Știrea zilei
Aparatul de testare a coronavirusului adus de un ONG este utilizat doar la ceva peste 10% din capacitate, al doilea aparat este nefolosit

Pe lista deceselor, anunțată la intervale regulate de Grupul de Comunicare Strategică, apare din ce în ce mai des județul Botoșani. Și privim spre vecinii suceveni cu frica de a nu urma scenariul de acolo.

Botoșani cu sistem medical la pământ

 

În ciuda numeroaselor apeluri pentru strângeri de fonduri pentru spitale și a donațiilor efective făcute, județul Botoșani urcă încet, dar sigur, în clasamentul național al îmbolnăvirilor, ajungând joi până pe poziția 7. Sunt comunicate inclusiv decese în rândul pacienților infectați cu COVID de personal medical. De la o zi la alta numărul pozitivilor crește îngrijorător și, dacă ne raportăm la totalul populației, vedem că Botoșani se află și mai sus în nefericitul top pe România.

 

Neoficial se vorbește și de pacienți deja externați, trimiși în comunitate și care abia ulterior sunt confirmați cu noul virus. După ce au ajuns acasă în familie. Un astfel de caz s-ar fi înregistrat zilele trecute cu o femeie din comuna Bălușeni. Și, din nou, apare în discuție problema numărului de teste efectuate la Botoșani.

 

Cluj = 700 de teste! Botoșani = 46

 

Extrem de puține față de capacitatea de lucru care ar fi trebuit să fie. Sau față de alte județe din țară. La Cluj, de exemplu, sunt interpretate în jur de 700 de teste pe zi. Ce-i drept și acolo capacitatea de lucru este și mai mare, dar măcar aparatura este folosită la peste jumătate din potențial, în jur de 70%.

 

„La Cluj este o capacitate de 1.000 de testări pe zi. Ţin să menţionez că Clujul poate asigura testarea şi pentru localităţi din jur; deja am vorbit pentru Deva sau pentru Suceava să poată aduce teste pentru a fi lucrate la Cluj”.

 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

 

La Botoșani procentul se situează undeva la 11 - 12%.

 

Centrul Județean de Comunicare Botoșani a transmis că în mod normal se lucrează în jur de 46 de teste pe zi. 

 

O săptămână de testare la Botoșani

 

Joi, 16 aprilie 2020, s-a împlinit exact o săptămână de la punerea în funcțiune a analizorului donat de Asociația ”Salvează o Inimă” condusă de Vlad Plăcintă, cumpărat cu bani de la oamenii din oraș, afaceriști și nu numai.

 

Acest aparat are o capacitate de 400 de teste pe zi. Aceasta nu înseamnă însă că se și fac atâtea teste. Nici pe departe!

 

„400 de teste fac cei care sunt meseriași, care fac de o viață analiză moleculară. Și au îndemânarea necesară. Și nu face unul singur. Este vorba de schimburi și de capacitatea aparatului, de cum lucrează în anumite condiții, cât este de modernizat. Aici, la noi, chiar dacă el poate duce până la 400 de teste, la noi personalul este novice, la început. Nu are manualitatea pe  care o are unul cu experiență. Lucrezi cu oameni, nu cu roboți. Sunt multe lucruri care depind de partea manuală. Sunt cam două tranșe de lucru pe zi, undeva la 50 – 60 de teste”,

Teodor Feraru, director interimar DSP Botoșani

 

Se lucrează în două ture pentru testele efectuate la primul analizor.

 

Al doilea aparat de testare încă este nefolosit

 

Al doilea, pentru care a alocat și Consiliul Județean Botoșani fonduri, se află la stadiul de calibrare și testare. Nu se știe dacă este funcțional, însă dacă ar fi fost probabil că s-ar fi anunțat.

 

Și chiar de-ar fi, probabil că din nou va fi nevoie de personal cu experiență.

 

Care pare să lipsească la Botoșani.  

 

De luni a fost detașat și un medic din cadrul DSP Botoșani care va lucra pe primul aparat de testare timp de două săptămâni.

 

Și probabil că vor mai fi detașați la Secția de Infecțioase și alți laboranți din sediul central.

