Ştiri
Botoşăneanul care face ”minuni” cu sticlele de rachiu:Trebuie răbdare de japonez şi mână de chirurg - FOTOGALERIE

Un pensionar botoşănean reuşeşte să uimească la aproape toate târgurile din Moldova cu o pasiune mai puţin obişnuită.

Miniaturi din lemn în sticle de rachiu
 

El confecţionează miniaturi de lemn, care sunt plasate sticle, peste care se toarnă rachiu. Practic introduce în recipientele pentru rachiu adevărate sculpturi, cu o răbdare şi o pricepere greu de imaginat.

 

Constantin Martin (63 de ani), un bărbat din Dorohoi (Botoşani), este un obişnuit al târgurilor de meşteri populari din toată Moldova. Vinde împreună cu soţia, de aproape trei ani, sticle cu rachiu în care se află şi sculpturi miniaturale din lemn. Biserici, troiţe, scări şi chiar case ţărăneşti, toate sunt introduse în sticlele cu tărie, dând naştere unui efect extraordinar. Pentru cei care le văd pentru prima dată, sticlele cu sculpturi de lemn ale botoşăneanul Constantin Martin par magie curată. 
 

”Le învârt pe toate părţile şi încearcă să-şi explice cum de-au intrat acele obiecte de mari dimensiuni prin gâtul îngust al sticlei. Pare ceva necurat pentru mulţi. Sunt care spun că am decupat fundul sticlei. Dar nici vorbă”, spune pentru Adevărul Constantin Martin.

 
După o scurtă demonstraţie însă, chiar în faţa curioşilor, pe taraba de la târg, botoşăneanul îşi arată priceperea şi arta, dovedind că o biserică miniaturală din lemn, de exemplu, poate intra cu uşurinţă pe gâtul îngust al unei sticle de rachiu, fără să aibă legătură cu vrăjitoria.

”Atunci îşi dau seama că de fapt magia înseamnă răbdare, pasiune şi poate puţin talent”, spune botoşăneanul. 
 

 

Hobby-ul unui fost sticlar
 

Constantin Martin a lucrat aproape o viaţă de om în industria sticlei din Dorohoi. O meseria grea, dar pe care botoşăneanul o practica cu pasiune. La începutul anilor 2000, industria sticlei şi-a închis însă porţile la Dorohoi, rezistând numai un deceniu de democraţie românească. Nea Constantin s-a pensionat. Era însă un om activ şi simţea nevoia de a se face util.
 

În vara anului 2014, pe internet a găsit un video cu sculptarea şi introducerea miniaturilor de lemn, inclusiv vaporaşe, în sticle.

 

”Am văzut un video pe internet cu chestia asta. Mi-a plăcut foarte mult. M-am îndrăgostit pe loc. Eu eram deja la pensie şi nu-mi plăcea să stea degeaba. Trebuia să produc ceva. Nu mă atrăgea ideea de a stat prin parc. Aşa că m-am apucat de făcut miniaturi de lemn pentru a le băga în sticle”, spune botoşăneanul.

 

Începuturile au fost anevoioase, îi lipseau sculele şi priceperea. Dar pasiunea a fost mai puternică. Şi-a amenajat un atelier chiar în bucătăria apartamentului, unde stă alături de soţia sa.

 

”Nu aveam un alt loc, aşa că mi-am improvizat pe o măsuţă din bucătărie un mic altelier. De acolo a început totul”.

 

Practic Constantin Martin a luat lemn, a început să taie, să cioplească şi să sculpteze diferite miniaturi, în mare parte cu mesaj religios şi tradiţional românesc. Din mâinile sale au început să iasă bisericuţe, troiţe, scări, personaje, scene din viaţa de la ţară şi alte miniaturi. Le lucra singur şi în patru ani şi-a îmbunătăţit extraordinar tehnica de lucru. 
 

”Este o pasiune foarte mare pentru mine. Petrec ore în şir făcând asta. Folosesc doar lemn de dud, pe care-l prelucrez aici, în casă. Pur şi simplu totul pleacă de la o bucată de lemn şi mai apoi devine o sculptură miniaturală, fie om, fie obiect, fie costrucţie”, spune Constantin Martin.

