Știrea zilei
Sute de oameni l-au omagiat de Ioan Cobâlă, o propunere de la Iași ”adoptată” pe loc de oficialii județeni, ”Rapsozii Botoșanilor” își schimbă numele – GALERIE FOTO&VIDEO

O seară încărcată de emoție, de muzică, dar și o seară în care tristețea s-a strecurat printre aplauze. O sală plină, ca în vremurile bune. Chipul blând al lui Ioan Cobâlă le-a amintit tuturor că arta și valoarea dăinuiesc și dincolo de moarte.

Zâmbetul lui Ioan Cobâlă, inteligența artistică, disciplina aspră și totuși părintească, profesionalismul ieșit din comun, generozitatea, recunoașterea talentului în fiecare dintre cei pe care i-a îndrumat și cărora le-a dat aripi, compozițiile și liniile melodice pe care le ducea către excelență, o vocație aproape fără seamăn în folclorul botoșănean și nu numai.

 

Uriașul cu ochi blânzi, așa cum a fost numit de atâtea ori, a reușit și după moarte să strângă laolaltă sute de oameni.

 

 

In memoriam Ioan Cobâlă

 

În seara Sfântului Andrei, cu doar câteva ore înainte de Ziua Națională a României, sala Casei de Cultură a Sindicatelor s-a umplut de lume. De la prunci strânși de mame la piept până la bunici purtându-și cu greu toiagul nevoințelor. Cu toții au venit să își amintească de omul care le-a adus bucurie, de artistul care a lăsat în urmă o bogăție imensă, un botoșănean care le-a făcut cinste și care i-a slujit o viață întreagă prin cântec.

 

La aproape două luni de la dispariția lumească a lui Ioan Cobâlă, Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor” a deschis stagiunea 2021-2022 cu  spectacolul ”O viață dedicată folclorului românesc” - In memoriam Ioan Cobâlă.

 

În prezența a sute de spectatori, pe scenă au evoluat Laura Lavric, Daniela Condurache, Maria Murgoci, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Marinică Botea, Cornelia Ciobanu, Dan Doboș, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huțu, Loredana Călin, Constantin Petrescu, Lorena Dupu, Iustina Irimia, Mitică Ștefan, dirijor Ion Oloieru, precum și Ansamblul de jocuri populare ”Mărgineanca” (coregraf Gabriela Rău).

 

În sală s-a aflat și Ioana Cobâlă Stewart-Jones, fiica artistului, precum și președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

 

Cel căruia i-a revenit misiunea de a vorbi despre Ioan Cobâlă a fost Traian Apetrei.

 

”Ioan Cobâlă a știut să alcătuiască și să compună capetele de afiș. Acea soliști care știau bine cum se farmecă publicul. Dar, în același timp, Ioan Cobâlă a știut să lase  deschisă ușa și celor tineri. Ioan Cobâlă a fost cel care a știut să fie alături de fiecare, chiar dacă nu totdeauna îndărătul cortinei sau în lateralele scenei atmosfera este cea mai cordială. Competiția este cu totul deosebită în domeniul muzical, dar să asiguri rezistență, prezență, vitalitate atâtor și atâtor generații care s-au perindat este un fapt de cea mai mare atenție.

Ceea ce putem face noi este să îi prețuim muzica, să îi prețuim moștenirea și să îi prețuim lecția deschisă pe care el ne-a dat-o. Anume că și în momentele de fast, și în momentele anevoioase, el a găsit energie pentru a răzbate. Ioan Cobâlă a răzbătut chiar și atunci când o hotărâre destul de ciudată a spus că el și alți oameni din cultură trebuie să iasă la pensie. Ei bine, e absolut nefiresc ca atunci când acești oameni sunt mai capabili să fie dați deoparte. Dar spiritul lui rămâne printre noi, obligația Rapsozilor este de a rămâne cel puțin deasupra ștachetei pe care a înălțat-o Ioan Cobâlă în folclorul muzical botoșănean”,

Traian Apetrei

 

Cu eleganță în discurs și deopotrivă în ținută, Laura Lucescu, de la TVR Iași, și-a asumat rolul de prezentatoare a spectacolului dedicat memoriei lui Ioan Cobâlă.

 

”Fiecare dintre dvs. aveați respect și admirație pentru Maestrul Ioan Cobâlă, mai ales pentru blândețea cu care venea în fața publicului, pentru blândețea cu care lucra cu ai săi colegi și bineînțeles pentru ceea ce a reușit să facă de-a lungul deceniilor în folclorul românesc. Trebuie să fim recunoscători pentru faptul că maestrul Ioan Cobâlă a fost aici, a sfințit acest loc, a lăsat atâta bogăție în urma sa, și nu doar Botoșanilor, ci întregii Românii”,

Laura Lucescu, prezentatoarea spectacolului

 

Așa după cum chiar Laura Lucescu a anunțat, publicul a asistat la un spectacol special ”pentru că toți oamenii apropiați Maestrului Ioan Cobâlă vor fi pe această scenă”.

