Ştiri
Botoşăneanul care face ”minuni” cu sticlele de rachiu:Trebuie răbdare de japonez şi mână de chirurg - FOTOGALERIE

Un pensionar botoşănean reuşeşte să uimească la aproape toate târgurile din Moldova cu o pasiune mai puţin obişnuită.

Miniaturi din lemn în sticle de rachiu
 

El confecţionează miniaturi de lemn, care sunt plasate sticle, peste care se toarnă rachiu. Practic introduce în recipientele pentru rachiu adevărate sculpturi, cu o răbdare şi o pricepere greu de imaginat.

 

Constantin Martin (63 de ani), un bărbat din Dorohoi (Botoşani), este un obişnuit al târgurilor de meşteri populari din toată Moldova. Vinde împreună cu soţia, de aproape trei ani, sticle cu rachiu în care se află şi sculpturi miniaturale din lemn. Biserici, troiţe, scări şi chiar case ţărăneşti, toate sunt introduse în sticlele cu tărie, dând naştere unui efect extraordinar. Pentru cei care le văd pentru prima dată, sticlele cu sculpturi de lemn ale botoşăneanul Constantin Martin par magie curată. 
 

”Le învârt pe toate părţile şi încearcă să-şi explice cum de-au intrat acele obiecte de mari dimensiuni prin gâtul îngust al sticlei. Pare ceva necurat pentru mulţi. Sunt care spun că am decupat fundul sticlei. Dar nici vorbă”, spune pentru Adevărul Constantin Martin.

 
După o scurtă demonstraţie însă, chiar în faţa curioşilor, pe taraba de la târg, botoşăneanul îşi arată priceperea şi arta, dovedind că o biserică miniaturală din lemn, de exemplu, poate intra cu uşurinţă pe gâtul îngust al unei sticle de rachiu, fără să aibă legătură cu vrăjitoria.

”Atunci îşi dau seama că de fapt magia înseamnă răbdare, pasiune şi poate puţin talent”, spune botoşăneanul. 
 

 

Hobby-ul unui fost sticlar
 

Constantin Martin a lucrat aproape o viaţă de om în industria sticlei din Dorohoi. O meseria grea, dar pe care botoşăneanul o practica cu pasiune. La începutul anilor 2000, industria sticlei şi-a închis însă porţile la Dorohoi, rezistând numai un deceniu de democraţie românească. Nea Constantin s-a pensionat. Era însă un om activ şi simţea nevoia de a se face util.
 

În vara anului 2014, pe internet a găsit un video cu sculptarea şi introducerea miniaturilor de lemn, inclusiv vaporaşe, în sticle.

 

”Am văzut un video pe internet cu chestia asta. Mi-a plăcut foarte mult. M-am îndrăgostit pe loc. Eu eram deja la pensie şi nu-mi plăcea să stea degeaba. Trebuia să produc ceva. Nu mă atrăgea ideea de a stat prin parc. Aşa că m-am apucat de făcut miniaturi de lemn pentru a le băga în sticle”, spune botoşăneanul.

 

Începuturile au fost anevoioase, îi lipseau sculele şi priceperea. Dar pasiunea a fost mai puternică. Şi-a amenajat un atelier chiar în bucătăria apartamentului, unde stă alături de soţia sa.

 

”Nu aveam un alt loc, aşa că mi-am improvizat pe o măsuţă din bucătărie un mic altelier. De acolo a început totul”.

 

Practic Constantin Martin a luat lemn, a început să taie, să cioplească şi să sculpteze diferite miniaturi, în mare parte cu mesaj religios şi tradiţional românesc. Din mâinile sale au început să iasă bisericuţe, troiţe, scări, personaje, scene din viaţa de la ţară şi alte miniaturi. Le lucra singur şi în patru ani şi-a îmbunătăţit extraordinar tehnica de lucru. 
 

”Este o pasiune foarte mare pentru mine. Petrec ore în şir făcând asta. Folosesc doar lemn de dud, pe care-l prelucrez aici, în casă. Pur şi simplu totul pleacă de la o bucată de lemn şi mai apoi devine o sculptură miniaturală, fie om, fie obiect, fie costrucţie”, spune Constantin Martin.

După realizarea miniaturilor vine procesul cel mai complicat şi cel care este de altfel şi cel mai spectaculos la târgurile din ţară. Adică introducerea sculpturilor în sticle obişnuite de rachiu, chiar pe gâtul îngust al recipientului.

”Nu taie nimeni sticla, pur şi simplu pe gâtul ei se introduce sculptura”, asigură nea Costică.
 

