Știrea zilei
Cu 1,5 milioane de euro în conturi, Spitalul Județean face apel la privați pentru aparatură medicală în lupta cu Covid: De ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite?

Semne de întrebare s-au ridicat după apelul public făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani către mediul de afaceri și asociațiile neguvernamentale pentru a ajuta Spitalul Județean Mavromati cu aparate de oxigen pentru bolnavii de coronavirus care prezintă forme grave ale bolii.

Spitalul a trecut la minister cu bani de la CJ 

 

Apelul nu a rămas fără ecou și au fost asociații de la Botoșani sau lanțuri de magazine care au donat de urgență aparatura medicală solicitată.

 

Apelul a fost auzit însă și la Consiliul Județean Botoșani, instituție care a avut în subordine cea mai mare unitate medicală a județului și care a trecut la Ministerul Sănătății de la decretarea Stării de Urgență. Însă, alocările financiare au fost susținute tot de CJ Botoșani.

 

Fostul vicepreședinte Dorin Birta a arătat că nu poate să nu se întrebe cum s-a ajuns la situația în care să fie cerut ajutorul mediului privat, când Spitalul Județean Botoșani ar avea bani în conturi?

 

„Eu am fost foarte surprins de acest aspect și vreau să menționez că, Consiliul Județean a alocat, după cum bine știți, prin Hotărâre de CJ, sume consistente pentru Spitalul Județean pentru achiziția de ventilatoare, paturi ATI, dotări pentru limitarea efectelor covid, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. În perioada imediat următoare, după ce se vor liniști apele, voi solicita o situație de la Spitalul Județean”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ.

 

Din punctul de vedere al efectuării actului medical, fostul șef de la CJ susține că nu are absolut niciun reproș.

 

Însă din punct de vedere financiar este interesat să știe de ce nu se folosesc banii de la CJ pentru aparatura de care este nevoie.

 

*Dorin Birta, fostul vicepreședinte al CJ Botoșani 

 

„Vreau să întreb de ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite? O să cer o situație să văd de ce până în acest moment nu s-au organizat licitații, nu s-a achizionat tot ce este nevoie pentru aceste unități atât de vitale. Eu cred că aparatura aceea trebuia achiziționată imediat după alocarea sumelor. O să vedem răspunsul pe care-l vom primi”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ

 

„Bani sunt, bani au fost”

 

Dorin Birta a făcut o trecere în revistă a sumelor care au fost direcționate către Spitalul Județean Mavromati.

 

Și din calculele sale a reieșit faptul că unitatea medicală ar avea în conturi peste 1,6 milioane de euro, echivalentul sumei de 8 milioane de lei.

 

„Bani sunt, bani au fost, ori de câte ori Spitalul Județean ne-a solicitat sume, indiferent de sume, CJ a alocat banii pentru tot ceea ce este necesar pentru prevenirea acestei cumplite boli. De la începutul anului, s-au alocat către Spitalul Județean pentru cheltuieli curente și tot ce are nevoie Spitalul Județean 8 milioane de lei. Și pentru investiții 5,3 milioane. În total 13,3 milioane de lei, din care au fost cheltuiți doar 5 milioane. Doar 50 de miliarde! 8 milioane apar în bugetul Spitalului Județean ca bani necheltuiți”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ

 

Jurnaliștii Botoșăneanul au încercat să îl contacteze pe managerul Spitalului Județean Mavromati, Radu Malancea, care însă nu a răspuns apelurilor și mesajelor telefonice.

 

În schimb, a transmis un mesaj prin intermediul purtătorului de cuvânt, Ioan Asaftei.

 

„Mulțumim conducerii Consiliului Județean pentru disponibilitatea de a aloca fonduri necesare  achiziționării  de echipamente și materiale necesare în această perioadă, dar considerăm că nici un ajutor suplimentar din partea diferitelor ONG-uri nu este de neglijat.

În această perioadă sunt cheltuieli mari de logistică, iar procedurile de achiziții din fondurile alocate de Consiliul Județean au o perioadă de derulare îndelungată până se pot face investiții (anunț, selecție de oferte etc), iar ONG-urile care au donat diferite aparate, cunoscând procedurile de achiziții, au răspuns cu promptitudine prin livrarea acestor echipamente și materiale necesare îngrijirii și salvării vieții pacienților.

Menționez, că oricum necesarul de echipamente și materiale este foarte mare și nu înțeleg de ce unele persoane sunt supărate de acest lucru.

