Ştiri
Acuze grave aduse Bisericii de către preotul caterisit de la Schit Orășeni: M-au lovit cu piciorul...și am fost târât

Preotul caterisit al bisericii din Schitul Orăşeni Deal, judeţul Botoşani, îi acuză pe reprezentanţii Bisericii că au spart uşile lăcaşului de cult şi că l-au strâns de gât şi târât pe jos. 

Uşă spartă, preot călcat în picioare  

 

În apărarea preotului dat afară de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, au sărit localnicii.

 

La biserica din satul Orăşeni-Schit, situat la numai câţiva kilometri de municipiul Botoşani, a izbucnit în dimineaţa zilei de duminică, 12 noiembrie, un scandal monstru. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt acuzaţi de un preot caterisit, adică dată afară din Biserică, că au spart uşile unui lăcaş de cult monument istoric şi totodată l-ar fi agresat pe fostul om al Bisericii. O parte a localnicilor ţin partea preotului caterisit şi sunt furioşi pe reprezentanţii Mitropoliei.  

 

 

Preotul Ioan Ungureanu, de la biserica din localitatea Orăşeni Schit a fost caterisit, adică dată afară din Biserică în această vară prin decizia Consistoriului Arhiepiscopiei Iaşilor ratificat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Motivul conflictului cu şefii ierarhici a fost refuzul preotului botoşănean de a-i pomeni pe ÎPS Mitropolitul Teofan şi alţi şefi ierarhici la slujbe. Preotul a luat această decizie, după ce, spune aceasta înalţă ierarhi ar fi avut înclinaţii ecumenice, fiind de acord cu principiile conciliului de la Creta. Preotul caterisit nu recunoaşte însă decizia şefilor săi şi a continuat să vină la biserica din parohie.  

 

Duminică reprezentanţii Mitropoliei au decis să aducă un nou preot în sat. De aici a început şi circul. Fostul preot Ioan Ungureanu, susţine că reprezentanţii Bisericii pur şi simplu au luat cu asalt biserica din parohie, însoţiţi de un fel de gărzi de corp. Refuzul lui Ioan Ungureanu de a-i lăsa în biserică a fost urmat de un asediu, spune fostul preot.

”Este vorba despre intrarea cu brutalitate şi spargerea uşilor unei biserici monument istoric din Schitul Orăşeni, de către patru cinci indivizi, special antrenaţi, corpolenţi. Mai întâi ei au forţat uşile bisericii cu tot felul de unelte. Noi am rezistat cât am putut. Dar după 7-8 minute, am fost doborâţi de puterea lor( n.r. preotul era însoţit de dascăl, în biserică). Am observat printre ei pe un angajat al unei firme de protecţie şi pază din Iaşi, care de obicei venea acum câteva luni şi aducea notificările Mitropoliei.”, spunea Ioan Ungureanu.

Totodată preotul caterisit spune că a fost agresat de cei care au intrat în biserică.

”După ce au intrat peste noi, două dintre acele persoane corpolente m-au înşfăcat, fiindcă eu am căzut jos, şi m-au lovit cu piciorul dându-mă la o parte din calea de acces. Celălalt bărbat voinic m-a luat de mână şi am fost târât câţiva metri. Au venit alţi doi băieţi, bine structuraţi din punct de vedere al musculaturii şi au tăiat belciugul şi de la a doua uşă, pe care pălimarul reuşise să o închidă.”, adaugă fostul preot.  

Totodată Ioan Ungureanu spune că a strâns de gât.

”Am vrut să ies afară, să strig după ajutor, dar deodată în uşă a apărut preotul Chirilă, angajat al Mitropoliei Moldovei şi al Bucovinei. Acesta mi-a pus mâinile în gât strângându-mă cu putere şi împingându-mă, mi-a spus ”tu aici stai, nu ai ce căuta afară”.”, precizează Ioan Ungureanu.

Cu reprezentanţii Mitropoliei se afla şi noul preot, cel care trebuia să îi i-a locul lui Ungureanu. În cele din urmă reprezentanţii Mitropoliei s-ar fi retras după intervenţia localnicilor. Mai ales că o parte a acestora sunt susţinători ai fostului preot Ungureanu.

”Noi am contribuit la această biserică din sat. Şi nu este vorba de material doar ci şi cu sufletul. El este preotul nostru”, spune o localnică, supărată pe reprezentanţii Bisericii.

Unii localnici nici nu vor să audă de alt preot.   

 

Poziţia Bisericii: evacuare paşnică la Orăşeni   

 

De cealaltă parte reprezentanţii Mitropoliei spun că lucrurile nu au stat chiar aşa. Aceştia recunosc că au venit duminică la Orăşeni Schit cu un nou preot, dar, arată aceştia, la solicitarea a zeci de enoriaşi.

