Știrea zilei
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO

Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.

Concertele estivale au debutat joi, 22 august 2019, când publicul adunat pe Pietonalul Unirii a aplaudat prestaţia soliştilor invitaţi, soprana Cristina Simionescu, mezzo-soprana Maria Miron și tenorul Andrei Lazăr, sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc. Vremea a fost prielnică şi vineri, astfel că iubitorii muzicii simfonice şi-au ocupat din timp scaunele pe care organizatorii le-au amplasat în faţa scenei.

 

Sâmbătă, în schimb, botoşănenii au fost invitaţi în amfiteatrul de la Cornișa Aquapark&Sports, unde Filarmonica Botoşani a prezentat fragmente din primele două spectacole, aceiaşi solişti încântând deopotrivă publicul.

 

Duminică, 25 august, este programat ultimul concert estival din această serie, dirijorul Mircea Holiartoc propunând de data aceasta un program cu muzică de film, pop și canțonete de largă popularitate.

 

”Vă invităm cu drag duminică pentru ultima noastră întâlnire, de la ora 19.00, pe Pietonalul Unirii, avem un program deosebit pentru dumneavoastră”, a fost invitația pe care dirijorul Mircea Holiartoc a adresat-o botoșănenilor.

 

Carismă, calitate, frumuseţe

 

A fost muzică accesibilă, cu lucrări orchestrate, arii şi duete de largă popularitate din creaţia celor mai cunoscuţi compozitori: P.I. Ceaikovski, G. Verdi, G. Puccini, A. Dvorak, G. Bizet, J. Offenbach, L. Delibes, E. Kalman, F. Lopez, Fr. Lehar, Gh. Dendrino.

 

Soliştii invitaţi au reuşit să ofere o atmosferă magică, în ciuda zgomotelor citadine, a forfotei care însufleţeşte în fiecare seară centrul oraşului, chiar şi în ciuda cârdurilor de ciori care au traversat zona, în drumul lor către copacii de pe pietonal.

 

Soprana Cristina Simionescu este absolventă a Academiei de Arte ”George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea canto, cu master la aceeaşi universitate, dar şi cu titlul de doctor în muzică. Este solistă a Operei Naţionale Române din Iaşi, totodată profesor de canto clasic la Universitatea Naţională de Arte ”George Enescu”. O artistă cu o excelentă capacitate interpretativă şi vocală, ale cărei personaje sunt bine aşezate în acţiunea operei, fără să alunece în improvizaţii spectaculoase.

 

Mezzo-soprana Maria Miron, prezenţă strălucitoare pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii din Botoşani, şi asta nu doar datorită rochiei delicate, ci mai ales zâmbetului cu care artista şi-a gratulat spectatorii. Vine de la Opera Naţională din Iași, iar prezenţa radioasă, carismatică şi atât de firească a încântat audienţa. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este câştigătoarea Marelui premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclee în anul 1997.

Nu cel din urmă, tenorul Andrei Lazăr a stârnit aplauze la scenă deschisă. Cu un repertoriu divers şi dificil totodată, de-a lungul timpului a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din, a debutat la Opera Naţională Bucureşti, colaborând apoi cu Opera Comică pentru Copii, dar având în palmares şi numeroase turnee în ţară şi în străinătate, interpretând personaje din Verdi, Mozart, Rossini, dar şi Dan Dediu sau George Enescu. Este solist al Operei Naționale din București.

 

Totul s-a petrecut la Botoșani sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, un maestru în adevăratul sens al cuvântului, care a reuşit să creeze împreună cu orchestra momente cu adevărat plăcute pentru publicul botoşănean, fără să cadă nici o clipă în ispita divertismentului gratuit.

 

Dornici de muzică bună

 

Botoşănenii care au asistat la concertele estivale au apreciat calităţile vocale, bucuria interpretării, dar şi căldura cu care cei trei solişti şi-au întâmpinat spectatorii. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură. Însă dincolo de frumuseţea momentului artistic, dincolo de imaginea unui pietonal plin de melomani, stă tristeţea sălilor goale din stagiunile Filarmonicii, de ani şi ani. Concertele estivale ne demonstrează că în Botoşani există iubitori ai muzicii simfonice. Or, la o simpă vedere şi o minimă socoteală, vedem un public în care domină persoanele de vârsta a treia şi peste. În mare măsură pensionari.

