Ştiri
Botoşăneanul care face ”minuni” cu sticlele de rachiu:Trebuie răbdare de japonez şi mână de chirurg - FOTOGALERIE

Un pensionar botoşănean reuşeşte să uimească la aproape toate târgurile din Moldova cu o pasiune mai puţin obişnuită.

Miniaturi din lemn în sticle de rachiu
 

El confecţionează miniaturi de lemn, care sunt plasate sticle, peste care se toarnă rachiu. Practic introduce în recipientele pentru rachiu adevărate sculpturi, cu o răbdare şi o pricepere greu de imaginat.

 

Constantin Martin (63 de ani), un bărbat din Dorohoi (Botoşani), este un obişnuit al târgurilor de meşteri populari din toată Moldova. Vinde împreună cu soţia, de aproape trei ani, sticle cu rachiu în care se află şi sculpturi miniaturale din lemn. Biserici, troiţe, scări şi chiar case ţărăneşti, toate sunt introduse în sticlele cu tărie, dând naştere unui efect extraordinar. Pentru cei care le văd pentru prima dată, sticlele cu sculpturi de lemn ale botoşăneanul Constantin Martin par magie curată. 
 

”Le învârt pe toate părţile şi încearcă să-şi explice cum de-au intrat acele obiecte de mari dimensiuni prin gâtul îngust al sticlei. Pare ceva necurat pentru mulţi. Sunt care spun că am decupat fundul sticlei. Dar nici vorbă”, spune pentru Adevărul Constantin Martin.

 
După o scurtă demonstraţie însă, chiar în faţa curioşilor, pe taraba de la târg, botoşăneanul îşi arată priceperea şi arta, dovedind că o biserică miniaturală din lemn, de exemplu, poate intra cu uşurinţă pe gâtul îngust al unei sticle de rachiu, fără să aibă legătură cu vrăjitoria.

”Atunci îşi dau seama că de fapt magia înseamnă răbdare, pasiune şi poate puţin talent”, spune botoşăneanul. 
 

 

Hobby-ul unui fost sticlar
 

Constantin Martin a lucrat aproape o viaţă de om în industria sticlei din Dorohoi. O meseria grea, dar pe care botoşăneanul o practica cu pasiune. La începutul anilor 2000, industria sticlei şi-a închis însă porţile la Dorohoi, rezistând numai un deceniu de democraţie românească. Nea Constantin s-a pensionat. Era însă un om activ şi simţea nevoia de a se face util.
 

În vara anului 2014, pe internet a găsit un video cu sculptarea şi introducerea miniaturilor de lemn, inclusiv vaporaşe, în sticle.

 

”Am văzut un video pe internet cu chestia asta. Mi-a plăcut foarte mult. M-am îndrăgostit pe loc. Eu eram deja la pensie şi nu-mi plăcea să stea degeaba. Trebuia să produc ceva. Nu mă atrăgea ideea de a stat prin parc. Aşa că m-am apucat de făcut miniaturi de lemn pentru a le băga în sticle”, spune botoşăneanul.

 

Începuturile au fost anevoioase, îi lipseau sculele şi priceperea. Dar pasiunea a fost mai puternică. Şi-a amenajat un atelier chiar în bucătăria apartamentului, unde stă alături de soţia sa.

 

”Nu aveam un alt loc, aşa că mi-am improvizat pe o măsuţă din bucătărie un mic altelier. De acolo a început totul”.

 

Practic Constantin Martin a luat lemn, a început să taie, să cioplească şi să sculpteze diferite miniaturi, în mare parte cu mesaj religios şi tradiţional românesc. Din mâinile sale au început să iasă bisericuţe, troiţe, scări, personaje, scene din viaţa de la ţară şi alte miniaturi. Le lucra singur şi în patru ani şi-a îmbunătăţit extraordinar tehnica de lucru. 
 

”Este o pasiune foarte mare pentru mine. Petrec ore în şir făcând asta. Folosesc doar lemn de dud, pe care-l prelucrez aici, în casă. Pur şi simplu totul pleacă de la o bucată de lemn şi mai apoi devine o sculptură miniaturală, fie om, fie obiect, fie costrucţie”, spune Constantin Martin.

După realizarea miniaturilor vine procesul cel mai complicat şi cel care este de altfel şi cel mai spectaculos la târgurile din ţară. Adică introducerea sculpturilor în sticle obişnuite de rachiu, chiar pe gâtul îngust al recipientului.

”Nu taie nimeni sticla, pur şi simplu pe gâtul ei se introduce sculptura”, asigură nea Costică.
 