” O delegaţie a Arhiepiscopiei Iaşilor s-a deplasat la biserica Parohiei Schit Orăşeni din judeţul Botoşani pentru a-l prezenta comunităţii pe preotul delegat de Centrul Eparhial pentru a sluji pe perioada clarificării situaţiei canonice a fostului preot Ioan Ungureanu, care a fost caterisit de Consistoriul Arhiepiscopiei Iaşilor, decizie confirmată şi de instanţa superioară, Consistoriul Mitropolitan. Această deplasare s-a făcut la solicitarea enoriaşilor din această parohie, care au trimis două memorii la Centrul Eparhial, fiecare însoţit de câteva zeci de semnături”, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor într-un comunicat.  

Totodată reprezentanţii Bisericii spun că de fapt fostul preot Ungureanu este cel care a agitat spiritele la Orăşeni. Această acţiune canonică şi legală, desfăşurată în chip paşnic pe tot parcursul ei de credincioşi din parohie împreună cu delegaţi ai Centrului Eparhial, a fost obstrucţionată încă de la început de fostul preot Ungureanu, care se afla în biserică, dar fără a fi început vreun slujbă, şi de câţiva susţinători ai săi, unii aduşi din alte localităţi, care au recurs la cuvinte jignitoare, ameninţări şi bruscări. În faţa acestor manifestări violente, reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au preferat să se retragă, menţinând acelaşi comportament paşnic, după cum se poate vedea şi din imaginile filmate”, adaugă reprezentanţii Arhiepiscopiei.  

 

 ”Vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte”  

Scandalul dintre Biserică şi preotul Ioan Ungureanu a început în luna mai. Preotul paroh Ioan Ungureanu a refuzat să mai pomenească la slujbe  ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei dar şi pe capul Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme preotul spunea că a luat această decizie după ce şefii Bisericii Ortodoxe Române au fost de acord cu prevederile conciliului de la Creta. Conform convingerilor preotului acest conciliu ar fi eretic şi ar duce inclusiv la obligarea preoţilor de a face cununii între persoane de religii diferite.

 ” Mitropolitul nostru a semnat nişte documente anul trecut în Insula Creta, prin care doreşte să facă o unire, o nivelare a religiilor, fiind biserici şi alte confesiuni. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte. Iar noi am renunţat la pomenirea numelui său”,preciza la aceea dată Ioan Ungureanu. (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

loading...
Ședință fără concluzii la Prefectură cu scandalul de la Biserica Schit Orășeni 
Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor reacţionează după scandalul de la Schit Orășeni
Polițiști și jandarmi la o biserică pentru schimbarea preotului, cel vechi n-a vrut să plece și-a ieșit scandal


 

Vama Veche luptă în fundul gol cu civilizaţia... fiindcă şi Tudor le-a spus: faceţi sex!GALERIE FOTO

Un obez la vreo 35 de ani se dezbracă într-o viteză demnă de un militar în exerciţiu. Dă jos tricoul, aruncă şi pantalonii, jos şi slipul, după care, parcă intrat în transă, o taie spre mare. Intră printre valurile înspumate care-i acoperă goliciunea, ridică mâinile spre cer şi urlă eliberator: Freeeeeeeddooooommm!!!

Atenție, șoferi! cresc preţurile la RCA: CARE sunt noile tarife de referinţă pentru poliţele auto obligatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat vineri tarifele de referinţă pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorii (RCA).

ULTIMATUM pentru Nova Apaserv: Intră în „hora reclamațiilor” încă două primării

După Primăria municipiului reședință de județ care se confruntă cu o avalanșă de reclamații de la cetățeni, altele două au exprimat în linii mari cam același lucru.

Scandal între un deținut și agentul supraveghetor: M-a lovit cu cotul în piept

Din ce în ce mai mulți deținuți ajung să fie nemulțumiți faptul că sunt sancționați disciplinar din varii motive. 

Slujba de comemorare a Mădălinei Manole, transformată în pretext pentru a vinde bilete la un spectacol în memoria ei

Lumea celor care se ocupă de PR (relaţii publice) este una aparte. Cei care se ocupă de promovare, de comunicare au un set limitat de tertipuri prin care visează să maximize profitul din orice. Până la un punct este de înțeles. Intervine însă o limită a bunului simț pe care mulți dintre ei nu o cunosc.

Am înnebunit cu toţii!? Inspectoratul Şcolar nu a răspuns reclamaţiei unui elev pentru că n-a putut să-i deschidă CD-ul – DOCUMENT

Ameninţările demne de un rechizitoriu DNA transmise de Şcoala 1 mamei unui elev într-o situaţie şcolară este doar unul dintre documentele dezarmante eliberate de instituţii din învăţământul botoşănean.

