Ştiri
A fost ADOPTATĂ legea pentru care Margareta Mihalache s-a zbătut ani întregi: ”Își cereau drepturile, ei susțin tradiția…”

O veste mult așteptată a adus bucurie în rândul celor care, de la o simplă pasiune, au dezvoltat o profesie pe care, însă, statul nu a pus mare preț.

Asta până în acest an, când Parlamentul a adoptat Legea meșteșugarilor tradiționali.

 

 

Indemnizații și reduceri de taxe

 

Săptămâna trecută, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat cu 262 de voturi pentru, două voturi contra si 31 de abțineri, Legea meșteșugarilor tradiționali din România.

 

Potrivit legii, cei recunoscuți ca fiind meșteșugari tradiționali vor putea primi anumite indemnizații care nu pot fi mai mici decât salariul minim net pe tara, dar si reducerea unor taxe.

 

 

Cornelia Ciobanu: ”Margareta Mihalache era foarte implicată, făcea demersuri…”

 

Legea a adus multă bucurie la Botoșani, dar și oarecare tristețe. Pentru că cea care s-a implicat, prin Asociația Meșterilor din Moldova, pentru ca munca acestor oameni să fie nu doar recunoscută, ci și sprijinită, a fost Margareta Mihalache.

 

În calitate de referent etnograf al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Margareta Mihalache s-a implicat direct în promovarea acestei legi. Din nefericire, nu a mai trăi să își vadă visul împlinit, ea sfârșind din viață la mijlocul lunii mai 2020.

 

”O lege pe care o așteptau foarte mulți. Din păcate, la noi a murit domnișoara care se ocupa de etnografie. Margareta Mihalache era foarte implicată, făcea demersuri, prin Asociația Meșterilor din Moldova, pentru această lege. Își cereau drepturile, pentru că, până la urmă, meșterii populari susțin tradiția pentru identitatea neamului nostru. Margareta Mihalache, fiind pe domeniul ei, era foarte implicată pentru ca această lege să fie adoptată. Ea lucra direct cu ei, le știa mult mai bine problemele”,

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru recunoaşterea statutului meşteşugarilor tradiţionali, a drepturilor şi îndatoririlor acestora, precum şi organizarea şi funcţionarea structurilor reprezentative ale meşteşugarilor tradiţionali din România, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării şi punerii în valoare a meşteşugurilor şi a culturii tradiţionale.

 

Managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani spune că legea îi va ajuta foarte mult pe cei care, fără să facă rabat de la valoare, au rămas fideli tradiției populare.

 

”Este foarte bine. Noi prin tot ce făceam aici, la târgurile la care participau, nu puteam să ajutăm foarte mult, ei rămâneau doar cu ceea ce vindeau în cele trei zile de festival. Noi le asiguram cazarea sau, dacă erau de departe, aveau trei mese pe zi. Este foarte bine venită această lege. Ei muncesc foarte mult, cheltuiesc pe materiale, pe promovare. Sunt artiști valoroși. La aceste târguri nu sunt acceptate kitschuri, doar lucrările autentice”,  

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

Din păcate, pandemia și restricțiile impuse în acest an au anulat evenimentele dedicate tradițiilor populare programate. Și veștile nu sunt îmbucurătoare nici pentru lunile care vin.

 

”Nu aș putea să spun când vom avea un târg al meșterilor populari la Botoșani. Dacă s-ar fi încheiat pandemia probabil că pe 15 august ne-am fi întâlnit. Dar nu credem că este posibil, pentru a respecta regulile impuse... Vom face, probabil, doar Salonul de Artă Naivă, care se poate face și online”,

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

 

Cum se stabilește calitatea de meșteșugar tradițional și cine acordă indemnizațiile

 

Calitatea de meșteșugar tradițional se recunoaște în urma parcurgerii procedurii reglementate de prezenta lege, prin decizie a comisiei speciale pentru verificarea și acordarea statutului de meșteșugar tradițional și prin emiterea unui certificat de meșteșugar tradițional de către Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din România.

 

-Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul Național al Meșteșugarilor Tradiționali din România, în scopul expunerii și/sau al comercializării produselor meșteșugărești proprii beneficiază de locuri centrale, special amenajate, în cadrul festivalurilor, târgurilor, bâlciurilor și altor evenimente de profil, organizate la nivel național, regional sau local, în vederea expunerii sau a comercializării produselor meșteșugărești proprii

 

-Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România beneficiază de reducerea la jumătate a taxelor de participare la festivaluri, târguri, bâlciuri, târguri stradale la alei principale și alte evenimente de profil, unde își expun și/sau își comercializează produsele meșteșugărești tradiționale proprii.

 

-În limitele stabilite prin bugetele proprii ale unităților administrativ teritoriale, consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale în care domiciliază meșteșugari tradiționali pot acorda indemnizații respectivilor meșteșugari, numai dacă sunt înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu, conform dispozițiilor legale în vigoare. (2) Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară și mai mare decât salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii. (3) Renta atribuită în condițiile alin.(l) este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului meșteșugarului tradițional. Renta poate fi cumulată cu orice venituri obținute de către meșteșugarul tradițional, conform legii.

