Știrea zilei
„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani

Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.

Șomerii deveniți directori

 

Au fost zeci astfel de cazuri în toată țara, prin care senatorii și deputații și-au angajat consilieri la cabinetele parlamentare, din rândul colegilor în fața cărora aveau obligații electorale. La scurt timp, aceștia au fost detașați pe funcții de conducere în unități de stat. Iar metoda aceasta a fost aplicată îndeosebi pentru șefia filialelor din județe ale Autorității Rutiere Române (ARR).

 

Trambulina a fost se pare valabilă și la Botoșani, unde fostul șef al ARR, Florin Plian, a fost detașat în primă fază de la o primărie, iar mai apoi de la cabinetul parlamentar al deputatului Costel Șoptică.

 

Metoda „trambulina”

 

Anul trecut a fost consilierul viceprimarului de la Ștefănești, de unde a fost detașat în fruntea ARR.

 

„A fost puțin, două, trei zile, o săptămână, foarte puțin. Că el a zis că nu are loc de muncă și a vrut să se angajeze. Și i-am spus: cu naveta o să fie foarte greu. Și a zis că e pentru o perioadă scurtă. După vreo săptămână, ne-a zis că a găsit alt loc de muncă și vrea să plece. Când s-a terminat mandatul viceprimarului, automat a trebuit să anulăm contractul de muncă, după alegerile locale”,

Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești

 

Ulterior, a fost angajat la cabinetul parlamentar al deputatului Costel Șoptică, iar mai apoi pe un post în cadrul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Iași (DRDP) – punct de lucru Siret.

 

 

Operațiunea „eliminarea detașaților”

 

Detașarea lui Florin Plian pe funcția de șef la ARR Botoșani a încetat pe 23 iunie 2021, cum s-a întâmplat de altfel și în cazul celorlalți zeci de șefi de agenții din țară, care au revenit la cabinetele parlamentarilor care i-au angajat.

 

Reculul masiv al politrucilor în cârca senatorilor și deputaților a avut loc după mai multe tensiuni în cadrul Ministerului Transporturilor, unde ar fi ajuns numeroase plângeri cu privire la sinecurile strecurate în ARR-uri. Ca atare, în urma unei modificări de organigramă, au fost trimiși acasă mai mulți angajați, vizați fiind în realitate toți detașații.

 

Într-un război de „care pe care” din minister, între USR și UDMR, în aceste zile se încearcă repararea acestei situații, fiind scoase la concurs mai multe posturi vacante din cadrul acestor instituții.

 

Sunt organizate examene pentru funcții de referent sau inspector de specialitate, practic o nouă ușă deschisă pentru politruci. Odată cimentați pe posturile de execuție, pot accede din interior pe cele de conducere, fără a mai fi nevoie de detașările care oricum erau cumva suspicionate ca fiind la limita legalității.

 

 

La Botoșani candidează coduri, la Teleorman sunt și nume

 

 

La ARR Botoșani postul scos la concurs este cel deținut în trecut de Ioan Albu, pensionat de curând, unul dintre cei mai experimentați ingineri ai unității.

 

Au fost depuse trei dosare, printre care unul ar fi al lui Florin Plian. Ceilalți contracandidați rămân sub anonimat, grație GDPR-ului cu tot ce decurge din această prevedere internațională care în mod paradoxal permite politizarea posturilor din unitățile de stat, nemaifiind respectat principiul transparenței.

 

Mai mult decât atât, există o sumedenie de semne de întrebare privitoare la transparența acestor concursuri, în condițiile în care unele nume ale candidaților sunt anonimizate, iar altele dimpotrivă, lucru care dă loc la interpretări.

 

*rezultatul selecției dosarelor pentru postul din ARR Botoșani

 

Pentru Botoșani, toți candidații s-au transformat în coduri. Neoficial, se vehiculează că, pe lângă Florin Plian, ar mai participa la concurs un salariat de la Biroul Vamal Botoșani și un fost angajat de la ARR Suceava, care a fost dat afară în urma modificării organigramei care a afectat în jur de 100 de posturi la nivel național.

 

Cei trei au fost admiși la proba de selecție a dosarelor și în această dimineață, 27 iulie 2021, susțin proba scrisă la București.

 

USR și-a pregătit om, PNL la fel!

 

Ciudățenia concursului cu tot cu implicațiile politice începe abia acum, în condițiile în care la Botoșani conducerea ARR a revenit, conform negocierilor din coaliția de guvernare, USR-ului. Ori useriștii au și o persoană pregătită în interior pentru preluarea funcției de conducere, în persoana lui Dorin Vlas.

 

„Omul s-a înscris la concurs, poate să-i spună cineva să nu se înscrie? Cei de la USR fac concursuri corecte, nu e problemă, ați văzut că și la Casa de Asigurări au făcut concurs”,

spune Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, care oferă asigurări că examenul este unul cât se poate de transparent și fără implicații politice.

...

