Ştiri
Botoșănean cu soția și mama decedate de cancer, luat la batjocură de instituții: Nu-mi revin din șoc

Un botoșănean de 46 de ani, întors din Anglia după ce mama și soția lui au murit în țară, a avut parte de momente dificile în rezolvarea unor proceduri banele la instituțiile statului, proceduri ce s-au dovedit un coșmar interminabil. „Îmi iubesc țara, dar mi-e groază de instituțiile sale”, mărturisește acesta.

Reîntoarcerea acasă

Fosta soție a bărbatului a murit de cancer anul trecut. În urmă câteva luni, românul și-a pierdut și mama, tot din cauza cancerului. A absolvit Facultatea de Economie la Iași, iar de 9 ani locuiește în Marea Britanie. Recent, în UK s-a mutat și fiul lui de 16 ani și l-a înscris la școală.

 

Într-o mărturie pentru Reporteris.ro, românul a povestit amănunțit întâmplările nefericite odată cu venirea în țară. El susține că birocrația românească l-a făcut să treacă printr-un coșmar. A cheltuit peste 2.000 de lire, a făcut sute de kilometri inutil, a completat sute de hârtii inutile. proceduri pentru care în Anglia ar fi fost necesar să depună doar câteva solicitări online.

 

„Cardurile mi s-au „ușurat” de aproximativ 2.000 de lire”

 

Bărbatul mărturisește că 14 zile a fost tratat cu dispreț de funcționarii statului. Odată ce a revenit în țară, el a trebuit să închidă un credit bancar făcut pe numele fostei soșii și să obțină pensia de urmaș pe numele fiului lor. Mai mult, cu drumuri, acte, taxe și impozite, românul a avut de achitat echivalentul a 2.000 de lire sterline.

 

Concluzia, tot în câteva cuvinte: după 14 zile în care am fost tratat cu dispreț, aroganță și zeflemea de funcționari ai statului și angajați bancari, rezultatul este unul dezastruos. N-am reușit să închid niciunul dintre cele două credite, fiul meu nu are și nu va avea prea curând pensie de urmaș, iar moștenirea de la mama, o căsuță și două palme de teren într-un sat din Botoșani, am „externalizat-o”, împuternicind pe altcineva să se ocupe, povestește românul de 46 de ani. Cardurile mi s-au „ușurat” de aproximativ 2.000 de lire. Și, de fapt, nu am reușit să rezolv mare lucru. Succesiunea e în așteptare, pensia de urmaș a fiului e încă departe. Doar cele două credite par să fie pe drumul închiderii lor.

 

„Nu-mi puteam lua bagajele din Aeroport”

 

Primele probleme au apărut pe aeroport, după ce a trecut de controlul DSP și de Poliția de Frontieră.

 

„Mergem spre zona benzilor pentru a ne ridica bagajele. Afișaj lipsă. Ajungem în dreptul unor uși automate. Patru-cinci dintre noi fac pasul. „Stop, stop”, urlă o agentă de pază. „Gata, ați trecut, nu vă mai puteți întoarce”. Din neatenție, ieșisem din Aeroport, dar fără să fi luat bagaje. Agenta, fermă pe poziție: „Nu vă mai întoarceți. Dar sunați de-aici și vi se vor aduce”. Și ne proptește în fața unui telefon de perete, ascuns într-un cotlon. Ca-n filmele cu proști, ridic receptorul și sun la numărul companiei aeriene. Și sună și sună. 30 de minute, pe ceas. Niciun răspuns. Zic, hai că-i bună. Am ajuns acasă și nu-mi pot lua bagajele.

 

Polițistul: „Ce bați, mă, așa?”

 

Mă întorc la respectiva angajată a firmei de pază. Mă direcționează la o ușă de termopan, cu folie. Adică, dinăuntru se vede, din afară-i ca oglinda. Poliția Aeroportului, cică. Bat și bat. Și iar bat. Tot mai tare. Într-un final, iese un polițist afectat: „Ce bați, mă, așa?”, îmi scuipă printre dinți.

 

Îi explic contextul și-l rog să găsim o soluție să ne recuperăm bagajele. Eram patru inși în situația asta de Păcălici. O femeie cu un copilaș pierduseră deja zborul de legătură cu provincia. Polițistul se apropie de mine, la doar câțiva centimetri de ureche și-mi spune pe un ton batjocoritor: „I-auzi. Și-a pierdut ăsta bagaju’. Au, au, au. Ce să ne facem!?!?”. Și, fără nicio altă vorbă, face stânga împrejur, intră pe ușa pe care ieșise. Și o închide. Rămân ca prostul și nu-mi vine să cred. Pur și simplu ne-a întors spatele”,

povestește românul.

 

Banca vrea să vândă casa mamei decedate

 

Originar dintr-un sat din județul Botoșani, bărbatul spune că banca vrea să vândă casa mamei lui, deoarece în 2018, femeia luase un credit de 10.000 lei pentru nevoi personale.

