Știrea zilei
„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani

Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.

Șomerii deveniți directori

 

Au fost zeci astfel de cazuri în toată țara, prin care senatorii și deputații și-au angajat consilieri la cabinetele parlamentare, din rândul colegilor în fața cărora aveau obligații electorale. La scurt timp, aceștia au fost detașați pe funcții de conducere în unități de stat. Iar metoda aceasta a fost aplicată îndeosebi pentru șefia filialelor din județe ale Autorității Rutiere Române (ARR).

 

Trambulina a fost se pare valabilă și la Botoșani, unde fostul șef al ARR, Florin Plian, a fost detașat în primă fază de la o primărie, iar mai apoi de la cabinetul parlamentar al deputatului Costel Șoptică.

 

Metoda „trambulina”

 

Anul trecut a fost consilierul viceprimarului de la Ștefănești, de unde a fost detașat în fruntea ARR.

 

„A fost puțin, două, trei zile, o săptămână, foarte puțin. Că el a zis că nu are loc de muncă și a vrut să se angajeze. Și i-am spus: cu naveta o să fie foarte greu. Și a zis că e pentru o perioadă scurtă. După vreo săptămână, ne-a zis că a găsit alt loc de muncă și vrea să plece. Când s-a terminat mandatul viceprimarului, automat a trebuit să anulăm contractul de muncă, după alegerile locale”,

Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești

 

Ulterior, a fost angajat la cabinetul parlamentar al deputatului Costel Șoptică, iar mai apoi pe un post în cadrul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Iași (DRDP) – punct de lucru Siret.

 

 

Operațiunea „eliminarea detașaților”

 

Detașarea lui Florin Plian pe funcția de șef la ARR Botoșani a încetat pe 23 iunie 2021, cum s-a întâmplat de altfel și în cazul celorlalți zeci de șefi de agenții din țară, care au revenit la cabinetele parlamentarilor care i-au angajat.

 

Reculul masiv al politrucilor în cârca senatorilor și deputaților a avut loc după mai multe tensiuni în cadrul Ministerului Transporturilor, unde ar fi ajuns numeroase plângeri cu privire la sinecurile strecurate în ARR-uri. Ca atare, în urma unei modificări de organigramă, au fost trimiși acasă mai mulți angajați, vizați fiind în realitate toți detașații.

 

Într-un război de „care pe care” din minister, între USR și UDMR, în aceste zile se încearcă repararea acestei situații, fiind scoase la concurs mai multe posturi vacante din cadrul acestor instituții.

 

Sunt organizate examene pentru funcții de referent sau inspector de specialitate, practic o nouă ușă deschisă pentru politruci. Odată cimentați pe posturile de execuție, pot accede din interior pe cele de conducere, fără a mai fi nevoie de detașările care oricum erau cumva suspicionate ca fiind la limita legalității.

 

 

La Botoșani candidează coduri, la Teleorman sunt și nume

 

 

La ARR Botoșani postul scos la concurs este cel deținut în trecut de Ioan Albu, pensionat de curând, unul dintre cei mai experimentați ingineri ai unității.

 

Au fost depuse trei dosare, printre care unul ar fi al lui Florin Plian. Ceilalți contracandidați rămân sub anonimat, grație GDPR-ului cu tot ce decurge din această prevedere internațională care în mod paradoxal permite politizarea posturilor din unitățile de stat, nemaifiind respectat principiul transparenței.

 

Mai mult decât atât, există o sumedenie de semne de întrebare privitoare la transparența acestor concursuri, în condițiile în care unele nume ale candidaților sunt anonimizate, iar altele dimpotrivă, lucru care dă loc la interpretări.

 

*rezultatul selecției dosarelor pentru postul din ARR Botoșani

 

Pentru Botoșani, toți candidații s-au transformat în coduri. Neoficial, se vehiculează că, pe lângă Florin Plian, ar mai participa la concurs un salariat de la Biroul Vamal Botoșani și un fost angajat de la ARR Suceava, care a fost dat afară în urma modificării organigramei care a afectat în jur de 100 de posturi la nivel național.

 

Cei trei au fost admiși la proba de selecție a dosarelor și în această dimineață, 27 iulie 2021, susțin proba scrisă la București.

 

USR și-a pregătit om, PNL la fel!