După realizarea miniaturilor vine procesul cel mai complicat şi cel care este de altfel şi cel mai spectaculos la târgurile din ţară. Adică introducerea sculpturilor în sticle obişnuite de rachiu, chiar pe gâtul îngust al recipientului.

”Nu taie nimeni sticla, pur şi simplu pe gâtul ei se introduce sculptura”, asigură nea Costică.
 

 

”Trebuie mână de chirurg”
 

Fiecare miniatură se descompune în părţi de mici dimensiuni. Părţile se îmbină între ele cu nituri de mici dimensiuni, din lemn. Ca un puzzle. După ce face miniatura pe bucăţi, meşterul botoşănean o montează în afara sticlei, face măsurători precise, la milimetru, iar apoi cu o răbdare greu de imaginat introduce pe bucăţi, miniatura în sticlă. Fiecare părticică este ansamblată cu o precizie chirurgicală, chiar pe gura îngustă a sticlei. În câteva zeci de minute, chiar ore, în funcţie de complexitate, sculptura este ansamblată în interiorul sticlei, printr-o deschizătură foarte îngustă.

 

”Pentru a face asta îţi trebuie trei lucruri. Prima dată trebuie să-ţi placă mult. Că dacă nu-ţi place le arunci cât colo. Apoi răbdare de japonez bătrân. Altfel nu ai cum. Iar a treia calitate este mâna de chirurg. La montajul interior îţi trebuie precizie de chirurg. Dacă-ţi tremură mâna ai rezolvat toată problema”, spune meşterul dorohoian.

 

Totodată acesta a fost nevoie să-şi inventeze nişte scule pentru a introduce şi ansambla bucăţile minuscule prin gura sticlei.

 

”Am fost nevoit să le inventez şi să le fac, că nu găseam de cumpărat. Trebuiau instrumente care răspundeau nevoilor mele. Uşor, uşor, le-am făcut, din cleşti, tuburi, foarfeci medicali. Am şi o instalaţie cu ventilator care curăţă toate aşchiile rezultate în urma prelucrării lemnului. Altfel era prăpăd în bucătărie”, spune botoşăneanul.
 

 

Un rachiu cu aromă specială
 

Alegerea lemnului de dud nu este întâmplătoare. Ea este cea care dă culoare rachiului din sticlă. Mâna dreaptă a lui Constantin Martin este chiar soţia sa, Mihaela. Ea este cea care ne explică cum se continuă procesul de finalizare al sticlelor de rachiu cu miniaturi.

 

”Mi-a plăcut această pasiune a soţului şi am început să-l ajut. Îl ajut cu montarea în sticle miniaturilor. Mai apoi, după ce miniatura este introdusă în sticlă, sterilizăm sticlele, de 3 sau 4 ori, le clătim, ca să nu rămână impurităţi de la lemn. Abia apoi turnăm rachiul în sticle. Dudul îi dă culoarea specifică rachiului. Arată spectaculos, la final, dar este o muncă grea şi migăloasă”, spune Mihaela Martin.

 

Rachiul folosit de soţii Martin este îmbunătăţit acasă cu rozmarin şi schinduf. Practic, plantele sunt lăsate la macerat în mod natural în rachiu.

”Are o aromă deosebită”, spune femeia. 
 

Un obişnuit al târgurilor
 

Din anul 2015, Constantin Martin a început să participe la târguri. La început miniaturile din sticle au fost doar o pasiune în familie, dar mai apoi a fost încurajat să participe.

 

”La început, când m-am apucat, făceam doar pentru mine, pentru familie. Dar au început să vadă ce fac, tot mai mulţi oameni şi tot m-au încurajat să particip la târguri pentru meşteri populari. În 2015 am aflat din presă că se ţine un târg la Dorohoi şi m-am dus la Primărie să mă interesez. Aşa am ajuns la primul târg. După aceea am mers prin toată Bucovina, şi în general prin Moldova”, spune Constantin Martin.

 

De altfel, meşterul este singurul din Moldova, spune el, care face astfel de miniaturi în sticle. 
 

