Știrea zilei
Situație REVOLTĂTOARE în Vama Stânca, aproape 200 de tiruri ținute blocate de zile întregi, un mire aproape că nu ajunge la propria nuntă – VIDEO & GALERIE FOTO

Sunt șoferi de tiruri care transportă cereale din Ucraina care stau blocați și de la începutul săptămânii, fără apă și mâncare. Printre ei un botoșănean care mâine are nuntă dar probabil că nu va putea ajunge.

Zile întregi fără apă și mâncare

 

Transportatorii susțin că merg în Ucraina pe propriul risc având în vedere că este zonă de conflict și niciun asigurator nu încheie poliță pentru plata unor eventuale despăgubiri, în caz de bombardament.

 

Totuși, zeci de tiruri merg pentru a aduce cereale, o parte fiind direcționate către alte județe, altele pentru Botoșani, fiind destinate unui depozit din Avrămeni. Iar asta într-un acut context de secetă și zeci de mii de culturi calamitate în România.

 

Și pe aceste considerente, întrebările firești sunt îndreptate spre autoritățille române din vina cărora se produc blocajele care sunt în prezent la Punctul de Trecere al Frontierei de la Stânca Costești.

 

Acuzații grave împotriva vameșilor

 

Unii șoferi acuză vameșii că le pretind anumite sume de bani pentru a-i lăsa să treacă, și chiar indică nume însă în lipsa unor probe certe, totul rămâne la stadiul de acuzații.

 

În prezent, pe partea moldoveană așteaptă să intre în județul Botoșani prin Vama Stânca aproape 200 de tiruri. Oamenii stau blocați fără apă și hrană și fără condiții minimale pentru igienă. Și sunt disperați.

 

Prefectul Sorin Cornilă a aflat de această situație revoltătoare în cursul dimineții. L-a primit pe președintele Administrației Fondului de Mediu care s-a aflat într-o vizită oficială la Botoșani după care s-a deplasat de urgență în Vamă. Între timp a discutat la Botoșani cu toți cei implicați.

 

Vina aruncată dintr-o parte, în alta

 

La o primă vedere, fiecare structură în parte implicată în procesul de intrare / ieșire din țară a aruncat vina către ceilalți. Pentru camioanele cu cereale, după verificarea documentelor de către Poliția de Frontieră, este nevoie de aviz și din partea medicilor de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Ulterior își intră în atribuții Biroul Vamal pentru propriile verificări și în ultimă fază un broker pentru asigurarea mărfurilor. În cazul în care nu există probleme deosebite, întreaga procedură ar trebui finalizată în maximum 30 – 40 de minute.

 

Doar că în realitate, mecanismul nu funcționează, indiferent care ar fi motivele. Unul face trimitere la medicul DSVSA care nu asigură permanență pe timpul nopții ci doar în intervalul orar 8:00 – 20:00.

Sau că există nereguli la documentele de însoțire a mărfurilor și atunci vameșii trebuie să aștepte corectarea lor. În tot acest timp, de ordinul orelor, tirurile cu probleme ar bloca fluxul de intrare în România, nefiind locuri special amenajate pentru staționarea lor și procesarea celor care stau la coadă.

 

Prefectul, vizită urgentă la Stânca

 

În dimineața zilei de astăzi când prefectul a ajuns la Stânca, de la 8:00 dimineața până în jurul orei 13:00 erau procesate doar cinci tiruri, dintre care trei erau cu probleme la documente.

În cursul zilei de ieri au intrat 40 de tiruri, noaptea trecută niciunul.

Iar problema apare la verificările pe partea botoșăneană a frontierei, moldovenii efectuând verificările proprii în timp rapid.

 

„Eu în fiecare zi am fost în Moldova ca să fluidizez traficul, mai mult de atât nu am ce face...Ei procesează mai bine ca noi și lasă să treacă camioanele, da problema este la noi. Să nu stea pe baraj, se strică barajul”, a încercat să explice situația Diana Șerbescu, șefa Biroului Vamal Stânca Costești.

 

„În ceea ce ne privește pe noi merge foarte bine, adică în momentul în care vin cu documentele noi în maximum un sfert de oră procesăm”,

Medicul veterinar din PTF

 

La Poliția de Frontieră verificările ar dura doar în cinci minute. Și totuși oamenii stau blocați de zile întregi: „De marți după amiază stăm blocați. La moldoveni ne-au scanat, ne-au cântărit și am așteptat la barieră de ieri dimineață, de la ora 10:00, până astăzi la ora 11:00. Acolo se procesează repede, dar nu avem voie să staționăm pe pod”, povestea unul dintre șoferii de tir care a explicat că a așteptat 13 ore la bariera română, după ce moldovenii l-au lăsat să treacă.

 

Aproape 200 de tiruri blocate

 

Prefectul Sorin Cornilă a petrecut două ore aproximativ în punctul de trecere și a făcut o analiză a activității tuturor pentru a identifica blocajul.

