Ştiri
Botoșănenii își cinstesc astăzi Sfântul - FOTO&VIDEO

Astăzi, 23 iulie, se împlinesc 106 ani de la nașterea sfântului botoșănean Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitorul românilor din Țara Sfântă.

Sfântul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cunoscut și sub denumirea de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, s-a născut pe 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni-Horodistea, din județul Botoșani.

 

Rămas orfan de mamă la numai șase luni și de tată la vârsta de zece ani, a fost crescut de unchiul sau, Alecu Iacob.

 

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a intrat în obștea monahală de la Mănăstirea Neamț în anul 1933. A fost tuns în monahism pe 8 aprilie 1936, primind numele de Ioan. Nas și părinte duhovnicesc i-a fost ieromonahul Ioachim Spătarul, egumenul schitului Pocrov.

 

Cu aprobarea lui Nicodim Munteanu pleacă în noiembrie 1936, împreună cu călugării nemțeni Claudiu Derevleanu și Damaschin Trofin, în Țara Sfântă. Ajuns aici, ia hotărârea de a nu se mai întoarce în țară. Ceilalți doi călugări s-au reîntors în mănăstirea de metanie. Alege să trăiască vreme de doi ani într-o peșteră din pustiul Iordanului. Apoi ajunge la Mănăstirea "Sfântul Sava", unde se nevoiește timp de opt ani. În această mănăstire, alături de alți cinci călugări români, a îndeplinit felurite ascultări: îngrijitor al bolnavilor, paracliser, ghid, ajutor de econom și bibliotecar.

 

La propunerea arhimandritului Victorin Ursache, Patriarhia noastră l-a numit pe Ioan Iacob Hozevitul egumen al Schitului Românesc de la Iordan. Pe 14 septembrie 1947, a fost hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt și va conduce Schitul Românesc până în anul 1952.

 

Se retrage într-o peșteră, numită Chilia Sfânta Ana, care ținea de Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul". Această peșteră se găsește în puștiul numit Ruva, pe malul stâng al pârâului, la vreo trei km de mânăstire. Intrarea în peșteră era posibilă numai cu ajutorul unei scări, căci ea se află la o înălțime de șapte metri.

 

Peștera avea trei încăperi: prima, de vreo doisprezece metri pătrați, cu o firidă săpată în piatră, era locul unde se ruga, odihnea, medita sau scria poezii, Cuviosul Ioan Iacob. Printr-o scobitură în piatră se ajungea în a două încăpere, de șase metri pătrați, în care pustnicul mânca din puțina hrană pe care i-o aducea din mânăstire ucenicul sau, schimonahul Ioanichie Pârâiala. Alături se găsea a treia încăpere, o "peșteră" a mormintelor, locul unde erau așezate spre odihnă veșnică, trupurile celor ce se nevoiseră aici.

 

Cuviosul Iacob Ioan Hozevitul și-a cunoscut ziua când avea să treacă la cele veșnice, însemnând-o pe peretele peșterii. 

 

A trecut la Domnul pe 5 august 1960, la numai 47 de ani. Timp de 20 de ani trupul Cuviosului Ioan a rămas în peștera Sfânta Ana.

 

Dezgropat după două decenii, s-a constatat că trupul sau nu putrezise și răspândea bună mireasmă. Sfintele sale moaște au fost coborâte pe 15 august din peșteră Sfântă Ana și aduse spre cinstire în Mănăstirea "Sf. Gheorghe Hozevitul". 

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în ședința din 20 iunie 1992, cu data de prăznuire în calendar pe 5 august.

 

O biserică din Botoșani este închinată Sfântului Ioan Iacob. Situată în zona industrială a municipiului Botoşani, Biserica "Sfântul Ioan Iacob", având ca ocrotitor sfântul botoşănean născut în Crăiniceni, comuna Horodiştea, judeţul Botoşani, vieţuitor la Mănăstirea Hozeva din Ţara Sfântă, a fost la început o capelă de cimitir de dimensiuni modeste, dar care primea credincioşi cu frică de Dumnezeu şi cu evlavie din tot oraşul Botoşani.

