire la Botoșani

 

Consiliul Județean Botoșani împreună cu primăriile Dorohoi, Pașcani, Târgu Frumos, Săveni, Darabani, Vorona, Mihai Eminescu, Hilișeu Horia, Dolhasca, Siret și Dumbrăveni, în urma unei ample analize a situației economico-sociale a județului Botoșani, a județelor Iași și Suceava, precum și a regiunii Nord-Est în ansamblu, cu necesitățile ei, au identificat o serie de obiective comune ce au drept scop dezvoltarea sustenabilă și integrată a acestei zone. 

 

Obiectivele propuse cuprind acțiuni pe domenii de responsabilitate multiplă (multisectoriale și multifond), drept pentru care se consideră necesară continuarea demersurilor legale pentru atragerea fondurilor europene, prin Programul național pilot de descentralizare - Investiții Teritoriale Integrate. 

 

În acest sens, prin voința autorităților și prin hotărârile a 12 UAT-uri fondatoare din cele trei județe aflate în teritoriul desemnat, a fost constituită o structură asociativă încă din luna august 2020,  respectiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - DEZVOLTARE SUSTENABILĂ ȘI INTEGRATĂ ÎN ȚARA DE SUS.

 

Bani europeni pentru dezvoltare zonală 

 

Totodată s-au întreprins toate demersurile necesare în scopul obținerii recunoașterii și dezvoltării teritoriului pe care îl reprezentăm, inclusiv organizarea împreună cu Ministerul Fondurilor Europene a unei sesiuni de informare la Botoșani pe tema oportunității accesării fondurilor prin acest Programul național pilot de descentralizare - ITI.

 

Această parte a provinciei istorice Moldova, regiunea nord-estică a României este o zona în care istoria, cultura si tradiția completează mediul natural, deosebit de atrăgător. Regiunea Nord-Est este cea mai mare regiune de dezvoltare a României sub aspectul numărului de locuitori și al suprafeței deținute.

 

Cu toate că Regiunea Nord-Est este cea mai mare regiune de dezvoltare a României, aceasta se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în raport cu nivelul de dezvoltare, fiind vulnerabilă din punct de vedere economic și afectată grav de declinul demografic reprezentat în special de exodul populației tinere apte de muncă. Astfel, produsul intern brut regional pe cap de locuitor este mult sub media națională, situație care a condus la accentuarea disparităților de dezvoltare față de celelalte regiuni, situația economică și socială a continuat să se agraveze odată cu intrarea în perioada de criză economică și financiară.

 

Restructurarea industriei în regiunea Nord-Est a dus la apariția unei situații economice precare și instabile, existând zone de declin industrial și cu șomaj ridicat, aspecte rezultate și din analiza hărților de sărăcie atât ale mediului urban, cât și ale celui rural. Apropierea comunelor de orașe mari le reduce acestora riscul de sărăcie, în timp ce zonele lipsite de centre urbane sau polarizate de centre urbane mici și sărace tind să-și accentueze nivelul de sărăcie. În regiunea Nord-Est, s-au conturat arii rurale cu risc ridicat de sărăcie și nivel scăzut al dezvoltării comunitare precum triunghiul format de orașele Botoșani-Săveni-Ștefanești, cât și sudul județului Iași.

 

Infrastructura rutieră și feroviară este deficitară existând diferențe mari față de starea infrastructurii la nivel național, fiind necesară crearea unui nod regional și transfrontalier de transport, teritoriul desemnat fiind principala poartă de intrare în România dinspre Ucraina, cât și Moldova prin legături rapide, la rețeaua TEN-T globală și la coridorul pan-european rutier și feroviar IX.