 

”Maestrul Ioan Cobâlă a fost un simbol al Botoșanilor și un simbol al României întregi, și dincolo de hotare, dar înainte de toate să știți că a fost un mentor, a fost un profesor, a fost un om care a deschis căi, a dat aripi și mai ales a scris destine pentru cei care au dorit să fie în folclorul românesc”,

Laura Lucescu

 

 


(Foto: Loredana Călin)

 

 

Invitați veniți la Botoșani cu o propunere și un tricolor

 

De la Iași a venit, în calitate de invitat, violonistul Marinică Botea, dirijorul Ansamblului ”Doina Carpaților”. Un vechi prieten al lui Ioan Cobâlă, după cum a și recunoscut artistul în fața sutelor de spectatori.

 

”Sunt onorat să fiu prezent la acest spectacol. Pentru cei care iubesc muzica populară, Ioan Cobâlă a fost unul dintre cei mai buni dirijori din țara românească, un nume de referință. Ne-am cunoscut în anul 1975, când eu eram în anul doi la Conservator și am preluat conducerea Ansamblului Doina Carpaților al Casei de Cultură a Studenților din Iași, el făcând parte până în 1978 dintre instrumentiștii acestui ansamblu. Eu am venit aici să îi cânt, să îi dorim odihnă veșnică”,

violonistul Marinică Botea

 

Artistul a venit însă la Botoșani și cu o misiune. Aceea de a propune botoșănenilor să îl cinstească pe Ioan Cobâlă cu mai mult de un concert in memoriam.

 

”Aș îndrăzni să fac o propunere Consiliului Județean. Ca începând de la anul, la Botoșani, să se organizeze un festival național al orchestrelor populare intitulat Ioan Cobâlă”,

violonistul Marinică Botea

 

Tot în rândul invitaților a evoluat pe scenă și Maria Murgoci, venită de la Focșani, cea care i-a dăruit dirijorului Ion Oloieru un tricolor, însoțit și de o urare:

”Să fie sănătos, puternic, să aibă multă răbdare și să ducă mai departe destinele acestei orchestre minunate”.

 

Maria Murgoci a venit la Botoșani pentru a fi alături de cei care îi cinstesc memoria lui Ioan Cobâlă.

 

”Am venit cu mare drag și cu mult respect pentru cel care a fost Ioan Cobâlă, maestrul nostru drag, prieten, mentor, artist desăvârșit. Ne este dor de dumnealui și ne rugăm Bunului Dumnezeu să îi dea odihnă și lumină veșnică în Împărăția Cerurilor. Iar tot ce a lăsat, zestrea spirituală pe care a cules-o, a valorificat-o scenic, va rămâne istorie pentru Botoșani și pentru noi, toți românii. Este un exemplu pe care trebuie să îl urmăm toți artiștii care slujesc arta tradițională”,

Maria Murgoci

 

De altfel, și artiștii botoșăneni au lăsat în urmă gânduri, cuvinte, cântece, toate menite să spună lumii că un artist mare a trăit, a ars pentru muzică și a plecat apoi, discret, către lumea cea fără dor.

 

”Ioan Cobâlă ne-a luat de copii și ne-a făcut artiști pe mulți dintre noi și pe mine în mod special, pentru că am 35 de ani la această orchestră. Maestrul va trăi prin cântecele noastre și prin toate amintirile pe care le păstrăm. Vă mulțumim dvs. că de ani de zile sunteți alături de noi”,

Elena Mândrescu

 

 

S-a decis pe loc: Festival care va purta numele lui Ioan Cobâlă

 

Nu a fost nevoie de prea mult timp pentru ca primele vești bune să apară. Prezența în sală a Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a scurtat din drumuri, din birocrație, a dat deoparte eventuale intermedieri.

 

Astfel că, înainte ca spectacolul de marți seara să se încheie, Laura Lucescu a oferit și veștile proaspete:

 

”Sunt două vești venite din partea Consiliului Județean, care a fost și organizator al spectacolului, alături de orchestra Rapsozii Botoșanilor. La anul, cu adevărat, festivalul orchestrelor populare va avea loc aici, la Botoșani, și se va numi Ioan Cobâlă.

A doua veste importantă și cu atât mai prețioasă este aceea că titulatura orchestrei Rapsozii Botoșanilor se va îmbogăți și cu numele Ioan Cobâlă. Discuțiile deja s-au purtat, sunt proiecte care deja se rostogolesc. O să vedem probabil la anul, acolo sus, pe frontispiciu, Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, dirijor Ion Oloieru”.

 

 

Maestrul Ioan Cobâlă și-a dedicat viața folclorului românesc, a vorbit despre Botoșani într-un mod absolut special în țara asta și dincolo de hotare, și toate continentele au aflat de ținutul acesta și de ceea ce înseamnă dragostea față de folclor, a rostit Laura Lucescu, în aplauzele sutelor de spectatori.

