Știrea zilei
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO

Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.

Concertele estivale au debutat joi, 22 august 2019, când publicul adunat pe Pietonalul Unirii a aplaudat prestaţia soliştilor invitaţi, soprana Cristina Simionescu, mezzo-soprana Maria Miron și tenorul Andrei Lazăr, sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc. Vremea a fost prielnică şi vineri, astfel că iubitorii muzicii simfonice şi-au ocupat din timp scaunele pe care organizatorii le-au amplasat în faţa scenei.

 

Sâmbătă, în schimb, botoşănenii au fost invitaţi în amfiteatrul de la Cornișa Aquapark&Sports, unde Filarmonica Botoşani a prezentat fragmente din primele două spectacole, aceiaşi solişti încântând deopotrivă publicul.

 

Duminică, 25 august, este programat ultimul concert estival din această serie, dirijorul Mircea Holiartoc propunând de data aceasta un program cu muzică de film, pop și canțonete de largă popularitate.

 

”Vă invităm cu drag duminică pentru ultima noastră întâlnire, de la ora 19.00, pe Pietonalul Unirii, avem un program deosebit pentru dumneavoastră”, a fost invitația pe care dirijorul Mircea Holiartoc a adresat-o botoșănenilor.

 

Carismă, calitate, frumuseţe

 

A fost muzică accesibilă, cu lucrări orchestrate, arii şi duete de largă popularitate din creaţia celor mai cunoscuţi compozitori: P.I. Ceaikovski, G. Verdi, G. Puccini, A. Dvorak, G. Bizet, J. Offenbach, L. Delibes, E. Kalman, F. Lopez, Fr. Lehar, Gh. Dendrino.

 

Soliştii invitaţi au reuşit să ofere o atmosferă magică, în ciuda zgomotelor citadine, a forfotei care însufleţeşte în fiecare seară centrul oraşului, chiar şi în ciuda cârdurilor de ciori care au traversat zona, în drumul lor către copacii de pe pietonal.

 

Soprana Cristina Simionescu este absolventă a Academiei de Arte ”George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea canto, cu master la aceeaşi universitate, dar şi cu titlul de doctor în muzică. Este solistă a Operei Naţionale Române din Iaşi, totodată profesor de canto clasic la Universitatea Naţională de Arte ”George Enescu”. O artistă cu o excelentă capacitate interpretativă şi vocală, ale cărei personaje sunt bine aşezate în acţiunea operei, fără să alunece în improvizaţii spectaculoase.

 

Mezzo-soprana Maria Miron, prezenţă strălucitoare pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii din Botoşani, şi asta nu doar datorită rochiei delicate, ci mai ales zâmbetului cu care artista şi-a gratulat spectatorii. Vine de la Opera Naţională din Iași, iar prezenţa radioasă, carismatică şi atât de firească a încântat audienţa. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este câştigătoarea Marelui premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclee în anul 1997.

Nu cel din urmă, tenorul Andrei Lazăr a stârnit aplauze la scenă deschisă. Cu un repertoriu divers şi dificil totodată, de-a lungul timpului a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din, a debutat la Opera Naţională Bucureşti, colaborând apoi cu Opera Comică pentru Copii, dar având în palmares şi numeroase turnee în ţară şi în străinătate, interpretând personaje din Verdi, Mozart, Rossini, dar şi Dan Dediu sau George Enescu. Este solist al Operei Naționale din București.

 

Totul s-a petrecut la Botoșani sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, un maestru în adevăratul sens al cuvântului, care a reuşit să creeze împreună cu orchestra momente cu adevărat plăcute pentru publicul botoşănean, fără să cadă nici o clipă în ispita divertismentului gratuit.

 

Dornici de muzică bună

 

Botoşănenii care au asistat la concertele estivale au apreciat calităţile vocale, bucuria interpretării, dar şi căldura cu care cei trei solişti şi-au întâmpinat spectatorii. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură. Însă dincolo de frumuseţea momentului artistic, dincolo de imaginea unui pietonal plin de melomani, stă tristeţea sălilor goale din stagiunile Filarmonicii, de ani şi ani. Concertele estivale ne demonstrează că în Botoşani există iubitori ai muzicii simfonice. Or, la o simpă vedere şi o minimă socoteală, vedem un public în care domină persoanele de vârsta a treia şi peste. În mare măsură pensionari.

