Știrea zilei
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO

Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.

Concertele estivale au debutat joi, 22 august 2019, când publicul adunat pe Pietonalul Unirii a aplaudat prestaţia soliştilor invitaţi, soprana Cristina Simionescu, mezzo-soprana Maria Miron și tenorul Andrei Lazăr, sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc. Vremea a fost prielnică şi vineri, astfel că iubitorii muzicii simfonice şi-au ocupat din timp scaunele pe care organizatorii le-au amplasat în faţa scenei.

 

Sâmbătă, în schimb, botoşănenii au fost invitaţi în amfiteatrul de la Cornișa Aquapark&Sports, unde Filarmonica Botoşani a prezentat fragmente din primele două spectacole, aceiaşi solişti încântând deopotrivă publicul.

 

Duminică, 25 august, este programat ultimul concert estival din această serie, dirijorul Mircea Holiartoc propunând de data aceasta un program cu muzică de film, pop și canțonete de largă popularitate.

 

”Vă invităm cu drag duminică pentru ultima noastră întâlnire, de la ora 19.00, pe Pietonalul Unirii, avem un program deosebit pentru dumneavoastră”, a fost invitația pe care dirijorul Mircea Holiartoc a adresat-o botoșănenilor.

 

Carismă, calitate, frumuseţe

 

A fost muzică accesibilă, cu lucrări orchestrate, arii şi duete de largă popularitate din creaţia celor mai cunoscuţi compozitori: P.I. Ceaikovski, G. Verdi, G. Puccini, A. Dvorak, G. Bizet, J. Offenbach, L. Delibes, E. Kalman, F. Lopez, Fr. Lehar, Gh. Dendrino.

 

Soliştii invitaţi au reuşit să ofere o atmosferă magică, în ciuda zgomotelor citadine, a forfotei care însufleţeşte în fiecare seară centrul oraşului, chiar şi în ciuda cârdurilor de ciori care au traversat zona, în drumul lor către copacii de pe pietonal.

 

Soprana Cristina Simionescu este absolventă a Academiei de Arte ”George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea canto, cu master la aceeaşi universitate, dar şi cu titlul de doctor în muzică. Este solistă a Operei Naţionale Române din Iaşi, totodată profesor de canto clasic la Universitatea Naţională de Arte ”George Enescu”. O artistă cu o excelentă capacitate interpretativă şi vocală, ale cărei personaje sunt bine aşezate în acţiunea operei, fără să alunece în improvizaţii spectaculoase.

 

Mezzo-soprana Maria Miron, prezenţă strălucitoare pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii din Botoşani, şi asta nu doar datorită rochiei delicate, ci mai ales zâmbetului cu care artista şi-a gratulat spectatorii. Vine de la Opera Naţională din Iași, iar prezenţa radioasă, carismatică şi atât de firească a încântat audienţa. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este câştigătoarea Marelui premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclee în anul 1997.

Nu cel din urmă, tenorul Andrei Lazăr a stârnit aplauze la scenă deschisă. Cu un repertoriu divers şi dificil totodată, de-a lungul timpului a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din, a debutat la Opera Naţională Bucureşti, colaborând apoi cu Opera Comică pentru Copii, dar având în palmares şi numeroase turnee în ţară şi în străinătate, interpretând personaje din Verdi, Mozart, Rossini, dar şi Dan Dediu sau George Enescu. Este solist al Operei Naționale din București.

 

Totul s-a petrecut la Botoșani sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, un maestru în adevăratul sens al cuvântului, care a reuşit să creeze împreună cu orchestra momente cu adevărat plăcute pentru publicul botoşănean, fără să cadă nici o clipă în ispita divertismentului gratuit.

