Știrea zilei
Stejarul Unirii din Botoșani și povestea dramatică a Eroului din Centrul Vechi - FOTO&VIDEO

A trăit doar 28 de ani. A murit cu mitraliera în mână, acoperit de cadavrele soldaților nemți. Bârlădeanul îndrăgostit la Botoșani devenea erou de război și maior post-mortem la doar un an de la nunta sa cu frumoasa Getta.

S-a născut la Bârlad, pe 2 august 1889, ca fiu al polițistului Enache, participant la Războiul de Independență. Fapt care, cel mai probabil, a influențat destinului tânărului Grigore, pentru că la 1 septembrie 1908, la 19 ani, acesta intra pe poarta Școlii Militare de Infanterie. Peste doi ani este repartizat la Regimentul 12 Cantemir din Bârlad, iar mai apoi ajunge la Regimentul Negru Vodă nr. 28 și la Regimentul 77 Infanterie Botoșani.

 

Este vorba despre Grigore Ignat. Un personaj prea puțin cunoscut, chiar dacă botoșănenii trec zilnic, de aproape 100 de ani, pe lângă monumentul din Centrul Vechi ce poartă numele ”Compania de mitraliere Maior Ignat în Atac”. Locul în care, de ani buni, este celebrată la Botoșani și ziua de 1 Decembrie.

 

 

 

”Devotat ofiţer. Prea bun camarad”

 

În anul 1914, Comandantul regimentului Regimentul nr.77 Infanterie nota despre Grigore Ignat: ”Ofiţer inteligent. Cu instrucţie militară suficientă. Judecă bine. Se exprimă clar. Se ocupă pentru a-şi spori instrucţia militară. Îl cred destul de capabil a comanda şi instrui o companie. Notează pe subalterni cu pătrundere şi dreptate”.

 

Aprecierile vin la fel de elogioase și după un an: ”Energic, serios, hotărât. Judecă bine situaţia. Ia hotărâri bune. Are ochiul câmpului. Spirit de iniţiativă pronunţat. Instructor prea bun. Cu metodă şi cu răbdare. Recruţii companiei pe care o comandă sunt prea bine instruiţi. Devotat ofiţer. Prea bun camarad”.

 

 

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

 

În spiritul celebrului roman al lui Camil Petrescu s-ar putea așeza întâmplările care s-au derulat  în anul 1916. An în care ofițerul de 27 de ani solicită aprobare pentru căsătoria cu Getta Enășescu.

 

În 14 martie 1916, primarul Botoșanilor certifica, printr-o adresă oficială, că ”Dl. Nicolae Enășescu, în etate de 58 de ani, și D-na Olga Enășescu, în etate de 57 de ani, a căror profesiune este agricultori proprietari de moșii; sunt părinții legitimi a D-rei Getta Enășescu”. Primarul mai confirma, în aceeași adresă, că familia locuiește în Botoșani și ”se bucură de o adorabilitate recunoscută”. Drept pentru care se elibera certificatul spre a servi la căsătoria ”proiectată între fiica D-a Getta Enășescu cu Locot. Grigore Ignat”.

 

Spre sfârșitul lunii martie, însuși Locotenentul Grigore Ignat se adresează Regimentului 51 Infanterie, prin care solicită aprobarea căsătoriei.

 

(Maiorul Grigore Ignat)

 

Pe data de 2 aprilie 1916, comandantul Comandamentului III teritorial se adresează de această dată Corpului 3 Armată, cu privire la cererea de căsătorie a ofițerului Grigore Ignat. Interesant este că, potrivit Legii căsătoriei ofițerilor, proaspătul însurățel urmează să primească ”o ipotecă de prim rang”, dar și 10.000 de lei, ”care se vor da ofițerului pentru trusou, după celebrarea căsătoriei”. Nu mai puțin interesantă este și precizarea precum că, ”în privința onorabilității viitoarei soții, din raportul Comandantului de Regiment reiese că este pusă la adăpost de orice critică”.

 

Nu se bucură prea mult de viața de tânăr căsătorit. În același an 1916, 1 aprilie, Locotenentul Grigore Ignat face parte din Regimentul 51 Infanterie, aflat în compunerea Diviziei 6 Infanterie. Din această poziție i se încredințează spre pregătire și instruire comanda companiei de mitraliere. Divizia 6 Infanterie ajunge în luna august pe frontul din Dobrogea, în urma luptelor de aici locotenentul Ignat fiind avansat la gradul de căpitan.

 

Urmează luni dificile de război, din iarna lui 1916 și primăvara lui 1917, în timpul cărora căpitanul Grigore Ignat și-a demonstrat eroismul și curajul (vezi video jos).

 

 

Ziua fatidică de 6 august și scrisoarea ”Către Doamna Soția Căpitanului Ignat Grigore”

 

În august 1917, însă, căpitanul avea să își piardă viața în timpul luptelor de la Mărășești, la Răzoare. Era 6 august 1917, la doar 4 zile după ce ofițerul împlinise 28 de ani.

 

Eroul de la Răzoare este decorat post-mortem cu ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a. La Botoșani ajunge decorația în mâna nefericitei sale soții. Odată cu decorația, Getta primește acasă și o scrisoare din partea comandantului Diviziei 13, care descrie scena victoriei armatei române la Mărășești, în timpul căreia căpitanul Ignat își pierduse viața.

 

 

Scrisoarea este datată 14 august 1917 și este adresată ”Către Doamna Soția Căpitanului Ignat Grigore”.

 

Cel care scrie este Generalul I.I. Popescu, Comandantul Diviziei a 13-a.

 

”Scumpă soție a Căpitanului Ignat! Dacă până acum nu cunoașteți rostul decorării acestui brav ostaș îmi iau eu penibila dar înălțătoarea sarcină să vă arăt”, consemnează Generalul I.I. Popescu.

