Ştiri
23 de ani de la mutarea la Domnul a marelui duhovnic botoșănean: Dacă aş avea o traistă mare, v-aş băga pe toţi în ea şi v-aş duce în raiFOTO&VIDEO

S-a născut pe 10 aprilie 1912, în Sulița, județul Botoșani, și a trecut la cele veșnice pe 2 decembrie 1998, la Mănăstirea Sihăstria.

Amintim că trei cunoscuţi duhovnici – toți din Botoșani – au fost propuşi spre canonizare. Este vorba despre părintele Ilie Cleopa, părintele Paisie Olaru, ambii de la Mănăstirea Sihăstria Neamţ, şi Dionisie cel Orb de la schitul Colciu - Athos.

 

Părintele Ilie Cleopa a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei. La 23 de ani de la mutarea la Domnul, îl lăsăm să vorbească pe un confrate al călugărului, arhim. Petru Bălan, de la Mănăstirea Sihăstria:

 

Născut în ţinutul Botoşanilor într-o familie cu zece copii, din care patru intră în viaţa monahală; crescut de mic în duhul Sfinţilor Părinţi de către un alt mare cuvios, Ieroschimonahul Paisie Olaru; învăţat cu rugăciunea şi cu răbdarea încă de la intrarea, de prima dată, pe poarta Sihăstriei; stăreţind peste Sihăstria Neamţului şi Slatina lui Lăpuşneanu în vremuri deosebit de grele, şi vieţuind  în mănăstire 70 de ani, dintre care zece ani în pustia Munţilor Carpaţi, Arhimandritul Cleopa a ajuns la măsura părinţilor pustiului de odinioară.

 

Autodidact prin excelenţă, Părintele Cleopa a citit, pe când mergea cu oile pe munte, sute de cărţi din biblioteca Mănăstirii Neamţ, cărţi pe care, datorită darului primit de la Dumnezeu, le memora aproape în întregime. Zicea uneori: „Aşa de dragi îmi erau cuvintele Sfinţilor Părinţi, încât tot ce citeam se întipărea în mintea mea, precum ai scrie cu degetul pe ceară”. Este binecunoscut faptul că foarte des rostea citate şi pagini întregi din operele citite de-a lungul vieţii. De altfel, atunci când, prin anii 1948-1949, după tipărirea primelor patru volume din Filocalie, a venit în Sihăstria, Părintele Stăniloae a rămas profund impresionat cât de bine ştia pe dinafară Părintele Cleopa fragmente întregi din Filocalia care de-abia apăruse.

 

Ancorate adânc în Sfânta Scriptură, în Sfinţii Părinţi şi în Sfânta Tradiţie, cărţile şi predicile Părintelui Cleopa abundă în citate biblice şi patristice. Deseori spunea: „Aşa spune psalmistul; aşa zice Sfântul Isaac Sirul; aşa zicea stareţul meu Ioanichie Moroi; aşa zicea bătrânul meu; aşa făcea părintele cutare”.

 

Părintele Cleopa a avut o profundă trăire duhovnicească. Oriunde a fost trimis, a înnoit viaţa duhovnicească, punând în bună rânduială slujbele de zi şi de noapte şi Sfânta Liturghie, rânduind spovedanie săptămânală, şcoală monahală şi viaţă de obşte desăvârşită. Tocmai de aceea, cât timp a stăreţit la Slatina, Părintele Cleopa a fost însărcinat ca să mai aibă în subordine încă alte opt mănăstiri şi schituri, şi anume: Putna, Moldoviţa, Râşca, Sihăstria, Rarău, Sihla, Cămârzani şi Orata, toate nouă formând obştea „Sfântul Teodor Studitul”.

 

Smerenia sa era autentică. Adeseori se numea pe sine „cioban”, „hârb legat cu sârmă”, „Moşul Putregai” sau „Cleopa nemonahul”, dar aceste cuvinte ieşeau din inimă, nu de pe vârful buzelor. De câteva ori i s-a propus Părintelui Cleopa să fie ridicat la treapta arhieriei, însă de fiecare dată a refuzat; în anul 1990 a refuzat să fie ales chiar patriarh al României, dorind mai degrabă smerenia vieţii de mănăstire, pe care a ales-o şi a iubit-o din tinereţe. Tocmai pentru aceasta, cei care aveau binecuvântatul prilej de a-i sta alături, aveau impresia că stau lângă un mare avvă din Patericul egiptean.