 

Parohia "Sf. Ioan Iacob" şi Biserica, ce poartă acelaşi hram (cu zi de pomenire la 5 august) a funcţionat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morţilor. În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare.

 

Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala Biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi. În anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul "Ziua Crucii" (14 septembrie). În anul 1999, luna ianuarie vine prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir.

 

Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Din data de 1 august 2010, este numit paroh preotul Radu Constantin Zaiţ. Noul lăcaș a fost sfințit în 2016, de IPS Teofan.

 

 

IMNUL ROMÂNESC
(scris de Sf. Ioan Iacob, Din pragul anului 1956)

Acum, ori niciodată
Treziţi-vă, Români!
Având credinţă-n suflet
Şi arma sfântă-n mâini.

În rodul născocirii
Să nu nădăjduiţi,
Ci "arma mântuirii"
Mereu s-o mânuiţi!

Uniţi-vă în cuget
Prin simţuri creştineşti
La sânul "Maicii Voastre"
Cele duhovniceşti!

În pavăza credinţei
Fiind adăpostiţi,
La vremuri de războaie
Veţi fi nebiruiţi.

Tot neamul de pe lume
Şi "cel de sub pământ"
De s-ar scula-mpotrivă
Va fi de voi înfrânt.

Plecaţi-vă la Domnul
Grumazul umilit,
Să vă înalţe fruntea
În "plaiul cel dorit".

De somnul nesimţirii
Să nu mai dormitaţi
Că "zorii mântuirii"
S-arată la Carpaţi.

Cu dragoste curată,
Ca fraţii petrecând,
Să nu ştirbim onoarea
Şi graiul nostru sfânt!

Trezindu-ne simţirea
Din suflet creştinesc
Să punem Semnul Crucii
Pe steagul românesc!

Pe tronul cel din sufler
S-avem necontenit
Icoana prea cinstită
A Regelui mărit!

De vom păzi unirea
Şi "Crezul din Strămoşi",
Vom fi şi jos, în lume
Şi-n ceruri glorioşi!

În scumpa noastră ţară
Atunci vor creşte iar
Virtuţile străbune,
Cu nume secular.

Din groapa stricăciunii
Săpată de tiran
Se va scula cu slavă
"Răsadul lui Traian".

Deci, azi, ca niciodată,
Să ne vădim "Creştini"
Păstrând neprihănită
Credinţa, prin străini!

 

