Știrea zilei
Sute de oameni l-au omagiat de Ioan Cobâlă, o propunere de la Iași ”adoptată” pe loc de oficialii județeni, ”Rapsozii Botoșanilor” își schimbă numele – GALERIE FOTO&VIDEO

O seară încărcată de emoție, de muzică, dar și o seară în care tristețea s-a strecurat printre aplauze. O sală plină, ca în vremurile bune. Chipul blând al lui Ioan Cobâlă le-a amintit tuturor că arta și valoarea dăinuiesc și dincolo de moarte.

Zâmbetul lui Ioan Cobâlă, inteligența artistică, disciplina aspră și totuși părintească, profesionalismul ieșit din comun, generozitatea, recunoașterea talentului în fiecare dintre cei pe care i-a îndrumat și cărora le-a dat aripi, compozițiile și liniile melodice pe care le ducea către excelență, o vocație aproape fără seamăn în folclorul botoșănean și nu numai.

 

Uriașul cu ochi blânzi, așa cum a fost numit de atâtea ori, a reușit și după moarte să strângă laolaltă sute de oameni.

 

 

In memoriam Ioan Cobâlă

 

În seara Sfântului Andrei, cu doar câteva ore înainte de Ziua Națională a României, sala Casei de Cultură a Sindicatelor s-a umplut de lume. De la prunci strânși de mame la piept până la bunici purtându-și cu greu toiagul nevoințelor. Cu toții au venit să își amintească de omul care le-a adus bucurie, de artistul care a lăsat în urmă o bogăție imensă, un botoșănean care le-a făcut cinste și care i-a slujit o viață întreagă prin cântec.

 

La aproape două luni de la dispariția lumească a lui Ioan Cobâlă, Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor” a deschis stagiunea 2021-2022 cu  spectacolul ”O viață dedicată folclorului românesc” - In memoriam Ioan Cobâlă.

 

În prezența a sute de spectatori, pe scenă au evoluat Laura Lavric, Daniela Condurache, Maria Murgoci, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Marinică Botea, Cornelia Ciobanu, Dan Doboș, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huțu, Loredana Călin, Constantin Petrescu, Lorena Dupu, Iustina Irimia, Mitică Ștefan, dirijor Ion Oloieru, precum și Ansamblul de jocuri populare ”Mărgineanca” (coregraf Gabriela Rău).

 

În sală s-a aflat și Ioana Cobâlă Stewart-Jones, fiica artistului, precum și președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

 

Cel căruia i-a revenit misiunea de a vorbi despre Ioan Cobâlă a fost Traian Apetrei.

 

”Ioan Cobâlă a știut să alcătuiască și să compună capetele de afiș. Acea soliști care știau bine cum se farmecă publicul. Dar, în același timp, Ioan Cobâlă a știut să lase  deschisă ușa și celor tineri. Ioan Cobâlă a fost cel care a știut să fie alături de fiecare, chiar dacă nu totdeauna îndărătul cortinei sau în lateralele scenei atmosfera este cea mai cordială. Competiția este cu totul deosebită în domeniul muzical, dar să asiguri rezistență, prezență, vitalitate atâtor și atâtor generații care s-au perindat este un fapt de cea mai mare atenție.

Ceea ce putem face noi este să îi prețuim muzica, să îi prețuim moștenirea și să îi prețuim lecția deschisă pe care el ne-a dat-o. Anume că și în momentele de fast, și în momentele anevoioase, el a găsit energie pentru a răzbate. Ioan Cobâlă a răzbătut chiar și atunci când o hotărâre destul de ciudată a spus că el și alți oameni din cultură trebuie să iasă la pensie. Ei bine, e absolut nefiresc ca atunci când acești oameni sunt mai capabili să fie dați deoparte. Dar spiritul lui rămâne printre noi, obligația Rapsozilor este de a rămâne cel puțin deasupra ștachetei pe care a înălțat-o Ioan Cobâlă în folclorul muzical botoșănean”,

Traian Apetrei

 

Cu eleganță în discurs și deopotrivă în ținută, Laura Lucescu, de la TVR Iași, și-a asumat rolul de prezentatoare a spectacolului dedicat memoriei lui Ioan Cobâlă.

 

”Fiecare dintre dvs. aveați respect și admirație pentru Maestrul Ioan Cobâlă, mai ales pentru blândețea cu care venea în fața publicului, pentru blândețea cu care lucra cu ai săi colegi și bineînțeles pentru ceea ce a reușit să facă de-a lungul deceniilor în folclorul românesc. Trebuie să fim recunoscători pentru faptul că maestrul Ioan Cobâlă a fost aici, a sfințit acest loc, a lăsat atâta bogăție în urma sa, și nu doar Botoșanilor, ci întregii Românii”,

Laura Lucescu, prezentatoarea spectacolului

 

Așa după cum chiar Laura Lucescu a anunțat, publicul a asistat la un spectacol special ”pentru că toți oamenii apropiați Maestrului Ioan Cobâlă vor fi pe această scenă”.