 

Cuvântul său era unul cu putere multă. Totdeauna când vorbea la biserică, la trapeză sau la chilia sa îi fascina pe ascultători. Cuvântul său era ascultat cu evlavie şi respectat. Astfel, vizita sa la Muntele Athos, în anul 1977, a constituit o revelaţie pentru călugării aghioriţi, care au avut atunci, pentru prima dată, posibilitatea să-i asculte cuvintele pline de har. Îndată după aceasta a fost solicitat să ţină un cuvânt şi în faţa arhiereilor din sinodul Greciei, statura sa duhovnicească impunându-se înaintea tuturor. Cine îşi poate închipui ce revărsare de har era atunci când se întâlnea Părintele Cleopa cu Părintele Stăniloae, cu Părintele Galeriu, cu poetul Ioan Alexandru sau cu alţi atâţia mari părinţi, care veneau la Sihăstria tocmai pentru a se întâlni cu sfinţia sa?

 

Cărţile Părintelui Cleopa, de predici, de apărare a credinţei ortodoxe, de învăţătură şi de poezii, 40 la număr, sunt scrise pe înţelesul tuturor şi pline de har şi de miere duhovnicească. Acest lucru reiese şi din numărul mare de exemplare tipărite până acum, dar şi din faptul că multe dintre ele sunt publicate în lumea întreagă în zece limbi, şi anume: engleză, franceză, greacă, italiană, rusă, sârbă, poloneză, finlandeză, arabă şi chineză. Însă, doar cel care citeşte opera întreagă a Părintelui Cleopa îi poate descoperi uriaşa personalitate şi poate vedea ce fapte minunate săvârşeşte şi astăzi cuvioşia sa.

 

Părintele Cleopa avea certitudinea plecării sale la Dumnezeu, şi n-am auzit de prea mulţi care să vorbească despre plecarea dincolo cu atâta bucurie, seninătate şi certitudine. Deseori  zicea: „Mânca-v-ar raiul să vă mănânce! Aşa cum vă văd aici, aşa să vă văd în rai, în bucuria cea veşnică şi fără margini! Să vă văd în rai pe toţi! Doamne, fereşte, unul să nu rămână la munci, toţi să vă bucuraţi în grădinile raiului! Toţi. Dacă aş avea o traistă mare, v-aş băga pe toţi în ea şi v-aş duce în rai. Ştiţi voi cât de frumos este acolo!?...”

 

Numai cine a trăit toată viaţa în comuniune cu Dumnezeu îndrăzneşte să spună cuvintele acestea. De altfel, când auzi sau citeşti mărturii despre Părintele Cleopa de la cei care l-au cunoscut personal sau doar au auzit despre sfinţia sa, nu poţi decât să conştientizezi din cuvântul fiecăruia sfinţenia Părintelui Cleopa şi cât de minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi!

 

Tocmai de aceea, chilia-muzeu şi mormântul Părintelui Cleopa din cimitirul Sihăstriei, cel asemenea grădinii raiului, au devenit un loc de pelerinaj, marea majoritate a credincioşilor care vin în Mănăstirea Sihăstria, indiferent dacă au mai fost aici sau nu, fiind atraşi de ele ca de un magnet.

 

Viaţa Părintelui Cleopa nu este cu nimic mai prejos de viaţa multor sfinţi din calendarul nostru, iar credincioşii ştiu şi simt aceasta şi se manifestă ca atare. Astfel, de nenumărate ori i-am văzut pe bunii noştri creştini rugându-se Avvei Cleopa, aidoma Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sfântului Paisie de la Neamţ sau unor icoane făcătoare de minuni.

 

Nu ne rămâne decât să ne rugăm întru-tot-milostivului Dumnezeu ca să ne ajute să împlinim ceea ce Părintele Cleopa a propovăduit şi lucrat toată viaţa, pentru ca să se împlinească şi cu noi urarea sa: „Mânca-v-ar Raiul!”.