 

”Și poate nu sunt suficiente neamurile care să își respecte folclorul atât cum o fac românii. Și poate că, dacă ne vom păstra în continuare tradițiile, folclorul, ne vom păstra și identitatea. Astfel încât să ne putem numi români cu adevărat”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Țurcanu bate cu pumnul la ușa liberalilor, fuziunea PNL – ALDE începe cu scântei și cu 4 nume propuse deja de fostul președinte al CJ
Biroul Politic Național (BPN) al PNL a decis marți să înceapă discuțiile cu ALDE pentru fuziune. Liberalii au stabilit și echipa de negociere, care este condusă de Dan Vîlceanu și din care vor face parte Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă.
Se coace bugetul orașului pe 2022, de la parcare supraetajată și înlocuirea garajelor cu locuri de joacă la cumpărarea unei clădiri simbol & punct și de la capăt cu stadionul - VIDEO primarul despre planurile sale
Propunerea de buget pentru anul 2022 intră astăzi în dezbatere publică. Iar ulterior bugetul va fi adoptat în forma propusă de primar sau amendat de aleșii de la municipiu în ședință de Consiliu Local.
Două complexuri comerciale și 8 blocuri cu penthouse la ultimul etaj construite pe locul unei foste fabrici de la Botoșani
Terenul care a intrat în circuitul privat de ani buni a rămas neutilizat o lungă perioadă de timp. În prezent, prin investiția complexă demarată de anul trecut pe etapă birocratică, putem vorbi despre o regenerare urbană la marginea orașului.
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Loading...
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Loading...
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară
Depozitul ecologic de deșeuri pentru care Uniunea Europeană a oferit o sumă nerambursabilă de 10 milioane de euro a fost inaugurat în 2013.În prezent, la mai puțin de un deceniu de la deschidere, rampa de gunoi este la un mic pas să fie închisă forțat.
„Dușmanul invizibil din spital”: Sute de botoșăneni infectați cu bacterii în timp ce erau internați la Mavromati
Infecțiile nosocomiale rămân o problemă de mare actualitate, iar specialiștii susțin că în orice spital există astfel de cazuri. Important este ca aceste infecții intraspitalicești să fie tratate și raportate.
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.
@Ecologistule, daca doamna Doina a spus ceva, face. Ce va mai place sa dati cu noroi. Daca era penelista, tot cu noroi aruncai? Tare mi se pare mie ca esti un mare fan al ziarului, prea te vad peste tot. Dar daca ne dorim cu adevarat, orice se poate intampla in orasul asta. Desigur, cu ajutorul oamenilor care conduc judetul. In rest, fii un bun platnic la taxe si impozite locale si va fi mai mult decat cei 75000 de lei pe un proiect.Felicitari doamna Doina. Aratati ca va pasa de botosaneni si de traditiile acestui tinut. Bravo!
1 decembrie 2021, 19:06
Telespectatorii, dar mai ales spectatorii ar fi fost plăcut surprinși dacă pe ecranul din fundal ar fi citit „Orchestra de Muzică Populară Ioan Cobâlă”, iar la final prin vocea distinsei prezentatoare ar fi aflat că prima ediție a „Festivalului Național al Orchestrelor Populare –Ioan Cobâlă” va avea loc în 2022 la Botoșani.Mai bine mai târziu decât niciodată...
1 decembrie 2021, 14:49
De apreciat rapiditatea cu care s-a luat o decizie importantă pentru cinstirea memoriei unei personalități nu doar locale, ci și naționale. Deci se poate fără îndelungi discuții sterile.Înțelegem că există infrastructura necesară, drumul care ne leagă de șoseaua europeană va fi terminat, există și aeroport în apropiere, cazarea este asigurată la cele câteva hoteluri, vor mai fi gata încă două până atunci, micii întreprinzători, artizanii se pot apuca de lucru. E nevoie și de o cosmetizare a sălii, dar dacă s-au identificat sursele de finanțare pentru un festival național, asta devine un mizilic.Va fi un eveniment benefic pentru economia orașului și a județului, totuși rămâne o întrebare: cum de o revistă literară cu tradiție nu a putut fi finanțată de același CL?
1 decembrie 2021, 12:28
Dincolo de personalitatea artistică a maestrului...Câtă ipocrizie. Habar nu are CJ-ul Botoșănean cu ce se mănâncă un festival național care sa aducă într-un singur loc zeci de orchestre populare. În grabă au crezut ca e rost de făcut bani. Nu, nu este. Este de cheluit bani. Și mulți. Sute de mii de lei. CJ Botoșani se apucă de organizat festivaluri? Sau doar finanțează? La CJ nu primești decât 75.000 pe un proiect. Desigur cu un ONG de casă. Și mai este ceva. Doar dacă stau cazați cu rândul toți invitații. Unde să cazezi în Botoșani 500 de invitați, - 8 orchestre? Și nu în ultimul rand, unde să organizezi? La Casa Sindicatelor? Cu sala la jumate plină din cauza Omicronului? Și mai sunt multe de adăugat. Oare nu era mai frumos din partea duoamnei Doina să sară ca arsă că va plăti banii de curent la Nova Apa?
1 decembrie 2021, 10:15
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9447 lei
USD
Dolarul SUA
4.3575 lei
CHF
Francul elveţian
4.7586 lei
GBP
Lira sterlină
5.9367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8052 lei
XAU
Gramul de aur
254.8024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1424 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4926 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.1 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
6.6 o C
Darabani
3.2 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
6.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.