Știrea zilei
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO

Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.

Pază sau un alt mod de a te plictisi la serviciu?

 

În total, firma din București care asigură paza obiectivelor pentru SC Nova Apaserv SA are relocați la Botoșani câteva zeci de salariați.

 

Iar într-o singură lună, factura se ridică la suma de 174.000 de lei sau echivalentul a 35.000 de euro.

 

Sau 420.000 de euro într-un an.

 

În luna martie a acestui an factura plătită pentru pază a fost de 174.076 lei, în aprilie a scăzut la 168.975 de lei pentru ca în iulie să crească din nou la 174.449 de lei.

 

Sunt păzite de angajații operatorului privat obiective precum stații de epurare sau tratare, rezervoare, garajul, precum și cele două sedii din bulevardul Mihai Eminescu și de la Tratoria.

 

Sume calculate în funcție de importanța obiectivelor

 

Sumele pentru fiecare obiectiv sunt diferite și calculate în funcție de tariful stipulat în contract, înmulțit cu numărul orelor de pază efectuate.

 

La sediul Tratoria, spre exemplu, pentru pază se plătesc în fiecare lună sume de 4.400, 3.300 sau 3.800 de lei.

 

Acestea cresc semnificativ pentru punctul de lucru din bulevardul Mihai Eminescu, unde costurile lunare ajung și la 19.389 lei (lunile martie, mai, iulie) sau 18.763 în lunile aprilie și iunie.

 

Cam aceleași cheltuieli sunt și pentru un obiectiv care este finalizat ca investiție, însă imposibil de utilizat. Este vorba despre Stația de Epurare din localitatea Joldești, comuna Vorona care a fost construită cu fonduri europene printr-o finanțare atrasă prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS).

 

 

Povestea acestei investiții este una „marcă înregistrată Nova Apaserv”, în sensul în care stația de epurare a fost realizată fără ca în comună să existe încă rețea de apă și canalizare. Odată finalizată a fost pusă în conservare până la vremuri mai bune.

 

Și are asigurată și pază, în mod evident, fiind considerată obiectiv strategic, conform directorului general de la Nova Apaserv.

 

Pentru care costurile pentru prezența unei singure persoane care se plictisește în interior zi și noapte sunt justificate.

 

„Noi dacă am aduce oamenii noștri ar trebui să plătim mult mai mult, pentru că ar trebui să dăm sporuri, de noapte, de sâmbătă și duminică. Dar pe ăsta îl plătesc la salariul minim pe economie. Dacă plătesc un om ajungem probabil la 30.000 de lei, pentru că acolo paza este non-stop. Avantajul este că la pază plătesc tarif unic, cât au ei în contract și care este cred cu un leu mai mult față de cât este salariul minim”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

19.389 de lei

au fost facturile pentru stația de epurare de la Vorona în fiecare din lunile martie, mai și iulie.

 

18.763 de lei,

au fost deconturile pentru lunile aprilie și iunie.

 

Pentru alte stații de tratare sau epurare (majoritatea funcționale) costurile se înjumătățesc. Pentru stațiile de tratare de la Ștefănești, Darabani, Săveni, Dealu Mare și Răchiți, factura lunară este de 9.694 de lei fiecare.

 

Se ridică la nivelul costurilor celei de la Vorona, stațiile Cătămărăști și Bucecea, care spre deosebire de cea de la Vorona este funcțională.

 

O stație de epurare, un paznic și doi câini

 

În dimineața zilei de luni, 18 septembrie 2023, la stația de epurare de la Vorona se afla o singură persoană, care a ieșit imediat din clădire imediat ce a auzit lătratul celor doi câini din curte.

 

Neobișnuit să primească vizite, respectivul bărbat a arătat că păzește stația care va fi folosită imediat ce este gata și rețeaua de canalizare.

 

Obiectivul era împrejumuit cu un gard metalic, iar accesul pe drum era restricționat de câțiva stâlpi anemici prinși între ei cu sfoară.

 

„Totul este nou acolo, urmează să punem acest obiectiv în funcțiune. Trebuie să punem în funcțiune canalizarea de pe Vorona care se recepționează acum, la sfârșitul anului. Trebuie pusă și apa în funcțiune, dar apa se pune treptat. Apă este, dar nu sunt făcute branșamentele, de aceea se ocupă Primăria. Primăria Vorona și Primăria Tudora, acolo proiectul de apă este comun, s-a derulat de-a lungul anilor, dar a fost făcut fără branșamente”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Alimentarea cu apă de la Vorona, un proiect cu damf de faliment

 

De altfel, SC Nova Apaserv SA s-a aflat în prag de faliment în urma litigiului cu societatea Aquaterm tocmai pe contractul privitor la „extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare – epurarea apelor uzate în județul Botoșani”.

 

Constructorul a realizat 30% din lucrare după care a depistat o serie de neconcordanțe între datele din proiectul tehnic și cele din teren. Eventualele modificări obligatoriu a fi realizate, nu mai corespundeau cu documentația, astfel că s-a ajuns la imposibilitatea onorării contractului de lucrări și intrarea în insolvență a firmei care a câștigat licitația.

 

După un litigiu tranșat de instanță, Nova Apaserv a fost considerată răspunzătoare de neregulile din proiect și obligată să plătească daune de 7,6 milioane de lei, care au împins Nova Apaserv în pragul falimentului.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Albert Tănasă DEZMINTE că Nova Apaserv ar fi în pragul falimentului
S-a aflat și în Parlamentul European de ”cumetria” de la ”Apă”: Până și pentru postul de portar sunt dispute între PSD și PNLVIDEO

 

Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
„Criminalii!” Durere și val de furie la protestul pentru moartea Alexandrei, s-a chemat paza la Maternitate, au fost și polițiști în civil – FOTO & VIDEO
Credincioasă, sensibilă, devotată și mamă iubitoare, așa este descrisă Alexandra de către apropiați și nu numai. Iar întreaga comunitate este alături în aceste zile de familia îndurerată.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.8 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
19.6 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.