 

”Trebuie mână de chirurg”
 

Fiecare miniatură se descompune în părţi de mici dimensiuni. Părţile se îmbină între ele cu nituri de mici dimensiuni, din lemn. Ca un puzzle. După ce face miniatura pe bucăţi, meşterul botoşănean o montează în afara sticlei, face măsurători precise, la milimetru, iar apoi cu o răbdare greu de imaginat introduce pe bucăţi, miniatura în sticlă. Fiecare părticică este ansamblată cu o precizie chirurgicală, chiar pe gura îngustă a sticlei. În câteva zeci de minute, chiar ore, în funcţie de complexitate, sculptura este ansamblată în interiorul sticlei, printr-o deschizătură foarte îngustă.

 

”Pentru a face asta îţi trebuie trei lucruri. Prima dată trebuie să-ţi placă mult. Că dacă nu-ţi place le arunci cât colo. Apoi răbdare de japonez bătrân. Altfel nu ai cum. Iar a treia calitate este mâna de chirurg. La montajul interior îţi trebuie precizie de chirurg. Dacă-ţi tremură mâna ai rezolvat toată problema”, spune meşterul dorohoian.

 

Totodată acesta a fost nevoie să-şi inventeze nişte scule pentru a introduce şi ansambla bucăţile minuscule prin gura sticlei.

 

”Am fost nevoit să le inventez şi să le fac, că nu găseam de cumpărat. Trebuiau instrumente care răspundeau nevoilor mele. Uşor, uşor, le-am făcut, din cleşti, tuburi, foarfeci medicali. Am şi o instalaţie cu ventilator care curăţă toate aşchiile rezultate în urma prelucrării lemnului. Altfel era prăpăd în bucătărie”, spune botoşăneanul.
 

 

Un rachiu cu aromă specială
 

Alegerea lemnului de dud nu este întâmplătoare. Ea este cea care dă culoare rachiului din sticlă. Mâna dreaptă a lui Constantin Martin este chiar soţia sa, Mihaela. Ea este cea care ne explică cum se continuă procesul de finalizare al sticlelor de rachiu cu miniaturi.

 

”Mi-a plăcut această pasiune a soţului şi am început să-l ajut. Îl ajut cu montarea în sticle miniaturilor. Mai apoi, după ce miniatura este introdusă în sticlă, sterilizăm sticlele, de 3 sau 4 ori, le clătim, ca să nu rămână impurităţi de la lemn. Abia apoi turnăm rachiul în sticle. Dudul îi dă culoarea specifică rachiului. Arată spectaculos, la final, dar este o muncă grea şi migăloasă”, spune Mihaela Martin.

 

Rachiul folosit de soţii Martin este îmbunătăţit acasă cu rozmarin şi schinduf. Practic, plantele sunt lăsate la macerat în mod natural în rachiu.

”Are o aromă deosebită”, spune femeia. 
 

Un obişnuit al târgurilor
 

Din anul 2015, Constantin Martin a început să participe la târguri. La început miniaturile din sticle au fost doar o pasiune în familie, dar mai apoi a fost încurajat să participe.

 

”La început, când m-am apucat, făceam doar pentru mine, pentru familie. Dar au început să vadă ce fac, tot mai mulţi oameni şi tot m-au încurajat să particip la târguri pentru meşteri populari. În 2015 am aflat din presă că se ţine un târg la Dorohoi şi m-am dus la Primărie să mă interesez. Aşa am ajuns la primul târg. După aceea am mers prin toată Bucovina, şi în general prin Moldova”, spune Constantin Martin.

 

De altfel, meşterul este singurul din Moldova, spune el, care face astfel de miniaturi în sticle. 
 

”În Moldova eu nu am mai auzit. Ştiu că prin partea Ardealului se mai fac”, adaugă acesta.

 

La târguri, Constantin Martin este o adevărată senazaţie. Oamenii sunt uimiţi de miniaturile din sticle, dar şi de tot felul de demonstraţii pe care le fac soţii Martin, pe loc, în faţa oamenilor.

 

”Studiază uimiţi sticlele şi întreabă cum de intră miniaturile acolo. Apoi ei şi soţia le facem demonstraţia. Sunt şi mai impresionaţi atunci”, spune botoşăneanul.

 

Preţul sticlelor cu miniaturi variază în funcţie de complexitatea lucrărilor.

loading...
Covoare populare românești țesute de botoșănence, incluse în patrimoniul UNESCO


