Ştiri
23 de ani de la mutarea la Domnul a marelui duhovnic botoșănean: Dacă aş avea o traistă mare, v-aş băga pe toţi în ea şi v-aş duce în raiFOTO&VIDEO

S-a născut pe 10 aprilie 1912, în Sulița, județul Botoșani, și a trecut la cele veșnice pe 2 decembrie 1998, la Mănăstirea Sihăstria.

Amintim că trei cunoscuţi duhovnici – toți din Botoșani – au fost propuşi spre canonizare. Este vorba despre părintele Ilie Cleopa, părintele Paisie Olaru, ambii de la Mănăstirea Sihăstria Neamţ, şi Dionisie cel Orb de la schitul Colciu - Athos.

 

Părintele Ilie Cleopa a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei. La 23 de ani de la mutarea la Domnul, îl lăsăm să vorbească pe un confrate al călugărului, arhim. Petru Bălan, de la Mănăstirea Sihăstria:

 

Născut în ţinutul Botoşanilor într-o familie cu zece copii, din care patru intră în viaţa monahală; crescut de mic în duhul Sfinţilor Părinţi de către un alt mare cuvios, Ieroschimonahul Paisie Olaru; învăţat cu rugăciunea şi cu răbdarea încă de la intrarea, de prima dată, pe poarta Sihăstriei; stăreţind peste Sihăstria Neamţului şi Slatina lui Lăpuşneanu în vremuri deosebit de grele, şi vieţuind  în mănăstire 70 de ani, dintre care zece ani în pustia Munţilor Carpaţi, Arhimandritul Cleopa a ajuns la măsura părinţilor pustiului de odinioară.

 

Autodidact prin excelenţă, Părintele Cleopa a citit, pe când mergea cu oile pe munte, sute de cărţi din biblioteca Mănăstirii Neamţ, cărţi pe care, datorită darului primit de la Dumnezeu, le memora aproape în întregime. Zicea uneori: „Aşa de dragi îmi erau cuvintele Sfinţilor Părinţi, încât tot ce citeam se întipărea în mintea mea, precum ai scrie cu degetul pe ceară”. Este binecunoscut faptul că foarte des rostea citate şi pagini întregi din operele citite de-a lungul vieţii. De altfel, atunci când, prin anii 1948-1949, după tipărirea primelor patru volume din Filocalie, a venit în Sihăstria, Părintele Stăniloae a rămas profund impresionat cât de bine ştia pe dinafară Părintele Cleopa fragmente întregi din Filocalia care de-abia apăruse.

 

Ancorate adânc în Sfânta Scriptură, în Sfinţii Părinţi şi în Sfânta Tradiţie, cărţile şi predicile Părintelui Cleopa abundă în citate biblice şi patristice. Deseori spunea: „Aşa spune psalmistul; aşa zice Sfântul Isaac Sirul; aşa zicea stareţul meu Ioanichie Moroi; aşa zicea bătrânul meu; aşa făcea părintele cutare”.

 

Părintele Cleopa a avut o profundă trăire duhovnicească. Oriunde a fost trimis, a înnoit viaţa duhovnicească, punând în bună rânduială slujbele de zi şi de noapte şi Sfânta Liturghie, rânduind spovedanie săptămânală, şcoală monahală şi viaţă de obşte desăvârşită. Tocmai de aceea, cât timp a stăreţit la Slatina, Părintele Cleopa a fost însărcinat ca să mai aibă în subordine încă alte opt mănăstiri şi schituri, şi anume: Putna, Moldoviţa, Râşca, Sihăstria, Rarău, Sihla, Cămârzani şi Orata, toate nouă formând obştea „Sfântul Teodor Studitul”.

 

Smerenia sa era autentică. Adeseori se numea pe sine „cioban”, „hârb legat cu sârmă”, „Moşul Putregai” sau „Cleopa nemonahul”, dar aceste cuvinte ieşeau din inimă, nu de pe vârful buzelor. De câteva ori i s-a propus Părintelui Cleopa să fie ridicat la treapta arhieriei, însă de fiecare dată a refuzat; în anul 1990 a refuzat să fie ales chiar patriarh al României, dorind mai degrabă smerenia vieţii de mănăstire, pe care a ales-o şi a iubit-o din tinereţe. Tocmai pentru aceasta, cei care aveau binecuvântatul prilej de a-i sta alături, aveau impresia că stau lângă un mare avvă din Patericul egiptean.