”În Moldova eu nu am mai auzit. Ştiu că prin partea Ardealului se mai fac”, adaugă acesta.

 

La târguri, Constantin Martin este o adevărată senazaţie. Oamenii sunt uimiţi de miniaturile din sticle, dar şi de tot felul de demonstraţii pe care le fac soţii Martin, pe loc, în faţa oamenilor.

 

”Studiază uimiţi sticlele şi întreabă cum de intră miniaturile acolo. Apoi ei şi soţia le facem demonstraţia. Sunt şi mai impresionaţi atunci”, spune botoşăneanul.

 

Preţul sticlelor cu miniaturi variază în funcţie de complexitatea lucrărilor.

loading...
Covoare populare românești țesute de botoșănence, incluse în patrimoniul UNESCO


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Vești URIAȘE: Angajații de la privat ar putea primi vouchere de vacanță
Se anunță noi beneficii și pentru angajații din mediul privat. Spre exemplu ar putea primi vouchere de vacanță.
Șoferii botoșăneni vor scoate bani din buzunar pentru a circula pe Autostrada Moldovei -  O bătaie de joc
Autostrada Unirii pare un vis frumos în momentul de față. Asta susține și deputatul liberal Cristian Achiței.
Accident cu ȘASE victime provocat de un șofer din Botoșani, totul a fost transmis live pe Facebook  - VIDEO & FOTOGALERIE
Eveniment rutier grav provocat de un tânăr șofer din Botoșani.
ANUNȚ Convocare ședință ordinară Consiliul Județean Botoșani pe data de 28 februarie
Președintele Consiliului Județean Botoșani, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. (1) şi (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările ulterioare, convoacă Consiliul Judeţean în şedinţă ordinară, pentru data de 28 februarie 2019, ora 1000, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ.
(P) Tu știi cum să creezi o atmosferă relaxantă în locuința ta?
Momentele de pauza si destindere sunt foarte importante pentru sanatatea fizica, psihica si pentru o calitate crescuta a vietii. Chiar daca nu ai timp sa pleci intr-o vacanta sau sa te bucuri de serviciile unui spa, nu inseamna ca nu poti crea un mediu ideal de relaxare chiar la tine acasa!
(P) Tu știi care sunt tendințele pentru primăvara anului 2019 în materie de modă? Află TOTUL acum!
Pentru majoritatea femeilor, tendintele actuale reprezinta un factor decisiv. Cu toate ca multi dintre stilisti ne sfatuiesc sa purtam in principal ceea ce ne place sau ne avantajeaza, este important ca orice femeie sa abordeze o tinuta in tendinte, raportata la previziunile actuale. 
(P) O vacanță reușită începe cu o ofertă bună de închirieri mașini!
Indiferent de perioada din an pe care o alegi pentru concediu, serviciile de inchirieri masini vor reprezenta cea mai buna solutie de transport. Cu toate acestea, vei putea asigura o calatorie intr-adevar lipsita de griji numai daca apelezi la o companie serioasa care sa-ti ofere un inalt standard de calitate a serviciilor de inchirieri masini. Asadar, in randurile de mai jos vei putea descoperi cateva aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand cauti o companie serioasa de inchirieri masini si o oferta avantajoasa.
(P) Manichiură cu gel UV 3 în 1 sau manichiură cu ojă normală? Avantaje și dezavantaje
Manichiura a fost mereu importantă pentru femei, chiar din vremea egiptenilor, care erau foarte atenți ca unghile să fie cât mai frumoase și bine îngrijite. Utilizau culori pictate cu henna pentru a-și înfrumuseța unghiile. Nefertiti, regina Egiptului a purtat pentru prima dată în istorie, unghii pictate cu roșu. Culoare obținută foarte greu din mii de petale de trandafir reduse prin fierbere.
RĂSPUNSUL autorităților privind câinii omorâți de teama extinderii pestei porcine
Mai mulți iubitori de animale au anunțat că vor protesta după ce autoritățile au omorât mai mulți câini din unele comune din județul Botoșani de teama răspândirii pestei porcine.
Probleme ridicate de oamenii de afaceri și cu salariile din construcții în fața ministrului Marius Budăi