Mulţi dintre cei întrebaţi dacă merg şi în sală, la concertele Filarmonicii, au spus că preţul biletelor îi depăşeşte pe cei mai mulţi dintre ei. Doamnele nostalgice îşi amintesc de concertele din urmă cu 30-40 de ani, când în ciuda frigului din sălile de concerte publicul era în număr mult mai mare. Astăzi, însă, un bilet de 20 de lei este mult peste posibilitățile unui cuplu de pensionari care ar dori să participe săptămânal la concertele simfonice. Și nu doar pentru pensionari.

 

”Am văzut pe scena din Botoşani mari artişti, mulţi nici nu mai trăiesc, păcat că astăzi sălile sunt aproape goale. Poate şi biletele sunt cam scumpe, ginerele meu spune că îi place mult muzica simfonică, dar ca să meargă cu soţia trebuie să plătească 40 de lei. Mergi la un concert pe lună, că în fiecare săptămână nu poate fi vorba. Oare de ce or fi scumpit aşa, că nu ştiu câţi oameni îşi mai permit, şi iată, vedeţi numai aici câţi oameni în vârstă au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la concertele săptămânale, dar nu îşi permit, ştim cum sunt pensiile azi...”,

Ioana Ştefanei, din Botoşani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători
Imediat după declanșarea anchetelor care au dus la trimiterea în judecată, medicul Lorena Adriana Bîrleanu s-a și pensionat. A condus Centrul Militar Județean al Ministerului Afacerilor Interne de la Suceava. A fost cercetată inclusiv pentru faptul că și-a drogat propriii copii. Este judecată la Botoșani, iar apărătorul său legal este fostul prim-procuror, Cristian Popovici, actualmente avocat în Baroul Botoșani.
SURPRIZĂ DE PROPORȚII la IPJ: Fostul șef al Poliției Economice și împuternicit al inspectorului șef s-a pensionat subit
Începând cu data de 7 octombrie 2019, fostul comisar-șef Dumitru Aioanei are calitate de pensionar cu grad de colonel în rezervă.
Fata frumoasă din Botoșani, studentă la Strasbourg: Când am pășit prima dată în universitate mi-au dat lacrimile. Mi se pare că trăiesc un vis - GALERIE FOTO
A terminat liceul cu 10. Cântă, scrie, iubește portul popular și, între o olimpiadă națională și un spectacol de folclor, a știut mereu să așeze un zâmbet, o vorbă bună, o felie de bucurie pentru cei din jurul ei. A fost acceptată la 9 dintre cele 10 universități din Franța, la care a aplicat. Astăzi, Andreea este studentă la Universitatea din Strasbourg.
”Nababii” de la stat: leafă de 5.000 de euro pentru fiecare șef politic al CJ-ului
”Vă spun cu toată sinceritatea și toată responsabilitatea acest lucru: nu sunt atât de mulți, că 50% ar trebui dați afară, sub nicio formă”. Afirmația aparține ministrului Muncii, Marius Budăi, care a făcut referire la bugetari, arătând că aceștia se sacrifică la locul de muncă.
3.000 de lei costă un topor în cap la Botoșani! Criză în fața judecătorului
Conflictele în care sunt utilizate pe post de arme albe diverse obiecte agricole se petrec în mediul rural mai ales. Instanțele de judecată de la Botoșani sunt asediate de procese prin care se judecă omoruri, tentative de omor sau loviri și alte violențe. Șochează mai ales cruzimea de care dau dovadă cei implicați. Oameni de la țară cu mâini bătătorite și muncite și fețe arse de soare. Majoritatea semi-analfabeți.  
POVESTE ȘOCANTĂ: O botoșăneancă de 31 de ani a născut 10 copii! Primii trei făcuți cu un bărbat cu 56 de ani mai mare decât ea, restul cu… liniuțe
Povestea unei femei din Botoșani șochează. La 31 de ani, neșcolarizată probabil și cu un mod de gândire mai mult decât simplist, botoșăneanca a complicat viețile a 9 ființe: copiii ei.
Florin Țurcanu revine în politică! STRATEGIA cu care îi vrea pe Flutur primar și Achiței șef la Județ: Hai să încercăm, chiar nu știm să mai facem politică? FOTO& VIDEO
După patru ani de zile în care a avut cel mult o postare pe Facebook, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani se implică din nou în politică. O face împreună cu soția sa, fostul deputat Roxana Anușca Țurcanu, și cu o sumedenie dintre foștii colaboratori din cadrul PNL sau alți politicieni „dobândiți” din ALDE.
Un fost președinte de partid își vinde „averea” cu aproape 400.000 de euro – FOTOGALERIE