 

„S-a mutat din sediul central al spitalului, la laboratorul de la Infecțioase pentru asigurarea a două ture. Pentru celălalt aparat, va trebui din nou personalul inițiat, pentru că fiecare aparat este diferit ca circuite și proceduri”,

Teodor Feraru, director interimar DSP Botoșani.

 

Între timp, potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani ieri erau 290 de persoane care au fost testate pozitiv cu Covid-19.

 

De asemenea, 121 sunt angajați din spitale, respectiv, 107 cadre medicale din cadrul blocului central al Spitalului Județean Mavromati și 14 cadre medicale din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi. Alte două secții au fost închise în Spitalul Județean Mavromati care este afectat în proporție covârșitoare de virusul chinezesc.

 

loading...
Din ce în ce mai rău: Zeci de cazuri noi de coronavirus la Botoșani – SITUAȚIA pe județe
77 de cadre medicale de la Spitalul Județean Mavromati INFECTATE cu coronavirus

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Juriștii arestați pentru practicarea (ne)legală a avocaturii, achitați după 8 ani: Sechestre de sute de mii ridicate, li se dau înapoi inclusiv ștampilele și... capsatoarele 
După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat. 
Zeci de botoșăneni cu banii furați de pe carduri după anunțuri pe OLX! Hackerii bănuiți că sunt din străinătate
S-au întâmplat o sumedenie de cazuri la Botoșani, cu înșelătorii în urma unor anunțuri publicate pe rețeaua OLX sau Autovit. Botoșănenii păgubiți au depus plângeri la Poliție, după ce au rămas fără sume cuprinse între 300 și 3.000 de lei, bani care au dispărut de pe cardurile bancare.
Șefa DSP sunată la 1 noaptea pentru un copil ținut până dimineață, într-un container, cu febră și convulsii
Medicul Monica Adăscăliței, care are și calitatea de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), a relatat un incident de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani, în care a fost implicată.
Polițiști, doar cu BAC-ul luat: Sute de posturi disponibile, revoltă printre sindicaliști: Este o nedreptate
Poliția Română face angajări masive în această perioadă fiind disponibile în toată țara 412 posturi. Dintre acestea, 10 sunt la Botoșani.
Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Loading...
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Loading...
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
În Oradea, Timişoara se foloseşte metoda de testare pe grupuri de 32 sau 64 de persoane, metodă folosită de Israel şi Germania cu rezultate excepţionale, poate cei din Botoşani ar trebui să caşte ochii la ce fac cei mai buni. Mai există şi metoda Suedeză care fac testarea pe canalizare mergând din aproape în aproape până la locul focarului.
17 aprilie 2020, 21:28
Sunt pacienti care stau in spital la infectioase de 19 zile, ca le-au pierdut la Iasi primele teste, urmatoarele au venit neconcludente, apoi au venit negative, apoi pozitive si pana acum nu se stie cand vor mai iesi din spital.Va trece pandemia la Botosani si acesti bolnavi vor ramane acolo.E jale!!!. Se va testa pana in 2021, cand vor pune in functiune si aceste aparate PCR Real Time(prostie in timp real).Ce vreti sa se intample la Botosani?Cred ca Ministrul sanatatii ar trebui sa vina urgent la Botosani, ca de nu, ne vom lipi de starea Sucevei!Nu suntem departe.
17 aprilie 2020, 17:12
Corect, Mirică! Dacă le-ar fi interzis să fie slugă la doi stăpâni, alta ar fi fost situația: ori la stat, ori la privat, nu se poate și colo, și colo. Dar la medici, la profesori și... milițieni, nu există concurență neloială, deși sunt plătiți gras de stat. Cum să fie, când tot ei își fac legile, deltfel cum e în mai toate domeniile. În Parlament se votează ce propun alții, să nu ne imaginăm că analfabeții ajunși în forul legislativ știu să facă o lege în veun domeniu. Nu! Ei primesc proiecte și, în funcție de grosimea pricului primit, promovează acea lege. Dacă din această pandemie nu ieșim altfel de oameni, degeaba se moare pe cpete, degeaba trecem prin această panică. Auziți de parlamentarii de la putere că ar avea ceva de făcut? Nu. Șoptică e total absent, Achiței la fel. Iar ceilalți dau comunicate împotriva guvernului, adică își fac nițică campanie. Pe de altă parte, să ne imaginăm ce-ar fi făcut Veorica, dacă era la butoane!
