Știrea zilei
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO

A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.

Doamna din Botoșani care înconjoară lumea

 

Angie Straticiuc a fost mai întâi profesor de limbi moderne, însă a părăsit sistemul de învățământ după un deceniu de activitate. A cochetat cu mass-media și mai apoi s-a regăsit în activitatea de prevenție medicală din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), unde a avut o carieră de aproape 30 de ani.

 

La 61 de ani, pentru că așa era pe atunci legislația, a ieșit la pensie, deși ar mai fi rămas în câmpul muncii, având în vedere că mereu a fost o persoană activă. Însă a descoperit că astfel are mai mult timp la dispoziție pentru a-și trăi visul, acela de a vizita noi locuri, de a-și face prieteni noi și de a-și adăuga la bogatul album de amintiri noi și noi experiențe. Din toate locurile pe unde a fost a luat câte ceva și și-a lăsat o bucată din suflet. Iar acum își amintește cu acuratețe uimitoare detalii peste care au trecut ani la rând.

 

 

Și-a amintit cum a fost inclusiv în Egipt în urmă cu aproape două decenii, exact în locul în care turista din Suceava și-a pierdut viața anul acesta.

 

„Vreau să vă spun că și eu am făcut baie fix acolo. Deci eu am fost în Egipt în anul 2004, în primăvară. Și tot așa, am făcut și scuba și snorkeling, de toate. Marea Roșie oferă un peisaj absolut unic în zona aceea. Și vreau să spun că în vară, la fel, au murit turiști, deci nu este o noutate. A fost o noutate pentru noi pentru că a murit un turist român, dar în fiecare an se întâmplă accidente de genul acesta”.

 

Femeia din Suceava ar fi fost atacată de rechini după ce în zonă s-ar fi scufundat un vas plin cu oi. Pentru că în general rechinii preferă adâncimile.

 

 

„Nu există rechini acolo, dar sunt diverse cauze pentru care acei rechini migrează, deci practic ei nu trăiesc acolo, ei trăiesc la adâncimi foarte mari. Nu știu care sunt cauzele, acum au spus că au fost oile acelea moarte și din cauza asta. Nu știu exact, dar lucrurile astea se întâmplă, din păcate, nu numai acolo, se întâmplă în foarte multe locuri”,

Angie Straticiuc

 

Martoră la un ciclon tropical

 

Plecată în atât de multe locuri, inevitabil au existat și situații de expunere a integrității fizice, iar una dintre acestea s-a petrecut în Cuba.

 

„Da, m-am expus. De exemplu când am fost în Cuba, am prins un uragan, uraganul Ike, în 2008, am fost în septembrie, nu am știut, dar am prins o ofertă și de asta trebuie să fii foarte atent și să te informezi foarte bine. Eu am fost încântată că era o ofertă mai ieftină, dar era mai ieftină pentru că septembrie este luna uraganelor în Cuba și în general în Caraibe”.

 

Uraganele sunt pe grade, de la 1 la 5, iar Angie Straticiuc l-a experimentat pe cel mai ușor. Însă care a durat în jur de 24 de ore, răstimp în care intensitatea a tot scăzut până a fost eliminat pericolul cu totul.

 

„A fost o experiență unică, practic două zile am stat în camera de hotel, nu am avut voie să ieșim. În noaptea în care a început uraganul, începuse un vânt pe holuri, și pentru că eram foarte curioasă și ni s-a spus să nu ieșim din camere, să nu umblăm desculț, să nu consumăm băuturi alcoolice ș.a.m.d., totuși curiozitatea... eu fiind cu țigara în mână, am deschis ușa și am spus: vreau să știu și eu ce se întâmplă pe hol, unde zburau toate pe acolo”.

 

Pentru ca o călătorie să fie sigură, să nu ridice riscuri și mai ales să devină o frumoasă amintire, turiștii trebuie să consulte neapărat condițiile de călătorie pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

 

„E bine să te informezi asupra a orice, temperaturi, când e bine să mergi, pentru că, de exemplu, în emisfera sudică anotimpurile sunt inverse decât în emisfera nordică. Când la noi este iarnă, acolo e numai bine de mers. În schimb, când este vară la noi acolo este anotimpul ploios, plouă tot timpul și atunci nu e  OK să mergi. Depinde de țară. Eu de obicei, poate chiar și cu două săptămâni înainte de a pleca, mă informez, îmi iau notițe, îmi scot hărți. Îmi place să fiu informată, să știu exact unde merg”.

 

Bagajele trebuie să conțină neapărat o trusă de prim-ajutor, mai ales la vizite în țările sărace, unde nu există acces la farmacie și comunicarea cu localnicii este greoaie.

