Ştiri
Botoșăneanul care conduce o mare universitate, semnal de ALARMĂ: Este o problemă de securitate naţională

Iarna trecută a fost a doua cea mai călduroasă din ultimul secol şi cea mai secetoasă din ultimii 100 de ani. Dacă urmează doi ani la fel de dificili şi noi suntem la acelaşi nivel, lucrurile se complică foarte mult pentru România.

Dacă nu vor fi investiţii majore şi rapide în infrastructura de irigaţii, în tehnologii agricole şi utilaje care să ajute la păstrarea apei în sol, riscăm o criză majoră în agricultură.

 

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”din Iaşi (USAMV), botoșăneanul prof.dr. Gerard Jităreanu, a explicat că seceta de anul acesta este una record.

 

 

Record după record

 

În mai multe ţări din estul Europei, inclusiv în România, nu s-a înregistrat în ultima sută de ani o perioadă mai secetoasă precum cea care a fost în intervalul septembrie 2019 - mai 2020, iar iarna trecută a fost a doua cea mai călduroasă din ultimul secol şi cea mai secetoasă din ultimii 100 de ani.

 

„Acest fenomen s-a abătut în toată Europa de Est, iar în Cehia, spre exemplu, unde există date mai vechi indexate, perioada septembrie 2019 - mai 2020 a fost cea mai secetoasă din ultimii 500 de ani”, a declarat pentru Ziarul de Iași prof.dr. Gerard Jităreanu.

 

Iar dacă fenomenul va continua şi în anul viitor, riscăm o criză majoră nu doar în agricultură, ci la nivel social, explică rectorul, fiindcă peste 40% din populaţia României încă mai este legată de agricultură, de producţia de acolo, de locurile de muncă, de veniturile obţinute din agricultură, scrie sursa citată.

 

„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte mult pentru România. Dacă nu luăm măsuri consecvente de extindere a irigaţiilor şi rămânem doar la mila naturii, cred că securitatea noastră alimentară va fi serios ameninţată. Şi odată cu problemele de securitate alimentară mai este un singur pas până la a nu putea menţine stabilitatea socială. Este o problemă de securitate naţională”, a precizat prof.dr. GerardJităreanu.

 

 

Pe lângă secetă, au făcut prăpăd şi mistreţii

 

Conform cifrelor oficiale, există circa 260.000 de hectare suprafaţă arabilă la nivelul judeţului Iaşi, fiind surclasat pe Regiunea de Nord-Est de Botoşani şi Vaslui, fiecare cu câte 290.000 de hectare.

 

A apărut o altă problemă: seceta majoră a determinat subţierea hranei mistreţilor care au atacat şi au distrus culturile oamenilor.

 

Profesorul explică faptul că primele semne de secetă au apărut în toate judeţele Moldovei din septembrie 2019, iar la data de 30 martie s-a instalat fenomenul de „secetă pedologică puternică şi extremă” - secetă care nu se manifestă doar la suprafaţa terenurilor şi se perpetuează până la adâncimea unde se dezvoltă rădăcinile plantelor.

 

Din martie până acum, explică rectorul, situaţia a fost într-o continuă degradare. Practic, în toată Moldova, media precipitaţiilor a fost sub pragul de 50% din media multianuală (care este de circa 550 de litri pe metru pătrat pe an). Pe Moldova, 65% din cele 1,8 milioane de hectare suprafaţă arabilă au fost afectate de o secetă severă; ar mai fi fost nevoie să plouă circa 350 de litri pe metru pătrat în acest an ca să se ajungă la media ultimilor ani. S-a ajuns, astfel, la situaţii cu culturi complet compromise, iar cea mai gravă situaţie din Moldova se regăseşte în Galaţi,scrie sursa citată.

 

 

O soluție

 

Soluţia pentru Moldova ar fi, explică acesta, realizarea canalului Siret-Dunăre, care este promis încă de dinainte de 1989. Problema este că, dacă de mâine s-ar aloca bani, tot ar dura măcar doi ani finalizarea proiectării şi începerea propriu-zisă a lucrărilor.