 

”Trebuie mână de chirurg”
 

Fiecare miniatură se descompune în părţi de mici dimensiuni. Părţile se îmbină între ele cu nituri de mici dimensiuni, din lemn. Ca un puzzle. După ce face miniatura pe bucăţi, meşterul botoşănean o montează în afara sticlei, face măsurători precise, la milimetru, iar apoi cu o răbdare greu de imaginat introduce pe bucăţi, miniatura în sticlă. Fiecare părticică este ansamblată cu o precizie chirurgicală, chiar pe gura îngustă a sticlei. În câteva zeci de minute, chiar ore, în funcţie de complexitate, sculptura este ansamblată în interiorul sticlei, printr-o deschizătură foarte îngustă.

 

”Pentru a face asta îţi trebuie trei lucruri. Prima dată trebuie să-ţi placă mult. Că dacă nu-ţi place le arunci cât colo. Apoi răbdare de japonez bătrân. Altfel nu ai cum. Iar a treia calitate este mâna de chirurg. La montajul interior îţi trebuie precizie de chirurg. Dacă-ţi tremură mâna ai rezolvat toată problema”, spune meşterul dorohoian.

 

Totodată acesta a fost nevoie să-şi inventeze nişte scule pentru a introduce şi ansambla bucăţile minuscule prin gura sticlei.

 

”Am fost nevoit să le inventez şi să le fac, că nu găseam de cumpărat. Trebuiau instrumente care răspundeau nevoilor mele. Uşor, uşor, le-am făcut, din cleşti, tuburi, foarfeci medicali. Am şi o instalaţie cu ventilator care curăţă toate aşchiile rezultate în urma prelucrării lemnului. Altfel era prăpăd în bucătărie”, spune botoşăneanul.
 

 

Un rachiu cu aromă specială
 

Alegerea lemnului de dud nu este întâmplătoare. Ea este cea care dă culoare rachiului din sticlă. Mâna dreaptă a lui Constantin Martin este chiar soţia sa, Mihaela. Ea este cea care ne explică cum se continuă procesul de finalizare al sticlelor de rachiu cu miniaturi.

 

”Mi-a plăcut această pasiune a soţului şi am început să-l ajut. Îl ajut cu montarea în sticle miniaturilor. Mai apoi, după ce miniatura este introdusă în sticlă, sterilizăm sticlele, de 3 sau 4 ori, le clătim, ca să nu rămână impurităţi de la lemn. Abia apoi turnăm rachiul în sticle. Dudul îi dă culoarea specifică rachiului. Arată spectaculos, la final, dar este o muncă grea şi migăloasă”, spune Mihaela Martin.

 

Rachiul folosit de soţii Martin este îmbunătăţit acasă cu rozmarin şi schinduf. Practic, plantele sunt lăsate la macerat în mod natural în rachiu.

”Are o aromă deosebită”, spune femeia. 
 

Un obişnuit al târgurilor
 

Din anul 2015, Constantin Martin a început să participe la târguri. La început miniaturile din sticle au fost doar o pasiune în familie, dar mai apoi a fost încurajat să participe.

 

”La început, când m-am apucat, făceam doar pentru mine, pentru familie. Dar au început să vadă ce fac, tot mai mulţi oameni şi tot m-au încurajat să particip la târguri pentru meşteri populari. În 2015 am aflat din presă că se ţine un târg la Dorohoi şi m-am dus la Primărie să mă interesez. Aşa am ajuns la primul târg. După aceea am mers prin toată Bucovina, şi în general prin Moldova”, spune Constantin Martin.

 

De altfel, meşterul este singurul din Moldova, spune el, care face astfel de miniaturi în sticle. 
 

”În Moldova eu nu am mai auzit. Ştiu că prin partea Ardealului se mai fac”, adaugă acesta.

 

La târguri, Constantin Martin este o adevărată senazaţie. Oamenii sunt uimiţi de miniaturile din sticle, dar şi de tot felul de demonstraţii pe care le fac soţii Martin, pe loc, în faţa oamenilor.

 

”Studiază uimiţi sticlele şi întreabă cum de intră miniaturile acolo. Apoi ei şi soţia le facem demonstraţia. Sunt şi mai impresionaţi atunci”, spune botoşăneanul.

 

Preţul sticlelor cu miniaturi variază în funcţie de complexitatea lucrărilor.

loading...
Covoare populare românești țesute de botoșănence, incluse în patrimoniul UNESCO