S-a detașat de viața publică și a ieșit din administrație și politică iar acum pare că își dorește să își vândă și afacerea pe care o are în municipiul Botoșani și care-i servește și drept locuință.
Primarul de la Vorniceni scos VINOVAT în acte pentru că a îndrăznit să moară pe scările spitalului – DOCUMENT
Când a început să se simtă rău, Toader Leampăr, fostul primar al comunei Vorniceni, a cerut ajutor de la prima unitate medicală care i-a ieșit în cale. În cazul lui a fost Secția Exterioară Săveni, unde nu exista niciun medic la serviciu. Toader Leampăr nu avea de unde să știe asta. Și nici că trăia ultimele clipe din viața lui pentru că, probabil, ar fi reacționat cu totul altfel. Poate nu ar mai fi intrat deloc în acest așa zis spital.
Haos popular la partid: președintele s-a (re)apucat de afaceri, înlocuitorul a plecat după o săptămână, iar senatorul s-a tot gândit
Cu două săptămâni înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la unul dintre partidele parlamentare din Botoșani domnește haosul. Și nu, nu este vorba despre ALDE.
Casieră de la Locativa prinsă furând din încasările societății! Modifica chitanțele clienților și lua din banii botoșănenilor
Situație gravă înregistrată la una dintre societățile aflate sub tutela Consiliului Local Botoșani. Una dintre angajate a fost prinsă sustrăgând diverse sume din încasările unității. A fost cercetată penal și mai apoi procurorii au trimis-o în judecată.
Fenomenul ”Hoața din hipermarket”: Zeci de botoșănence fură din Carrefour & Kaufland fără să pățească ceva
Fetele fură mai ceva decât băieții. Diferențiat pe vârste, femeile întrec bărbații la tentativele de a sustrage bunuri mai ales din hipermarketuri, unde rafturile sunt răsfirate pe o suprafață vastă și cu spațiu suficient pentru a dosi lucruri prin geantă sau sub articolele vestimentare.
Elev de la Seminar bătut de-un băiat cu 8 clase! Bătăușul a pândit în total 11 adolescenți pe care i-a urmărit și i-a lovit
În total, acestui tânăr care pare că și-a pierdut calea cea dreaptă în viață, i-au căzut victime 11 elevi de la diferite unități de învățământ din municipiu.
ADMINISTRAȚIE la Botoșani: Instituție cu doar 30 de angajați condusă de TREI directori
Noile reglementări legislative care au intrat anul acesta în vigoare, în guvernarea social-democrată, aduc o serie de anomalii administrative în instituțiile publice de la Botoșani. 
O tânără fotomodel din Botoșani reprezintă România la “Miss Europe Continental” în rochițele unei creatoare tot din Botoșani – GALERIE FOTO
La numai 25 de ani are deja peste un deceniu de experiență în modelling, însă cea mai mare provocare a carierei vine în această toamnă. Originară din Hârlău, dar mutată practic la Botoșani de câțiva ani, Georgiana Huțanu va concura pentru România la “Miss Europe Continental”.
Bărbat căsătorit cu doi copii acasă, șantaj ordinar cu o elevă: viol și pornografie infantilă – GALERIE FOTO
Un bărbat din Botoșani, căsătorit și tată a doi copii, a fost ridicat ieri la amiază de procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani și polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalități Organizate.
Fetiță de 9 ani, fără centură, moartă în mașină! Mama ei la volan a supraviețuit, în urmă au rămas pete de sânge și rucsăcelul roz – GALERIE FOTO
În urmă cu câteva zile, Ana, o asistentă SMURD a fost nefericita martoră la decesul unei fetițe găsită în stop cardio-respirator, la un accident rutier. Copila nu era prinsă în centură de siguranță. Părinții ei, da. A murit la spital.
DELAPIDARE la o sală de jocuri de noroc din Botoșani, angajată condamnată la închisoare
O tânără din Botoșani a fost anchetată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie, iar mai apoi trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.
SCANDAL în club: Un șofer s-a trezit cu anvelopa tăiată din greșeală, vizat ar fi fost patronul
O seară de distracție s-a terminat cu un dosar penal pentru un petrecăreț și cu un proces început de ani buni pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Un botoșănean care a condus beat și fără permis judecat în proces: Și-a DISTRUS viața, cere iertare de la judecători