 

„Dar de undeva trebuie să înceapă. Totodată, aşa cum s-au dat bani pentru cei ale căror culturi au fost distruse, ar trebui să oferim fonduri şi pentru achiziţionarea de echipamente pentru irigaţiile culturilor”, a conchis rectorul.

 

 

Specialistul din Havârna Botoșanilor

 

Gerard Jităreanu s-a născut pe 8 decembrie 1956, în Havârna, județul Botoșani. Între anii 1971 și 1975 urmează cursurile Liceului de cultură generală nr. 2, secția reală, din orașul Dorohoi. După un an ajunge în Iași, unde începe Facultatea de Agronomie a Institutului Agronomic Iași, obținând, în anul 1980, Diplomă de inginer-profilul agricol, specializarea agronomie.

 


(Prof.univ.dr. Gerard Jităreanu)

 

Pregătirea profesională nu se oprește aici. În 1993 devine Doctor în agronomie, specializarea Agrotehnică, la Universitatea Agronomica "Ion Ionescu de la Brad" Iași.

 

Capacitățile obținute în timpul studiilor îi deschid drumul către o carieră de succes. Imediat după finalizarea studiilor, timp de patru ani, Gerard Jităreanu activează că inginer la Sectorul de Cercetare, Laboratorul de Agrotehnică, Stațiunea de Cercetări Agricole, Podu-Iloaie, județul Iași, loc de unde accede în mediul universitar.

 

Astfel că, din 1984 până în 1991 este Asistent universitar, disciplină de Agrotehnică, la Facultatea de Agronomie, Universitatea Agronomica "I.I.de la Brad", Iași, iar din 1995, alți patru ani, este Conferențiar universitar, disciplinele de Agrotehnică, Tehnică experimentală, Ingineria conservării solului și apei, Facultatea de Agricultura.

 

În 1999 ajunge la stadiul de Profesor universitar, disciplină de Agrotehnică, Facultatea de Agricultură. Din 2000 este Decan al Facultății de Agricultura Iași, până în 2004, an în care devine Rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", Iași, funcție deținută și astăzi. 

 

loading...
Sute de botoșăneni despăgubiți din cauza secetei, marți este ultima zi de depunere a cererilor

