Știrea zilei
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii

Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.

Comuna fără șefi!

 

Este vorba despre comuna Blândești unde, prin ordin al prefectului, primarul a fost suspendat la scurt timp de la alegeri pentru incompatibilitate.

 

Atribuțiile de primar, până la organizarea de noi alegeri, au fost preluate de viceprimar, în cazul de față fiind vorba despre Mihaela Băghiceanu, aleasă pe listele PNL la scrutinul din 2020.

 

Doar că, de la jumătatea lunii în curs, și ea a trebuit să renunțe la funcțiile politico-administrative, având o soartă identică cu a fostului primar: stare de incompatibilitate declarată de Agenția Națională de Integritate (ANI).

 

Ordinul de încetare a calității de ales local pentru Mihaela Băghiceanu a fost emis de prefectul Sorin Cornilă în data de 14 iunie 2022. Deci în urmă cu mai bine de o săptămână, de când Primăria Blăndești a rămas fără niciun șef.

 

Zbaterile politice!

 

În toată această perioadă au avut loc frământările politice specifice, pentru preluarea conducerii Primăriei Blândești. Și, cu toate că aparent lucrurile ar fi trebuit să fie simple, fiind vorba totuși despre o comună cu aproximativ 2.000 de locuitori, realitatea pare să contrazică.

 

Pe lângă vacantarea posturilor de primar și viceprimar, și în deliberativul local au fost oarece modificări. Numărul consilierilor locali din Consiliul Local Blândești era de 11, dintre care 6 de la PNL și 5 de la PSD.

 

Unul dintre social-democrați, Eugen Ciobanu, ales pe lista PSD, și-a dat demisia din plen și a devenit funcționar public.

 

Mihaela Băghiceanu (PNL) a ieșit din CL prin ordin de prefect.

 

Locul lui Eugen Ciobanu a fost luat de Ion Corneanu (PSD) care a și depus jurământul în ședință extraordinară convocată ieri, 22 iunie 2022. PNL a depus la Judecătoria Botoșani solicitarea de validare a mandatului de consilier local pentru înlocuitorul Mihaelei Băghiceanu abia în data de 21 iunie 2022, pentru Georgică Lozneanu.

 

Așa se face că la ședință au participat 10 consilieri locali, care au avut spre dezbatere trei puncte. Primul a fost privitor la aprobarea proceselor verbale din ședința anterioară, iar la punctul doi Ion Corneanu a depus jurământul de consilier local și a fost propus de grupul PSD pentru funcția de viceprimar. Când s-a ajuns însă la alegerea viceprimarului liberalii s-au retras din ședință. Neoficial, consilierii PNL ar fi dezvăluit în ședință că așa li s-a cerut de la conducerea județeană a partidului.

 

Urmarea a fost faptul că nu s-a putut alege un viceprimar, iar comuna rămâne pentru încă aproximativ două săptămâni fără conducere. Atribuțiile de primar au fost preluate de secretarul Primăriei care însă nu are drept de semnătură pe vreun document oficial cu adevărat important. S-a ajuns în situația în care Primăria nu mai poate efectiv genera acte și nici oficia căsătorii în această perioadă.

 

PSD-iștii îi acuză pe liberali că pun politica mai presus de cetățeni

 

Comuna Blândești a rămas de peste o săptămână fără conducere, din cauza ambițiilor politice ale Partidului Național Liberal, transmit social-democrații, printr-un punct de vedere socilitat.

 

"În aceste momente, la Blândești totul este blocat. Nimeni nu poate semna vreun act oficial, iar cetățenii comunei sunt puși pe modul de așteptare de ambițiile politice ale PNL. Facem apel la rațiune, pentru a găsi împreună soluțiile optime ca să deblocăm această situație. Cetățenii nu au nicio vină, iar PNL trebuie să înțeleagă că noi trebuie să fim în slujba cetățenilor și nu să le îngreunăm viața",

arată reprezentanții PSD Botoşani.

 

Liberalii se tem de trădare?

 

De partea cealaltă, explicația liberalilor a fost că motivul pentru care consilierii locali PNL s-au retras din ședință a avut la bază dosarul înregistrat la Judecătoria Botoșani pentru validarea următorului ales care să acceadă în plen.

 

„La punctul 3 consilierii locali PNL au ieșit din sală pentru că ei au solicitat să se aștepte confirmarea de la Tribunal pentru următorul consilier local care vine în locul dnei Băghiceanu. Oricum nu ar fi ieșit nimic, erau 5 și 5, cu tot cu cel confirmat astăzi. Ori la alegerea viceprimarului este nevoie de 50+1 voturi din rândul consilierilor”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

6 voturi erau necesare pentru alegerea noului viceprimar, fie el de la PSD sau PNL. Ori tocmai aceasta ar fi fost teama liberalilor în ședința de ieri, să nu fi reușit social-democrații să convingă vreun ales liberal să voteze cu Ion Corneanu pentru funcția de viceprimar. Mai ales că votul la persoană este unul secret.

 

Și atunci, PNL ar fi pierdut o primărie în care avea și majoritate politică de 6 la 5.

 

Prefectul județului susține că săptămâna viitoare consilierii de la Blândești pot convoca o nouă ședință.

 

„Situația este în atenția noastră, secretarul general ține legătura cu ei zilnic pe situația aceasta și le dă soluții la solicitările pe care le au ei acolo. Inclusiv procedura care trebuie urmată pentru a completa echipa de acolo a fost comunicată de secretarul Primăriei și de consilierul juridic care se ocupă de legalitate pe comuna Blândești”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

În astfel de situații (care sunt rarisime) în lipsa primarului și viceprimarului ședințele de Consiliu Local pot fi convocate de minimum 4 consilieri locali.

 

Mandatul primarului ales în 2020, Stelian Maxim, a încetat prin ordinul prefectului Dan Nechifor în iunie 2021, iar la un an distanță, pe 14 iunie, actualul prefect, Sorin Cornilă, a emis ordinul pentru încetarea mandatului de consilier local al viceprimarului Mihaela Băghiceanu.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
PSD a transferat un primar cu 3 mandate în spate: Toată viaţa am spus că nu vreau să fiu traseist

 

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
23 iunie 2022, 16:00
puneti pe presedintele CAP -ului, sa conduca comuna, ori de la SMA.
23 iunie 2022, 13:25
De parca pana acum ar fi avut primaria Blandesti conducatori. Halal alesi, bravo alegatorilor!!!! Doar sperante desarte.
23 iunie 2022, 10:31
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.5 o C
Dorohoi
-3.9 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.