Dacă doriți desfăsurătorul alocării fondurilor de la Consiliul Județean vă stăm la dispoziție”,

Este mesajul managerului Radu Malancea

 

În starea de urgență, Legiuitorul a permis ca achizițiile publice să fie efectuate prin procedura de negociere fără publicare.

 

Pe timpul stării de alertă, prin Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a prevazut, la art 5, alit a): “achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă”.

 

loading...
Botoșănenii cu COVID au nevoie de ajutor! Apel către ONG-uri sau firme din Botoșani
Donație de aproape 40.000 de euro pentru Spitalul Județean Mavromati
Vlad Plăcintă, din nou alături de pacienții bolnavi de COVID: A donat 15 aparate de oxigen

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Spitale PERICOL PUBLIC la Botoșani, două rapoarte sub doi miniștri cu sumedenie de nereguli care pot arde oameni - DOCUMENT
A fost nevoie de mai multe tragedii pentru ca actorii decizionali să se aplece cu atenție și asupra condițiilor de totală nesiguranță a pacienților, din punctul de vedere al infrastructurii, fără referire la calitatea actului medical.
12 luni de ședințe SECRETE și ILEGALE la CJ - AUDIO EXCLUSIV Ce se întâmplă când i se cere șefei Consiliului să facă ședințe publice
Plenul Consiliului Județean Botoșani a bifat joi încă o ședință secretă. Cu excepția celei din ianuarie și a celor în care consilierii desemnați după alegerile din toamnă au depus jurământul, toate celelalte au fost organizate în sistem de audioconferință de la începutul pandemiei.
Administrație pe furiș: Noii aleși se folosesc de pandemie ca să-și ascundă fețele în ședințe și să voteze în secret hotărâri esențiale pentru Botoșani - VIDEO & FOTOGALERIE
Pandemia care la nivel macro a lovit mai ales în populația ce se confruntă cu restricții de toate felurile, pare să fie totuși în interesul unora. Al celor care ocupă funcții de orice fel, în aparatul de stat.
RĂSPUNS în bătaie de joc de la Administrația Bazinală, pensionarul Mețler cu „protecție” și după ce ”l-a luat... apa”
Scandalul izbucnit în cadrul Agenției Naționale a Apelor Române (ANAR) cu privire la o serie de angajări revoltătoare ale unor persoane incompetente sau cu grade de rudenie la nivel înalt, continuă să ridice o mulțime de semne de întrebare.
MODIFICĂRI în Botoșani: Poliția poate ridica mașinile din parcările concesionate, familiile cu mai multe locuri de parcare rămân doar cu UNUL singur
În sala Mihai Eminescu a avut loc luni o dezbatere publică pe marginea regulamentului de gestionare al parcărilor din municipiu.
Audit la ”TBC”: Pază de la Suceava & mașină de spălat din Italia recepționată înainte să ajungă la Botoșani - DOCUMENT
Noul manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea municipalității botoșănene a preluat conducerea unității medicale de la începutul acestei luni și susține că a găsit lucruri făcute sub sau la limita legalității. În completarea celor afirmate, are ca instrument justificativ un raport de audit pentru activitatea din anul 2020.
Primul muzeu multimedia de la Botoșani, amenajat sub pământ – IMAGINI spectaculoase despre cum va arăta – VIDEO & FOTO
Este posibil grație unui proiect cu finanțare europeană implementat alături de parteneri din Ucraina. Inițiativa aparține Primăriei municipiului Botoșani, prin serviciul de programe europene din cadrul instituției, care a atras finanțarea.
Fetițe gemene în vârstă de patru ani adoptate de o familie din Botoșani
Mai multe familii din Botoșani s-au întregit și au primit o undă de speranță chiar și pe timp de pandemie. Au reușit să adopte copii aflați în grija Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
S-au supărat eroii în halate albe, guvernanții le-au promis mai mulți bani decât primesc deja și i-au „păcălit”, pacienții le mor în spitale, dar asta contează mai puțin
Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.
Loading...
”Gentlemen's agreement” la Nova Apaserv! Directorul „providențial” al liberalilor a deblocat într-o săptămână conturile societății
Ținta propusă în primele zile de la preluarea conducerii societății Nova Apaserv a fost deblocarea conturilor și efectuarea plăților restante urgente. Compania risca să fie deconectată de la electricitate și astfel nu mai putea furniza servicii către populație. Aceasta în condițiile în care salariații sunt neplătiți de deja două luni.
De manual: Cum ajungi șefă de centru la un concurs închis doritorilor din afara instituției - DOCUMENT
Persoana care ocupă temporar funcția de șef al Centrului Social de Urgență (CSU) din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) se află în situația favorabilă de a se definitiva pe funcție.
