Știrea zilei
Țurcanu bate cu pumnul la ușa liberalilor, fuziunea PNL – ALDE începe cu scântei și cu 4 nume propuse deja de fostul președinte al CJ

Biroul Politic Național (BPN) al PNL a decis marți să înceapă discuțiile cu ALDE pentru fuziune. Liberalii au stabilit și echipa de negociere, care este condusă de Dan Vîlceanu și din care vor face parte Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă.

S-au format echipele de negociere, Șoptică prevede maxim patru posturi pentru ALDE


Alianța Liberalilor și Democraților nu mai este din 2020 partid parlamentar, astfel încât unificarea are o miză cu precădere în teritoriu, acolo unde formațiunea înființată în 2015 de Călin Popescu Tăriceanu are aleși locali.


Mai departe, trei județe, printre care și Botoșani, se disting de celelalte prin faptul că dețin o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean, în aceste unități administrativ-teritoriale liberalii-democrați urmând probabil să aibă cele mai mari pretenții la reprezentare în structura de conducere.


Deocamdată nu s-a votat și un algoritm în funcție de care să se asigure reprezentativitatea ALDE în PNL, decizia fiind deocamdată una strict de demarare a negocierilor.


”Abia marți s-a votat o comisie care va începe negocierile privind toată treaba asta. Deci nu putem avansa altfel de povești. Echipa națională de negociere abia s-a înființat, deci orice alt tip de discuții sunt simple speculații. Asta este realitatea”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Membru al BPN-ului care a aprobat hotărârea de începere a discuțiilor de fuziune, deputatul liberal crede că, dacă se va adopta schema celorlalte unificări, se vor crea câteva posturi noi în Biroul Politic Județean, poate că un vicepreședinte și doi-trei membri, care să revină partidului neparlamentar.

 

Roxana e în echipa de negociere națională, Florin a pregătit deja câțiva membri de vază pentru transferul în conducerea PNL


Și ALDE și-a format echipa de negociere, iar între cei cinci membri se regăsește și Roxana Țurcanu, în calitatea sa de prim-vicepreședinte național al partidului. Fost președinte al PNL Botoșani și actual vicepreședinte al ALDE Botoșani, Florin Țurcanu susține că nu dorește vreo funcție pentru el în PNL, dar că vrea să aducă în partid vechi liberali care au părăsit partidul de mai multă vreme și care nu s-au înscris în alte formațiuni.


”Noi de la Botoșani am contribuit foarte mult la nivel național pentru a începe aceste negocieri. Fiecare filială, raportat la rezultatul pe care l-a avut în alegerile trecute, va obține niște poziții la nivelul filialei. Eu vreau în primul rând să înțeleagă toată lumea că este nevoie de unitate la PNL Botoșani. Eu nu cer nici o funcție. Fiind fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL, vreau să fiu ca un mediator care aduce la masa PNL-ului mai mulți. Deja am avut niște discuții cu oamenii care vor veni la pachet cu noi. Cred că este nevoie de unitate la PNL Botoșani, să fie deschis, reașezarea lui și abordarea corectă cu electoratul de Dreapta la nivel de județ, dacă se mai dorește un rezultat onorabil”,


Florin Țurcanu, vicepreședinte ALDE Botoșani.


A nominalizat și patru persoane de la ALDE care ar urma să dobândească funcții de conducere la PNL: Roxana Țurcanu, Floarea Marocico, Sergiu Zvâncă și Bogdan Dăscălescu.

 

A început meciul


Ex-președintele PNL Botoșani a arătat că ALDE Botoșani a obținut al doilea cel mai bun rezultat din țară la alegerile din 2020 din partid astfel încât ”va fi un număr consistent” de posturi de conducere în noua structură care vor reveni actualilor liberali-democrați.


De cealaltă parte, Costel Șoptică estimează la maximum patru numărul reprezentanților ALDE care vor accede în BPJ-ul de la PNL. Deputatul a subliniat și faptul că ”fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL”, așa cum se autoproclamă Florin Țurcanu, uită mereu să menționeze că acele rezultate au fost obținute de fapt în cadrul Uniunii Social Liberale în care ponderea cea mai mare avut-o PSD și nu PNL.

