Ştiri
Astăzi, la Botoșani: Pomenirea a 14 ani de la trecerea la cele veșnice a PF Părinte Patriarh Teoctist

Al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist Arăpașu, a ridicat 100 de biserici în timpul vieții și a promovat învățământul religios.

Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Se spune că, înainte de 1989, a fost nevoit să accepte demolarea a șapte biserici ortodoxe monument-istoric din București. Însă, în aceeași perioadă a reușit să ridice alte 100 de biserici în toată țara.

 

Astăzi se împlinesc 14 ani de când s-a stins din viață Patriarhul Teoctist (30 iulie 2007).

 

 

Memoria Patriarhului

 

La ctitoria sa din satul Victoria se va oficia, începând cu ora 8.00, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire.

 

La ora 14.30, la Casa Memorială ”Teoctist Arăpașul” din satul său natal, Tocileni, slujba de pomenire va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți.

 

 

Momente importante din perioada în care a fost Mitropolit al Moldovei

 

La 14 ani de la trecerea la cele veșnice, să rememorăm împreună frânturi din timpul în care Patriarhul Teoctist a fost Mitropolit al Moldovei şi Sucevei (1977-1986), așa cum au fost ele formulate de către  Pr. Prof. Dr. Ştefan Oprea, în ”Slujirea preoţească şi activitatea misionară în gândirea şi scrisul Patriarhilor Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu”)

 

Pelerinaj cu moaştele Cuvioasei Parascheva în timpul secetei din 1947

„În vara anului 1947, arhimandritul Teoctist Arăpaşu a condus procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva prin Moldova, procesiune cerută cu insistenţă de preoţi şi credincioşi din cauza cumplitei secete din acei ani. Procesiunea a traversat teritoriul întregii Moldove, fiind parcurse satele din judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ şi Suceava. Bătrânii îşi amintesc cu multă emoţie că – în urma trecerii raclei cu moaştele Sfintei Parascheva – norii se adunau, aducând ploaie curată. Spre sfârşitul lunii august, racla cu moaştele sfinte a revenit în Catedrala mitropolitană.”

 

Hirotonire preoţi vorbitori de limba ucraineană, pentru credincioşii ucraineni

În contextul regimului comunist care a redus numărul locurilor la şcolile teologice, IPS Teoctist – preocupat de pregătirea clerului, dar şi de catehizarea credincioşilor din Moldova pentru a înţelege şi a trăi Ortodoxia – a hotărât ca, „pentru parohiile vacante cu credincioşi români şi ucraineni, să fie hirotoniţi tineri vorbitori de limbă ucraineană şi română, chiar fără studii teologice, urmând să le facă ulterior” – îşi aminteşte IPS Pimen al Sucevei.

 

Restaurarea bisericilor şi mănăstirilor în perioada comunistă

În cuvântul său omagial despre activitatea Patriarhului Teoctist în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Sucevei, Mitropolitul Daniel, actualul Patriarh, arăta că: „Chiar şi în anii de dictatură comunistă, cu răbdare şi înţelepciune, Ierarhul Teoctist a restaurat multe biserici şi mănăstiri şi chiar a zidit unele noi (…) şi în Mitropolia Moldovei şi Sucevei”. Pentru a reuşi acest fapt în faţa autorităţilor comuniste, s-a folosit de câteva artificii.

 „O portiţă de scăpare a fost construirea de capele de cimitir, care erau în fapt biserici pentru toată comunitatea, nu numai pentru cei adormiţi, căci cu adevărat Dumnezeu este al celor vii. Parcă s-ar trăda îngăduinţă din partea Statului comunist ateu, pentru cei care au plecat dincolo şi au ieşit de sub jurisdicţia lui. O altă soluţie a constituit-o refacerea bisericilor de lemn sau din alte materiale uşor degradabile, care în realitate erau înlocuite cu construcţii noi, folosindu-se materiale durabile. Strămutarea bisericilor a fost un alt mod întâlnit de a face o biserică nouă. Ea nu avea loc de cele mai multe ori propriu-zis, ci doar se demola o biserică veche şi insalubră dintr-un loc şi se construia în altă parte unde era necesară o alta, cu materiale noi şi la dimensiunile optime pentru comunitatea respectivă. Există cazuri în care nici măcar biserica veche nu a fost demolată, dăinuind până astăzi (cazul Prisăcani), sau situaţii (Voroneţ — Schitul Corlăţan) în care biserica odată translatată, evident doar în acte, dar dărâmată până la temelie de autorităţi, a fost reconstruită de localnici fără forme legale; desigur, au fost construite şi biserici noi fără a apela la aceste modalităţi, în care dibăcia preoţilor parohi, dorinţa comunităţii şi înţelegerea oamenilor partidului din teritoriu au făcut posibil acest act” (Pr. Cătălin Nicolae Luchian).

