Știrea zilei
Un fost protopop și director & scriitorul care a inițiat poate cel mai important premiu literar din România, propuși oficial pentru ”cetățean de onoare”

Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.

Primarul Cosmin Andrei și viceprimarii Liviu Toma și Bogdan Buhăianu au inițiat un proiect de hotărâre privind acordarea titlului menționat părintelui profesor Grigore Diaconu.


Și tot primarul, dar împreună cu consilierul local Maricel Maxim de această dată, au depus un proiect similar și pentru poetul, prozatorul, dramaturgul și eseistul Gellu Dorian.


Deocamdată, Primăria Botoșani nu a făcut publice și expunerile de motive aferente celor două proiecte, însă atât părintele, cât și scriitorul nu prea mai au nevoie de foarte multe prezentări.

 

Grigore Diaconu


Născut în 1948, în satul Munteni, comuna Belceşti, judeţul Iaşi, Grigore Diaconu a învățat la școala primară în satul natal (1955-1959), iar gimnaziul la şcoala din comuna Focuri (1959-1962), după care a intrat la Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ și a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București.


În noiembrie 1968, a fost hirotonit ca diacon și a primit harul preoţiei.


A activat la parohia din Santa-Mare, iar în 1976 a fost numit preot paroh la Biserica ”Sfinții Voievozi” din Botoşani şi şef de birou administrativ la Cancelaria protopopiatului.


După doi ani a fost numit protopop de Botoșani, funcția în care a activat până în 1990, când a fost numit preot la Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva.


În 1997 a devenit prin concurs director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, instituție înființată în 1993.


A primit o mulțime de distincții de-a lungul timpului, cea mai înaltă din punct de vedere religios fiind ”Crucea patriarhală”.

 

 

grigore diaconu


Gellu Dorian


S-a născut în 1953 la Botoșani și cu girul lui Geo Dumitrescu a debut literar în revista „România literară”, în l972, sub pseudonimul George Dor.


A publicat zeci de volume și este prezent în antologii din România și din SUA, Franța, Belgia, Germania, Cehia, Ucraina, Spania, Ungaria, Slovacia, Iordania, Rusia, Grecia, Albania, Mexic, Chile.


De-a lungul carierei râvna scrisului i-a fost răsplătită cu o mulțime de premii, atât în țară, cât și în străinătate.


Printre altele, a obținut premiul Uniunii Scriitorilor din România (USR), Premiul romano-canadian „Ronald Gasparic”, Premiul „Coroana Carpatilor”, Ujgorod, Ucraina, 2003; Premiul Balcanica-Bulgaria, 2009; Premiul „Primăvara europeană a poeților”, Chișinău, 2014.


Totodată, i-au fost acordate mai multe ordine și medalii, precum Medalia comemorativă ”150 de ani de la nașterea lui Eminescu”, conferită prin decret prezidențial, Ordinul Cultural A, în grad de Cavaler, 2004; Medalia aniversară ”100 de ani de la înființarea U.S.R.”


Este inițiatorul Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“, înființat în 1991 printr-o hotărâre a Consiliului Local Botoșani, fiind probabil cea mai prestigioasă manifestare culturală organizată la Botoșani.


Este președintele Fundației Culturale „Hyperion – Caiete Botoșănene” și al reprezentanței Botoșani a USR.

 

 

gellu dorian

 

Pentru ca nominalizații să primească titlul de cetățean de onoare este necesar ca cele două proiecte de hotărâre să fie aprobate de consilierii locali, existând cel puțin un precedent în care aleșii au respins acordarea distincției.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 

 

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Ca să vă răspund, legitimați-vă!
21 septembrie 2023, 07:04
D-le Coman Viorel, dar cine ar trebui sa primească aceasta distincție? Dvs? Care sunt argumentele dvs împotriva nominalizării d-lui Diaconu? Chiar as fi curios..."din ce ați auzit" suna a comunism ordinar...aveți ceva concret?
20 septembrie 2023, 18:52
Sincer, față de acest fost protopop am rețineri! Ce anume a făcut de primește această nominalizare? Din ce vorbește lumea, nu are nici pe departe o percepție pozitivă!
20 septembrie 2023, 14:11
Față de acest fost protopop nu am niciun motiv să-i acord partea mea, simbolică bineînțeles,„de onoare”! N-am auzit multă lume să vorbească de bine la adresa lui, din contră!
20 septembrie 2023, 09:23
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
-0.9 o C
Darabani
-1.2 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.