loading...
”Săptămâna pentru viață” își ia startul într-o Biserică

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
REALIZĂRILE anului 2019 anunțate de primarul Cătălin Flutur
În cadrul conferinței de presă organizată la Primărie, Cătălin Flutur a făcut o trecere în revistă a realizărilor anului care se apropie de final.
Deputatul partidului, mic bilanț: 10.000 de infractori periculoși eliberați și este responsabilitatea PSD-ului - VIDEO
Deputatul Cristian Achiței a venit la conferința de presă de la PNL, alături de liderul partidului, Costel Șoptică.
Anunțul lui Orban: CE se întâmplă cu voucherele de vacanță
Premierul Ludovic Orban a făcut un anunț despre soarta tichetelor de vacanță în anul 2020.
Cosmin Andrei, atac către Flutur: Caută vinovați și nu vede că principalul vinovat este chiar domnia sa
În cadrul unei conferințe de presă, viceprimarul Cosmin Andrei l-a atacat pe edilul orașului Cătălin Flutur.
Primarul Cătălin Flutur: I-am obligat pe cei de la Eltrans să înceapă demersurile pentru autobuze
Primarul Cătălin Flutur a declarat public că proiectul european petru reabilitarea căii de rulare a tramvaielor din municipiul Botoșani a fost ascuns dinadins într-un sertar la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Botoșăneanul împușcat de un polițist a fost transferat la Iași: Pacientul nu este în risc vital, dar...
Bărbatul a fost transportat cu o ambulanță la spitalul din Iași, în cursul nopții de joi spre vineri.
SĂPTĂMÂNA viitoare Botoșaniul ar putea să aibă subprefect! Altul decât cel anunțat deja - VIDEO
Liberalii nu-l lasă pe noul prefect singur la cârma instituției, până anul viitor.
Elevii iau atitudine: Voluntari anti-bullying într-un liceu din Botoșani - FOTOGALERIE
Proiectul a fost organizat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani în perioada 4-13 decembrie 2019.
Liderul PNL îi controlează vocabularul noului prefect: Să scoată sintagma…. VIDEO
Liberalii botoșăneni au avut ceva comentarii în cadrul conferinței de presă și vis a vis de numirea prefectului la Botoșani, un subiect care în opinia lor, a escaladat prea mult în mass media locală.
PNL-iștii, cu absențe mari la prima ieșire publică după numirea prefectului ALDE: Vă mai amintiți ce a făcut PSD? - VIDEO
La două zile de la numirea unui prefect de la ALDE, PNL-iștii botoșăneni au ieșit pentru prima dată în fața presei, în cadrul unei conferințe organizată la sediul din strada Teatrului.
ACUM: Târgul de Crăciun deschis de oficialități - GALERIE FOTO
 În urmă cu puțin timp, în municipiul Botoșani s-a deschis Târgul de Crăciun de pe Pietonalul Unirii.
Ministrul Transporturilor, în direct la TV: Vom face noi aceste activităţi în judeţul Botoşani
Declarația ministrului Transporturilor a fost făcută în direct la un post național de televiziune.
PSD-iștii râd de liberali: Uitați-vă la Țurcanu cu 4,5% are prefect, directori, toată cancelaria, urmează miniștrii
În cadrul aceleiași conferințe de presă, social democrații, reactivați la Botoșani după ce au intrat în opoziție, i-au ironizat pe liberali.
Polițiștii i-au stricat afacerea: Botoșănean prins cu 2.000 de articole pirotehnice
Polițiștii botoșăneni continuă acțiunile pentru depistarea celor care comercializează articole pirotehnice fără a deține documente legale.
ASTĂZI: Consilierii municipali chemați de urgență la Primărie – FOTOGALERIE
Cu cinci absențe, consilierii locali s-au întrunitîntr-o ședință extraordinară care a avut trei puncte de dezbatere pe ordinea de zi.
PSD-iștii, replică lui Flutur în privința piedicilor: Este un pic obosit, are și o vârstă, este un pic depășit de situație
În cadrul conferinței de presă săptămânale, organizată la sediul PSD, social-democrații botoșăneni s-au simțit vizați de declarațiile primarului Cătălin Flutur privitoare la piedicile puse în derularea unor programe de investiții în municipiul Botoșani.
Brazii de Crăciun i-au purtat ghinion unui botoșănean, polițiștii ieșeni nu l-au iertat
Botoșăneanul s-a ales cu o amendă usturătoare, dar nu a fost singura sancțiune aplicată de polițiștii din Iași.
Percheziții cu mascați la locuințele unui tânăr de 18 ani, din Botoșani: CUM înșela oamenii și CE au găsit polițiștii în case
Polițiștii au descins în două locuințe din municipiul Botoșani.
Decizie surpriză în prag de sărbători, CE au decis deputații pentru mamele cu copii mici
Veşti bune pentru mame, după o modificare recentă a legislației, adoptată de curând de deputații din comisia de muncă.
Mărturia cutremurătoare a unei fete din Botoșani care a născut după un viol: Mi-a fost milă să fac avort. O iubesc mult, e lumina mea!
Poveşti cutremurătoare, aproape ireale pentru o ţară europeană a secolului XXI.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu aveam la cine să merg și vorbeam singur. Chiar dacă solicitările noastre erau pertinente, corecte, legale și nu numai, le făceam doar pentru municipiului Botoșani și în numele locuitorilor municipiului Botoșani. La î ...
fashiondays.ro
starshiners.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.2746 lei
CHF
Francul elveţian
4.3448 lei
GBP
Lira sterlină
5.7198 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8968 lei
XAU
Gramul de aur
202.1797 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4527 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9562 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2491 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6394 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.