 

Fuziune PNL – ALDE sau coaliție ALDE – ex-PDL pentru acapararea PNL?


Tensiunile dintre cei doi nu sunt întâmplătoare. Mai mult sau mai puțin oficial, Florin Țurcanu a avansat de mai multă vreme variantă unei coaliții între ALDE și fostul PDL, cu Cătălin Flutur și Cristian Achiței în prim plan. Scopul final ar fi răsturnarea conducerii alese a PNL Botoșani și mai apoi obținerea celor mai bune poziții pe listele pentru alegerile locale din 2024.


Doar că matematica voturilor îi este, cel puțin deocamdată, defavorabilă. Din cei 33 de membri ai Biroului Politic Județean al PNL, 26 au fost aleși cu sprijinul lui Costel Șoptică astfel încât celor șapte teoretic potrivnici ar trebui să li se mai adauge alți 20, însă este greu de crezut că ALDE va obține atâtea posturi în BPJ.


Oricum, cel puțin potrivit declarațiilor făcute de Florin Țurcanu, liberalii nu vor putea scăpa prea repede de membrii ALDE întrucât proiectul de fuziune ar prevedea înființarea unei comisii care va fi organul suprem ce va decide dacă un liberal-democrat poate fi sau nu exclus din partid. Aceasta structură ar urma să fie formată la paritate din reprezentanții ambelor partide și să funcționeze până în 2024.

 

ALDE, a treia tentativă de fuziune într-un an și jumătate


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă la doar două luni după ce inclusiv Florin Țurcanu vorbea despre o unificare a ALDE cu Forța Dreptei, partidul constituit de Ludovic Orban.


”Au fost și aceste discuții, dar a apărut oferta din partea PNL-ului și am considerat că Dreapta trebuie unificată, nu trebuie destrămată și este mai bine să fuzionăm cu PNL”,


Florin Țurcanu, vicepreședinte PNL Botoșani.


După ce s-a muncit să facă din ALDE un partid demn de luat în seamă, a realizat însă că este extrem de dificil:


”Ați văzut și Pro România cât s-a zbătut și cum se zbate. Este greu pentru partidele mici în România, hai să fim realiști. E greu pentru un partid mare, dar nu pentru un partid mic”.


ALDE ar urma să convoace un congres la care să aprobe fuziunea, iar PNL să adopte hotărârea într-un consiliu național.


Este a treia tentativă a ALDE de fuziune din ultimul an și jumătate, după cele eșeuate cu Pro România și Forța Dreptei.  

 

loading...
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
Iubire politică consumată după o lună și jumătate! Dezastrul de la parlamentare mai rupe un partid „proaspăt” de la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Loading...
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Loading...
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
sa va voteze mutu, sa nu mai aud de asemenea oameni, n-au facut nimic pentru judetul asta, numai beneficii PERSONALE......
14 ianuarie 2022, 11:32
Acum o lună fuziona cu partidul lui Ludovic Orban. condamnatul la patru ani de pușcărie, fuzionează cu toată lumea. Și cu d-na Federovici e mare iubire.Botoșănenii au politicienii pe care i-au votat si pe care ii merită, așa cum iși merită si saracia lucie in care trăiesc!
14 ianuarie 2022, 10:04
Fluorine, tu vei fi la păstrătoare la momentul următoarelor alegeri. Până în vară se pronunță instanța de la Suceava, știi asta!
14 ianuarie 2022, 09:01
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Pentru schimbările de la Inspectoratul Școlar dle primar, vă spun sincer acum, au fost făcute de comun acord. Deci, am avut o discuție eu și cu dna Macovei înainte ca aceste schimbări să se fi produs. Asta ca să știți ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9448 lei
USD
Dolarul SUA
4.7348 lei
CHF
Francul elveţian
4.9342 lei
GBP
Lira sterlină
5.7408 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4944 lei
XAU
Gramul de aur
274.8111 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2354 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2560 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6859 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.7 o C
Dorohoi
25.7 o C
Bucecea
27.4 o C
Darabani
25.1 o C
Saveni
26.0 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.