 

Impresionante fragmente din scrisoare fac și astăzi subiectul multor articole:

 

”După bătălie încercând să ne numărăm și căutând pe cei care lipseau, am dat peste iubitul nostru camarad, viteazul între viteji, Căpitan Ignat, Comandantul Companiei 1 Mitraliere, literalmente acoperit cu cadavre nemțești”.

”Poziția la care s-a găsit eroul arată neîndoielnic inima ce acest ofițer a pus pentru apărarea patriei: era mort dar cu mâna dreaptă încleștată pe mitraliera cu care trăsese”.

”Poziția în care s-a găsit Căpitanul Ignat a atras atenția tuturor și-I dă dreptul a fi scris în istoria neamului, alături de marii eroi”.

”Rog pe Dumnezeu să întărească inimile nefericitei mame, tineri și nefericitei soții, precum și întregii lui familii ca și camarazilor, cu mine în cap, care l-au cunoscut”.

”Acum nu e vreme decât a strânge toate puterile trupești și sufletești ce ne-a dat Dumnezeu, pentru a zdrobi pe dușman. Plânsul și jalea după război; și le vom pune, pentru îndulcire, alături de splendoarea patriei mărite, sub un singur sceptru”.

„Pentru vitejia și avântul fără seamăn cu care a luptat cu compania de mitraliere în lupta de la Răzoare, la 6 august 1917, unde aflându-se cu compania la centrul Diviziei 13, pe unde trupele germane reușise a pătrunde, a rămas neclintit pe poziție secerând valurile dușmane până la respingerea completă a vrăjmașului, după care a fost găsit mort cu eroica sa companie acoperiți aproape de trupurile inamicului uciși”.

 

 

Botoșănenii se unesc pentru cinstirea unui erou

 

La mai puțin de 8 ani după moartea eroică a căpitanului, devenit post-mortem maior, botoșănenii se unesc pentru ridicarea unui monument-simbol al eroismului ostașilor pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial.

 

Comitetul pentru Ridicarea Monumentului Eroilor din Botoșani difuzează în luna aprilie a anului 1925 un apel:

 

"Cu toţii ne bucurăm de îndeplinirea visului care, veacuri nenumărate, a legănat pe înaintaşii noştri, simţim urmările binefăcătoare ale acestei împliniri, ne dăm seama că, prin ea, temeiul vieţii noastre de astăzi este mai trainic şi că mai falnice ne sunt perspectivele apropiate ale viitorului. Să nu uităm însă că moştenirea ce o stăpânim astăzi este plătită cu jertfa supremă a mii de suflete ale părinţilor, fraţilor, prietenilor noştri, morţi prin spitale sau pe câmpul de luptă, unii îngropaţi, poate mai cu grijă, cei mai mulţi lăsându-şi trupurile străpunse de gloanţe sub o mână de ţărână aruncată în grabă".

 

Arhitectul Horia Miclescu, botoșănean de origine, primește sarcina de a realiza monumentul. În presa locală se demarează o amplă campanie de subscripție pentru urgentarea lucrărilor.

 

 

Patru ani mai târziu, Monumentul ”Compania de Mitraliere Maior Ignat - în atac”, avea să fie dezvelit în Piața Carol (azi 1 Decembrie 1918), ca o cinstire a celor 7.269 morți, 1.260 invalizi de război, 10.277 copii orfani de război, 6.543 văduve de război, 1.297 dispăruți în război, cifre care, însumate, înseamnă tributul de jertfă și sânge al fostelor județe Botoșani și Dorohoi în Primul Război Mondial, în Războiul Reîntregirii României, în făurirea României Mari.

 

”Sunt argumente certe, de necontestat, în definirea relației lui Grigore Ignat cu Botoșanii, o relație simbiotică și simbol pentru un spațiu și un erou care au dat totul pentru Neam și Țară. Pilduitor și memorabil de-a pururi!”, scria istoricul botoșănean Ionel Bejenaru.

 

 

Stejarul Unirii

 

Adăugăm acestui material omagial un alt simbol al Unirii. Un stejar despre care, de asemenea se cunoaște mult prea puțin, dar care a fost consemnat în arhive chiar cu acest nume: ”Stejarul Unirii”.

 

Imaginea (1994), de altfel, aparține Fondului Prof. Ștefan Ciobotaru și se află la Arhivele Botoșani.

 

A fost postată de mai mute ori în spațiul public, însoțită de aceste mențiuni, pe grupurile dedicate Botoșanilor de odinioară, specificându-se totodată că ”Stejarul Unirii” a fost plantat chiar pe 1 Decembrie, în anul 1928.

 

(Stejarul Unirii, 1994. Foto: Facebook/Botoșaniul de odinioară)

 

”De multe ori am trecut pe lângă el şi poate că nu i-am dat importanţă. A fost plantat de către autorităţile oraşului Botoşani pe 1 Decembrie 1928, pentru a celebra un deceniu de la Marea Unire Naţională. Se află şi astăzi, cu mult mai mare, în curtea unei proprietăţi, pe strada Cuza Vodă colţ cu strada Kogălniceanu”.

 

 

(Stejarul Unirii, 2020, foto: Botoșăneanul.ro)

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Loading...
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Loading...
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8738 lei
USD
Dolarul SUA
4.0148 lei
CHF
Francul elveţian
4.5251 lei
GBP
Lira sterlină
5.5099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8830 lei
XAU
Gramul de aur
241.5144 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3641 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1207 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1808 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.7 o C
Dorohoi
3.7 o C
Bucecea
3.4 o C
Darabani
4.4 o C
Saveni
3.7 o C
Ştefăneşti
2.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.