Știrea zilei
Un tânăr independent candidează la alegerile locale: Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești

Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.

Bogdan Cărăușu, atunci și acum

 

La patru ani distanță, tânărul botoșănean și-a învățat lecțiile. Și-a înțeles și propriile greșeli care l-au adus totuși pe drumul pe care este acum. A plecat asemenea miilor de tineri care nu se regăsesc în țara natală. Pentru el însă nu a venit prea târziu momentul în care a realizat că soluția este întoarcerea acasă.

 

Bogdan Cărăușu va fi unul dintre candidații independenți la alegerile locale din acest an. Nu pentru funcția de primar, ci pentru un loc în Consiliul Local, la masa dezbaterilor. Are nevoie pentru asta de 1.000 de semnături pentru depunerea candidaturii și aproximativ 3.000 de voturi pentru a-și asigura un loc printre consilierii municipali.

 

 

Poate că nu ar fi făcut pasul însă a existat și un declic mental.

 

Un altfel de Centenar 

 

Ideea i-a încolțit în subconștient undeva prin 2018 când a depus un proiect legat de Centenar, la concursul pe finanțări nerambursabile implementat de Primăria Botoșani. Scopul în principal era să fie aduse cinci serii de copii din Republica Moldova, în Botoșani într-un proiect intitulat „Cunoaște-ți țara”. În total 100 de copii ar fi urmat să refacă simbolic niște punți rupte între generații, de-o parte și de cealaltă a Prutului.

 

A cerut pentru asta, prin Asociația „Scut botoșănean” suma de 22.000. Era anul Centenarului.

 

„Mi-au aprobat doar 8.000 și ceva. Și problema este că nu aveam nicio problemă, știam, astea sunt fondurile prin Primărie, știu că bugetul era oricum limitat. Dar am constatat cu stupoare și asta a fost indignarea mea, că s-au finanțat alte proiecte care nu aveau nicio legătură cu Centenarul. Care se puteau face oricând, în orice an”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

A considerat că privind doar din afară rămâi oricum limitat ca individ. Și că înăuntru chiar dacă nu aduci schimbarea de care avem cu toții nevoie, poți fi o voce. Sau un purtător de mesaje.

 

„Pot fi acea voce care să aducă în CL și părerea oamenilor care sunt în Botoșani. Eu nu cred că ei se simt reprezentați. Eu nu mă simt reprezentat în Consiliul Local, sincer vă spun. Deloc. Nu am văzut nicio luare de poziție care să mă reprezinte în proporție de 100%, nu am găsit niciuna. Nu aș fi făcut pasul acesta dacă nu aș fi avut niște confirmări din jurul meu”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

 

Tânărul botoșănean are o altă percepție a politicii. Nu cea care ni se înfățișează și din care lipsesc etaloanele.

Politica pură care ni s-a lăsat moștenire de figurile importante ale istoriei. Pentru că, la acest moment, crede Bogdan Cărăușu, în România există o răstălmăcire a ceea ce înseamnă politica și din partea oamenilor de rând dar și a celor care se numesc policieni.

 

„Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești”, parafrazează el.

 

„Ori nu este asta. Dacă plecăm de la sensul ei din antichitate, de la Platon, Socrate, Aristotel, sensul politicii este de a te sacrifica pentru binele comun. Adică pentru a-ți aduce aportul tău pentru a realiza binele comun. Noi, ONG-urile facem politică. Nu putem spune că nu facem politică atât timp cât ne implicăm în viața societății, în mod activ. De asta spun că este răstălmăcit termenul. Politică fac toți oamenii care se implică în viața cetății. Și cel care ajută în cauze umanitare și cel care face acțiuni de curățenie și cel care face proiecte culturale. Tot politică este. Sau cum ar trebui să fie făcută politica în mod normal”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

A renunțat la ideea de a mobiliza oameni pentru proteste în stradă. Și și-a canalizat energia izvorâtă din dorința de schimbare în copii. În adolescenți. Și-a îndreptat atenția spre temelia acestei națiuni asupra căreia sunt îndreptate speranțele tuturor.

 

Tinerii de la care se așteaptă mult, dar care au primit puțin.

 

„Unde avem noi lacune, ca societate, ca țară? Și mi-am dat seama că totul pleacă de la educație. Pentru că orice am încerca să schimbăm noi la nivel politic, înalt, micro sau macro este fără rezultat, dacă nu lucrăm efectiv cu omul care formează comunitatea. Și am zis că educația este baza. Și din momentul acela am început să facem acțiuni axate primordial pe copii, pe tineret, cu acțiuni culturale sau tabere de lucru. Tot ce înseamnă tânărul adolescent care se trezește într-o societate ce nu îi oferă decât vicii în principal. Dacă analizăm așa în mod brut, asta îi oferim noi tânărului, la momentul actual”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

Lumea uită că acești tineri NU au fost teleportați dintr-un loc anume în societatea actuală care era una perfectă.

