Știrea zilei
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO

A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.

Doamna din Botoșani care înconjoară lumea

 

Angie Straticiuc a fost mai întâi profesor de limbi moderne, însă a părăsit sistemul de învățământ după un deceniu de activitate. A cochetat cu mass-media și mai apoi s-a regăsit în activitatea de prevenție medicală din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), unde a avut o carieră de aproape 30 de ani.

 

La 61 de ani, pentru că așa era pe atunci legislația, a ieșit la pensie, deși ar mai fi rămas în câmpul muncii, având în vedere că mereu a fost o persoană activă. Însă a descoperit că astfel are mai mult timp la dispoziție pentru a-și trăi visul, acela de a vizita noi locuri, de a-și face prieteni noi și de a-și adăuga la bogatul album de amintiri noi și noi experiențe. Din toate locurile pe unde a fost a luat câte ceva și și-a lăsat o bucată din suflet. Iar acum își amintește cu acuratețe uimitoare detalii peste care au trecut ani la rând.

 

 

Și-a amintit cum a fost inclusiv în Egipt în urmă cu aproape două decenii, exact în locul în care turista din Suceava și-a pierdut viața anul acesta.

 

„Vreau să vă spun că și eu am făcut baie fix acolo. Deci eu am fost în Egipt în anul 2004, în primăvară. Și tot așa, am făcut și scuba și snorkeling, de toate. Marea Roșie oferă un peisaj absolut unic în zona aceea. Și vreau să spun că în vară, la fel, au murit turiști, deci nu este o noutate. A fost o noutate pentru noi pentru că a murit un turist român, dar în fiecare an se întâmplă accidente de genul acesta”.

 

Femeia din Suceava ar fi fost atacată de rechini după ce în zonă s-ar fi scufundat un vas plin cu oi. Pentru că în general rechinii preferă adâncimile.

 

 

„Nu există rechini acolo, dar sunt diverse cauze pentru care acei rechini migrează, deci practic ei nu trăiesc acolo, ei trăiesc la adâncimi foarte mari. Nu știu care sunt cauzele, acum au spus că au fost oile acelea moarte și din cauza asta. Nu știu exact, dar lucrurile astea se întâmplă, din păcate, nu numai acolo, se întâmplă în foarte multe locuri”,

Angie Straticiuc

 

Martoră la un ciclon tropical

 

Plecată în atât de multe locuri, inevitabil au existat și situații de expunere a integrității fizice, iar una dintre acestea s-a petrecut în Cuba.

 

„Da, m-am expus. De exemplu când am fost în Cuba, am prins un uragan, uraganul Ike, în 2008, am fost în septembrie, nu am știut, dar am prins o ofertă și de asta trebuie să fii foarte atent și să te informezi foarte bine. Eu am fost încântată că era o ofertă mai ieftină, dar era mai ieftină pentru că septembrie este luna uraganelor în Cuba și în general în Caraibe”.

 

Uraganele sunt pe grade, de la 1 la 5, iar Angie Straticiuc l-a experimentat pe cel mai ușor. Însă care a durat în jur de 24 de ore, răstimp în care intensitatea a tot scăzut până a fost eliminat pericolul cu totul.

 

„A fost o experiență unică, practic două zile am stat în camera de hotel, nu am avut voie să ieșim. În noaptea în care a început uraganul, începuse un vânt pe holuri, și pentru că eram foarte curioasă și ni s-a spus să nu ieșim din camere, să nu umblăm desculț, să nu consumăm băuturi alcoolice ș.a.m.d., totuși curiozitatea... eu fiind cu țigara în mână, am deschis ușa și am spus: vreau să știu și eu ce se întâmplă pe hol, unde zburau toate pe acolo”.

 

Pentru ca o călătorie să fie sigură, să nu ridice riscuri și mai ales să devină o frumoasă amintire, turiștii trebuie să consulte neapărat condițiile de călătorie pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

 

„E bine să te informezi asupra a orice, temperaturi, când e bine să mergi, pentru că, de exemplu, în emisfera sudică anotimpurile sunt inverse decât în emisfera nordică. Când la noi este iarnă, acolo e numai bine de mers. În schimb, când este vară la noi acolo este anotimpul ploios, plouă tot timpul și atunci nu e  OK să mergi. Depinde de țară. Eu de obicei, poate chiar și cu două săptămâni înainte de a pleca, mă informez, îmi iau notițe, îmi scot hărți. Îmi place să fiu informată, să știu exact unde merg”.

 

Bagajele trebuie să conțină neapărat o trusă de prim-ajutor, mai ales la vizite în țările sărace, unde nu există acces la farmacie și comunicarea cu localnicii este greoaie.

 

Angie Straticiuc și-a amintit de un episod din Zanzibar, unde se afla cu mai mulți prieteni, la scufundări. Pentru două cunoscute din grupul său a fost nevoie de intervenția medicilor.

 

„Le-am spus să fie foarte atente și în general cine călătorește în aceste țări exotice, e bine să aveți papuci de apă (water shoes) și să fiți foarte atenți la aricii de mare, sunt foarte veninoși, see confundă foarte ușor cu pietrele sau cu toată vegetația de pe fundul oceanului. Deși le-am spus să fie foarte atente, făceam scuba și la un moment s-au oprit cu picioarele să se odihnească pe stâncile respective și au călcat pe aricii de mare și aveau tălpile pline de țepi și atunci am fost cu ele la medic. Bineînțeles că și costurile sunt, de asta este bine să aveți și asigurare medicală”.

 

În general, călătoriile pe care le face sunt prin intermediul agențiilor sau prin circuite organizate. Deși a vizitat deja 85 de țări străine, Angie Straticiuc susține că încă își dorește să călătorească și să vadă locuri noi.

 

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos, discuția despre Egipt fiind de la minutul 56.

 

Însă, pe lângă acest subiect, Angie Straticiuc a povestit cum și-a găsit liniștea printre indieni, dar și cum a rămas impresionată de Japonia, de elevii japonezi și cultura lor, de restaurantele în care ești obligat să te descalți și să-și gătești singur sau despre ritualul de purificare fizică și sufletească.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Doamna care a ieșit din câmpul muncii și face înconjurul pământului, la Botoșăneanul TV – VIDEO & FOTOGALERIE
Femeia ucisă de rechin în Egipt era din Suceava și lucra la Direcția de Finanțe

 

Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Botoşăneanul găsit de bunică în stratul cu flori, pentru care casa de copii a fost o binecuvântare: Nu am așteptat-o pe mama niciodată! - FOTO
”Viața nu mi-o aleg eu, nu am de ce să mă rușinez”. Silviu mângâie cu delicatețe mânuțele copilului care i se cuibărește în brațe. Își privește cu atâta dragoste pruncul, încât te aștepți ca din orice moment să îi răsară flori din ochii calzi și umezi.
"am prins un uragan, uraganul Ike,". Zi mersi că nu te-a prins uraganul Tina!
13 iulie 2022, 13:37
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-2.3 o C
Bucecea
-4.0 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-2.7 o C
Ştefăneşti
-2.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.