Pe 20 martie anul acesta Alin P. din municipiul Botoșani s-a urcat în mașina sa personală care era parcată undeva în zona Pieței Centrale pentru a o muta în alt loc. Era beat și nici nu obținuse încă permisul de conducere, deși făcuse cu un instructor aproximativ 30 de ore de șofat. A lovit o altă mașină parcată regulamentar.
Frumos! :)
25 august 2019, 18:34
Ca e duda si ca a ,,absovit,, magna cum laudae la Cosula o stiu toti cei care au minim 2-3 neuroni functionali...dar ca nu cunoaste diferenta intre ,,a da,, si ,,a lua,, intrece orice limita a dobitociei autohtone ciumiste...respectul nostru pentru initiatori! A fost un spectacol deosebit si care arata ca botosanenii sunt mari iubitori ai actului artistic.
25 august 2019, 18:16
Stimabile, cred ca nu ai citit articolul, se spune clar, pretul unui bilet la un concert obisnuit este 20 lei, au fost concerte cu preturi de 60 sau cahiar 100 de lei, sau mai mult. La concertele din fiecare vineri seara salaeste goala, cei cativa de la balcon vin cu invitatii, incasarile filarmonicii din aceste concerte sunt spre zero. Intrebarea este urmatoarea, si este adresata Primariei Botosani care finanteaza aceasta institutie cu salarii la un personal de vreo 100 de nume de instrumentisti, administrativ, intretinere, chirie imobil, incalzire, utilitati, instrumente, costume etc: de ce nu lasati intrarea gratuita in sala de concert, daca si asa incasarile sunt zero? Efortul financiar al Primariei ar fi si el tot zero, cheltuileile cu functionarea filarmonicii fiind facute oricum. Daca nu percepeti intrare pentru spectacolele manelistilor invitati sau a interpretilor de duzina, cu diferite ocazii pe banii nostri, si nu sunt putine intr-un an de zile, de ce nu vreti sa contribuiti la culturalizarea cetatenilor, ca ei platesc oricum prin impozite tot ce cheltuiti voi, prin accesul liber la concertele filarmonicii si spectacolele Teatrului, ca si acolo salile sunt destul de goale? Cine raspunde la asta intrebare? Probabil tot vreun "Cetatean neinregistrat" desi este clar cui am adresat intrebarile. Rog redactia sa faca un material ancheta prin care sa fim si noi informati despre cheltuielile facute cu cele trei institutii de cultura finantate de Primarie, ce incasari au pe fiecare spectacol, numar de spectatori in sali, numar de invitatii gratuite acordate spectatorilor nu consilierilor locali, cate concerte, spectacole au dat botosanenilor intr-un an cu intrare libera. Raspunsul nu poate fi unul politic.
25 august 2019, 15:54
Va asteptam sin fiecare vineri la spectacolele sustinute de filarmonica in fiecare vineri in incinta Casei de cultura a sindicatelor numai ca acolo nui gratuit si un bilet are un pret simbolic , prin aceste spectacole in aer liber sa vrut a se demonstra ca avem o orchestra de profesionisti care merita urmariti ,spectacolele sunt minunate .Poate prin aceste spectacole se va deschide apetitul iubitorilor de muzica clasica sa vina vinerea la concertele filarmonici .
25 august 2019, 14:38
Ceva de nedescris mirific totul pe placul publicului ,felicitari initiatorilor, jos palaria.
25 august 2019, 14:30
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Consider că am ajuns la maturitatea politică în care să pot ajunge la CJ să fac mult mai mult pentru județ decât au făcut toți ceilalți în cei 30 de ani care au trecut de la revoluție”,Costel Șoptică, președinte ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7524 lei
USD
Dolarul SUA
4.3164 lei
CHF
Francul elveţian
4.3241 lei
GBP
Lira sterlină
5.4550 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9864 lei
XAU
Gramul de aur
207.4267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2452 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4292 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9196 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2618 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1840 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6362 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.