 

Ciudățenia concursului cu tot cu implicațiile politice începe abia acum, în condițiile în care la Botoșani conducerea ARR a revenit, conform negocierilor din coaliția de guvernare, USR-ului. Ori useriștii au și o persoană pregătită în interior pentru preluarea funcției de conducere, în persoana lui Dorin Vlas.

 

„Omul s-a înscris la concurs, poate să-i spună cineva să nu se înscrie? Cei de la USR fac concursuri corecte, nu e problemă, ați văzut că și la Casa de Asigurări au făcut concurs”,

spune Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, care oferă asigurări că examenul este unul cât se poate de transparent și fără implicații politice.

...

„Teoretic, ARR-ul prin negocieri a revenit USR-ului. În practică, deocamdată știu că s-au scos posturi la concurs”,

Andrei Drancă, președintele USR Botoșani

 

Neoficial însă, susținut ar fi Florin Plian, candidat PNL la Primăria Curtești anul trecut, care alături de mai mulți „preferați” din țară s-ar fi perindat prin biroul unuia dintre directorii mari de la București, cu puțin timp înainte de concurs. Aspecte dezvăluite de ziariștii publicației de la nivel central, Jurnalul.ro, ale căror surse încearcă tocmai demascarea operațiunii de amploare care este în plină desfășurare în aceste zile.

 

Concursul constă în trei etape, pe lângă cea de selecție a dosarelor fiind o probă scrisă care înseamnă de fapt un test grilă, ce ar fi compus din 50 de întrebări, jumătate dintre ele cu o singură variantă de răspuns. Testele grilă, susțin surse din ARR, ar fi soluția ideală de a se promova tot felul de examene, în condițiile în care răspunsurile... pot fi bifate oricând. Și de oricine.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Telenovelă pe un post de director: Numirea primită după program a trimis șeful liberal acasă pentru un social-democrat, pe o funcție a USR-ului
Stelian Mețler trimis în judecată de DNA în dosarul angajărilor ilegale de la Apele Române

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Pai toate partidele fac astfel de mutari. Angajeaza la primarii, cabinete parlamentare si apoi detaseaza la institutii publice. Ati crezut ca doar PSD a facut? Acum e mai grav decat in vremea PSD...dar nimeni nu zice nimc...
27 iulie 2021, 10:01
O mai tineti mult pe colega noastra, scumpy Magduta pe holurile prefecturii, ne-am cam saturat de ineptiile pe care le debiteaza toata ziua, e fata draguta dar nu are treaba cu administratia, cat despre politica dumnezeu cu mila, a terminat un partid in Botosani, nu mai are langa ea nici un membru din vechiul Plus care sa o sustina, a reusit contraperformanta ca in calitate de presedinte de partid sa nu intre in nici un birou politic, de ceva vreme s-a dat la fund, poate poate nu o vede nimeni si isi pastreaza privilegiile obtinute pe umerii si munca membrilor din Plus. Mai nou se pune de o tradare cu aliatii vechi.
27 iulie 2021, 09:33
Cei de la usr viseaza cu ochii deschisi ca vor primi posturi de conducere in deconcentrate din partea PNL Botosani, cat timp domnisora Godzila Raluica face jocul PSD in Consiliul Local adio, negocierii. Drink pana in 2024 nu o sa prindeti nimic, poate coada soricelului, e normal cu scorul pe care il aveti nuprea puteti pune pretentii daca mai adauga ca multi memebrii migreaza spre PNL ori PSD din fostul Plus in frunte cu scumpy Magda subprefcta care a negociat deja cu domnul deputat mentinerea pe post sunteti intr-un mare aluat.Realitatea este ca nu aveti oameni competentii doar niste adunaturi de pripas, unul care injurat minoritari toata ziua si doamna Doina poate in baga cineva in seama dar ramane doar cu amenda, una care bate plama pe la sptae desi in sedinte se discuta lata fapte, unul care da la peste se crede rechin dar e un biet mormoloc curat si fara de prihana dra uns cu toate alifiile, cativa ridicatori de halbe de bere vinerea pana in miez de noapte dupa partida de fotbal golaneala de la Cornisa, in rest nimic deosebit, nu tu oameni cu potential, nu tu familisti, de unde valoare?
27 iulie 2021, 09:27
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.