 

„Scadența – iulie 2021. Rata, 340 de lei pe lună. Suportabilă pentru pensia ei. Însă, în primăvară a fost diagnosticată cu cancer. În martie nu a putut să plătească, fiind internată în spitalele din Botoșani, Dorohoi și Iași. Iar în aprilie s-a prăpădit.Deci, funcționarul bancar vrea să vândă casa pentru cinci luni restanță. Pentru 1.500 de lei. De fapt, erau chiar ultimele luni de plată. Dar mama, atunci când a contractat creditul, a încheiat și o asigurare de viață complementară acestuia. Pentru cinci rate restante, ultimele ale creditului, banca vrea casa părintească. Dar asigurarea mamei, n-ar trebui să fi intrat în funcțiune după decesul ei?”,

mai spune acesta pentru ReporterIS.

 

Calvarul: certificatul de naștere

 

N-am rezolvat nimic, așa că hotărăsc să dau o fugă la Roman să iau dosarul pentru pensia de urmaș a fiului meu, să-l completez cu actele solicitate și, într-o altă zi, să revin la Roman să-l depun la Casa de Pensii. Mă întorc acasă în satul din Botoșani, deschid dosarul și-mi îngheață sângele când văd lista cu necesarul de acte: am nevoie și de certificatul meu de naștere. Pentru pensia de urmaș a fiului, de pe urma fostei soții, este nevoie de certificatul meu de naștere. Evident, în original, nu poate fi trimis pe mail, whatsapp sau fax. Nu. Trebuie originalul. Dar nu-i la mine, l-am lăsat în UK. Nu mi-a trecut prin cap c-aș putea avea nevoie de el”,

a mai spus românul.

 

„Mă mobilizez, o sun pe partenera mea actuală, rămasă în UK. A doua zi, îl pune la o firmă de curierat și primește și un tracking number, adică, printr-o aplicație online, pot vedea în timp real unde se află pe traseu. După 24 ore, certificatul a ajuns în București. În Capitala României, plicul cu certificatul meu încape pe mâinile angajaților de la Poșta Română. Dispare, normal, și posibilitatea de a-i afla ruta, ei nu au sistemul de tracking number”, mărturisește acesta.

 

5 zile de la București la Dorohoi

 

Trece o zi, trec două. Despre plic nu mai știu nimic. Încep să mă impacientez. O cunoștință de-a mea spune că are o rudă la Poșta Română București. O rog s-o activeze, sunt disperat”.

După a treia zi de la intrarea în țară, certificatul meu este localizat la Iași.

 

„Mai face o zi până la Botoșani, încă una până la Dorohoi. Dacă îl vrei poimâine, du-te singur la Dorohoi, altfel mai durează încă o zi până ajunge la tine în sat”,

am fost sfătuit, aproape conspirativ.

 

Traseul pachetului, absolut halucinant: București – Iași – Botoșani – Dorohoi. Agonizant, cu Poșta Română, plicul cu certificatul meu a făcut 24 de ore din UK la București și 5 (CINCI) zile de la București la Dorohoi”,

a mai spus bărbatul.

 

„Nu-mi revin din șoc: trebuie trei procuri, nu una”

 

E 25 august, ultima zi a șederii mele în țară. Pentru că notarul mi-a explicat că succesiunea durează minim 2 săptămâni, am hotărât să îi fac o procură verișoarei mele să se ocupe.Ne prezentăm la notar și, din nou, ceva neprevăzut: procura se poate elibera în 7 zile. Nu îmi revin din șoc. Ne suim în mașină și gonim la Botoșani poate rezolvăm cu alt notar.Aici, altă trăsnaie. Trebuie să fac 3 procuri, nu doar una singură. „Cum așa?”, îl întreb. Păi, una pentru dosarul de pensie, una pentru succesiune și un act de acceptare a succesiunii. Le facem, nu mai comentăm. Ce rost ar mai avea?,

a mai spus românul pentru publicația locală.

 

„Iubesc România, dar mi-e groază de instituții”

 

Acesta mărturisește că în UK ar fi rezolvat aceste proceduri în 2-3 zile, însă în România nu le-a găsit rezolvarea nici în 15 zile.

 

„Să nu mă înțelegeți greșit. Iubesc România și pe toți oamenii de bună credință. Însă, mă sufoc din cauza modului în care sunt tratat de funcționari ai statului și de cei bancari, în cazul tuturor eu fiind din postura de contribuabil/plătitor.Aș vrea, peste câțiva ani, să revin în România să deschid o mică afacere în agricultură. Însă, mă strânge în spate faptul că va trebui să interacționez cu acești funcționari obtuzi, lipsiți de orice formă de profesionalism, amabilitate și chiar compasiune”,

își încheie povestea bărbatul din Botoșani. 

loading...
Turist rămas fără portofel în trenul care îl aducea de pe litoral, hoții au scos o mică avere de pe card