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dosar pentru UCIDERE în cazul bebelușului mort din cauza popcornului
Un bebeluș de doar un an și jumătate și-a pierdut viața după ce ar fi înghițit un grăunte de popcorn.
Parcul Mihai Eminescu se extinde cu pistă de alergare, iluminat și bănci inteligente
Un nou proiect este pregătit pentru implementare în municipiul Botoșani.
Tarabele cu pește și conserve la CONTROL: Amenzi de zeci de mii de lei
La începutul lunii mai, tone de pește stricat au fost găsite în diferite orașe, precum Constanța sau București. Astfel, autoritățile au intrat în alertă și s-au demarat mai multe controale.
SCHIMBĂRI la asigurarea obligatorie a locuinței
Veste bună pentru toți românii. Autoritățiile au decis modificarea radicală a legii asigurărilor obligatorii a locuințelor.
De ziua lui, Costică Macaleți a făcut lumea să râdă: Mâncăm foarte mult pește și suntem foarte deștepți
Președintele CJ a fost prezent astăzi, 21 mai 2019, la lansarea unui proiect educațional motiv pentru care a adresat un mesaj tuturor reprezentanților din celelalte județe ale țării.
Flutur după inaugurarea Cornișa: Am văzut botoșăneni de toate vârstele, fericiți, cu zâmbetul pe buze
Cătălin Flutur a declarat că parcul Cornișa este ceea ce lipsea Botoșaniului și anume o zonă de agrement cu apă, de extrem de mulți ani, iar botoșănenii trebuiau să aibă acest drept. Edilul șef a mai spus că botoșănenii ar trebui să fie satisfăcuți că în oraș acum există cel mai frumos parc de agrement din țară, în opinia sa.
Familie disperată: Un botoşănean a dispărut fără urmă de mai bine de o săptămână – FOTO
Un bărbat din Botoşani este căutat cu disperare de familie şi Poliţie.
Sfinții Constantin și Elena, sărbătoriți și la Botoșani: Zeci de credincioși la biserica cu acest nume din municipiu - FOTO
Astăzi, 21 mai 2019, ca în fiecare an, credincioșii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Constantin și Elena.
PROIECT important în educație lansat la Botoșani cu oficialitățile orașului – FOTOGALERIE
Astăzi, 21 mai 2019, a avut loc prima întâlnire de lucru de la Botoșani, din cadrul proiectului Curriculum relevant , educație deschisă pentru toți (CRED).
CURĂȚENIA la Cornișa făcută cu deținuți și… cu ajutorul vântului, Urban Serv ar refuza să intervină
Contrele politice din Consiliul Local și Primărie par să se răsfrângă și asupra parcului Cornișa, un obiectiv de anvergură care ar fi trebuit să unească decindenții de la Botoșani, în interesul orașului.
ATENŢIE: Meteorologii au emis un nou COD GALBEN de ploi şi vijelii la la Botoşani
Meteorologii ANM au emis, în urmă cu câteva minute, o nouă avertizare meteo de vreme rea valabilă la Botoşani.
Individul care a lovit cu sălbăticie un copil în faţa unui bar, plasat sub control judiciar
Măsuri luate de poliţiştii botoşăneni pentru tânărul agresiv care a băgat un minor de 14 ani în spital.
Un tânăr a vandalizat trei maşini parcate apoi a furat un alt autoturism: CE a urmat
Un tânăr de 22 de ani a făcut ravagii într-o parcare din Botoşani.
ACUM: O persoană ameninţă că îşi dă foc pe o stradă din municipiu
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani intervin, la această oră, la un caz mai puţin obişnuit.
ANUNȚ angajare: Prodalcom își mărește echipa
SC Prodalcom SA (punct de lucru Botoșani) angajează personal pentru următoarele posturi:
Elicopterul SMURD chemat la Botoșani pentru o femeie cu infarct
Elicopterul SMURD a ajuns astăzi la Botoșani pentru a prelua o femeie în vârstă de 76 de ani.
'Frații Dedeman' anunță o nouă LOVITURĂ pe piață: Considerăm că este un moment potrivit
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, o companie evaluată la peste 2 miliarde de dolari, anunță o nouă lovitură importantă pe piața din România.
Accident cu două mașini de Poliție la Cucorăni – VIDEO & FOTOGALERIE
Un eveniment rutier cum rar poate fi văzut a avut loc marți dimineață pe drumul Botoșani – Dorohoi.
Rabla pentru electrocasnice: CUM vor putea cere botoşănenii bani pentru înlocuirea televizoarelor vechi
Începând din acest an, cei interesați vor putea, prin intermediul programului Rabla pentru electrocasnice, să ceară bani de la stat pentru a-și cumpăra inclusiv televizoare, mașini de spălat vase sau aparate de aer condiționat portabile.
REPARAȚII pe două drumuri naționale din Botoșani
Două drumuri naționale din județul Botoșani se află astăzi, 21 mai  2019, în reparații.
Sondaj
Cu cine votați la alegerile europarlamentare?
ALDE
PMP
PNL
Pro România
PSD
USR
Nu merg la vot
Declaraţia zilei
”Pe harta politică, Botoșaniul nu dă prea bine. E privit ca o zonă săracă, de oameni neputincioși și fără șansă, fără speranțe. Noi nu vedem deloc lucrurile așa”, Aurelian Pavelescu, președinte PNCȚD.  ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7627 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.2298 lei
GBP
Lira sterlină
5.4233 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8773 lei
XAU
Gramul de aur
175.2584 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4561 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9388 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6377 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.