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Doina Federovici, după o noapte albă: Categoric voi rămâne președintele CJ și după data de 6 decembrieVIDEO&FOTO
Abia în jurul orei 4:00 dimineața, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean a făcut primele considerații pe marginea rezultatelor parțiale.
Sute de joburi disponibile la Botoșani, de la secretară la muncitori necalificați – LISTA locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (AJOFM) a transmis situația locurilor de muncă de la nivelul județului Botoșani.
Noi cazuri de COVID la Botoșani, record de îmbolnăviri pe țară raportat la numărul de teste – SITUAȚIA pe județe
Până astăzi, 28 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 123.944 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  99.344 pacienți au fost declarați vindecați.
Cosmin Andrei, fără un zâmbet la aflarea rezultatelor: A fost o luptă crâncenă / Se decide matematic și în politică - GALERIE FOTO
Tensiunea a fost enormă la PSD Botoșani și chiar după ce numărătorile paralele ale social-democraților și liberalilor îl dădeau câștigător pe Cosmin Andrei, candidatul la funcția de primar era cât se poate de sobru și nu schița vreun zâmbet.
Casele Funerare sunt non stop la dispoziția clientului
(P) Cele mai grele situatii cu care ne putem confrunta in viata apar chiar in cele mai nepotrivite momente, fiind important sa stim cum sa le gestionam. Totusi, nimic nu se compara cu moartea unei persoane apropiate si putini stiu cum trebuie sa se comporte in asemenea cazuri. Oricine are nevoie de sprijin, iar pentru asta ne putem baza pe Casa Funerara Luca care, printre altele, ofera inclusiv servicii funerare non stop. 
O asistentă șefă de la Spitalul Mavromati infectată cu COVID a murit
O asistentă infectată cu virusul SARS-COV-2 a decedat duminică, 27 septembrie 2020.
PSD și-a adjudecat cele mai multe primării din județ urmat de PNL, partidele mici au câte un primar, doi – LISTA noilor aleși din Botoșani
În urma alegerilor locale care au avut loc duminică, 27 septembrie 2020 s-a reconfigurat și culoarea politică a primarilor unităților administrativ teritoriale din județul Botoșani.
Tamara Ciofu: Voi sprijini toate proiectele colegilor mei Doina Federovici și Cosmin Andrei pentru siguranța unui nivel de trai mai bun pentru fiecare botoșănean
Deputatul social-democrat, medicul Tamara Ciofu și-a arătat sprijinul pentru Doina Federovici și Cosmin Andrei la Președinția Consiliului Județean și Primăria Municipiului Botoșani în vederea punerii în aplicare a proiectelor și măsurilor pentru îmbunătățirea și creșterea accesului la sănătate și educație pentru copiii și familiile din fiecare localitate a județului.
Decedat, colonelul Radu Anton a fost votat de peste 500 de oameni
Vot straniu la Vorona, acolo unde candidatul PNL la funcția de primar a adunat nici mai mult, nici mai puțin de 519 voturi de pe lumea cealaltă.
Loading...
AVERTIZARE meteo: Botoșaniul sub COD GALBEN de ploi torențiale
Botoșaniul se află sub avertizare meteo de Cod Galben.
Producătorii afectați de COVID așteptați la APIA Botoșani - DOCUMENT
Anunț din partea APIA Botoșani.
PSD Botoșani: Domnule primar Flutur, vă rugăm să încetați cu presiunile asupra președinților secțiilor de votare. Reprezentanții PNL au semnat procesele verbale din toate secțiile de votare
PSD Botoșani face un apel public la primarul Cătălin Flutur să nu mai facă presiuni care depășesc cadrul legal asupra președinților secțiilor de votare din municipiul Botoșani.
E gata! Federovici câștigă CJ-ul la aproape 15.000 de voturi, locul 3 vine de la Bucecea, ultimul din... istorie
Preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani PSD, senatorul Doina Federovici, a obţinut, duminică, o victorie categorică la alegerile locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani.
Accident grav la Botoșani: Motociclist întins pe asfalt după un impact violent cu o mașină - FOTOGALERIE
Un grav accident s-a produs pe drumul Botoșani - Suceava, în apropiere de localitatea Brehuiești, comuna Vlădeni.
Loading...
Trei partide intră sigur în Consiliul Local, emoții imense la Pro România
Dacă la Primăria Botoșani candidații PSD și PNL au fost despărțiți de numai 33 de voturi, cu totul alta este situația la Consiliul Local.
ACUM: Accident pe drumul Botoșani – Suceava, trafic BLOCAT
Un echipaj medical a ajuns la fața locului pentru a acorda ajutor unei victime.
Vicele devenit cel mai tânăr primar din istoria orașului, victorie zdrobitoare: Sunt și eu puțin surprins de scor...
Noul primar spune că victoria este un cadou deosebit pentru ziua sa, sărbătorită cu doar două zile în urmă.
Schema ”din tată sau din mamă în fiu” a picat, copiii a doi primari au pierdut, a câștigat însă o... soție
Doi dintre cei mai longevivi primari din județul Botoșani, Ioan Toma de la Brăiești și Angela Grădinaru Toma de la George Enescu, au decis să se retragă.
HARTA noilor primari din marile orașe, Botoșaniul este roșu
Surprize după scrutinul de duminică, 27 septembrie.
Ora 8:30: USR-PLUS se pare că NU intră în CJ, 4 partide fac deocamdată pragul
Datele centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă până la ora 8:30 încep să creioneze noua configurație a Consiliului Județean Botoșani.
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Dacă nu vii la vot, nu ai voie să vorbești. Eu acum cred că pot să vorbesc, deși o să mă pitrocească mulți la care le-am spus că nu sunt buni de primar”, Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț, Industrie și ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8705 lei
USD
Dolarul SUA
4.1828 lei
CHF
Francul elveţian
4.5108 lei
GBP
Lira sterlină
5.3758 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9696 lei
XAU
Gramul de aur
249.1178 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2481 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3383 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9469 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1793 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6542 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
17.0 o C
Bucecea
17.0 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
17.0 o C
Ştefăneşti
22.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.