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Încă doi medici vor primi locuințe ANL: CINE sunt  
Consilierii județeni vor aproba în cadrul ședinței ordinare lista solicitanților.  
Peste 900 de locuri de muncă la Botoșani, cele mai multe în construcții – LISTA
Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante.
Un cartier ANL, un spital și mai multe străzi din municipiu rămân joi fără apă
Nova Apaserv îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.
Centru de vaccinare la Sala Polivalentă, miercuri se deschide – PROGRAMUL
Începând de miercuri, se deschide încă un centru de vaccinare la Botoșani. 
Nova Apaserv, anunț pentru clienții care NU dețin un Certificat verde
Este vorba despre persoanele care vor să facă plăți la sediul instituției, dar și despre cele care vor să transmită indexul sau solicită informații la serviciul relații cu publicul.
Documentele false cumpărate cu sute de euro le-au adus doar dosare penale
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
Botoșănean de 43 de ani, condamnat pentru act sexual cu o minoră
Polițiștii l-au găsit pe bărbat acasă, acesta fiind ulterior escortat până la poarta Penitenciarului.
Un tânăr a dat buzna în curtea unui botoșănean și i-a furat mașina
Individul a fost reținut de oamenii legii.
SITUAȚIA de marți în județ: Peste 170 de cazuri în județ, incidența scade sub 9 în municipiu
173 de cazuri noi raportează astăzi autoritățile sanitare botoșănene, pentru ultimele 24 de ore.
Loading...
80 de incendii din cauza coșurilor de fum, pompierii avertizează din nou populația
Verificați și curățați coșurile de fum!
Medic botoșănean: Este momentul să spunem adevărul exact așa cum este / Cu morți, cu suferință și tot ce presupune
Anul trecut, medicul din Botoșani a fost infectat cu COVID-19. Spune că boala l-a afectat atât de mult încât și-a rugat colegii doctori să-i curme suferința.
De Halloween vezi o groază de filme noi la Happy Cinema
Trick or treat? Pe 31 octombrie, Happy Cinema din Uvertura Mall te invită să lași frica deoparte și să te alături fanilor genului horror. 
Șapte sectoare de drum de piatră din județul Botoșani vor fi modernizate – GALERIE FOTO
Consiliul Județean Botoșani alocă din bugetul propriu sumele necesare realizării proiectelor tehnice pentru modernizarea a șapte sectoare de drum județean care sunt în acest moment din piatră.
ACUM - Hram cu o mulțime de credincioși: Biserica plină, se stă și afară - GALERIE FOTO
Credincioșii îl prăznuiesc, astăzi, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
Loading...
INVITAȚIE la teatru, două spectacole programate în weekend
Două spectacole iubite de public în agenda Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, în acest sfârșit de săptămână.
Certificatul verde este OBLIGATORIU în mall, Hotărârea cu completările CNSU publicată în Monitorul Oficial după 9 ore
Certificatul verde COVID devine obligatoriu și pentru intrarea în mall-uri, excepție făcând persoanele care merg să se vaccineze, dacă sunt asigurate fluxurile separate.
Permis de conducere polonez fals procurat cu 1.000 de euro, poliţiştii de frontieră botoşăneni i-au stricat socotelile
Bărbatul a declarat că a obținut permisul de conducere în timp ce se afla pe teritoriul Poloniei plătind suma de 1000 de euro.
”Răsună toaca la Smârdan”, concursul care a adunat întreaga suflare a satului
Duminică, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Smârdan, Protopopiatul Darabani, a avut loc concursul „Răsună toaca la Smârdan!”
Botoșăneanca Mirabela Amarandei: Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă
Ceea ce se întâmplă cu vacanța forțată a sistemului public de educație, în vreme ce rețeaua privată de școli poate funcționa foarte bine în format online este, din punctul meu de vedere, o formă de discriminare.
ALDE Botoșani: Restricțiile îi terorizează pe românii vulnerabili!
Prelungiți termenul de depunere a cererilor pentru ajutoarele la încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie! Asigurați-vă că toți cetățenii vulnerabili sunt protejați în mod real, nu doar în textul de lege!
Din păcate așa se întâmplă in Romania, lucrurile se complică cu intenție, formularele se înmulțesc așa doar ca să sporească numărul funcționarilor...soții, fii, nepoti, cumatri...angajați nerespectand nici un criteriu profesional...rezultatul îl simțim noi cei nevoiți să-i suportăm.
19 septembrie 2021, 12:37
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie, sub 16 ani. Aceste documente pot fi DOAR gradele de handicap primite de Larisa în primii ani când a intrat legea in vigoare, 1993-1995, când era chemată anual ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9476 lei
USD
Dolarul SUA
4.2587 lei
CHF
Francul elveţian
4.6280 lei
GBP
Lira sterlină
5.8750 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7354 lei
XAU
Gramul de aur
246.8735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3533 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1926 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6651 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.0 o C
Dorohoi
4.6 o C
Bucecea
5.3 o C
Darabani
4.3 o C
Saveni
5.8 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.