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
TRAGEDIE cu foc azi-noapte: Bărbat ars de viu în propria casă
O nou incendiu s-a soldat cu decesul proprietarului imobilului. 
EXCLUSIV: Doi liberali de vază şi-au anunţat candidatura la şefia CJ şi Primăria Botoşani
Liderul judeţean al PNL şi-a anunţat vineri, în cadrul Colegiului Director al filialei, decizia de a candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani.
Primăria Botoșani rămâne FĂRĂ bani? Primarul Flutur - Sunt absolut îngrijorat
Veniturile municipiului Botoșani au scăzut în acest an cu peste 23%. Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Botoșani în cadrul unei conferințe de presă.  
ACCIDENT cu două mașini pe Împărat Traian – TREI victime printre care un copil, duse la spital – FOTO&VIDEO
Un nou accident rutier s-a petrecut în cursul după amiezii de vineri, 14 decembrie 2018 pe strada Împărat Traian din municipiul Botoșani.
2019 va începe cu un bal de poveste, de la „Plăieşii” la „Fetele din Botoşani”
Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, cu sprijinul instituţiilor din judeţul Botoşani, organizează a doua ediţie a Balului Fermierilor. Ca şi ediţia precedentă şi cea actuală se va desfăşura tot la Hotel – Restaurant Rediu.
Încă o zi de sărbătoare națională pentru români!
O nouă zi de sărbătoare națională este propusă pentru a se adăuga listei sărbătorilor naționale din România, potrivit unui proiect de act normativ ce a primit votul senatorilor. 
Minoritarii din Botoșani sărbătoriți la restaurant cu muzică și dansuri: Putem fi și altfelGALERIE FOTO
Este agitație mare în aceste momente, în sala Europa de la restaurantul Miorița. Aici are loc un eveniment organizat cu prilejul Zilei Minorității Naționale din România.
VIDEO – Hoț prins în casă de proprietar în Grivița, a sărit de la etaj, l-au prins vecinii – FOTOGALERIE
Întâmplări incredibile s-au petrecut vineri la amiază în cartierul Grivița din municipiul reședință de județ.
Gest teribilist: Spray lacrimogen pulverizat într-un microbuz plin cu elevi 
Incidentul a fost înregistrat, joi, în județul Botoșani.
Botoșani SUFOCAT de mașini: PERICOLUL la care se supun cetățenii
Orașul nostru este cunoscut ca oaza verde a României, după ce în fiecare an se încadrează în normele stabilite de Uniunea Europeană. Mai precis acesta are 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Botoșani este singurul oraș din România care poate oferi acest lucru și chiar în anul 2012 a fost proclamat și ”capitala verde”.
Concert de colinde în holul unui spital din oraş: La final se vor împărţi daruri copiilor
Botoşănenii cu mic cu mare sunt invitaţi luni dimineaţă la un concert de colinde susţinut de corul unei biserici şi un grup de copii.
Zeci de case de pariuri în Botoșani, Flutur supărat că NU plătesc impozitele la Primărie
Cătălin Flutur a mai identificat un loc de unde municipalitatea ar putea încasa bani. Și anume de la casele de pariuri.
Un botoşănean va sta o lună de zile ÎNCHIS după o distracţie de pomină în trafic
Un bărbat din municipiul Botoşani îşi va petrece sărbătorile după gratii.
Un şofer cu maşină 'fantomă' circula pe interzis pe o stradă din oraş
S-a întâmplat astăzi pe strada Poştei din municipiul Botoşani.
Armăsarul superb de la Pensiunea din Șoldănești găsit departe, după un an de căutări
La aproape fix un an distanță de când a fost furat de persoane necunoscute, armăsarul alb între pur sânge și lipițian ce aparține administratorului unei cunoscute pensiuni botoșănene, a fost găsit.
Impact PUTERNIC pe bulevard: Două autoturisme s-au ciocnit brutal din vina unui şofer grăbit
Două autoturisme s-au izbit după ce unul dintre șoferi nu a păstrat o distanţă corespunzătoare în mers.
Adolescent luat cu Poliţia de acasă pentru că a băgat mâna unde nu trebuia
Un tânăr botoșănean în vârstă de 19 ani s-a trezit joi cu Poliţia la uşă.
ACCIDENT pe strada Tulbureni: Două maşini s-au izbit, unul dintre şoferi prins cu „musca pe căciulă”
Eveniment rutier soldat cu pagube materiale pe o stradă din municipiu.
Șofer cu tupeu tras pe dreapta de polițiști: CE au descoperit oamenii legii
Un control în trafic i-a adus numai probleme unui șofer botoșănean.
kalapod.net%20
Bărbat prins de polițiști în timp ce prăda un patron din Botoșani
Un tânăr s-a ales cu dosar penal după ce a furat mai multe produse.
zenda.ro
astratex.ro
Sondaj
Vă place cum a fost împodobit municipiul Botoșani de sărbători?
Da
Parțial
Nu
Declaraţia zilei
"Toate lumea ştie, nu pot să ascund faptul că simpatizez cu Dinamo. Este un lucru normal, pentru că am jucat acolo, am antrenat la Dinamo, am copilul care joacă la Dinamo. Se cunoaşte simpatia mea faţă de Dinamo.Acum eu sunt la FC ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6540 lei
USD
Dolarul SUA
4.1197 lei
CHF
Francul elveţian
4.1341 lei
GBP
Lira sterlină
5.1867 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6288 lei
XAU
Gramul de aur
164.1137 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4376 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9530 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0770 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6234 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3 o C
Dorohoi
-3 o C
Bucecea
-3 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-3 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.