Mulţi dintre cei întrebaţi dacă merg şi în sală, la concertele Filarmonicii, au spus că preţul biletelor îi depăşeşte pe cei mai mulţi dintre ei. Doamnele nostalgice îşi amintesc de concertele din urmă cu 30-40 de ani, când în ciuda frigului din sălile de concerte publicul era în număr mult mai mare. Astăzi, însă, un bilet de 20 de lei este mult peste posibilitățile unui cuplu de pensionari care ar dori să participe săptămânal la concertele simfonice. Și nu doar pentru pensionari.

 

”Am văzut pe scena din Botoşani mari artişti, mulţi nici nu mai trăiesc, păcat că astăzi sălile sunt aproape goale. Poate şi biletele sunt cam scumpe, ginerele meu spune că îi place mult muzica simfonică, dar ca să meargă cu soţia trebuie să plătească 40 de lei. Mergi la un concert pe lună, că în fiecare săptămână nu poate fi vorba. Oare de ce or fi scumpit aşa, că nu ştiu câţi oameni îşi mai permit, şi iată, vedeţi numai aici câţi oameni în vârstă au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la concertele săptămânale, dar nu îşi permit, ştim cum sunt pensiile azi...”,

Ioana Ştefanei, din Botoşani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
JUDEȚUL în care o femeie naște 6 copii într-o casă cu găuri în loc de geamuri! Botoșănenii DONEAZĂ bani și mâncare... dar ce face STATUL? – GALERIE FOTO
Fotografiile postate în mediul online cu familia din localitatea Gorbănești, din județul Botoșani, au șocat și revoltat deopotrivă mulți oameni. Daniel Câșlariu, reprezentantul Grupului Civic, a aflat despre situația acestei familii și a mers la locul care se presupune că ar fi căminul în care cresc cei șase copii.
Un preot și soția sa profesor au amenajat pe cheltuiala lor o grădiniță unde copiii sunt primiți gratuit: Dacă vrem ca neamul să dăinuie... – GALERIE FOTO
Dacă la Liceul Pedagogic, pe 9 septembrie clopoțelul a sunat pentru a suta oară, la celălalt capăt al orașului clinchetul său s-a auzit pentru prima oară. Și nu la un liceu sau la o școală, ci la o grădiniță.
SCANDAL național la început de an școlar cu slujbele religioase, cadrele didactice chemate la Poliție
Noul an școlar care debutează pe 9 septembrie 2019 este deschis cu o serie de controverse pe marginea ceremoniilor religioase, dar și a unor declarații la Poliție pe care ar trebui să le dea profesorii și învățătorii. Exceptând acest aspecte, la Botoșani lucrurile sunt gata să intre în făgașul normal.
PREMIERĂ în Poliție la Botoșani: Câine de urmăriri speciale adus de la Sibiu! Ploaie de infracțiuni asupra copiilor: Te cam strânge în spate
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a achiziționat recent un câine de urmăriri în mediul natural, o premieră pentru poliția botoșăneană. Este dresat special pentru a acționa mai ales în cazuri de dispariție, cea mai mare atenție fiindu-le acordată categoriilor vulnerabile, în special copii sau vârstnici. Este primul câine de căutare - salvare, pe țară, și se află la Botoșani. 
Vechiul sediu al RAR-ului ras de pe fața pământului pentru o investiție privată uriașă care va schimba circulația în Calea Națională – GALERIE FOTO
Fostul sediu al Registrului Auto Român din bulevardul Mihai Eminescu a devenit o amintire în cel mai propriu sens al cuvântului. Halele care câțiva ani au găzduit una dintre cele mai aglomerate instituții din Botoșani au fost dărâmate în doar câteva zile.
Salvamarul care a intervenit în ziua înecului de la Cornișa a fost internat la Psihiatrie – DETALIILE anchetei DSPSA
Bărbatul care lucrează ca salvamar în Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa a suferit o traumă în urma tragediei care a avut loc pe data de 27 august la piscina exterioară, când Sorin Ciolac a murit înecat.
Ca-n comunism! Încă o societate de transport din Botoșani își bate joc de călători, oamenii s-au călcat în picioare – FOTOGALERIE
Cazul botoșănenilor care veneau de pe litoral și au rămas blocați la Brăila timp de șase ore este repetat, în alte circumstanțe dar în același ton de bătaie de joc, de alt transportator.
Botoșăneni MORȚI sau expulzați din alte țări și trimiși cu forța acasă