 

Dornici de muzică bună

 

Botoşănenii care au asistat la concertele estivale au apreciat calităţile vocale, bucuria interpretării, dar şi căldura cu care cei trei solişti şi-au întâmpinat spectatorii. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură. Însă dincolo de frumuseţea momentului artistic, dincolo de imaginea unui pietonal plin de melomani, stă tristeţea sălilor goale din stagiunile Filarmonicii, de ani şi ani. Concertele estivale ne demonstrează că în Botoşani există iubitori ai muzicii simfonice. Or, la o simpă vedere şi o minimă socoteală, vedem un public în care domină persoanele de vârsta a treia şi peste. În mare măsură pensionari.

Mulţi dintre cei întrebaţi dacă merg şi în sală, la concertele Filarmonicii, au spus că preţul biletelor îi depăşeşte pe cei mai mulţi dintre ei. Doamnele nostalgice îşi amintesc de concertele din urmă cu 30-40 de ani, când în ciuda frigului din sălile de concerte publicul era în număr mult mai mare. Astăzi, însă, un bilet de 20 de lei este mult peste posibilitățile unui cuplu de pensionari care ar dori să participe săptămânal la concertele simfonice. Și nu doar pentru pensionari.

 

”Am văzut pe scena din Botoşani mari artişti, mulţi nici nu mai trăiesc, păcat că astăzi sălile sunt aproape goale. Poate şi biletele sunt cam scumpe, ginerele meu spune că îi place mult muzica simfonică, dar ca să meargă cu soţia trebuie să plătească 40 de lei. Mergi la un concert pe lună, că în fiecare săptămână nu poate fi vorba. Oare de ce or fi scumpit aşa, că nu ştiu câţi oameni îşi mai permit, şi iată, vedeţi numai aici câţi oameni în vârstă au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la concertele săptămânale, dar nu îşi permit, ştim cum sunt pensiile azi...”,

