Știrea zilei
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO

Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.

Cine este Anca Boldea?

 

Puțini știu faptul că în spatele conceptului Anca Farm se află un specialist. Anca Boldea este doctor în farmacie și și-a susținut teza de doctorat în cercetare în segmentul fitoterapiei.

 

A devenit doctor în farmacie în anul 2010 prin lucrarea „Contribuții la studiul unor specii indigene de Gallium și Ajuga”, sub îndrumarea prof. dr. Ursula Stănescu și a doctorului în biologie Elvira Gille, director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice Stejarul din Piatra Neamț.

 

Doctorul în farmacie nu este însă medic.

 

„Un medic este acea persoană care termină facultatea de medicină și face specializări. Pe când un doctor poate fi într-o anumită disciplină prin susținerea unei lucrări de doctorat. De ce mi-am susținut lucrarea în doctorat? Pentru a-mi depăși toate limitele, consider că a fi un bun profesionist și a face lucrurile cu pasiune, poți să le realizezi doar dacă simți că îți atingi cele mai înalte așteptări. Mi-a plăcut foarte mult să studiez, din timpul facultății”

Dr. farm. Anca Boldea

 

anca boldea

 

 

Când profesia ți-e sortită

 

Era copilă când și-a dat seama că iubește farmacia. Pe atunci nu știa ce presupune această activitate și câte orizonturi ți se deschid în față. Povestește că a fost atrasă iremediabil de activitatea primei farmaciste din viața ei, pe care o urmărea ore întregi printr-un geam.

 

 

„Cred că aveam cam 5 ani când mă jucam cu copiii afară, că toți ne jucam afară, așa era. Iar în cartierul meu era o farmacie unde o dnă farmacistă prepara produse de laborator. Ani la rând am stat cu nasul lipit de geamul dumneaei. Am fost foarte impresionată de dna farmacist care făcea tot felul de creme, supozitoare, picături de pus în nas, drept urmare și eu acum, la rândul meu, am reușit și mi-am îndeplinit visul”,

Dr. farm. Anca Boldea

 

 

A revenit an de an. Și a realizat că asta își dorește și pentru ea. Mama sa, cadru didactic, ar fi vrut să-i calce pe urme și să fie făuritor de caractere în sistemul educațional. Însă ea a preferat să ducă mai degrabă grija sănătății trupului.

 

Au urmat anii de facultate și de studiu în care a descoperit lumea substanțelor, a extractelor și mai ales a plantelor. În paralel, a început să muncească pentru visul său de a avea propria farmacie. Povestește că și-a dorit să realizeze acest lucru prin propriile forțe.

 

Iar după terminarea facultății a lucrat un an la Spitalul de Copii.

 

„Am muncit foarte mult în anii 3, 4 și 5, iar apoi când m-am întors acasă am muncit la Spitalul de Copii, într-o echipă foarte frumoasă care m-a ajutat să performez în continuare și le mulțumesc tuturor. Unde am învățat să fac mult mai multe preparate, inclusiv soluții perfuzabile pentru că în vremurile respective nu existau loturi atât de multe pentru spital. Și m-a ajutat foarte mult pentru că au avut încrederea în mine să mă lase să performez alături de ei și să mă simt foarte utilă”,

Dr. farm. Anca Boldea

 

Doctor în cercetare

 

Ulterior s-a concentrat pe doctoratul în cercetare. Au atras-o plantele medicinale și extractele și și-a dat seama că asta își dorește să facă: medicamente pe bază de extracte vegetale (și uleiuri esențiale, pe parcurs).

 

A căutat mereu noi și noi formule, adaptate și readaptate pentru ca rezultatul să fie cât mai bun pentru pacienți și s-a concentrat pe prevenție, după principiul „Sănătatea (ta) este scumpă, prevenția este ieftină”.

 

„Am reușit prin asta să aduc un plus  pe piața din Botoșani. Nu numai prin faptul că prepar foarte mult, ci prin faptul că am creat un nou trend de a fi un farmacist tânăr care chiar vrea să facă ceva pentru pacienți și chiar face ceva pentru pacienți”,

Dr. farm. Anca Boldea

 

Un farmacist trebuie să fie doctor?

 

„Farmacistul nu substituie un medic. Farmacistul întregește munca medicului și nu numai, susține împreună cu medicul sănătatea în beneficiul pacientului. Da, trebuie să aibă cunoștințe medicale suplimentare pentru a ști în orice moment să facă o anamneză corectă. Dar niciodată nu poate să fie un medic, susține munca medicului, pentru a fi în beneficiul pacientului”,

Dr. farm. Anca Boldea

 

Doctorul Anca Boldea crede în educația continuă pe tot parcursul vieții pentru că astfel se adaptează schimbării. În funcție de contextul social sau medical dar și de cererea de pe piață care devine de la an la an mai pretențioasă.

 

”Tot timpul le spun fetelor mele că nu trebuie să închidă ochii într-o zi fără să citească un lucru din ceea ce și-au ales să facă în viață. Deci, nicio zi să nu treacă fără a aduce o contribuție pozitivă neuronilor despre profesia pe care ți-ai ales-o. Consider că a fi autodidact și a face lucrurile cu pasiune este mult mai mult decât a te trezi dimineața și a spune: da, mă duc la serviciu azi”,

Dr. farm. Anca Boldea

 

În premieră la Botoșani, Anca Boldea a acceptat invitația la o emisiune, la Botoșăneanul TV, pentru a vorbi despre activitatea sa de doctor și despre farmacie.

 

loading...
Valeriu Iftime, provocat LIVE să spună câți bani are în portofel: Alții vindeau cămăși prin Polonia, eu eram la doctoratVIDEO
AncaFarm a ”ridicat restricțiile” cu mii de zâmbete pentru copii – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO
Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Loading...
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Loading...
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dna Ada Macovei nu trebuia schimbată de acolo. Dacă tot am schimbat-o trebuia să pui PSD și era PSD. Să schimbăm cu un liberal de-al nostru, nu trebuia să acceptăm acest lucru pentru că ea chiar și-a făcut treaba acolo la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.8088 lei
CHF
Francul elveţian
4.9770 lei
GBP
Lira sterlină
5.7845 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5413 lei
XAU
Gramul de aur
278.6640 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2170 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2642 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
34.6 o C
Dorohoi
34.7 o C
Bucecea
33.9 o C
Darabani
24.1 o C
Saveni
35.1 o C
Ştefăneşti
29.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.