„Teoretic, ARR-ul prin negocieri a revenit USR-ului. În practică, deocamdată știu că s-au scos posturi la concurs”,

Andrei Drancă, președintele USR Botoșani

 

Neoficial însă, susținut ar fi Florin Plian, candidat PNL la Primăria Curtești anul trecut, care alături de mai mulți „preferați” din țară s-ar fi perindat prin biroul unuia dintre directorii mari de la București, cu puțin timp înainte de concurs. Aspecte dezvăluite de ziariștii publicației de la nivel central, Jurnalul.ro, ale căror surse încearcă tocmai demascarea operațiunii de amploare care este în plină desfășurare în aceste zile.

 

Concursul constă în trei etape, pe lângă cea de selecție a dosarelor fiind o probă scrisă care înseamnă de fapt un test grilă, ce ar fi compus din 50 de întrebări, jumătate dintre ele cu o singură variantă de răspuns. Testele grilă, susțin surse din ARR, ar fi soluția ideală de a se promova tot felul de examene, în condițiile în care răspunsurile... pot fi bifate oricând. Și de oricine.

 

loading...
Telenovelă pe un post de director: Numirea primită după program a trimis șeful liberal acasă pentru un social-democrat, pe o funcție a USR-ului
Stelian Mețler trimis în judecată de DNA în dosarul angajărilor ilegale de la Apele Române

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Loading...
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Loading...
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Șefa de instituție de la Botoșani care recunoaște că fără partid nu ar fi obținut funcția - VIDEO
Deși aproape întreg aparatul bugetar este politizat, încă există mulți șefi de instituție care continuă să susțină că ocupă funcțiile de conducere datorită competențelor profesionale, exclusiv.Există și profesioniști care recunosc faptul că, fără a fi membri ai vreunui partid, nu ar fi avut șansa de a ocupa funcții de conducere. Aceștia sunt însă extrem de puțini.
Misiune imposibilă: Ori face, ori nu face uriașul proiect cu liniile și tramvaiele noi, Primăria devine datoare vândută pe o mulțime de ani
Primarul Cosmin Andrei a discutat o oră cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru a găsi o soluție de deblocare a proiectului privitor la infrastructura rutieră pentru circulația tramvaielor.Misiunea Primăriei a devenit deja imposibilă în condițiile în care la orizont s-a ivit un nou risc de corecții financiare uriașe care să fie aplicate orașului.
Pai toate partidele fac astfel de mutari. Angajeaza la primarii, cabinete parlamentare si apoi detaseaza la institutii publice. Ati crezut ca doar PSD a facut? Acum e mai grav decat in vremea PSD...dar nimeni nu zice nimc...
27 iulie 2021, 10:01
O mai tineti mult pe colega noastra, scumpy Magduta pe holurile prefecturii, ne-am cam saturat de ineptiile pe care le debiteaza toata ziua, e fata draguta dar nu are treaba cu administratia, cat despre politica dumnezeu cu mila, a terminat un partid in Botosani, nu mai are langa ea nici un membru din vechiul Plus care sa o sustina, a reusit contraperformanta ca in calitate de presedinte de partid sa nu intre in nici un birou politic, de ceva vreme s-a dat la fund, poate poate nu o vede nimeni si isi pastreaza privilegiile obtinute pe umerii si munca membrilor din Plus. Mai nou se pune de o tradare cu aliatii vechi.
27 iulie 2021, 09:33
Cei de la usr viseaza cu ochii deschisi ca vor primi posturi de conducere in deconcentrate din partea PNL Botosani, cat timp domnisora Godzila Raluica face jocul PSD in Consiliul Local adio, negocierii. Drink pana in 2024 nu o sa prindeti nimic, poate coada soricelului, e normal cu scorul pe care il aveti nuprea puteti pune pretentii daca mai adauga ca multi memebrii migreaza spre PNL ori PSD din fostul Plus in frunte cu scumpy Magda subprefcta care a negociat deja cu domnul deputat mentinerea pe post sunteti intr-un mare aluat.Realitatea este ca nu aveti oameni competentii doar niste adunaturi de pripas, unul care injurat minoritari toata ziua si doamna Doina poate in baga cineva in seama dar ramane doar cu amenda, una care bate plama pe la sptae desi in sedinte se discuta lata fapte, unul care da la peste se crede rechin dar e un biet mormoloc curat si fara de prihana dra uns cu toate alifiile, cativa ridicatori de halbe de bere vinerea pana in miez de noapte dupa partida de fotbal golaneala de la Cornisa, in rest nimic deosebit, nu tu oameni cu potential, nu tu familisti, de unde valoare?
27 iulie 2021, 09:27
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9474 lei
USD
Dolarul SUA
4.7141 lei
CHF
Francul elveţian
4.8270 lei
GBP
Lira sterlină
5.8404 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6881 lei
XAU
Gramul de aur
276.8333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2466 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2792 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2954 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6722 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
21.1 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.