 

”Maestrul Ioan Cobâlă a fost un simbol al Botoșanilor și un simbol al României întregi, și dincolo de hotare, dar înainte de toate să știți că a fost un mentor, a fost un profesor, a fost un om care a deschis căi, a dat aripi și mai ales a scris destine pentru cei care au dorit să fie în folclorul românesc”,

Laura Lucescu

 

 


(Foto: Loredana Călin)

 

 

Invitați veniți la Botoșani cu o propunere și un tricolor

 

De la Iași a venit, în calitate de invitat, violonistul Marinică Botea, dirijorul Ansamblului ”Doina Carpaților”. Un vechi prieten al lui Ioan Cobâlă, după cum a și recunoscut artistul în fața sutelor de spectatori.

 

”Sunt onorat să fiu prezent la acest spectacol. Pentru cei care iubesc muzica populară, Ioan Cobâlă a fost unul dintre cei mai buni dirijori din țara românească, un nume de referință. Ne-am cunoscut în anul 1975, când eu eram în anul doi la Conservator și am preluat conducerea Ansamblului Doina Carpaților al Casei de Cultură a Studenților din Iași, el făcând parte până în 1978 dintre instrumentiștii acestui ansamblu. Eu am venit aici să îi cânt, să îi dorim odihnă veșnică”,

violonistul Marinică Botea

 

Artistul a venit însă la Botoșani și cu o misiune. Aceea de a propune botoșănenilor să îl cinstească pe Ioan Cobâlă cu mai mult de un concert in memoriam.

 

”Aș îndrăzni să fac o propunere Consiliului Județean. Ca începând de la anul, la Botoșani, să se organizeze un festival național al orchestrelor populare intitulat Ioan Cobâlă”,

violonistul Marinică Botea

 

Tot în rândul invitaților a evoluat pe scenă și Maria Murgoci, venită de la Focșani, cea care i-a dăruit dirijorului Ion Oloieru un tricolor, însoțit și de o urare:

”Să fie sănătos, puternic, să aibă multă răbdare și să ducă mai departe destinele acestei orchestre minunate”.

 

Maria Murgoci a venit la Botoșani pentru a fi alături de cei care îi cinstesc memoria lui Ioan Cobâlă.

 

”Am venit cu mare drag și cu mult respect pentru cel care a fost Ioan Cobâlă, maestrul nostru drag, prieten, mentor, artist desăvârșit. Ne este dor de dumnealui și ne rugăm Bunului Dumnezeu să îi dea odihnă și lumină veșnică în Împărăția Cerurilor. Iar tot ce a lăsat, zestrea spirituală pe care a cules-o, a valorificat-o scenic, va rămâne istorie pentru Botoșani și pentru noi, toți românii. Este un exemplu pe care trebuie să îl urmăm toți artiștii care slujesc arta tradițională”,

Maria Murgoci

 

De altfel, și artiștii botoșăneni au lăsat în urmă gânduri, cuvinte, cântece, toate menite să spună lumii că un artist mare a trăit, a ars pentru muzică și a plecat apoi, discret, către lumea cea fără dor.

 

”Ioan Cobâlă ne-a luat de copii și ne-a făcut artiști pe mulți dintre noi și pe mine în mod special, pentru că am 35 de ani la această orchestră. Maestrul va trăi prin cântecele noastre și prin toate amintirile pe care le păstrăm. Vă mulțumim dvs. că de ani de zile sunteți alături de noi”,

Elena Mândrescu

 

 

S-a decis pe loc: Festival care va purta numele lui Ioan Cobâlă

 

Nu a fost nevoie de prea mult timp pentru ca primele vești bune să apară. Prezența în sală a Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a scurtat din drumuri, din birocrație, a dat deoparte eventuale intermedieri.

 

Astfel că, înainte ca spectacolul de marți seara să se încheie, Laura Lucescu a oferit și veștile proaspete:

 

”Sunt două vești venite din partea Consiliului Județean, care a fost și organizator al spectacolului, alături de orchestra Rapsozii Botoșanilor. La anul, cu adevărat, festivalul orchestrelor populare va avea loc aici, la Botoșani, și se va numi Ioan Cobâlă.