Trei oameni de afaceri, o fostă primăriță și un subsecretar de stat - pentru subprefect la PNL – LISTA
Dacă pentru funcția de prefect lucrurile s-au tranșat relativ repede în PNL Botoșani după ce organizația județeană a obținut postul în cadrul coaliției, oarecum paradoxal, pentru subprefect lucrurile par mai complicate. Sau cel puțin sunt mai mulți doritori.  
Concertul de Ziua Îndrăgostiților pe scena Filarmonicii din Botoșani: Bravo!!!, au strigat domnii / Cam mult, au șoptit doamnele - GALERIE FOTO&VIDEO
Spectacol mai puțin obișnuit, sâmbătă seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.
Un medic botoșănean efectuează operații revoluționare în Belgia cu o cască de realitate augmentată dezvoltată de Microsoft și NASA – GALERIE FOTO
”Nimeni nu-i profet în țara lui” este un proverb cu aplicabilitate tot mai dureroasă în România. Și se resimte și mai pregnant în Botoșani, județ părăsit de zeci de mii de oameni plecați să-și găsească un rost în străinătate. Din nefericire, pierdem astfel tot mai multe minți luminate, oameni care dacă ar fi rămas pe aceste meleaguri poate că ar fi reușit să urnească lucrurile și în acest colț uitat de lume.   
Loading...
Plecări și demisii pe capete la Modern Calor, avem director interimar
Compania de termoficare a orașului se află în plin proces de reorganizare a echipei de management după ce nu mai puțin de trei dintre cei șapte șefi au părăsit unitatea.
AFACERILE macabre cu bunurile statului, înfloritoare la Botoșani, locurile care se vând abuziv cu mii de euro
Botoșăneanul semnala fenomenul în urmă cu patru ani de zile, iar de atunci aproape că nu s-a schimbat nimic. Site-urile de vânzări sunt pline de anunțuri prin care se scot la vânzare locuri de înhumare din cimitirele statului.
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro
Propulsarea unui director liberal la conducerea SC Nova Apaserv SA în condițiile în care acționar majoritar al societății este Consiliul Județean, instituție cu președinte, vicepreședinte și administrator public de la PSD, a fost posibilă datorită unui plan pus la cale de PNL la care s-au raliat Pro România și ALDE.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă NU au demisionat! Pur și simplu au fost anunțați să NU mai vină la serviciu – DOCUMENT
După publicarea articolului referitor la plecarea a doi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Botoșani, unul dintre cei care s-au trezit cu contractul de muncă încetat a dorit să clarifice public modul în care s-a realizat încheierea relațiilor de muncă.
Viteji și vocali doar pe Facebook! Oficial, majoritatea pacienților care au fost internați la Mavromati NU au dat șpagă sau NU au cumpărat medicamente
Peste 2.000 de pacienți sunt internați lunar la Spitalul Județean Mavromati. Puțini sunt însă cei care își exprimă oficial opinia cu privire la serviciile oferite de către cea mai mare unitate medicală din județ.
Omul lui Țurcanu de la ALDE a preluat Partidul AUR la Botoșani: Ne-am strâns mâna
O mișcare surprinzătoare pe scena politică botoșăneană a avut loc la mijlocul acestei săptămâni. Conducerea națională a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a desemnat un nou președinte al organizației județene. Și nu este vorba despre independentul care discutase pe această temă cu liderii de la București, ci de membrul altui partid.
Bolnavii internați își cumpără medicamentele.
29 octombrie 2020, 15:24
DAR CU SUMELE INCASATE DE LA TESTELE COVID CE SE FACE?
29 octombrie 2020, 10:26
Faptul ca nu s-au facut achizitii denota lipsa specialistilor care sa cunoasca legislatia in domeniul achizitiilor, sau se merge pe principiul ca daca nu faci nimic, nu poti sa gresesti. Pacat de sumele alocate si de nefericirile oamenilor internati!
29 octombrie 2020, 08:28
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
“Este o provocare pentru mine, mai ales că eu vin din mediul privat și nu vin dintr-o poziție de administrație publică. Este o provocare pe care am acceptat-o și sper să îmi duc mandatul până la capăt. Abia aștept să îmi ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.0924 lei
CHF
Francul elveţian
4.4065 lei
GBP
Lira sterlină
5.6478 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7707 lei
XAU
Gramul de aur
223.0612 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3333 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1352 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2197 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.8 o C
Dorohoi
1.0 o C
Bucecea
0.7 o C
Darabani
1.3 o C
Saveni
0.8 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.