Știrea zilei
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
 • Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.
 • În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.

Supraimpozitare pentru nepăsare

 

Primăria a identificat mai multe corpuri de clădiri sau terenuri care au fost neglijate de proprietari și care afectează imaginea orașului.

 

Primarul Cosmin Andrei a constituit o comisie însărcinată cu inventarierea proprietăților aflate într-o stare avansată de degradare. Și, în baza unor criterii a fost calculat un punctaj de supraimpozitare. În unele cazuri chiar cu 400%.

 

Aceste măriri de impozite pe clădiri vor fi supuse votului consilierilor locali în ședința ordinară care a fost convocată pentru data de 28 noiembrie 2023.

 

Printre clădirile pentru care se vor plăti impozite de trei, patru ori mai mari se regăsesc următoarele:

 

 • 400% Casa Silion din strada IC Brătianu
 • 400% clădiri din Manolești Deal
 • 300% imobile din strada Ion Simionescu
 • 400% Casa Palaga de pe strada Octav Băncilă
 • 400% clădiri din Aleea Parcul Tineretului
 • 400% strada Cornișa
 • 400% Casa Manolache din Aleea Unirii
 • 400% clădire din Bulevardul Mihai Eminescu
 • 400% clădire din strada Maxim Gorki

 

În primă fază, proprietarii au primit un termen prin care să își îngrijească terenurile sau clădirile.

 

„Cei care nu s-au conformat vor avea impozitele mărite de anul viitor cu 300 și 400%. Unele dintre clădiri au suprafețe foarte mari, iar impozitul se va mări de la 200.000 de lei până la 800.000 de lei în cazul unui proprietar, iar pentru celelalte, chiar dacă sunt impozite mai mici, semnalul nostru este foarte clar. Vrem un oraș civilizat, îngrijit, cu clădiri și terenuri neabandonate”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Comisia constituită de edilul șef va continua activitatea de identificare și a altor imobile neîngrijite care vor face obiectul unor alte supraimpozitări, în cursul anul viitor.

 

800.000 de lei

este impozitul calculat pentru proprietarul corpului de clădiri al fostei fabrici Electrocontact.

 

„Pentru că are foarte multe clădiri, iar principalul obiect de activitate s-a transformat din producția de electro-aparaturi sau ceea ce făcea Electrocontact, în închirierea spațiilor disponibile. De altfel, unul din blocurile de pe strada Cornișa, cel de pe dreapta, cum se urcă spre Poliție, este proprietatea privată a Electrocontact. Cetățenii plătesc chirie și de multe ori au solicitat Primăriei intervenții pentru bloc sau pentru parcarea neamenajată din spate, parcarea care este în proprietatea dlor”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Decât vândută, mai bine abandonată

 

Același proprietar deține și o cantină situată în Zona Industrială a orașului care în trecut a fost dorită de Primărie spre a fi achiziționată, iar pe amplasament să fie amenajat un loc de joacă pentru copii.

 

Proprietarul nu a fost de acord să vândă și a preferat să o țină fără a avea vreo utilitate.

 

„Cantina de vizavi, de unde inclusiv noi am strâns deșeuri, este tot a dlui. Acolo a acoperit geamurile cu niște panouri și nu ne-a răspuns pozitiv la intenția noastră de a cumpăra clădirea și de a face un loc de joacă pentru copii. Și a intrat și acea clădire la supraimpozitare pentru că acest punctaj este unul foarte riguros cu geamuri neîngrijite, acoperiș, teren în paragină”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Supraimpozitarea este calculată anual. În cazul clădirilor de față, plata ar urma să fie efectuată anul viitor.

 

Dacă suma nu va fi achitată la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) proprietarul „va fi execut silit la fel ca orice alt contribuabil”, a încheiat primarul.

 

Sumele colectate din supraimpozitare vor fi colectate la bugetul local și utilizate pentru lucrări de investiții în oraș.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Încep lucrările de restaurare la ”cea mai frumoasă clădire de patrimoniu” din Botoșani - GALERIE FOTO

 

Artistul de la spitalul care pune culoare în mâncarea pacienților, absolvent de facultate lucrează la bucătărie – VIDEO & GALERIE FOTO
Are 32 de ani și este absolvent al Facultății de Artă și Design, după ce în prealabil absolvise cursurile Liceului de Artă Ștefan Luchian.
S-a lansat canalul ”Botoșăneanul” pe WhatsApp! Cu un singur click afli primul tot ce este nou și important în Botoșani și nu numai – VIDEO
Ziarul Botoșăneanul este primul din județul nostru care și-a creat propriul canal de știri pe WhatsApp. În luna septembrie a anului trecut, Meta, compania care deține aplicația de mesagerie cea mai răspândită din lume, a lansat noul său produs: „Channels” (Canale).
Spitalul din Botoșani unde angajatorii își trimit salariații pentru teste de... somnologie – VIDEO
Astfel de testări sunt efectuate periodic la solicitarea unora dintre angajatorii botoșăneni care au semne de întrebare privitoare la proprii angajați.
Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Veste mare! Felicitări! Susțin!
24 noiembrie 2023, 15:47
Sondaj
Va reuși Valeriu Iftime să obțină pentru PNL Botoșani un scor electoral mai mare decât cel din 2020, care a fost de 34% la CJ?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Observ cu tristețe că străzile din Botoșani arată ca după bombardament, au avut interpelări și colegii noștri în diverse rânduri dar se pare că nu se găsesc soluții pentru această problemă”,Maricel Maxim, ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
6.6 o C
Dorohoi
6.7 o C
Bucecea
5.9 o C
Darabani
11.8 o C
Saveni
7.1 o C
Ştefăneşti
16.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.