Știrea zilei
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși

Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.

Elevii duși la școală, transportatorii rămân cu plimbarea 

 

În consecință, pe data de 20 aprilie 2021, Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) – Filiala Botoșani, reprezentată de Marian Apetrei în calitate de președinte, a transmis către CJ Botoșani o solicitare prin care...

 

„vă rugăm să ne sprijiniți în vederea achitării către firmele de transport persoane din județul Botoșani a transportului elevilor navetiști din județul Botoșani, până la unitatea de învățământ și retur, efectuat în perioada septembrie – noiembrie 2021. Menționăm că toate societățile de transport au efectuat acest serviciu de transport în baza HG 435/2020 prin care am fost obligați să transportăm elevii navetiști de la domiciliu la unitatea de învățământ și retur”

Se arată în respectiva adresă

 

În total ar fi 23 de adrese de la firmele de transport, și la doar patru dintre aceste datoria se ridică undeva la aproape 210.000 lei.

 

Acestea sunt:

 

SC Lorion SRL Botoșani – 58.975 lei

SC Lyk SRL Botoșani – 69.184 lei

SC Elegant Glob Botoșani – 25.970 lei

SC RVG Speed SRL Botoșani – 55.276 lei

 

Problema a fost ridicată printr-o interpelare și în ședința ordinară de miercuri, 21 aprilie 2021.

 

„Înțeleg că pe perioada septembrie – noiembrie 2020, serviciile au fost executate, transportatorii nu au fost plătiți pentru aceste servicii. Există vreo soluție pentru ca acești transportatori să fie plătiți?”,

Agnes Holca, consilier județean PNL

 

Un liberal cere proces împotriva Guvernului PNL 

 

A punctat pe acest subiect și președintele Organizației Municipale a PNL Botoșani, în calitatea sa de consilier județean, care a adus în discuție inclusiv acționarea Guvernului în instanță.

 

„Transportatorii nu și-au încasat sumele. În acest moment eu văd deblocarea în două moduri. Primul mod este ca ei să dea în judecată Consiliul Județean cu care au contract și dvs. să chemați în garanție Guvernul. Sau dvs. să dați în judecată Guvernul pentru că, de fapt, operatorii nu ar trebui să sufere, ei sunt de fapt singurii  care au fost onești în toată povestea asta, în relația asta contractuală”,

Viorel Iliuță, consilier județean PNL

 

De cealaltă parte, Doina Federovici a precizat că sunt primite 23 de adrese de la transportatori și că se caută soluții. Și că așa cum a sugerat și Viorel Iliuță, cel mai probabil se va ajunge la instanță.

 

Numai că, prin lege, CJ Botoșani se află în imposibilitatea de a face aceste plăți deoarece:

 

„resursele financiare necesare acoperirii compensației datorate din bugetul județului pentru asigurarea transportului elevilor, potrivit art. 105, alin.2, lit.e din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se alocă de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, repartizate pe județe și municipiul București, prin anexa la legile bugetare anuale”.

 

În schimb, CJ Botoșani a transmis o adresă către Guvernul României prin care a sesizat faptul că există restanțe importante către firmele de transport, o altă ramură afectată grav de pandemie.

 

Mai ales că anul trecut aceste cheltuieli au fost preluate de Ministerul Educației și Cercetării.

 

Ministerele pasează naveta de la unii la alții

 

 

„Încă de la începutul lunii octombrie a anului trecut, conducerea executivă a CJ a făcut demersuri către Guvern, în speță Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Educației și Cercetării. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au redirecționat solicitarea către Ministerul Educației. Un răspuns similar s-a primit și de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Aceste răspunsuri au blocat posibilitatea legală a Consiliului Județean de a face plăți în contul transportatorilor din surse proprii, fiind nevoit să aștepte aprobarea Legii bugetului pe anul 2021”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

În anexele de la Legea bugetului de stat nu au fost însă prevăzute aceste sume pentru decontarea navetei elevilor. Doina Federovici mai spune că parlamentarii PSD au depus un amendament în acest sens, care a fost însă respins de majoritatea PNL – USR-PLUS – UDMR.

 

De asemenea, șefa de la CJ susține că a făcut demersuri la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România pentru a determina Guvernul să găsească o soluție de deblocare a situației, care afectează toate județele țării, nu doar Botoșaniul.

 

„Este o problemă care ține de partea guvernamentală, iar soluția legală de decontare a plăților trebuie să vină tot din acea zonă, pentru că orice plată făcută de Consiliul Județean fără o bază legală este imputabilă, ulterior, de către Curtea de Conturi”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Cel mai probabil situația va fi tranșată într-adevăr în instanță, însă până atunci, firmele de transport vor trebui să supraviețuiască în condiții cu restricții pandemice, în care multe curse au fost anulate.  

 

loading...
Naveta elevilor nu poate fi încă decontată – CE spune ministrul Educației
Mersul la şcoală, un chin pentru mai mulţi elevi botoşăneni care fac naveta: Nu mai fac faţă

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Loading...
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
CONCURS la Primărie pentru amenajarea unor sensuri giratorii, de la statui din paie la monumente inedite – GALERIE FOTO & VIDEO
Patru sensuri giratorii din municipiul Botoșani vor fi amenajate cu fonduri europene în baza unor idei venite de la cetățeni ai orașului, care au participat la un concurs în acest sens.
Podul de iubire între vii și morți! În alte părți la loc de cinste, la noi la voia întâmplării: Cimitirul ca o carte de istorie, Botoșani iar repetent, războiul cu natura pare pierdut – GALERIE FOTO
Se spune că există un tărâm al celor vii şi unul al celor morţi, iar podul care le uneşte este iubirea. Spune acestui pod cimitir sau loc de veci. Ar fi trebuit să  fie un muzeu în aer liber, dar seamănă deseori cu un tărâm uitat.
Penibili până la capăt! Candidații la șefia CAS Botoșani picați încă o dată la concursul național - DOCUMENT
O unitate de stat care gestionează unul dintre cele mai mari bugete la nivel național și ale cărei structuri din teritoriu poartă o responsabilitate la fel de mare. Ne referim la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care are în teritoriu casele județene.
Aproape să obțină 2 milioane de euro pentru unitatea CJ-ului, Șoptică a răbufnit: Nu vorbim de lentoare la CJ, ci de o inconștiență totală / D-na președinte se uită doar după flori
Președintele PNL Botoșani a promis să se implice în alocarea a 10,4 milioane lei companiei de apă și canalizare și după cum Botoșăneanul v-a anunțat, Guvernul ar urma săptămâna aceasta să repartizeze suma solicitată.
Suporterul FC Botoșani, de la „Microbist de România”, școlit în America și Anglia: EXPERIENȚA din Maldive dar și traiul în Regat sau Statele Unite – GALERIE FOTO
Un show televizat în Insulele Maldive cu filmări subacvatice sau cu dronă, în slow-motion sau cu tot felul de faze amuzante din probele pregătite pentru concurenți. „Microbist de România” a debutat deja la Televiziunea Română, iar FC Botoșani a avut la rându-i un reprezentant.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
16.4 o C
Saveni
17.4 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.