 

loading...
22 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa, IMAGINI emoționante de la înmormântarea marelui duhovnic botoșănean - VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșănean dat dispărut de familie, a plecat cu bicicleta de acasă și nu a mai revenit
Polițiștii au început căutările. 
Primul număr VERDE eliberat la Botoșani de către Serviciul de Permise
Primul număr pentru plăcuțe de înmatriculare de culoare verde a fost eliberat în capitală, în cursul zilei de ieri.
Un nou concurs pentru directorii de școli: 17 posturi scoase la concurs
Ministerul Educației a aprobat organizarea concursului. 
Polițiștii botoșăneni, în tabără alături de peste 150 de copii  - FOTOGALERIE
În zilele de 27 și 28 iunie 2022, cei peste 150 de copii și cadre didactice din cadrul Școlii Ion Pillat, Dorohoi și din Tabăra organizată în comuna Lunca, de către Asociația Joycamps România i-au primit, în mijlocul lor, pe colegii noștri polițiști, din cadrul Biroului de Siguranță Școlară,  Compartimentului de Analiză și Prevenire e Criminalității și pe specialiștii Antidrog.
Deputatul USR Andrei Drancă: Un sfert de judeţ nu are apă, dar la Nova Apaserv se fac angajări politice pe salarii imense
Haosul şi incompetenţa au atins niveluri record!
Se așterne stratul de bază pe drumul Tg. Frumos – Botoșani - FOTO
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a făcut publice noi imagini cu lucrările din cadrul proiectului de modernizare a DN 28B, Târgu Frumos - Botoșani.
Ce alimente pot fi achiziționate cu voucherele sociale, ANUNȚUL lui Marius Budăi
Ministrul Muncii a venit cu mai multe detalii cu privire la voucherele sociale.
ATENȚIE la email-urile false trimise în numele ANAF
Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală a atenționat cetățenii că mai multe email-uri false au fost trimise contribuabililor în numele instituţiei de către o persoană care nu lucrează în cadrul ANAF.
Județul Botoșani, sub Cod Galben pentru trei zile
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip Cod Galben valabil pentru trei zile.
Loading...
”Chirurgul sufletelor”, sărbătorit astăzi de creștinii din toată țara - FOTO
Astăzi, pe 28 iunie, unul dintre cei mai iubiți duhovnici, născut pe pământ botoșănean, își sărbătorește anii pământești, urări din toate părțile fiind trimise pentru călugărul cunoscut drept ”chirurgul sufletelor”.
ACUM: Raluca Rogojină, producătorul emisiunii „Adevăruri despre trecut” de la TVR se află în studioul Botoșăneanul TV – VIDEO & FOTOGALERIE
Are o carieră de aproape două decenii la Televiziunea Română și este realizator și producător la una dintre cele mai vizionate emisiuni ale postului național.
MESAJ curajos pentru IPS Teofan, Flutur anunță reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei: Pentru că merităm
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că îşi doreşte reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei.
FAZA ZILEI: Un botoșănean a băut până ce s-a rătăcit și a sunat la Poliție să-l ducă acasă
Un botoșănean beat s-a rătăcit pe un câmp în timp ce se deplasa spre domiciliu.
Angajări într-un supermarket din Botoșani: Vânzătorii care câștigă peste 3.500 de lei net
Lanțul de hipermarketuri face angajări în această perioadă în mai multe orașe din țară, printre care și Botoșani.
Loading...
25 de ucraineni în centrele de refugiați din Botoșani – SITUAȚIA de marți la frontieră
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 71 persoane și 26 vehicule.
Copii cu arma în mână într-o comună din Botoșani – GALERIE FOTO
Militarii botoșăneni au fost în mijlocul copiilor și, timp de câteva ore, ”micii luptători” au aflat ce presupune profesia militară.
Vreme caniculară în următoarele zile, temperaturile ajung la 37 de grade
Pe alocuri vor fi posibile averse aproape în fiecare zi.
Botoșani, județul cu cele mai mici pensii medii din România
Surprinzător, cele mai mari pensii nu se înregistrează în Capitală.
Cătălin Silegeanu: Mii de oameni îndură setea contracost
Eșecurile companiei Nova Apaserv sunt un capitol sumbru din epopeea decontării ticăloșiei politice de către locuitorii județului Botoșani.
INCENDIU într-un garaj, pompierii s-au luptat mai bine de două ore pentru a evita un dezastru – GALERIE FOTO
Două garaje, o magazie de lemne și o mașină au fost cuprinse de flăcări.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am o informare scrisă de la dl director, dar vreau să reiasă și din discuțiile pe care le avem: Copălău, până în perioada 30 iunie, estimăm că terminăm tronsonul acela, mai este tronsonul de la Botoșani până la Bălu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9457 lei
USD
Dolarul SUA
4.6715 lei
CHF
Francul elveţian
4.8931 lei
GBP
Lira sterlină
5.7258 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4368 lei
XAU
Gramul de aur
274.0955 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2433 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2354 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6404 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2000 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.9 o C
Dorohoi
22.9 o C
Bucecea
24.1 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.