 

(Foto: Facebook/Margareta Mihalache în mijlocul meșterilor populari, Botoșani, 2018)

 

loading...
Angajată a Centrului de Creație găsită decedată în locuință: O mare pierdere pentru cultura botoșăneană- FOTOGALERIE
Cultura botoșăneană este în DOLIU: ”O pierdere colosală. Putea fi ea însăși un tezaur viu”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Restaurantele ar putea rămâne închise până la sfârșitul anului: Trebuie să vedem evoluția
Redeschiderea restaurantelor ar putea rămâne sub semnul întrebării până la sfârșitul anului. Ministrul Nelu Tătaru a declarat, într-un interviu, că autoritățile vor lua o decizie în acest sens în funcție de evoluția pandemiei la noi în țară.
Unii botoșăneni fără apă, Nova Apaserv face apel către oameni să NU mai ude culturile agricole
Nova Apaserv a transmis un comunicat de presă în acest sens pe care îl redăm mai jos. 
Violator ridicat de polițiști de acasă și băgat după gratii
Bărbatul a fost luat de polițiști de acasă și a fost escortat către Penitenciarul Botoșani.
Șofer de 70 de ani, beat, găsit pe Bulevard după ce a produs un accident
Bărbatul era sub influența băuturilor alcoolice.
Noi infectări cu COVID-19 la Botoșani, un deces în ultimele 24 de ore
Creștere ușoară a cazurilor de coronavirus la Botoșani, potrivit celei mai recente raportări a Direcției de Sănătate Publică.
Cosmin Andrei: „Botoșănenii merită un primar cinstit, nu unul girat de un Guvern liberal dovedit corupt, care a pus în pericol viața oamenilor”
Viceprimarul municipiului Botoșani, social-democratul Cosmin Andrei îi cere public primarului PNL, Cătălin Flutur să le explice botoșănenilor de ce propriul Guvern liberal a fost găsit vinovat de Curtea de Conturi de o serie de ilegalități care au atentat la viața oamenilor.
Tragedie în pădure: A murit strivit de un copac, polițiștii au deschis o anchetă
Polițiștii au demarat cercetările.
ALDE Botoșani: Să facem din Botoșani un oraș în care să se vină, nu unul din care se pleacă!
Roxana Florentina Țurcanu este singura femeie care și-a asumat rolul de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, la alegerile locale din 27 septembrie.
Isprava unui bunic de 90 de ani, care a vrut să facă țuică: Trezit de pompieri în zorii zilei
A vrut să facă țuică, dar și-a incendiat o magazie.
Loading...
Intervenţie dificilă a pompierilor, finalizată cu succes - GALERIE FOTO
S-a apelat și la un buldoexcavator, intervenția fiind una deosebit de grea.
Când faptele vorbesc: Tot oamenii simpli îi salvează pe cei în nevoință – GALERIE FOTO
Viaţă amară! Apropierea campaniei electorale îi face pe mulţi politicieni să iasă în faţă şi să-şi prezinte planurile şi realizările de până acum.
Mască în recreație, NU și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă, profesorii vor respecta alte reguli
Recomandarea vine de la directorul Institutului de Sănătate Publică.
Botoșănean imobilizat pe Pietonalul Unirii și dus direct la Psihiatrie
Bărbatul a fost imobilizat după ce a început să înjure nu doar polițiștii locali, ci și trecătorii aflați în zonă.
ANUNȚ: Consiliul Județean organizează ședință de dezbatere publică pentru data de 01.10.2020
Județul Botoșani - Consiliul Județean, titular, anunţă publicul interesat asupra disponibilizării proiectului „Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în Județul Botoșani, 2020-2025” și finalizării Raportului de Mediu.
Loading...
500 lei pentru elevii nevoiași, actul a fost publicat: Unde și cum vor putea fi folosite tichetele
Elevii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor primi tichete în valoare de 500 de lei.
Mare supărare pe un primar botoșănean care a renunțat la festival: Suntem conștienți de dezamăgirea și tristețea pe care le simt toți
Distracția publică ce aduna mii de oameni în fiecare an pe data de 9 august, anul acesta nu a mai avut loc deși devenise o tradiție. Iar unii dintre oameni s-au supărat rău.
Premieră absolută la ANAF: Identificarea vizuală online pentru înregistrarea contribuabililor
Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au dezvoltat și implementat o nouă facilitate a serviciului Spatiul Privat Virtual.
CINCI alianțe aprobate de BEJ pentru alegerile locale din 2020, „Mișcarea patrioților” a fost respinsă
Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Botoşani a aprobat, marţi, înregistrarea a cinci alianţe electorale la nivelul judeţului Botoşani, în vederea participării la alegerile locale din 27 septembrie.
Botoșăneanul care și-a omorât iubita și a aruncat-o în pădure ajunge la Tribunal
O altă faptă care a șocat comunitatea locală prin cruzimea de care a dat dovadă un botoșănean a fost moartea unei femei care mai apoi a fost abandonată într-o pădure.
Roxana Țurcanu la depunerea candidaturilor ALDE pentru Primărie: Este o zi extrem de importantă pentru noi
Roxana Florentina Țurcanu, singura candidată la funcția de primar al municipiului Botoșani și echipa ALDE- pregătite pentru municipale!
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Astăzi emoțiile sunt mult mai mari decât în momentul lansării, atunci am luat-o așa, ca pe o joacă, dar astăzi mi-am dat seama că joaca e serioasă”.Roxana Țurcanu, candidat ALDE la Primăria Botoșani ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8357 lei
USD
Dolarul SUA
4.1087 lei
CHF
Francul elveţian
4.4964 lei
GBP
Lira sterlină
5.3638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8470 lei
XAU
Gramul de aur
255.0694 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3994 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9324 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0904 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.