Într-o țară tot mai dezbinată unde traiul devine din ce în ce mai greu, românii și în speță botoșănenii aleg calea străinătății. Pleacă pentru o viață mai bună, pentru a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie.
Nopțile însângerate la Botoșani – COINCIDENȚĂ fatidică repetată în apropierea unei sărbători, cu morți tineri
Ultimii ani la Botoșani în apropierea sărbătorilor pascale, pe lângă credința generală care-i unește pe creștini și obiceiurile specifice acestei importante date din calendarul ortodox, au însemnat și o repetiție de accidente tragice și inexplicabile.
„Cazul Caracal” la Botoșani, Poliția a intrat în ALERTĂ după un apel la 112: Bună, sunt Luiza, sunt răpită…
După desfășurarea în detaliu la toate televiziunile naționale a cazului Caracal, polițiștii botoșăneni s-au regăsit, în două rânduri, față în față cu o situație similară celei în care s-a aflat Alexandra Măceșanu. Și au simțit iureșul prin care, în timp record și cu toate privirile ațintite asupra instituției, au trebuit să localizeze telefoanele de pe care s-au efectuat apelurile pentru identificarea fetelor care strigau după ajutor.
Businessul anului: Sală de nunți cu piscină și spații de recreere construită la marginea orașului, restaurantele nu mai fac față valului de petreceri
O altă afacere care nu are cum să dea greș la Botoșani este aceea de a oferi un spațiu, mirific dacă se poate, tinerilor care decid să se căsătorească și caută locul perfect pentru petrecerea de nuntă.
Magazinele săracilor „cu produse din trecut, pentru viitor” au EXPLODAT la Botoșani, au apărut și la sate
Există și afaceri care prosperă la Botoșani. Spre exemplu, micii antreprenori par se orienteze tot mai mult spre magazinele second-hand.
Botoșăneancă CHINUITĂ de boală în casă, NU este primită de niciun spital din Botoșani, se caută ajutor la Suceava – FOTO ȘOCANTE
O femeie din Botoșani îndură zilnic dureri crunte cauzate de un ulcer varicos cumulat cu o infecție dobândită într-un spital de stat.
Șeful unei instituții a interzis angajatelor decolteurile & fustele cu fermoar și cele scurte, bărbații nu au voie cu pălărie
Proaspăt numit șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Miron-Horia Constantinescu - nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre liderii politici care au contribuit la instaurarea comunismului în România - s-a gândit să reglementeze ținuta angajaților.
Loading...
Un fel de 4 și ceva data asta! Consiliera PSD care a picat de două ori la Prefectură, respinsă și după contestații
Nici după al doilea eșec înregistrat în tentativa de a se angaja la Prefectura Botoșani, consilierul județean Andreea Andrei nu a renunțat la ideea de a deveni funcționar public în cadrul acestei instituții.
La marginea prăpastiei: Botoșănenii combină alcoolul cu drogurile sau medicamentele, au ajuns la spital și copii – STATISTICĂ dureroasă
Trăim vremuri în care pericolul pândește la tot pasul, iar mulți cad în capcana viciilor, indiferent care ar fi ele. Iar botoșănenii nu fac excepție fie că vorbim de droguri, alcool, iar de aici apar de multe ori și tentativele de suicid.
Juna CJ-ului s-a făcut de rușine, pentru a doua oară, la concursul de la Prefectură
Nici a doua oară nu a fost cu succes pentru cea mai tânără consilieră județeană de la Botoșani care a aspirat la o funcție publică din cadrul Prefecturii.
Summer Fest-ul verii 2019 s-a terminat cu o sumedenie de copii pierduți, o horă a Diasporei și o trupă care a electrizat parcul – GALERIE FOTO & VIDEO
Au fost patru zile, unele mai reușite, altele cu mai puține pretenții în care cel mai fierbinte loc al orașului a fremătat la propriu. Vara lui 2019 se încheie cu un Summer Fest care va rămâne în memoria tuturor care s-au distrat aici ca fiind a lui Smiley, Superchill, DJ Project, Vunk, Proconsul sau Hara.
Cornișa, o oază de lumină! Puzderie de oameni la marginea orașului în noaptea de sâmbătă, au venit și suceveni și ieșeni – GALERIE FOTO