 

Introducerea Religiei ca disciplină în învăţământul de stat

Această grijă pentru catehizarea poporului s-a reflectat ulterior în timpul patriarhatului său, când noul regim a dat posibilitatea ca, în 1990, sub îndrumarea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, Sfântul Sinod şi Consiliul Naţional Bisericesc să iniţieze acţiuni şi demersuri în vederea introducerii Religiei – ca obiect de studiu – în învăţământul de stat, mai întâi printr-un Protocol special încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Învăţământului, prin care s-a oferit o primă reglementare în acest domeniu, ajungând apoi ca Religia să aibă un statut de disciplină egală cu celelalte discipline din planul de învăţământ.

 

Continuatorul lucrării de canonizare a Sfinţilor români

„Participant direct la proclamarea canonizării unora dintre Sfinţii Români – în anii 1950-1955 – Patriarhul Teoctist nu a încetat să spere că numeroase alte personalităţi ale vieţii şi spiritualităţii ortodoxe române – păstrători, apărători şi mărturisitori ai dreptei credinţe pe pământul românesc, care au intrat de veacuri în conştiinţa şi evlavia poporului nostru ca sfinţi – vor avea parte de o astfel de proclamare. Începută încă în anul 1989, această lucrare de studiere – în vederea canonizării de noi sfinţi şi de înscriere în calendarul bisericesc, în sinaxare şi în cărţile de cult, cât şi de instituire a Duminicii Sfinţilor Români – şi-a încheiat o primă etapă în anul 1992 când, sub preşedinţia Patriarhului Teoctist, Sfântul Sinod a proclamat solemn canonizarea a 39 de sfinţi, fapt care pune în evidenţă intensitatea vieţii religioase şi a evlaviei poporului român dreptcredincios” (Pr. Prof dr. Ştefan Oprea)

 

Reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Deşi Patriarhia Română a căutat să menţină permanent legătura cu românii din Basarabia, chiar şi în vremurile de restrişte, în comunism, cât aceştia se aflau sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse, reactivarea acestei vechi Mitropolii a fost posibilă abia în 1992, după câştigarea independenţei Republicii Moldova, sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, la primirea delegaţiei Bisericii din Basarabia, la 19 decembrie, Patriarhul Teoctist mărturisea vechea năzuinţă: „Vă întâmpinăm cu dragoste şi nădejde sfântă, iubiţi fraţi din Basarabia; şi vă îmbrăţişăm frăţeşte. Să ne rugăm împreună Bunului Dumnezeu să ne ajute să facem voia Lui, să împlinim poruncile Lui de iubire, de unitate a Bisericii noastre şi de slujire a Sfintei noastre Evanghelii pentru reîntregirea neamului şi a ţării”.

 

Proiectul Catedralei Neamului

Ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, după cum o denumise patriarhul Miron Cristea, este preluată de PF Teoctist, care şi-a depus toate eforturile ca să continue demersurile pentru acest proiect, către autorităţile statului – pentru Parcul Carol ca locaţie de amplasare. Cu toate acestea, PF Daniel menţiona regretul predecesorului său de a nu fi început construirea unei noi Catedrale patriarhale.

 

loading...
La 100 de ani de atestare a satului Victoria, IPS a resfințit ctitoria Patriarhului Teoctist