Nu, tinerii au luat forma comunității care i-a creat, și care în prezent s-a transformat dintr-o societate bolnavă într-una muribundă.

Schimbarea pleacă din noi înșine, din fiecare.

Întâi începem cu noi, apoi cu cei din jurul nostru.

Iar primul și cel mai greu pas este să fim mai buni. Măcar puțin

Asta ne îndeamnă să facem Bogdan Cărăușu. 

 

Cine era Bogdan Cărăușu în urmă cu 4 ani de zile?

 

FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?

 

Cine este astăzi Bogdan Cărăușu?

 

În vârstă de 39 de ani, Bogdan Cărăușu este soț și mândrul tată al unei fetițe de 3 ani și jumătate. Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea administrație publică.

Este și poet, „Animetria” fiind primul său volum de poezii care a văzut lumina tiparului. Al doilea este aproape de tipărire. Este și jurnalist, fiind redactor la Revista „Vatra Românească”.

Este președintele Asociației „Scut Botoșănean” care este o Filială a Frăției Ortodoxe care are 25 de membri activi la Botoșani. Este implicat în numeroase acțiuni și sprijină de asemenea numeroase familii aflate în nevoie. Cu fonduri de la cunoscuți și prieteni.

loading...

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Loading...
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
Loading...
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului
Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Doamnă/domnișoară Maria,Îmi puteți indica unde anume am zis eu că ,,proiectele se finanțează în funcție de importanța evenimentelor anuale”? Cît despre legislația care reglementează activitatea instituțiilor din administrația publică locală, faptul că proiectul a fost aprobat pînă la urmă demonstrează că s-au urmat pașii stabiliți prin lege. Una este să vorbiți despre prioritizarea anumitor acțiuni și alta este să aruncați cu fraze inventate. Poate că tocmai de aceea ar trebui să recitiți articolul și să analizați mai bine ceea ce am vrut să spun. Politicienii (pentru că oameni politici nu mai avem de mult în România) se gîndesc ce legi ar trebui să mai facă. Mai bine s-ar gîndi ce legi ar putea respecta. Zi frumoasă!
31 ianuarie 2020, 15:35
Doamnă/domnișoară Elena,Voi candida pentru un post de consilier local. Cum aș putea fi un „iepuraș” pentru domnul Flutur? Poate aduceți și un argument în acest sens. Vă mulțumesc, o zi frumoasă să aveți!
31 ianuarie 2020, 15:25
Garantat Flutur! Încă un iepuraș!
31 ianuarie 2020, 12:06
Credeam că la 39 de ani, măi Bogdane Cărăușu, poți să citești mai mult și să înțelegi spiritul unor acte normative care reglementează activitatea unei administrații publice, mai ales că ai și absolvit o facultate de profil. Dacă ai fi avut cunoștințe solide în domeniul administrației, nu ai fi susținut prin presă că ,,proiectele se finanțează în funcție de importanța evenimentelor anuale”. Este total greșit! Asemenea proiecte se finanțează în funcție de punctajul obținut( adică de calitatea proiectelor) și, desigur, în funcție de suma de bani alocată pentru fiecare domeniu. Este o monstruozitate să crezi că alte proiecte cu punctaj maxim să nu fie finanțate pentru că tu ai depus unul pentru turism patriotic. Ne dăm seama cam ce consilier local vei fi!
31 ianuarie 2020, 11:23
Probabil ca daca Bogdan ar fi "cotizat"vre-o 10-15% ar fi primit cam cit si-a dorit si solicitat. Cit priveste omagierea marilor evenimente ale neamului nostru s-a vazut anul trecut de 1 Decembrie cit de mult sint respectati veteranii si care este scopul prezentei politicienilor nostri. Baie de multime si poze care dau bine la electorat mai ales cind vine vremea campaniilor electorale.
31 ianuarie 2020, 08:03
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Candidează la Primăria Botoșani (n.r Roxana Țurcanu) pentru că așa am apreciat într-un termen foarte scurt că este persoana potrivită, fiind și președintele partidului. Are experiența necesară să ducă o campanie ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8341 lei
USD
Dolarul SUA
4.0976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4795 lei
GBP
Lira sterlină
5.3537 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8671 lei
XAU
Gramul de aur
260.3097 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4026 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9278 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0629 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.