A doua zi de distracție în cadrul Summer Fest a atras din nou mii de botoșăneni dar și persoane din alte județe. Dacă la scenă nu a fost la fel de multă animație asemenea primei seri, în schimb în parcul de agrement Cornișa era un furnicar de oameni.
Isterie în miez de noapte cu Smiley: concert cu o puzderie jandarmi și polițiști locali, s-au montat pe loc garduri – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară de la SummerFest Botoșani 2019 s-a încheiat într-o atmosferă de isterie generală. Iar responsabil pentru crearea acesteia a fost Smiley, artist care i-a făcut pe copii să se manifeste ca adulții, iar pe părinții lor să dea în mintea celor mici.
Frumos! :)
25 august 2019, 18:34
Ca e duda si ca a ,,absovit,, magna cum laudae la Cosula o stiu toti cei care au minim 2-3 neuroni functionali...dar ca nu cunoaste diferenta intre ,,a da,, si ,,a lua,, intrece orice limita a dobitociei autohtone ciumiste...respectul nostru pentru initiatori! A fost un spectacol deosebit si care arata ca botosanenii sunt mari iubitori ai actului artistic.
25 august 2019, 18:16
Stimabile, cred ca nu ai citit articolul, se spune clar, pretul unui bilet la un concert obisnuit este 20 lei, au fost concerte cu preturi de 60 sau cahiar 100 de lei, sau mai mult. La concertele din fiecare vineri seara salaeste goala, cei cativa de la balcon vin cu invitatii, incasarile filarmonicii din aceste concerte sunt spre zero. Intrebarea este urmatoarea, si este adresata Primariei Botosani care finanteaza aceasta institutie cu salarii la un personal de vreo 100 de nume de instrumentisti, administrativ, intretinere, chirie imobil, incalzire, utilitati, instrumente, costume etc: de ce nu lasati intrarea gratuita in sala de concert, daca si asa incasarile sunt zero? Efortul financiar al Primariei ar fi si el tot zero, cheltuileile cu functionarea filarmonicii fiind facute oricum. Daca nu percepeti intrare pentru spectacolele manelistilor invitati sau a interpretilor de duzina, cu diferite ocazii pe banii nostri, si nu sunt putine intr-un an de zile, de ce nu vreti sa contribuiti la culturalizarea cetatenilor, ca ei platesc oricum prin impozite tot ce cheltuiti voi, prin accesul liber la concertele filarmonicii si spectacolele Teatrului, ca si acolo salile sunt destul de goale? Cine raspunde la asta intrebare? Probabil tot vreun "Cetatean neinregistrat" desi este clar cui am adresat intrebarile. Rog redactia sa faca un material ancheta prin care sa fim si noi informati despre cheltuielile facute cu cele trei institutii de cultura finantate de Primarie, ce incasari au pe fiecare spectacol, numar de spectatori in sali, numar de invitatii gratuite acordate spectatorilor nu consilierilor locali, cate concerte, spectacole au dat botosanenilor intr-un an cu intrare libera. Raspunsul nu poate fi unul politic.
25 august 2019, 15:54
Va asteptam sin fiecare vineri la spectacolele sustinute de filarmonica in fiecare vineri in incinta Casei de cultura a sindicatelor numai ca acolo nui gratuit si un bilet are un pret simbolic , prin aceste spectacole in aer liber sa vrut a se demonstra ca avem o orchestra de profesionisti care merita urmariti ,spectacolele sunt minunate .Poate prin aceste spectacole se va deschide apetitul iubitorilor de muzica clasica sa vina vinerea la concertele filarmonici .
25 august 2019, 14:38
Ceva de nedescris mirific totul pe placul publicului ,felicitari initiatorilor, jos palaria.
25 august 2019, 14:30
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„Până veți ajunge în fața procurorilor, vă rog să mă ascultați. eu v-am ascultat și nu am vorbit peste dumneavoastră. Ați furat toți, în frunte cu Dragnea, și veți ajunge la pușcărie, așa cum meritați. V-am spus că ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7352 lei
USD
Dolarul SUA
4.2979 lei
CHF
Francul elveţian
4.3226 lei
GBP
Lira sterlină
5.3288 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9723 lei
XAU
Gramul de aur
207.1220 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4183 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1827 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6341 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.