A doua temă importantă abordată la întâlnirea oamenilor de afaceri cu ministrul muncii Marius Budăi și intermediată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a fost despre ordonanța care reglementează salariile din domeniul construcțiilor.
Drumuri dezastru prin județ, un liberal a răbufnit   - Mergeți și vedeți cum ne-a scos Viorica din noroi
Mai multe investiții au fost uitate de partidul aflat la guvernare. Asta susține deputatul liberal Cristian Achiței.
CÂTE animale au mai rămas după declanșarea focarului de pestă porcină
Nu toți oamenii care locuiesc în zona de supraveghere și protecție a pestei porcine și-au sacrificat animalele la aflarea veștii că în zona apropiată există pestă porcină africană. 
Mihaela Huncă numită la șefia județeană a partidului lui Ponta 
La cinci luni de când a intrat oficial în Partidul Pro România, Mihaela Huncă a devenit coordonator al filialei județene.
Apel de suflet către botoșăneni să vină la meciul meciurilor: Este un moment istoric
La întâlnirea pe care primarul Cătălin Flutur a avut-o cu antrenorii și jucătorii de la FC Botoșani a participat și președintele clubului. 
Oamenii cu bani de la Botoșani, NERVOȘI pe Primărie: Taxă la gunoi de 100.000 de euro la afaceriștii mari– FOTO&VIDEO
Zeci de antreprenori de la Botoșani s-au prezentat nu tocmai joviali la întâlnirea convocată de Camera de Comerț, Agricultură și Industrie Alimentară (CCIA) Botoșani cu două teme importante: taxa de salubrizare și salariile din domeniul construcțiilor.
PSD-iștii acuzați că și-au bătut joc cu „copy - paste” de drumul Botoșani – Tg. Frumos: Să-i spună incompetentului ăla să termine licitația
Deputatul PNL Cristian Achiței a atacat dur PSD-ul din cauză că nu s-au demarat lucrările la drumul vital pentru botoșăneni și anume Botoșani – Târgu Frumos.
ÎNGRIJORĂTOR: Încă patru mistreți depistați cu pestă porcină în județul Botoșani - FOTOGALERIE
Comitetul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) susține chiar în aceste momente o nouă ședință la Instituția Prefectului.
Primarul s-a dus la FC Botoșani să încurajeze băieții pentru play-off: Tot orașul este alături de voiVIDEO & GALERIE FOTO  
Pentru al doilea an consecutiv FC Botoșani are șansa de a se califica pentru prima dată în play-off – ul Ligii 1. Prima condiție pentru atingerea performanței o reprezintă obținerea victoriei în meciul cu Gaz Metan Mediaș, care se va disputa duminică, de la ora 17:00, pe Stadionul Municipal.
ATENŢIE: COD GALBEN la Botoşani
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, avertizări nowcasting Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsoare viscolită, valabile pe durata orelor următoare în zone din Moldova şi Banat.
kalapod.net%20
Conferință la PNL cu o apariție SURPRIZĂ la partid
Astăzi, 22 februarie 2019 la sediul Partidului Național Liberal, filiala Botoșani a avut loc o nouă conferință de presă.
missgrey.ro
StarShinerS.ro
Sondaj
Ce fel de transport public vă doriți în municipiul Botoșani?
Cu tramvaie noi
Cu autobuze electrice
Cu microbuze
O combinație între primele trei variante
Declaraţia zilei
„ Au alocat acolo 9 milioane așa numai să nu spună ca nu au alocat. Dar în genere nu vor să transfere tronsonul Târgu Neamț - Iași la ministerul Transporturilor așa cum prevede legea adoptată anul trecut. Vor să continue cu ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.1988 lei
CHF
Francul elveţian
4.1953 lei
GBP
Lira sterlină
5.4653 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7869 lei
XAU
Gramul de aur
178.5589 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2449 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4983 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9841 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1775 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1856 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6381 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4 o C
Dorohoi
-6 o C
Bucecea
-4.2 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-6 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.