 

„La punctul de trecere al moldovenilor sunt aproximativ 200 de camioane în mare parte cu cereale, care fac tranzit din Ucraina, prin Moldova și o parte din ei sunt chiar fermieri și comercianți din Botoșani care au tiruri la punctele de trecere. Bineînțeles aceste tiruri sunt de luni, marți, am primit foarte multe sesizări de la șoferi, de la transportatori, de la patronii care dețin aceste tiruri”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Avalanșa de tiruri cu cereale din Ucraina reprezintă o noutate pentru Vama Stânca unde infrastructura nu face față aglomerației, deoarece nu există terminal pentru mărfuri. Care, în mod paradoxal există la partea moldoveană, această situație fiind explicată de Ion Șalari, șeful Punctului de Trecere din Republica Moldova care a ajuns la discuții cu prefectul. A explicat că procesarea din partea moldovenilor decurge rapid iar cele aproape 200 de tiruri sunt blocate din cauza românilor.

 

„Au fost și ei puțin depășiți pentru că logistica de aici nu permite un flux rapid. Partea cealaltă la moldoveni, există un terminal pentru mărfuri care procesează foarte repede. Acolo tirurile respective trec de aceste terminale și stau într-un punct de așteptare într-o sincronizare cu Poliția de Frontieră și vama de aici, trec regulat”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Prefectul cere fluiduzare la vamă

 

În momentul în care sunt finalizate verificările la un număr de cinci, șase tiruri, autoritățile române le contactează pe cele moldovene pentru a trimite un alt lot. Nu este permisă formarea de cozi de staționare pe podul de la Baraj care este un obiectiv strategic național.

 

Prefectul a identificat o parcare nefolosită și o altă zonă unde pot staționa tirurile cu probleme la documente, până la soluționarea lor. A sunat inclusiv la șeful de la Iași pentru găsirea unei soluții pentru aceste transporturi staționare, în paralel fluxul să fie continuat pentru eliminarea blocajului.

 

Cine nu-și face treaba, pleacă acasă

 

De asemenea, a solicitat de la DSVSA prezență inclusiv pe timpul nopții, măcar pe următoarele 10 zile până când lucrurile se vor liniști.  

 

„Multe lucruri pot fi îmbunătățite, partea de organizare a Vămii lasă puțin de dorit pentru că este nevoie de implicare pentru pregătirea unui nou terminal de mărfuri. Solicitare, am înțeles că sunt niște discuții pornite de un an, doi, pe un nou terminal lipit de cele două de intrare actuale, discuții care nu se știe unde s-au blocat. Mă voi interesa de acest lucru și vom vedea care este necesitatea și cum putem rezolva această problemă. În calitate de prefect voi efectua câte o vizită în fiecare zi, voi monitoriza situația ca să reglăm aceste probleme care sunt aici, de logistică și de administrare a spațiilor de aici, că de fapt despre asta este vorba”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Și nu în ultimul rând, prefectul a dat asigurări că va merge în controale neanunțate inclusiv pe timpul nopții pentru a verifica modul în care fiecare structură își face treaba. Iar acolo unde va fi depistată ineficiență, toți cei implicați vor răspunde cu funcțiile.

loading...
loading...
A plătit o mie de euro pentru un permis de conducere fals

 

Animalul care se află în toate comunele din județul Botoșani și este pe cale de DISPARIȚIE: Va fi numai piesă de muzeu
Mediul rural botoșănean (și nu numai) nu va mai prezenta aceeași imagine care exista mai ales în vremea copilăriei celor care își petreceau vacanțele la bunici, în anii dinaintea revoluției din 1989.
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO
De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
EXPLOZIE a numărului de pașapoarte eliberate anul acesta, de frica războiului: A crescut de trei ori numărul solicitărilor
În ultimul deceniu este pentru prima oară când adresabilitatea la acest serviciu public a crescut atât de mult.Iar avalanșa de oameni a fost cauzată de războiul de la granițele României.
SCANDAL de la cel mai scump loc de parcare din Botoșani! Adjudecat de o femeie care nu l-a plătit niciodată
Prețul de licitație pentru concesionarea respectivului loc de parcare a dărâmat toate recordurile, iar femeia care a licitat a devenit „vedetă” inclusiv la posturile naționale de televiziune.
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Vamile sunt un cancer in tara noastra. La toate vamile se asteapta foarte mult daca intr-o tura sunt 10 vamesi, lucreaza in acelasi timp doar 2 -3, restul beau cafele, discuta intre ei, fac altceva. Despre spagi sa nu mai vorbim sunt cei mai corupti din tara. Le-ai da si bani si tot te lasa sa astepti zeci de ore. In Bulgaria au adus vamesi nemti.
19 august 2022, 19:33
.....sa treaca fara control??? asta vrea ?
19 august 2022, 17:10
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
17.5 o C
Ştefăneşti
24.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.