Știrea zilei
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii

Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.

Comuna fără șefi!

 

Este vorba despre comuna Blândești unde, prin ordin al prefectului, primarul a fost suspendat la scurt timp de la alegeri pentru incompatibilitate.

 

Atribuțiile de primar, până la organizarea de noi alegeri, au fost preluate de viceprimar, în cazul de față fiind vorba despre Mihaela Băghiceanu, aleasă pe listele PNL la scrutinul din 2020.

 

Doar că, de la jumătatea lunii în curs, și ea a trebuit să renunțe la funcțiile politico-administrative, având o soartă identică cu a fostului primar: stare de incompatibilitate declarată de Agenția Națională de Integritate (ANI).

 

Ordinul de încetare a calității de ales local pentru Mihaela Băghiceanu a fost emis de prefectul Sorin Cornilă în data de 14 iunie 2022. Deci în urmă cu mai bine de o săptămână, de când Primăria Blăndești a rămas fără niciun șef.

 

Zbaterile politice!

 

În toată această perioadă au avut loc frământările politice specifice, pentru preluarea conducerii Primăriei Blândești. Și, cu toate că aparent lucrurile ar fi trebuit să fie simple, fiind vorba totuși despre o comună cu aproximativ 2.000 de locuitori, realitatea pare să contrazică.

 

Pe lângă vacantarea posturilor de primar și viceprimar, și în deliberativul local au fost oarece modificări. Numărul consilierilor locali din Consiliul Local Blândești era de 11, dintre care 6 de la PNL și 5 de la PSD.

 

Unul dintre social-democrați, Eugen Ciobanu, ales pe lista PSD, și-a dat demisia din plen și a devenit funcționar public.

 

Mihaela Băghiceanu (PNL) a ieșit din CL prin ordin de prefect.

 

Locul lui Eugen Ciobanu a fost luat de Ion Corneanu (PSD) care a și depus jurământul în ședință extraordinară convocată ieri, 22 iunie 2022. PNL a depus la Judecătoria Botoșani solicitarea de validare a mandatului de consilier local pentru înlocuitorul Mihaelei Băghiceanu abia în data de 21 iunie 2022, pentru Georgică Lozneanu.

 

Așa se face că la ședință au participat 10 consilieri locali, care au avut spre dezbatere trei puncte. Primul a fost privitor la aprobarea proceselor verbale din ședința anterioară, iar la punctul doi Ion Corneanu a depus jurământul de consilier local și a fost propus de grupul PSD pentru funcția de viceprimar. Când s-a ajuns însă la alegerea viceprimarului liberalii s-au retras din ședință. Neoficial, consilierii PNL ar fi dezvăluit în ședință că așa li s-a cerut de la conducerea județeană a partidului.

 

Urmarea a fost faptul că nu s-a putut alege un viceprimar, iar comuna rămâne pentru încă aproximativ două săptămâni fără conducere. Atribuțiile de primar au fost preluate de secretarul Primăriei care însă nu are drept de semnătură pe vreun document oficial cu adevărat important. S-a ajuns în situația în care Primăria nu mai poate efectiv genera acte și nici oficia căsătorii în această perioadă.

 

PSD-iștii îi acuză pe liberali că pun politica mai presus de cetățeni

 

Comuna Blândești a rămas de peste o săptămână fără conducere, din cauza ambițiilor politice ale Partidului Național Liberal, transmit social-democrații, printr-un punct de vedere socilitat.

 

"În aceste momente, la Blândești totul este blocat. Nimeni nu poate semna vreun act oficial, iar cetățenii comunei sunt puși pe modul de așteptare de ambițiile politice ale PNL. Facem apel la rațiune, pentru a găsi împreună soluțiile optime ca să deblocăm această situație. Cetățenii nu au nicio vină, iar PNL trebuie să înțeleagă că noi trebuie să fim în slujba cetățenilor și nu să le îngreunăm viața",

arată reprezentanții PSD Botoşani.

 

Liberalii se tem de trădare?

 

De partea cealaltă, explicația liberalilor a fost că motivul pentru care consilierii locali PNL s-au retras din ședință a avut la bază dosarul înregistrat la Judecătoria Botoșani pentru validarea următorului ales care să acceadă în plen.

 

„La punctul 3 consilierii locali PNL au ieșit din sală pentru că ei au solicitat să se aștepte confirmarea de la Tribunal pentru următorul consilier local care vine în locul dnei Băghiceanu. Oricum nu ar fi ieșit nimic, erau 5 și 5, cu tot cu cel confirmat astăzi. Ori la alegerea viceprimarului este nevoie de 50+1 voturi din rândul consilierilor”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

6 voturi erau necesare pentru alegerea noului viceprimar, fie el de la PSD sau PNL. Ori tocmai aceasta ar fi fost teama liberalilor în ședința de ieri, să nu fi reușit social-democrații să convingă vreun ales liberal să voteze cu Ion Corneanu pentru funcția de viceprimar. Mai ales că votul la persoană este unul secret.

 

Și atunci, PNL ar fi pierdut o primărie în care avea și majoritate politică de 6 la 5.

 

Prefectul județului susține că săptămâna viitoare consilierii de la Blândești pot convoca o nouă ședință.

 

„Situația este în atenția noastră, secretarul general ține legătura cu ei zilnic pe situația aceasta și le dă soluții la solicitările pe care le au ei acolo. Inclusiv procedura care trebuie urmată pentru a completa echipa de acolo a fost comunicată de secretarul Primăriei și de consilierul juridic care se ocupă de legalitate pe comuna Blândești”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

În astfel de situații (care sunt rarisime) în lipsa primarului și viceprimarului ședințele de Consiliu Local pot fi convocate de minimum 4 consilieri locali.

 

Mandatul primarului ales în 2020, Stelian Maxim, a încetat prin ordinul prefectului Dan Nechifor în iunie 2021, iar la un an distanță, pe 14 iunie, actualul prefect, Sorin Cornilă, a emis ordinul pentru încetarea mandatului de consilier local al viceprimarului Mihaela Băghiceanu.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
PSD a transferat un primar cu 3 mandate în spate: Toată viaţa am spus că nu vreau să fiu traseist

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
23 iunie 2022, 16:00
puneti pe presedintele CAP -ului, sa conduca comuna, ori de la SMA.
23 iunie 2022, 13:25
De parca pana acum ar fi avut primaria Blandesti conducatori. Halal alesi, bravo alegatorilor!!!! Doar sperante desarte.
23 iunie 2022, 10:31
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.