 

Cuvântul său era unul cu putere multă. Totdeauna când vorbea la biserică, la trapeză sau la chilia sa îi fascina pe ascultători. Cuvântul său era ascultat cu evlavie şi respectat. Astfel, vizita sa la Muntele Athos, în anul 1977, a constituit o revelaţie pentru călugării aghioriţi, care au avut atunci, pentru prima dată, posibilitatea să-i asculte cuvintele pline de har. Îndată după aceasta a fost solicitat să ţină un cuvânt şi în faţa arhiereilor din sinodul Greciei, statura sa duhovnicească impunându-se înaintea tuturor. Cine îşi poate închipui ce revărsare de har era atunci când se întâlnea Părintele Cleopa cu Părintele Stăniloae, cu Părintele Galeriu, cu poetul Ioan Alexandru sau cu alţi atâţia mari părinţi, care veneau la Sihăstria tocmai pentru a se întâlni cu sfinţia sa?

 

Cărţile Părintelui Cleopa, de predici, de apărare a credinţei ortodoxe, de învăţătură şi de poezii, 40 la număr, sunt scrise pe înţelesul tuturor şi pline de har şi de miere duhovnicească. Acest lucru reiese şi din numărul mare de exemplare tipărite până acum, dar şi din faptul că multe dintre ele sunt publicate în lumea întreagă în zece limbi, şi anume: engleză, franceză, greacă, italiană, rusă, sârbă, poloneză, finlandeză, arabă şi chineză. Însă, doar cel care citeşte opera întreagă a Părintelui Cleopa îi poate descoperi uriaşa personalitate şi poate vedea ce fapte minunate săvârşeşte şi astăzi cuvioşia sa.

 

Părintele Cleopa avea certitudinea plecării sale la Dumnezeu, şi n-am auzit de prea mulţi care să vorbească despre plecarea dincolo cu atâta bucurie, seninătate şi certitudine. Deseori  zicea: „Mânca-v-ar raiul să vă mănânce! Aşa cum vă văd aici, aşa să vă văd în rai, în bucuria cea veşnică şi fără margini! Să vă văd în rai pe toţi! Doamne, fereşte, unul să nu rămână la munci, toţi să vă bucuraţi în grădinile raiului! Toţi. Dacă aş avea o traistă mare, v-aş băga pe toţi în ea şi v-aş duce în rai. Ştiţi voi cât de frumos este acolo!?...”

 

Numai cine a trăit toată viaţa în comuniune cu Dumnezeu îndrăzneşte să spună cuvintele acestea. De altfel, când auzi sau citeşti mărturii despre Părintele Cleopa de la cei care l-au cunoscut personal sau doar au auzit despre sfinţia sa, nu poţi decât să conştientizezi din cuvântul fiecăruia sfinţenia Părintelui Cleopa şi cât de minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi!

 

Tocmai de aceea, chilia-muzeu şi mormântul Părintelui Cleopa din cimitirul Sihăstriei, cel asemenea grădinii raiului, au devenit un loc de pelerinaj, marea majoritate a credincioşilor care vin în Mănăstirea Sihăstria, indiferent dacă au mai fost aici sau nu, fiind atraşi de ele ca de un magnet.

 

Viaţa Părintelui Cleopa nu este cu nimic mai prejos de viaţa multor sfinţi din calendarul nostru, iar credincioşii ştiu şi simt aceasta şi se manifestă ca atare. Astfel, de nenumărate ori i-am văzut pe bunii noştri creştini rugându-se Avvei Cleopa, aidoma Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sfântului Paisie de la Neamţ sau unor icoane făcătoare de minuni.

 

Nu ne rămâne decât să ne rugăm întru-tot-milostivului Dumnezeu ca să ne ajute să împlinim ceea ce Părintele Cleopa a propovăduit şi lucrat toată viaţa, pentru ca să se împlinească şi cu noi urarea sa: „Mânca-v-ar Raiul!”.

 