 

Prin acest acord se solicită de la Guvernul României:

 

- Un dialog instituțional coordonat de MFE cu ministerele responsabilizate de lege și Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est, respectiv ADI-ul - ”DEZVOLTARE SUSTENABILĂ ȘI INTEGRATĂ ÎN ȚARA DE SUS”, în vederea evaluării situației actuale de pregătire, de capacitate administrativă și de implementare/monitorizare;

- Includerea teritoriului ITI ”Țara de Sus” și a instituțiilor desemnate în conținutul Legii 176/2020 în Acordul de Parteneriat, programele operaționale și prioritățile de finanțare ale acestora, precum și în negocierile oficiale cu Comisia Europeană;

- Asigurarea finanțării de către Guvern a elaborării strategiei de dezvoltare pentru teritoriul ITI ”Țara de Sus”;

-  Suport în organizarea capacității administrative a ADR Nord Est și ADI -DEZVOLTARE SUSTENABILĂ ȘI INTEGRATĂ ÎN ȚARA DE SUS, de a pune în aplicare pregătirea, finanțarea și monitorizarea proiectelor ITI.

loading...
Doina Federovici: Voi aduce bani europeni pentru dezvoltarea județului Botoșani prin toate programele, inclusiv prin mecanismul ITI - Țara de Sus, Investiții Teritoriale Integrate