 

Angie Straticiuc și-a amintit de un episod din Zanzibar, unde se afla cu mai mulți prieteni, la scufundări. Pentru două cunoscute din grupul său a fost nevoie de intervenția medicilor.

 

„Le-am spus să fie foarte atente și în general cine călătorește în aceste țări exotice, e bine să aveți papuci de apă (water shoes) și să fiți foarte atenți la aricii de mare, sunt foarte veninoși, see confundă foarte ușor cu pietrele sau cu toată vegetația de pe fundul oceanului. Deși le-am spus să fie foarte atente, făceam scuba și la un moment s-au oprit cu picioarele să se odihnească pe stâncile respective și au călcat pe aricii de mare și aveau tălpile pline de țepi și atunci am fost cu ele la medic. Bineînțeles că și costurile sunt, de asta este bine să aveți și asigurare medicală”.

 

În general, călătoriile pe care le face sunt prin intermediul agențiilor sau prin circuite organizate. Deși a vizitat deja 85 de țări străine, Angie Straticiuc susține că încă își dorește să călătorească și să vadă locuri noi.

 

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos, discuția despre Egipt fiind de la minutul 56.

 

Însă, pe lângă acest subiect, Angie Straticiuc a povestit cum și-a găsit liniștea printre indieni, dar și cum a rămas impresionată de Japonia, de elevii japonezi și cultura lor, de restaurantele în care ești obligat să te descalți și să-și gătești singur sau despre ritualul de purificare fizică și sufletească.

 

loading...
loading...
ACUM: Doamna care a ieșit din câmpul muncii și face înconjurul pământului, la Botoșăneanul TV – VIDEO & FOTOGALERIE
Femeia ucisă de rechin în Egipt era din Suceava și lucra la Direcția de Finanțe

 

UNICAT: Clădirea uriașă a unei instituții din Botoșani are numai 3 angajați, fiecare salariat are etajul lui - VIDEO & GALERIE FOTO
În periplul său prin instituțiile publice, prefectul Sorin Cornilă a găsit și o situație mai atipică. O instituție publică își desfășoară activitatea într-o clădire uriașă. Nu că asta ar fi o problemă, ci mai degrabă numărul salariaților care muncesc efectiv. Trei la număr.
18 candidați s-au umplut de rușine la un concurs pentru polițiști locali: Au lăsat foaia goală / Atitudine de mestecat gumă...
Nu doar mediul privat suferă din cauza lipsei forței de muncă. Mai nou chiar și pentru posturile bugetare s-a ajuns în situația în care să nu găsească oameni pregătiți din punct de vedere profesional. 
Animalul care se află în toate comunele din județul Botoșani și este pe cale de DISPARIȚIE: Va fi numai piesă de muzeu
Mediul rural botoșănean (și nu numai) nu va mai prezenta aceeași imagine care exista mai ales în vremea copilăriei celor care își petreceau vacanțele la bunici, în anii dinaintea revoluției din 1989.
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO
De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
EXPLOZIE a numărului de pașapoarte eliberate anul acesta, de frica războiului: A crescut de trei ori numărul solicitărilor
În ultimul deceniu este pentru prima oară când adresabilitatea la acest serviciu public a crescut atât de mult.Iar avalanșa de oameni a fost cauzată de războiul de la granițele României.
SCANDAL de la cel mai scump loc de parcare din Botoșani! Adjudecat de o femeie care nu l-a plătit niciodată
Prețul de licitație pentru concesionarea respectivului loc de parcare a dărâmat toate recordurile, iar femeia care a licitat a devenit „vedetă” inclusiv la posturile naționale de televiziune.
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Palatul Administrativ se dezintegrează, 1,7 milioane lei pentru renovare trimiși înapoi la minister – GALERIE FOTO 
Construit între anii 1968 – 1972, Palatul Administrativ din centrul municipiului Botoșani se află într-o stare avansată de degradare. Dincolo de problemele din interior, unde uneori când ploua trebuiau amplasate găleți din cauza infiltrațiilor, exteriorul a devenit un veritabil pericol public. 
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
"am prins un uragan, uraganul Ike,". Zi mersi că nu te-a prins uraganul Tina!
13 iulie 2022, 13:37
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
Nu am înțeles niciodată de ce avem liber de Ziua Muncii, nu muncim. De Ziua Educației, nu învățăm. Haideți să facem o retrospectivă a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional și să vă spun ce mi-aș dori eu: mi-aș ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9366 lei
USD
Dolarul SUA
4.9920 lei
CHF
Francul elveţian
5.0780 lei
GBP
Lira sterlină
5.6319 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4502 lei
XAU
Gramul de aur
275.3180 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2555 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1700 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6544 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2015 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6636 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.7 o C
Dorohoi
20.8 o C
Bucecea
22.6 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.