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
URMĂRIRE în trafic după un botoșănean, polițiștii l-au imobilizat și dus la secție
Bărbatul a fost prins în cele din urmă și condus la sediul Poliției.
GALERIE FOTO Desfășurare impresionantă de forțe în această dimineață: IMAGINI spectaculoase de la exercițiul ISU
Reacția forțelor de intervenție în cazul procedurii unei situații de urgență complexe a fost testată în această dimineață, în cadrul unui exercițiu de cooperare desfășurat la stațiile de tratare și epurare a apei din Cătămărăști Deal și municipiul Dorohoi, dar şi în zonele adiacente acestora.
AVERTIZARE meteo: Ploi și furtuni anunțate de meteorologi în următoarele zile
Este valabilă pentru toată țara și intră în vigoare joi la ora 19:00. 
ANUNȚ Primăria Eminescu privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire sală cu tribună 180 de locuri”
COMUNA MIHAI EMINESCU anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ,,CONSTRUIRE SALĂ CU TRIBUNĂ 180 LOCURI, SAT IPOTEȘTI, COMUNA MIHAI EMINESCU, JUDEȚUL BOTOȘANI”, propus a fi realizat în satul Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, județul Botoşani.
Încă o avarie: Se oprește apa pe Bulevard și alte cinci străzi
Lucrările ar putea fi finalizate în jurul orei 20:00.
Iftime dă din casă: Sunt foarte mulţi jucători care nu ar vrea să meargă la FCSB; Sunt sensibili
Finanţatorul echipei de fotbal FC Botoşani, Valeriu Iftime, a declarat, miercuri, că există mai mulţi jucători de la echipa botoşăneană care nu îşi doresc să joacă la FCSB.
Taximetriștii din Botoșani vor să crească tarifele – SUMELE propuse
În acest sens a fost trimisă o adresă către municipalitate.
Trei frați au provocat un incendiu, pompierii s-au luptat cu flăcările mai multe ore
Un vecin a observat primul isprava copiilor.
FC Botoșani a transferat un atacant „izgonit” de un alt club din Liga 1 - FOTO
S-a alăturat clubului FC Botoșani pentru următorii doi ani.
Loading...
Se resfințește o Biserică, botoșănenii așteptați să se închine în Sfântul Altar
Sărbătoare într-o localitate din Botoșani.
Fermierii din zona Moldovei se adună la Stațiunea Popăuți
Evenimentul va avea loc vineri, 17 septembrie 2021 la ora 11:00.
Garda de Mediu, PROVOCARE pentru pescari: NU va fi fir întins ci o … - FOTOGALERIE
Garda de Mediu a transmis un mesaj pe rețelele de socializare către toți pescarii.
ANUNȚ Termen limită pentru plata taxei de utilizare a locurilor publice, a taxei de liberă trecere și a mai multor impozite
Primăria Municipiului Botoşani aduce la cunoştinţă agenţilor economici şi populaţiei  următoarele termene de plată ale impozitelor şi taxelor locale:
Mai sunt doar câteva zile: Mii de firme botoșănene riscă amenzi sau chiar desființarea din cauza unei declarații
Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a emis o informare referitoare la depunerea declarației privind beneficiarii reali. ONRC trage un semnal de alarmă privind respectarea termenului până la care trebuie adus la oficiile județene acest document.
Loading...
Iftime și banii de la FC Botoșani: Lumea crede că noi facem saci de bani și noi facem saci de perne
Președintele grupului de firme ”Elsaco”, care controlează FC Botoșani, a făcut astăzi un bilanț după opt etape disputate în Liga 1. Dincolo de rezultate, despre care recunoaște că nimeni din conducerea clubului nu se aștepta să fie la un asemenea nivel, Valeriu Iftime este în continuare preocupat de aspectul financiar.
Centrul orașului PARALIZAT patru weekenduri la rând de un târg agricol
Una dintre cele mai aglomerate parcări ale centrului municipiului Botoșani urmează să fie blocată pe perioada weekendului timp de o lună de zile.
Ceremonie la Inspectoratul Școlar cu copiii excelenței: Voi sunteți cei care ați reușit un bac de 10 în pandemieVIDEO & GALERIE FOTO
Inspectoratul Școlar Județean alături de Prefectura Botoșani au premiat financiar elevii care au terminat liceul anul școlar trecut și care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat.
Preot din Botoșani, apel de suflet către oameni: Paracliserul Bisericii are nevoie de sânge
Cei pot dona sunt rugați să se prezinte joi dimineață la Centrul de Transfuzii Botoșani.
Un botoșănean l-a învins în instanță pe un mare șef de la București
Instanța de la Tribunalul Botoșani i-a dat câștig de cauză unui botoșănean. 
Exercițiu de amploare al pompierilor la stațiile de tratare și epurare de la „Apă”, persoane salvate de alpiniști
Întreaga desfășurare de forțe va avea loc joi începând cu ora 10:00.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuală. Din punctul meu de vedere, stimulă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9482 lei
USD
Dolarul SUA
4.2041 lei
CHF
Francul elveţian
4.5494 lei
GBP
Lira sterlină
5.8091 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8419 lei
XAU
Gramul de aur
240.3689 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4167 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0753 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3262 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1957 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.6 o C
Dorohoi
24.9 o C
Bucecea
25.7 o C
Darabani
24.0 o C
Saveni
24.9 o C
Ştefăneşti
30.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.