A doua veste importantă și cu atât mai prețioasă este aceea că titulatura orchestrei Rapsozii Botoșanilor se va îmbogăți și cu numele Ioan Cobâlă. Discuțiile deja s-au purtat, sunt proiecte care deja se rostogolesc. O să vedem probabil la anul, acolo sus, pe frontispiciu, Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, dirijor Ion Oloieru”.

 

 

Maestrul Ioan Cobâlă și-a dedicat viața folclorului românesc, a vorbit despre Botoșani într-un mod absolut special în țara asta și dincolo de hotare, și toate continentele au aflat de ținutul acesta și de ceea ce înseamnă dragostea față de folclor, a rostit Laura Lucescu, în aplauzele sutelor de spectatori.

 

”Și poate nu sunt suficiente neamurile care să își respecte folclorul atât cum o fac românii. Și poate că, dacă ne vom păstra în continuare tradițiile, folclorul, ne vom păstra și identitatea. Astfel încât să ne putem numi români cu adevărat”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Poliția Locală dată în judecată de un angajat pentru mai puțin de 200 de lei
Cazurile în care angajații din sistemul bugetar sunt sancționați disciplinar sunt mai rare la Botoșani.
@Ecologistule, daca doamna Doina a spus ceva, face. Ce va mai place sa dati cu noroi. Daca era penelista, tot cu noroi aruncai? Tare mi se pare mie ca esti un mare fan al ziarului, prea te vad peste tot. Dar daca ne dorim cu adevarat, orice se poate intampla in orasul asta. Desigur, cu ajutorul oamenilor care conduc judetul. In rest, fii un bun platnic la taxe si impozite locale si va fi mai mult decat cei 75000 de lei pe un proiect.Felicitari doamna Doina. Aratati ca va pasa de botosaneni si de traditiile acestui tinut. Bravo!
1 decembrie 2021, 19:06
Telespectatorii, dar mai ales spectatorii ar fi fost plăcut surprinși dacă pe ecranul din fundal ar fi citit „Orchestra de Muzică Populară Ioan Cobâlă”, iar la final prin vocea distinsei prezentatoare ar fi aflat că prima ediție a „Festivalului Național al Orchestrelor Populare –Ioan Cobâlă” va avea loc în 2022 la Botoșani.Mai bine mai târziu decât niciodată...
1 decembrie 2021, 14:49
De apreciat rapiditatea cu care s-a luat o decizie importantă pentru cinstirea memoriei unei personalități nu doar locale, ci și naționale. Deci se poate fără îndelungi discuții sterile.Înțelegem că există infrastructura necesară, drumul care ne leagă de șoseaua europeană va fi terminat, există și aeroport în apropiere, cazarea este asigurată la cele câteva hoteluri, vor mai fi gata încă două până atunci, micii întreprinzători, artizanii se pot apuca de lucru. E nevoie și de o cosmetizare a sălii, dar dacă s-au identificat sursele de finanțare pentru un festival național, asta devine un mizilic.Va fi un eveniment benefic pentru economia orașului și a județului, totuși rămâne o întrebare: cum de o revistă literară cu tradiție nu a putut fi finanțată de același CL?
1 decembrie 2021, 12:28
Dincolo de personalitatea artistică a maestrului...Câtă ipocrizie. Habar nu are CJ-ul Botoșănean cu ce se mănâncă un festival național care sa aducă într-un singur loc zeci de orchestre populare. În grabă au crezut ca e rost de făcut bani. Nu, nu este. Este de cheluit bani. Și mulți. Sute de mii de lei. CJ Botoșani se apucă de organizat festivaluri? Sau doar finanțează? La CJ nu primești decât 75.000 pe un proiect. Desigur cu un ONG de casă. Și mai este ceva. Doar dacă stau cazați cu rândul toți invitații. Unde să cazezi în Botoșani 500 de invitați, - 8 orchestre? Și nu în ultimul rand, unde să organizezi? La Casa Sindicatelor? Cu sala la jumate plină din cauza Omicronului? Și mai sunt multe de adăugat. Oare nu era mai frumos din partea duoamnei Doina să sară ca arsă că va plăti banii de curent la Nova Apa?
1 decembrie 2021, 10:15
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am făcut un control pe zona HoReCa care m-a intrigat foarte tare, pentru că la un angajator am găsit opt tineri de 17 ani care desfășurau activitate fără forme legale, aveau un program de lucru de 16 ore în condițiile în care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9210 lei
USD
Dolarul SUA
4.8330 lei
CHF
Francul elveţian
5.0392 lei
GBP
Lira sterlină
5.8375 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5786 lei
XAU
Gramul de aur
276.1646 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3658 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7446 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2007 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.7 o C
Dorohoi
27.7 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
29.1 o C
Saveni
28.2 o C
Ştefăneşti
29.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.