Știrea zilei
Țurcanu bate cu pumnul la ușa liberalilor, fuziunea PNL – ALDE începe cu scântei și cu 4 nume propuse deja de fostul președinte al CJ

Biroul Politic Național (BPN) al PNL a decis marți să înceapă discuțiile cu ALDE pentru fuziune. Liberalii au stabilit și echipa de negociere, care este condusă de Dan Vîlceanu și din care vor face parte Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă.

S-au format echipele de negociere, Șoptică prevede maxim patru posturi pentru ALDE


Alianța Liberalilor și Democraților nu mai este din 2020 partid parlamentar, astfel încât unificarea are o miză cu precădere în teritoriu, acolo unde formațiunea înființată în 2015 de Călin Popescu Tăriceanu are aleși locali.


Mai departe, trei județe, printre care și Botoșani, se disting de celelalte prin faptul că dețin o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean, în aceste unități administrativ-teritoriale liberalii-democrați urmând probabil să aibă cele mai mari pretenții la reprezentare în structura de conducere.


Deocamdată nu s-a votat și un algoritm în funcție de care să se asigure reprezentativitatea ALDE în PNL, decizia fiind deocamdată una strict de demarare a negocierilor.


”Abia marți s-a votat o comisie care va începe negocierile privind toată treaba asta. Deci nu putem avansa altfel de povești. Echipa națională de negociere abia s-a înființat, deci orice alt tip de discuții sunt simple speculații. Asta este realitatea”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Membru al BPN-ului care a aprobat hotărârea de începere a discuțiilor de fuziune, deputatul liberal crede că, dacă se va adopta schema celorlalte unificări, se vor crea câteva posturi noi în Biroul Politic Județean, poate că un vicepreședinte și doi-trei membri, care să revină partidului neparlamentar.

 

Roxana e în echipa de negociere națională, Florin a pregătit deja câțiva membri de vază pentru transferul în conducerea PNL


Și ALDE și-a format echipa de negociere, iar între cei cinci membri se regăsește și Roxana Țurcanu, în calitatea sa de prim-vicepreședinte național al partidului. Fost președinte al PNL Botoșani și actual vicepreședinte al ALDE Botoșani, Florin Țurcanu susține că nu dorește vreo funcție pentru el în PNL, dar că vrea să aducă în partid vechi liberali care au părăsit partidul de mai multă vreme și care nu s-au înscris în alte formațiuni.


”Noi de la Botoșani am contribuit foarte mult la nivel național pentru a începe aceste negocieri. Fiecare filială, raportat la rezultatul pe care l-a avut în alegerile trecute, va obține niște poziții la nivelul filialei. Eu vreau în primul rând să înțeleagă toată lumea că este nevoie de unitate la PNL Botoșani. Eu nu cer nici o funcție. Fiind fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL, vreau să fiu ca un mediator care aduce la masa PNL-ului mai mulți. Deja am avut niște discuții cu oamenii care vor veni la pachet cu noi. Cred că este nevoie de unitate la PNL Botoșani, să fie deschis, reașezarea lui și abordarea corectă cu electoratul de Dreapta la nivel de județ, dacă se mai dorește un rezultat onorabil”,


Florin Țurcanu, vicepreședinte ALDE Botoșani.


A nominalizat și patru persoane de la ALDE care ar urma să dobândească funcții de conducere la PNL: Roxana Țurcanu, Floarea Marocico, Sergiu Zvâncă și Bogdan Dăscălescu.

 

A început meciul


Ex-președintele PNL Botoșani a arătat că ALDE Botoșani a obținut al doilea cel mai bun rezultat din țară la alegerile din 2020 din partid astfel încât ”va fi un număr consistent” de posturi de conducere în noua structură care vor reveni actualilor liberali-democrați.