Ioana Ştefanei, din Botoşani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
Într-o zi de 13 februarie se stingea din viață eroul anticomunist Mugur Călinescu. Într-o zi de 14 februarie se năștea Dorin Glăvan, arestat la 16 ani și condamnat ca dușman al poporului. Într-o zi de 17 februarie se năștea Mihai Ursachi, poet și trăitor în pușcăriile  comuniste. Toți au fost elevi ai Liceului Laurian din Botoșani.
Bătaie de joc cu masa caldă a elevilor: Primarii împotmoliți în birocrație, copiii mănâncă alimente INTERZISE
Încă din 2016, mai multe școli din țară au intrat într-un program pilot al Guvernului pentru ca elevii să beneficieze de o masă caldă la școală.
Două restaurante celebre, pe cale de a fi închise după un super control făcut de șeful din capitală al Protecției Consumatorilor
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, se află în județul Botoșani și, timp de două zile, coordonează un amplu control care este efectuat la nivel național.
Pomana electorală ridicată la rang de artă! Gratuitatea care „omoară” o serie de instituții, unii sunt în crize de nervi, alții de-a dreptul fericiți
O modificare legislativă care miroase puternic a populism, mai ales în an cu duble scrutine electorale, ar urma să provoace haos în țară, multe instituții sau uniuni urmând a fi lovite în efect de domino.
Botoșăneancă moartă în condiții suspecte în Germania, familia anunțată de urgență
După tragicul caz al lui Florin Corsei, botoșăneanul de 32 de ani care a murit în Belgia, o altă tragedie are loc printre concetățenii plecați peste granițele țării.
LOVITURĂ după lovitură pentru simbolul orașului, 2 ani irosiți, patru licitații ratate: Nu știu, era să cad acolo pe scările Primăriei FOTOGALERIE
Contractul de finanțare pentru reabilitarea Ansamblului Monahal Biserica Sfântul Gheorghe a fost semnat în februarie 2018. Cu lacrimi în ochi, cel care s-a ocupat de proiect și de atragerea finanțării, preotul Dumitru Mateciuc, deborda de optimism că, în sfârșit, își vede visul aproape îndeplinit.
ALDE a prezentat drept pensionară o candidată la Primărie care este de fapt coordonatoare la o instituție – VIDEO
Prezentarea Manuelei Zarug drept membru ALDE, lucru negat vehement de femeia de afaceri, nu a fost singura ciudățenie a conferinței de presă pe care Alianța Liberalilor și Democraților a organizat-o joi la Botoșani.
Șoarecii au dat năvală la Colegiul Laurian, cursuri mutate din cauza rozătoarelor – VIDEO
Printre profesorii și elevii de la Colegiul Național A.T. Laurian și-au făcut apariția în al doilea semestru și mai multe rozătoare. Prezența acestora a fost observată mai des începând cu săptămâna trecută.
GATA licitația! Aceste minunății vor fi văzute pe străzile orașului, cel mai târziu din vară – FIRMELE câștigătoare
Dorința generală a locuitorilor municipiului reședință de județ împărtășită asiduu în mediile online este pe cale să devină realitate. În mod cert și într-un viitor nu foarte îndepărtat dispar tramvaiele de pe străzile orașului, și odată cu ele toate riscurile la care erau supuși participanții în trafic, călătorii și vatmanii deopotrivă.
Loading...
Amendă de 2.300 de lei după un scandal care s-a lăsat cu filmarea polițiștilor și amenințări cu Facebook-ul: Mi-au zis să mă car și să-mi iau și javra  – VIDEO
Trăim în era tehnologiei, în vremuri în care telefoanele inteligente conectate la rețele de internet chiar sunt accesibile oricui. La fel și rețelele de socializare unde pare să trăiască în prezent toată lumea. Pe Facebook au loc cele mai importante evenimente, de la a ne prezenta într-o anume manieră până la a comenta politica și fotbalul sau a prezenta rețete. Sau să cerem ajutor când suntem în nevoie. Sau să criticăm. Mai ales să criticăm.
Fenomenul care ia amploare la Botoșani: Daniel și Simona, îngerii sărmanilor care caută durerea – GALERIE FOTO
Nu au zeci sau sute de angajați. Nu au averi, nici salarii de sute de milioane. Nu fac liste de așteptare, nu cer nimic în schimb, nu judecă și nu cer socoteală. Nu sunt instituții.
Bărbații efeminați tot mai des văzuți pe stradă! „Păpușile masculine” ale deceniului se pensează, își fac manichiura și poartă haine mulate
Este un fenomen în plină desfășurare ce nu poate fi trecut cu vederea. Se întâmplă și la Botoșani însă la o amploare mai redusă față de marile orașe unde nonconformismul acaparează ținutele sexului tare care este slăbit de această suprapunere cu stilul feminin.
O nouă afacere de succes pe spatele botoșănenilor, semnal de alarmă din partea medicilor
Ajutate de botoșăneni și români în general, care cumpără tot mai multe medicamente fără să meargă la medic, farmaciile au devenit afaceri înfloritoare.
Povestea condamnării lui Țurcanu: Cum s-a ajuns la 4 ani și 3 luni minus 1 an & INTERZIS la orice funcție aleasă la stat și nu numai
