Știrea zilei
Un tânăr independent candidează la alegerile locale: Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești

Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.

Bogdan Cărăușu, atunci și acum

 

La patru ani distanță, tânărul botoșănean și-a învățat lecțiile. Și-a înțeles și propriile greșeli care l-au adus totuși pe drumul pe care este acum. A plecat asemenea miilor de tineri care nu se regăsesc în țara natală. Pentru el însă nu a venit prea târziu momentul în care a realizat că soluția este întoarcerea acasă.

 

Bogdan Cărăușu va fi unul dintre candidații independenți la alegerile locale din acest an. Nu pentru funcția de primar, ci pentru un loc în Consiliul Local, la masa dezbaterilor. Are nevoie pentru asta de 1.000 de semnături pentru depunerea candidaturii și aproximativ 3.000 de voturi pentru a-și asigura un loc printre consilierii municipali.

 

 

Poate că nu ar fi făcut pasul însă a existat și un declic mental.

 

Un altfel de Centenar 

 

Ideea i-a încolțit în subconștient undeva prin 2018 când a depus un proiect legat de Centenar, la concursul pe finanțări nerambursabile implementat de Primăria Botoșani. Scopul în principal era să fie aduse cinci serii de copii din Republica Moldova, în Botoșani într-un proiect intitulat „Cunoaște-ți țara”. În total 100 de copii ar fi urmat să refacă simbolic niște punți rupte între generații, de-o parte și de cealaltă a Prutului.

 

A cerut pentru asta, prin Asociația „Scut botoșănean” suma de 22.000. Era anul Centenarului.

 

„Mi-au aprobat doar 8.000 și ceva. Și problema este că nu aveam nicio problemă, știam, astea sunt fondurile prin Primărie, știu că bugetul era oricum limitat. Dar am constatat cu stupoare și asta a fost indignarea mea, că s-au finanțat alte proiecte care nu aveau nicio legătură cu Centenarul. Care se puteau face oricând, în orice an”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

A considerat că privind doar din afară rămâi oricum limitat ca individ. Și că înăuntru chiar dacă nu aduci schimbarea de care avem cu toții nevoie, poți fi o voce. Sau un purtător de mesaje.

 

„Pot fi acea voce care să aducă în CL și părerea oamenilor care sunt în Botoșani. Eu nu cred că ei se simt reprezentați. Eu nu mă simt reprezentat în Consiliul Local, sincer vă spun. Deloc. Nu am văzut nicio luare de poziție care să mă reprezinte în proporție de 100%, nu am găsit niciuna. Nu aș fi făcut pasul acesta dacă nu aș fi avut niște confirmări din jurul meu”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

 

Tânărul botoșănean are o altă percepție a politicii. Nu cea care ni se înfățișează și din care lipsesc etaloanele.

Politica pură care ni s-a lăsat moștenire de figurile importante ale istoriei. Pentru că, la acest moment, crede Bogdan Cărăușu, în România există o răstălmăcire a ceea ce înseamnă politica și din partea oamenilor de rând dar și a celor care se numesc policieni.

 

„Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești”, parafrazează el.

 

„Ori nu este asta. Dacă plecăm de la sensul ei din antichitate, de la Platon, Socrate, Aristotel, sensul politicii este de a te sacrifica pentru binele comun. Adică pentru a-ți aduce aportul tău pentru a realiza binele comun. Noi, ONG-urile facem politică. Nu putem spune că nu facem politică atât timp cât ne implicăm în viața societății, în mod activ. De asta spun că este răstălmăcit termenul. Politică fac toți oamenii care se implică în viața cetății. Și cel care ajută în cauze umanitare și cel care face acțiuni de curățenie și cel care face proiecte culturale. Tot politică este. Sau cum ar trebui să fie făcută politica în mod normal”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

A renunțat la ideea de a mobiliza oameni pentru proteste în stradă. Și și-a canalizat energia izvorâtă din dorința de schimbare în copii. În adolescenți. Și-a îndreptat atenția spre temelia acestei națiuni asupra căreia sunt îndreptate speranțele tuturor.

 

Tinerii de la care se așteaptă mult, dar care au primit puțin.

 

„Unde avem noi lacune, ca societate, ca țară? Și mi-am dat seama că totul pleacă de la educație. Pentru că orice am încerca să schimbăm noi la nivel politic, înalt, micro sau macro este fără rezultat, dacă nu lucrăm efectiv cu omul care formează comunitatea. Și am zis că educația este baza. Și din momentul acela am început să facem acțiuni axate primordial pe copii, pe tineret, cu acțiuni culturale sau tabere de lucru. Tot ce înseamnă tânărul adolescent care se trezește într-o societate ce nu îi oferă decât vicii în principal. Dacă analizăm așa în mod brut, asta îi oferim noi tânărului, la momentul actual”,

Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”

 

Lumea uită că acești tineri NU au fost teleportați dintr-un loc anume în societatea actuală care era una perfectă.