loading...
22 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa, IMAGINI emoționante de la înmormântarea marelui duhovnic botoșănean - VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fata de 13 ani dispărută noaptea trecută, găsită în zona gării din Botoșani
Minora nu se va întoarce în familie până când polițiștii nu vor stabili motivul pentru care fata de 13 ani a plecat în toiul nopții de acasă.
Două spectacole, două felii de realitate pură pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani - FOTO
Spectacolele sunt programate sâmbătă și duminică, de la ora 18.00.
Ce să faci dacă ai deschis un mesaj cu link-capcană de tipul „Tu eşti în videoclip?”
Din ce în ce mai numeroși sunt cei care vorbesc despre atacuri cu link-uri maliţioase care se propagă prin mesaje pe reţelele social media, cu texte precum "seamănă cu tine", sau "apari în acest video".  
Schisme (o tragedie românească), un nou roman de Gellu Dorian: Geneza, destinul şi decăderea unei familii
De curând a intrat în librării un nou roman semnat de Gellu Dorian. Este al zecelea roman pe care scriitorul botoşănean îl propune cititorilor.
ALERTĂ: O fată de 13 ani a plecat în toiul nopții de acasă, SUNAȚI la 112 dacă o vedeți - FOTO
Familia a cerut ajutorul polițiștilor pentru a o găsi pe Andreea Iasmina.
Profesorii din Botoșani au fost miercuri în grevă de avertisment: Nu am declanşat protestul ca un moft
Cel puţin jumătate din cadrele didactice din judeţul Botoşani au participat la greva de avertisment organizată, miercuri, în sistemul de învăţământ.
Viaţă de coşmar în blocurile-ghetou construite de comunişti acum 50 de ani
Sute de săteni din judeţul Botoşani trăiesc o viaţă de coşmar în blocurile din mediul rural ridicate în comunism pentru administraţiile CAP-urilor şi ale primăriilor.
Concert ANULAT la Filarmonică: Vă mulțumim pentru înțelegere
Anunțul a fost făcut de conducerea instituției de cultură.
Eminentul ambasador implicat acum 5 ani într-un cumplit accident la Botoșani a fost răpus de virus - FOTO
A trecut prin războiul din Vietnam, a supraviețuit unui cumplit accident rutier în Botoșani, însă nu a scăpat de cumplita maladie care a cuprins omenirea. Astăzi va fi condus pe ultimul drum.
Loading...
ANUNȚ SC Nova Apaserv SA privind proiectul european Extinderea rețelelor de canalizare în Aglomerarea Vorona – continuare lucrări
Societatea Comercială NOVA APASERV SA Botoşani anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare revizuite pentru proiectul “Fazarea proiectului Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare - epurarea apelor uzate în județul Botoșani – BT-CL-08 – Extinderea rețelelor de canalizare în Aglomerarea Vorona – continuare lucrări”, amplasament situat în comuna Tudora și comuna Vorona.
ANUNȚ Consiliul Local Botoșani convocat pe 27 ianuarie în ședință extraordinară
„Se convocă, în şedinţă ordinară, Consiliul Local al Municipiului Botoşani, pentru data de 27.01.2022, ora 10,00  în sala  de ședințe „Mihai Eminescu” din sediul  Primăriei.
19 ianuarie la Botoșani: Duel pentru un post de director, subprefecți noi, carambol, tranzacție de proporții și protest la Inspectoratul Școlar
Dimineața a început cu prezentarea candidaților la funcția de manager al Filarmonicii de Stat Botoșani.
Sfaturi pentru iluminarea inteligentă a biroului
(P) Unul dintre cele mai importante aspecte în amenajarea birourilor, în special a celor open space, este reprezentat de iluminatul interior. Pentru buna desfășurare a activităților și pentru sănătatea tuturor celor care lucrează în acel birou, este important să se aleagă surse de iluminat inteligente de tip LED, care să fie poziționate în locuri cheie pe tavan. Astfel, se pot evita numeroase neplăceri și, în plus, toți cei care își desfășoară activitatea în birou se vor declara mai fericiți și vor constata că sunt mai productivi.
Vântul a dărâmat indicatoare și parazăpezi, drumarii intervin ”în limita resurselor” – VIDEO
Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au informat că vântul puternic a smuls numeroase elemente de siguranța circulației de pe drumurile din Moldova.
Loading...
Zeci de posturi de conducere din sistemul educațional scoase la concurs
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani anunță organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și de director adjunct din unitățile de învățământ  preuniversitar de stat din județul Botoșani.
Profesorii de la Colegiul „Eminescu” au izbucnit în fața Inspectoratului: Să ne ia o clasă pentru că avem 6 corigenți? FOTO &VIDEO
Zeci de profesori de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” s-au adunat miercuri în fața Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) nemulțumiți fiind de deciziile șefei IȘJ Botoșani.
Gheorghe Flutur de la Suceava, vizită în biroul Doinei Federovici de la CJ – FOTOGALERIE
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit astăzi cu Doina Federovici.
Eminescu omagiat în parohia „Eternitatea” din municipiul Botoșani
Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat în mod deosebit duminică, după Sfânta Liturghie, în parohia botoșăneană „Eternitatea”.
ACUM: Zeci de profesori de la ”Eminescu” au năvălit peste șefa IȘJ – GALERIE FOTO
În jur de 40 de profesori de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani se află în aceste momente în fața Inspectoratului Școlar Județean.
Trei mașini izbite după ce un începător a încercat să evite un pieton – VIDEO & GALERIE FOTO
La patru zile după carambolul de pe strada Pacea, la Botoșani a avut loc un nou accident în care au fost implicate trei automobile.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9447 lei
USD
Dolarul SUA
4.3575 lei
CHF
Francul elveţian
4.7586 lei
GBP
Lira sterlină
5.9367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8052 lei
XAU
Gramul de aur
254.8024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1424 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4926 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
3.3 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
1.4 o C
Saveni
3.2 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.