Fostul președinte al Consiliului Județean din perioada 2012 – 2015 a fost condamnat la închisoare după ce s-au luat în calcul mai multe pedepse, inclusiv o sentință din urmă cu mai bine de cinci ani și care l-a scos atunci din viața politică și administrativă.
Loading...
Un tânăr independent candidează la alegerile locale: Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești
Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.
CÂT a fost în stare un botoșănean să plătească pentru o mașină, este cea mai scumpă înmatriculată în ultimul an
Bolid de lux cumpărat de un botoșănean și înmatriculat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă.
Patru directori în curtea Mișcării Populare, nominalizări șoc pentru directori – LISTA
În afara postului de subprefect, pentru care chiar vineri președintele județean al Partidului Mișcarea Populară a făcut o propunere, formațiunea pe care o reprezintă revendică și patru posturi de șefi la serviciile publice deconcentrate.
Junele care mai mult a făcut-o pe-a directorul a părăsit cu totul instituția, a fost înlocuit cu un șef cu... tupeu
La zece luni după ce a fost destituit întrucât de față cu mai multe oficialități ale județului a avut curajul să îl contrazică pe ministrul Transporturilor, Liviu Alexa a revenit pe funcție.
Femeia care și-a ucis fiul de 17 ani „condamnată” la spitalizare pe viață
Este cât se poate de evident faptul că femeia care și-a înjunghiat mortal fiul adolescent avea mințile tulburate de afecțiuni cronice care s-au adâncit în ani. Cazul Lilianei Nichifor din orașul Săveni a zguduit comunitatea la începutul lunii noiembrie a anului trecut.
Super tranzacție în zona ultracentrală a orașului, un om de afaceri a cumpărat o clădire pentru fiul său – GALERIE FOTO
Una dintre clădirile din zona ultracentrală a municipiului reședință de județ va avea o altă destinație față de cea cunoscută ani de zile la Botoșani.
Frumos! :)
25 august 2019, 18:34
Ca e duda si ca a ,,absovit,, magna cum laudae la Cosula o stiu toti cei care au minim 2-3 neuroni functionali...dar ca nu cunoaste diferenta intre ,,a da,, si ,,a lua,, intrece orice limita a dobitociei autohtone ciumiste...respectul nostru pentru initiatori! A fost un spectacol deosebit si care arata ca botosanenii sunt mari iubitori ai actului artistic.
25 august 2019, 18:16
Stimabile, cred ca nu ai citit articolul, se spune clar, pretul unui bilet la un concert obisnuit este 20 lei, au fost concerte cu preturi de 60 sau cahiar 100 de lei, sau mai mult. La concertele din fiecare vineri seara salaeste goala, cei cativa de la balcon vin cu invitatii, incasarile filarmonicii din aceste concerte sunt spre zero. Intrebarea este urmatoarea, si este adresata Primariei Botosani care finanteaza aceasta institutie cu salarii la un personal de vreo 100 de nume de instrumentisti, administrativ, intretinere, chirie imobil, incalzire, utilitati, instrumente, costume etc: de ce nu lasati intrarea gratuita in sala de concert, daca si asa incasarile sunt zero? Efortul financiar al Primariei ar fi si el tot zero, cheltuileile cu functionarea filarmonicii fiind facute oricum. Daca nu percepeti intrare pentru spectacolele manelistilor invitati sau a interpretilor de duzina, cu diferite ocazii pe banii nostri, si nu sunt putine intr-un an de zile, de ce nu vreti sa contribuiti la culturalizarea cetatenilor, ca ei platesc oricum prin impozite tot ce cheltuiti voi, prin accesul liber la concertele filarmonicii si spectacolele Teatrului, ca si acolo salile sunt destul de goale? Cine raspunde la asta intrebare? Probabil tot vreun "Cetatean neinregistrat" desi este clar cui am adresat intrebarile. Rog redactia sa faca un material ancheta prin care sa fim si noi informati despre cheltuielile facute cu cele trei institutii de cultura finantate de Primarie, ce incasari au pe fiecare spectacol, numar de spectatori in sali, numar de invitatii gratuite acordate spectatorilor nu consilierilor locali, cate concerte, spectacole au dat botosanenilor intr-un an cu intrare libera. Raspunsul nu poate fi unul politic.
25 august 2019, 15:54
Va asteptam sin fiecare vineri la spectacolele sustinute de filarmonica in fiecare vineri in incinta Casei de cultura a sindicatelor numai ca acolo nui gratuit si un bilet are un pret simbolic , prin aceste spectacole in aer liber sa vrut a se demonstra ca avem o orchestra de profesionisti care merita urmariti ,spectacolele sunt minunate .Poate prin aceste spectacole se va deschide apetitul iubitorilor de muzica clasica sa vina vinerea la concertele filarmonici .
25 august 2019, 14:38
Ceva de nedescris mirific totul pe placul publicului ,felicitari initiatorilor, jos palaria.
25 august 2019, 14:30
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.