Nu, tinerii au luat forma comunității care i-a creat, și care în prezent s-a transformat dintr-o societate bolnavă într-una muribundă.

Schimbarea pleacă din noi înșine, din fiecare.

Întâi începem cu noi, apoi cu cei din jurul nostru.

Iar primul și cel mai greu pas este să fim mai buni. Măcar puțin

Asta ne îndeamnă să facem Bogdan Cărăușu. 

 

Cine era Bogdan Cărăușu în urmă cu 4 ani de zile?

 

FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?

 

Cine este astăzi Bogdan Cărăușu?

 

În vârstă de 39 de ani, Bogdan Cărăușu este soț și mândrul tată al unei fetițe de 3 ani și jumătate. Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea administrație publică.

Este și poet, „Animetria” fiind primul său volum de poezii care a văzut lumina tiparului. Al doilea este aproape de tipărire. Este și jurnalist, fiind redactor la Revista „Vatra Românească”.

Este președintele Asociației „Scut Botoșănean” care este o Filială a Frăției Ortodoxe care are 25 de membri activi la Botoșani. Este implicat în numeroase acțiuni și sprijină de asemenea numeroase familii aflate în nevoie. Cu fonduri de la cunoscuți și prieteni.

loading...
Tinerii botoșăneni și frații de peste Prut vor merge împreună în excursii

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PSD-istul care a demisionat din Parlament după două săptămâni cheltuise 130.000 de lei în campanie
Retragerea lui Costel Pătrăuceanu din Camera Deputaților la numai două săptămâni de la validare reprezintă un mister și din punct de vedere financiar. Aceasta prin prisma banilor pe care i-a cheltuit ca să dobândească mandatul.
Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Loading...
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Loading...
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Doamnă/domnișoară Maria,Îmi puteți indica unde anume am zis eu că ,,proiectele se finanțează în funcție de importanța evenimentelor anuale”? Cît despre legislația care reglementează activitatea instituțiilor din administrația publică locală, faptul că proiectul a fost aprobat pînă la urmă demonstrează că s-au urmat pașii stabiliți prin lege. Una este să vorbiți despre prioritizarea anumitor acțiuni și alta este să aruncați cu fraze inventate. Poate că tocmai de aceea ar trebui să recitiți articolul și să analizați mai bine ceea ce am vrut să spun. Politicienii (pentru că oameni politici nu mai avem de mult în România) se gîndesc ce legi ar trebui să mai facă. Mai bine s-ar gîndi ce legi ar putea respecta. Zi frumoasă!
31 ianuarie 2020, 15:35
Doamnă/domnișoară Elena,Voi candida pentru un post de consilier local. Cum aș putea fi un „iepuraș” pentru domnul Flutur? Poate aduceți și un argument în acest sens. Vă mulțumesc, o zi frumoasă să aveți!
31 ianuarie 2020, 15:25
Garantat Flutur! Încă un iepuraș!
31 ianuarie 2020, 12:06
Credeam că la 39 de ani, măi Bogdane Cărăușu, poți să citești mai mult și să înțelegi spiritul unor acte normative care reglementează activitatea unei administrații publice, mai ales că ai și absolvit o facultate de profil. Dacă ai fi avut cunoștințe solide în domeniul administrației, nu ai fi susținut prin presă că ,,proiectele se finanțează în funcție de importanța evenimentelor anuale”. Este total greșit! Asemenea proiecte se finanțează în funcție de punctajul obținut( adică de calitatea proiectelor) și, desigur, în funcție de suma de bani alocată pentru fiecare domeniu. Este o monstruozitate să crezi că alte proiecte cu punctaj maxim să nu fie finanțate pentru că tu ai depus unul pentru turism patriotic. Ne dăm seama cam ce consilier local vei fi!
31 ianuarie 2020, 11:23
Probabil ca daca Bogdan ar fi "cotizat"vre-o 10-15% ar fi primit cam cit si-a dorit si solicitat. Cit priveste omagierea marilor evenimente ale neamului nostru s-a vazut anul trecut de 1 Decembrie cit de mult sint respectati veteranii si care este scopul prezentei politicienilor nostri. Baie de multime si poze care dau bine la electorat mai ales cind vine vremea campaniilor electorale.
31 ianuarie 2020, 08:03
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.5 o C
Dorohoi
7.3 o C
Bucecea
7.3 o C
Darabani
6.7 o C
Saveni
7.5 o C
Ştefăneşti
5.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.