De cealaltă parte, Costel Șoptică estimează la maximum patru numărul reprezentanților ALDE care vor accede în BPJ-ul de la PNL. Deputatul a subliniat și faptul că ”fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL”, așa cum se autoproclamă Florin Țurcanu, uită mereu să menționeze că acele rezultate au fost obținute de fapt în cadrul Uniunii Social Liberale în care ponderea cea mai mare avut-o PSD și nu PNL.

 

Fuziune PNL – ALDE sau coaliție ALDE – ex-PDL pentru acapararea PNL?


Tensiunile dintre cei doi nu sunt întâmplătoare. Mai mult sau mai puțin oficial, Florin Țurcanu a avansat de mai multă vreme variantă unei coaliții între ALDE și fostul PDL, cu Cătălin Flutur și Cristian Achiței în prim plan. Scopul final ar fi răsturnarea conducerii alese a PNL Botoșani și mai apoi obținerea celor mai bune poziții pe listele pentru alegerile locale din 2024.


Doar că matematica voturilor îi este, cel puțin deocamdată, defavorabilă. Din cei 33 de membri ai Biroului Politic Județean al PNL, 26 au fost aleși cu sprijinul lui Costel Șoptică astfel încât celor șapte teoretic potrivnici ar trebui să li se mai adauge alți 20, însă este greu de crezut că ALDE va obține atâtea posturi în BPJ.


Oricum, cel puțin potrivit declarațiilor făcute de Florin Țurcanu, liberalii nu vor putea scăpa prea repede de membrii ALDE întrucât proiectul de fuziune ar prevedea înființarea unei comisii care va fi organul suprem ce va decide dacă un liberal-democrat poate fi sau nu exclus din partid. Aceasta structură ar urma să fie formată la paritate din reprezentanții ambelor partide și să funcționeze până în 2024.

 

ALDE, a treia tentativă de fuziune într-un an și jumătate


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă la doar două luni după ce inclusiv Florin Țurcanu vorbea despre o unificare a ALDE cu Forța Dreptei, partidul constituit de Ludovic Orban.


”Au fost și aceste discuții, dar a apărut oferta din partea PNL-ului și am considerat că Dreapta trebuie unificată, nu trebuie destrămată și este mai bine să fuzionăm cu PNL”,


Florin Țurcanu, vicepreședinte PNL Botoșani.


După ce s-a muncit să facă din ALDE un partid demn de luat în seamă, a realizat însă că este extrem de dificil:


”Ați văzut și Pro România cât s-a zbătut și cum se zbate. Este greu pentru partidele mici în România, hai să fim realiști. E greu pentru un partid mare, dar nu pentru un partid mic”.


ALDE ar urma să convoace un congres la care să aprobe fuziunea, iar PNL să adopte hotărârea într-un consiliu național.


Este a treia tentativă a ALDE de fuziune din ultimul an și jumătate, după cele eșeuate cu Pro România și Forța Dreptei.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
Iubire politică consumată după o lună și jumătate! Dezastrul de la parlamentare mai rupe un partid „proaspăt” de la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
soptica, poate nu înțelegi, o sa pierdeți voturi la greu, la greu, dacă va inhaitati iar cu țurcanu. poate nu reușești sa înțelegi ca penalii nu mai au ce cauta la conducerea unui partid, nu mai au ce cauta în funcții, nici ei, nici slugile lor...
15 ianuarie 2023, 00:30
sa va voteze mutu, sa nu mai aud de asemenea oameni, n-au facut nimic pentru judetul asta, numai beneficii PERSONALE......
14 ianuarie 2022, 11:32
Acum o lună fuziona cu partidul lui Ludovic Orban. condamnatul la patru ani de pușcărie, fuzionează cu toată lumea. Și cu d-na Federovici e mare iubire.Botoșănenii au politicienii pe care i-au votat si pe care ii merită, așa cum iși merită si saracia lucie in care trăiesc!
14 ianuarie 2022, 10:04
Fluorine, tu vei fi la păstrătoare la momentul următoarelor alegeri. Până în vară se pronunță instanța de la Suceava, știi asta!
14 ianuarie 2022, 09:01
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.