17 aprilie 2020, 12:30
oricum se murea si mai abitir inainte, de apendicita, de operatii minore, din cauza profesionalismului cadrelor nestiutoare de nimic, pe lefuri babane si plicuri umflate.......astia-s, acum i-a ascuns in combinezoane si masti de nu mai stii cine te lasa sa mori in liniste........eterna neputinta, nestiinta din sanitate, insa cu pretenbtii pana la cer!........nu putem totusi sa-i punem pe toti in aceeasi oala, insa adevarul este ca nu ai cu cine lucra........sunt fudui, plini de pretentii, nestiutori de carte si nu le ajungi cu prajiona la nas.............ia mai cautati prin magazia spitalului si vedeti aparatura de zeci de ani, nescoasa din cutii........nu stiu s-o foloseasca sau cum sa te mai directioneze la cabinetele lor?
17 aprilie 2020, 11:54
V-am spus de o săptămână ca spitalul Mavromati este un focar de infecție. Și că medicii sunt cancerul. Mai mulți medici infectați decat pacienți. Și erorile continuă. Urmează tzunami, rezolvă popii si politicienii cu prescura. Să ai aparat și să nu testezi, asta inseamnă sa fi mafiot.
17 aprilie 2020, 11:16
Este vinerea mare, când Iisus a fost răstignit pe nedrept. Nu acuz pe nimeni. Nu trebuie să fii ofițer de securitate să știi că în Botoșani se petrece o catrastofă, atunci când auzi tot mai des sirenele ambulanțelor și constați din informațiile din presă că oamenii din sănătate (cel mai bine plătiți în țara asta) se mișcă foarte greu, că nu știu să anticipeze, rămân cu mult în urma virusului, care face ravagii. Și, apropo de securitate, când pe străzi vezi cum umblă oamenii, într-un libertinaj debordant, cum încă se mai fac întreceri rutiere pe unele străzi din Botoșani, cum mașinile trec zilnic cu muzica dată la maxim, la întrecere cu sirenele ambulanțelor și mașinile poliției locale care strigă "staí în case" și că ai senzația că nu vine sărbătoarea Paștilor, ci a revelionului, după atâta panică indusă, și nu gratuit, în rândul populației, te întrebi: la ce bun atâtea ordonanțe militare care nu se respectă și care se anulează după câteva zile? la ce bun atâte forțe de ordine plătite în țara asta, dacă ei au intrat dej în sărbători? la ce bun securitatea dacă nu-și face simțită prezența în zile în care securitatea acestui popor este pusă la grea încercare? Poate ar trebui să ne debarasăm ușor de oamnii care nu știu să spună decât "nu se poate, nu avem cu ce, nu avem oameni pregătiți". Sunt în acest județ destule laboratoare de analiză și se presupune că la un aparat ca cel despre care s-a scris mai sus lucrează laboranți; de ce nu îi aduce DSP-ul să lucreze la acele aparate? Oare nu ne putem imagina că Botoșaniul colcăie de infectați despre care nu știm? Ce analiză de politician ar mai trebui făcută? Tătaru pare că și-a depășit posibilitățile, că scopul lui a fost de a ajunge ministru, din poziția de secretar făcea mai multe, cel puțin mai multă gălăgie. Oare nu se lovește și el de aceeași obtuzitate a sistemului medical din Romania? Când specialiștii spun nu se poate, oamenii mor fără nicio vină, oamenii nu sunt apărați nici măcar cu pușca de obtuzitatea celor plătiți foarte bine să ne apere. O analiză pertinentă în acest sens merită făcută în Romania la orice nivel.
17 aprilie 2020, 09:11
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am observat că cea mai mare problemă ridicată este lipsa unor locuri de joacă, solicitare care se repetă în cadrul tuturor întâlnirilor la care am participat. Pe această cale, fac un apel public către toți cetățenii care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
24 septembrie 2021
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.2167 lei
CHF
Francul elveţian
4.5700 lei
GBP
Lira sterlină
5.7803 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8196 lei
XAU
Gramul de aur
237.8628 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2386 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3887 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3246 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1949 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.3 o C
Dorohoi
15.7 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
12.5 o C
Saveni
15.9 o C
Ştefăneşti
18.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.