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Momentul emoționant al întoarcerii în natură a lebedei rănite: Priviți! I-a fost dor de gustul apei de baltăFOTO&VIDEO
Lebăda salvată din grădina unui gospodar din Copălău s-a întors în natură, după ce a fost tratată de medicii veterinari.
Tinerii străjeri de la Academia Forțelor Terestre: Gemenii din Botoșani care au îmbrăcat haina militară
Împart aceleași visuri, obiective și pasiuni, amândoi muncind pentru o carieră militară de succes. Sunt gemeni, iar până acum viața lor a avut un parcurs identic.
Achiței contraatacă: 61,8 de milioane de lei în buget pentru drumul Botoșani – Târgu-Frumos - Propaganda tovarășilor plânge cu lacrimi de crocodil
Cristian Achiței a reacționat după multiplele critici aduse de social-democrații botoșăneni bugetului de stat pe anul în curs. Liberalul susține că este cel mai favorabil dezvoltării județului Botoșani din ultimii 30 de ani, că a trecut de comisiile parlamentare reunite și va fi votat la începutul săptămânii viitoare.
Doliu în familia unui primar, colegii din PSD: Ne exprimăm profundul regret pentru pierderea suferită și transmitem sincere condoleanțe
Un gând de alinare se îndreaptă în aceste momente dificile, pricinuite de trecerea în neființă a tatălui, Gheorghe Luchian, către colegul nostru, domnul primar al comunei Hlipiceni, Marian Luchian.
Noi centre de vaccinare se deschid la Darabani și Ștefănești – CINE va avea prioritate la imunizare
Direcția de Sănătate Publică Botoșani informează populația că începând cu 1 martie se deschid noi centre de vaccinare în județ, în localitățile Darabani și Ștefănești.
N-au dansat decât o rundă de alegeri: Divorț și în acte Pro România - ALDE
Congresul Naţional al PRO România, reunit în şedinţă extraordinară vineri, a decis încetarea procedurii de fuziune cu ALDE. Cele două formaţiuni nu au reuşit să intre în Parlament la ultimele alegeri legislative.
Medicii legiști au stabilit cauza decesului în ambulanță a copilului de 3 ani
Medicii legiști au stabilit cauza morții copilului care și-a dat ultima suflare în drum spre Spitalul Județean Botoșani. Rezultatele autopsiei au fost trimise și la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, care derulează o anchetă la Serviciul Județean de Ambulanță, instituție acuzată de tatăl copilului că nu a făcut tot ce trebuie pentru a-i salva fiul.
Șfaițer, revoltat de scandalul FRF – LPF pe arbitrajul video: Îl luam la preț de second hand, deși vedem etapă de etapă greșeli grave, clasamente viciate
Cornel Șfaițer, managerul lui Sepsi, este deranjat de blocajul apărut în implementarea VAR, cauzat de conflictul deschis între Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal.
ALERTĂ: Informare de vânt puternic la Botoșani și nu numai, se răcește din nou
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vânt puternic care a intrat în vigoare sâmbătă dimineața la ora 06:00 și care vizează cu precădere chiar județul Botoșani.
Loading...
Marius Budăi: „Care dezvoltare, domnilor liberali? Dați-ne măcar un singur exemplu al unui proiect pe care l-ați susținut pentru județul Botoșani!”
Bugetul propus de Guvernul PNL-USR-UDMR nu este doar o răzbunare la adresa pensionarilor, a angajaților, a studenților și a copiilor, ci și la adresa mediului de afaceri, a investițiilor și a dezvoltării.
Ultimul weekend din februarie aduce surprize la Iulius Mall Suceava: street food, mărțișoare și ateliere de creație
Primăvara începe să își arate „chipul”, vremea este din ce în ce mai plăcută, iar mărțișoarele sunt pregătite pentru a fi oferite celor dragi. Iulius Mall Suceava vine în întâmpinarea anotimpului florilor cu un weekend revitalizant, în aer liber, cu produse turcești, fructe de mare, dar și cu articole handmade. Cei mici sunt așteptați să răspundă unei alte provocări lansate de atelierul de creație: cum ar trebui să arate mărțișorul perfect? 
Ține cont de aceste lucruri când îți alegi următorul laptop
(P) Pandemia a redus mobilitatea celor care lucrează. Cu toate acestea, nevoia unui laptop rămâne în continuare extrem de ridicată. Una dintre explicații poate fi faptul că oamenii pot lucra de oriunde, iar un laptop se pliază pe această nevoie. Tocmai de aceea, alegerea unui nou laptop este cu atât mai importantă, iar sfaturile de mai jos sunt concepute pentru a alege cea mai bună variantă pentru tine.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis: Ritualul botezului rămâne NESCHIMBAT
Ritualul botezului nu va suferi nicio modificare, a decis vineri Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.
Ofertă de 1 milion de euro pentru un jucător de la FC Botoșani: E geniu! Rămâi blocat când îl vezi
Oferta a sosit recent pe adresa clubului.
Loading...
Înțepături cu „tâlc” în Consiliul Local pentru niște șefi care există dar nu sunt doriți
A intervenit în ședința aferentă lunii februarie și fostul primar Cătălin Flutur, care s-a referit în interpelarea sa la situația societății Eltrans.
Marcaje rutiere transformate în „pârtii”, semnal de alarmă tras în plenul municipal
În contact cu umiditatea majoritatea marcajelor rutiere devin alunecoase, mai ales în zona trecerilor de pietoni, sporind pericolul de accidente rutiere.
Alexandra Huțu: Guvernul Cîțu și parlamentarii Dreptei lasă jumătate din populația județului Botoșani fără apă potabilă în următorii ani!
Deputatul botoșănean PSD, Alexandra Huțu, în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a votat ieri amendamentul semnat de toți parlamentarii social-democrați botoșăneni pentru continuarea investiției aprobate în 2018 privind construcția barajului de la Vârfu Câmpului.
Revin ninsorile și vântul: Avertizare meteo emisă de meteorologi
Meteorologii au emis o avertizare meteo.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea de ajutoare alimentare și produse de igienă
Conform Ordonanței de Urgență nr. 84 din 2020, Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate (POAD) , finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane presupune acordarea de pachete cu produse alimentare și cu produse de igienă persoanelor aflate în situație de vulnerabilitate.
Polițistul Godină, după ce a aflat că o botoșăneancă s-a pensionat la 42 de ani, cu 13.000 de lei lunar în cont: Mi se pare profund imoral / Vă prezint aici salariul meu enorm
Cel mai cunoscut polițist din România a reacționat la știrea conform căreia Irina Alexe a fost numită secretar de stat în MAI, după ce presa națională a punctat că este vorba despre o fostă polițistă ieșită la pensie la 42 de ani, cu 13.000 de lei lunar în cont.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0209 lei
CHF
Francul elveţian
4.4406 lei
GBP
Lira sterlină
5.5894 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7804 lei
XAU
Gramul de aur
228.2335 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2284 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3497 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1327 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1817 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6555 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.9 o C
Dorohoi
3.9 o C
Bucecea
4.4 o C
Darabani
3.3 o C
Saveni
3.9 o C
Ştefăneşti
7.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.