Noi cazuri de rujeolă înregistrate la Botoșani

Rujeola face din ce în ce mai multe victime în județul Botoșani.

O şcoală din Botoşani confiscă telefoanele elevilor chiar dacă le folosesc doar în pauze – DOCUMENT

Protestul inedit desfăşurat miercuri la Botoşani de către Viorica Hriţcu, mama unui elev, a intrat în atenţia senatorului Costel Şoptică şi a consilierului judeţean Ada Macovei.

Avocați puși pe urmele fostului director de la Apă pentru „angajările politice” din unitate

Fără prea multe comentarii, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre care are ca efect deschiderea unui proces împotriva fostului director al SC Nova Apaserv SA.

loading...
LOCUL pe care botoșănenii îl ocolesc: Este o scădere destul de drastică

Un număr tot mai mare de botoșăneni refuză să fac un gest care ar schimba total viața unei persoane.

ATENŢIE, beţivi la volan pe şoselele din Botoşani

Numărul şoferilor care se urcă băuţi la volan este tot mai mare. Aproape că nu este zi cu cel puţin doi - trei beţivani prinşi conducând de către Poliţia Rutieră, în urma acţiunilor de pe raza judeţului. 

Controale cu poliţişti într-un oraş din Botoşani: Toate maşinile trase pe dreapta

O acţiune pentru prevenirea şi combaterea actelor ilicite de comerţ a fost desfăşurată joi de poliţişti într-un oraş din Botoşani.

ACUM: Subiecte sensibile în casa liberală - De data asta ne-a cam făcut de rușine și ne face să stăm cu capul plecat

Liberalii botoșăneni au convocat și în această săptămână o conferință de presă.

Gestionar de chioşc prins cu „şmecherii” : CUM făcea un ban în plus un vânzător din Botoşani

Un botoşănean, gestionar la un magazin a dat ochii cu polițiștii în timp ce era la locul de muncă.

loading...
Distracţie la beţie: Un botoşănean i-a făcut o „surpriză” INEDITĂ unui vecin

Un bărbat de 57 de ani din Botoşani a fost arestat pentru 24 de ore după o ispravă de zile mari, făcută la beţie.

RAZIE cu poliţişti pe străzile din municipiu: Cetăţeni legitimaţi, maşini oprite în trafic, permise reţinute

O amplă acţiune a poliţiştilor a avut loc  în cursul zilei de joi pe raza municipiului Botoşani.

Povestea tulburătoare a unei tragedii care a mistuit viața a șase bebeluși, la Cinema Unirea

Un film dureros şi pătrunzător poate fi vizionat începând de astăzi la Cinema Unirea.

CARE este starea elevului transferat la Iaşi după ce a fost bătut la şcoală

Un tânăr din Botoşani a fost dus miercuri în stare gravă la Iaşi după ce a fost bătut de un coleg de clasă.

O brunetă sexy din Botoşani, alături de Robert Toma într-un videoclip cu amintiri - VIDEO  cu proaspătul hit

O tânără din Botoşani a colaborat cu Robert Toma pentru piesa ”Oare o să-ți amintești?”. Single-ul este acompaniat de un videoclip regizat de Arcadie Spoiala.

kurtmann.ro%20
Moruțan atacat și de Becali: Am dat 1 milion pe el, e stelist, să-și facă freza

După înfrângerea drastică cu Lazio, 1-5, Gigi Becali și-a vărsat nevii inclusiv pe Olimpiu Moruțan, jucătorul achiziționat de la FC Botoșani și care va face mutarea la echipa roș-albastră din vară.

Daca nu-l lauzi pe seful, primesti un sut in dos. Azi, cateriseire pentru lipsa de lauda a BOSS-ului. Asta e biserca azi, asta e BOR. Scandal, violente, caterisiri, toate in numele banilor de la cei cu credinta in Dumnezeu. Niste hie
14 noiembrie 2017, 14:32
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Trebuie făcut sens unic pe strada Pacea?
Da
Nu
Nu sunt șofer
Declaraţia zilei
„Cred că lucrurile astea care sunt mai puţin pe obiectivul meu nu sunt de discutat. Eu sunt aici din punctul de vedere al tehnicianului, încerc să vorbesc de fotbal, unde am greşit, care sunt problemele, ce putem face în continuare ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6552 lei
USD
Dolarul SUA
3.7813 lei
CHF
Francul elveţian
4.0473 lei
GBP
Lira sterlină
5.2837 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5385 lei
XAU
Gramul de aur
161.6184 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2273 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4879 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9567 lei
CAD
Dolarul Canadian
2.9752 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6251 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.