Știrea zilei
Se mai duce o bucată din istoria industrială a orașului: Patru rezervoare gigantice din curtea municipalității pregătite pentru dărâmare – GALERIE FOTO

Timp de peste 30 de ani, directorii CET-ului, indiferent cum a fost denumit producătorul de energie termică al orașului de-a lungul timpului, priveau mereu cu îngrijorare spre aceste rezervoare. Pentru că acolo era depozitată păcura pentru încălzirea orașului și epuizarea acesteia aducea cu sine întreruperea căldurii și apei calde.

1,5 hectare ocupate de patru rezervoare gigantice nefolosite

 


În perioada 2008 – 2012, în cadrul unui proiect european POS MEDIU accesat de municipalitatea botoșăneană, în valoare de 45 de milioane de euro, s-a construit o nouă sursă de producere a energiei electrice și termice și s-a făcut practic tranziția de la păcură la gaz.


Păcura nu a mai fost folosită în producție de către nou înființata SC Modern Calor SA, astfel încât imensele capacități de stocare din curtea companiei orașului au rămas fără utilitate.


Este vorba de două rezervoare de câte 10.000 metri cubi fiecare și altele două de câte 5.000 metri cubi fiecare.


Cum nu li s-a găsit vreo altă destinație și ocupă o bună parte din terenul administrat de societate, undeva la 1,5 hectare, s-au demarat procedurile pentru dezafectarea lor.


”Noi le-am scos de mult din uz pentru că, dacă am fi continuat să le folosim, am fi intrat sub incidența legislației Seveso, a marilor dezastre. Trebuia să avem inclusiv mașină de pompieri aici, un număr foarte mare de pompieri. Noi și acum avem nouă pompieri angajați, dar ar fi trebuit să avem mult mai mulți. Erau niște restricții, plus monitorizări din partea ISU. Este o comisie Seveso care vine să te verifice și amenzile sunt uriașe”,


Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA.

 

Seveso împinge rezervoarele spre dezafectare


Legislația Seveso are la bază două directive ale Consiliului Europei privind riscurile de accidente majore ale anumitor activități industriale și controlul riscurilor de accidente majore implicând substanțe periculoase.


Pe plan județean, Agenţia pentru Protecția Mediului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu sunt autoritățile responsabile cu punerea în aplicare a directivelor menționate.


”Păcura nu mai este un combustibil care să mai fie folosit pentru că este pretențioasă. Chiar și să îl ai doar de rezervă trebuie preîncălzit și ținut mereu în circuit, pe instalații, ca să îl poți folosi, iar costurile sunt uriașe. Înseamnă prin septembrie să începi să încălzești păcura și să o ții încălzită, altfel se solidifică”,


Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA.

 

Parc fotovoltaic pe locul ”casei pentru păcură”


SC Modern Calor SA a fost mandată de precedentul Consiliu Local să dezafecteze cele patru rezervoare, care în acte aparțin Primăriei.


Compania municipalității a efectuat un studiu de piață și urmează să organizeze o licitație pentru desemnarea unei firme care să se ocupe atât de dărâmarea rezervoarelor, cât și de neutralizarea deșeurilor rezultate.


Dezafectarea se dorește a fi făcută în acest an deoarece pe locul actualelor capacități de stocare a păcurii Primăria Botoșani și SC Modern Calor SA vor să construiască un parc fotovoltaic cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

”Suntem de acord și susținem punerea la dispoziție a terenului de la Modern Calor pentru montarea acestor panouri care să genereze energie electrică astfel încât să diversificăm portofoliul de instrumente prin care Modern Calor produce energie electrică, ca produs principal al lor, iar în cogenerare energie termică. Linia pe care se poate aplica este PNRR”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.


Edilul șef a adăugat că parcul care se intenționează a fi amenajat în curtea SC Modern Calor SA va fi atât ca întindere, cât și ca putere instalată mult peste ceea ce administrațiile publice au construit în alte localități.


”Practic, este un proiect european care urmează toți pașii proiectelor europene, un pic accelerat față de finanțările clasice cu fonduri europene, dar totuși într-un orizont de timp care presupune proiectare, studii de fezabilitate, achiziție, montaj”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.

 

CET-ul, o istorie de 56 de ani


CET-ul a fost dat în folosință tocmai în 1966 ca parte integrantă a „Uzinelor Textile Moldova”, pentru care asigura energia termică sub formă de abur și energia electrică necesară procesului de producție, combustibilul utilizat în centrală fiind exclusiv gazul natural.


După 1978, când CET-ul a asigurat și agentul termic pentru populație, păcura a devenit combustibilul cel mai utilizat, gazul având o pondere redusă.


Autoritățile au luat în calcul la modul serios schimbarea combustibilului după ce în iarna 2002 – 2003 municipiul Botoșani a rămas fără căldură începând cu data de 3 ianuarie întrucât păcura din rezervoarele de la CET s-a terminat și nu s-a mai putut aduce alte cantități. S-a conceput un proiect european care s-a materializat în perioada 2008 – 2012.

 

loading...
O trăim și pe asta: Botoșaniul dat ca exemplu în fața Bucureștiului pentru că a rezolvat problema căldurii în stil european
Modern Calor a făcut 400.000 de euro din fier vechi – DOCUMENT cui l-a vândut

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

POVESTEA medicilor care salvează suflete, în locul autorităților - Aș fi vrut să-mi strângă mâna un oficial, să-mi zică: bravo că ai făcut astaVIDEO
Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare
În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.
Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 
”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
Corect! Trebuiesc desfiintate/demolate pentru ca se pot ridica 4 blocuri acolo.Dupa asta, treceti centrala pe pacura, pentru ca gazul este scump, si construiti altele in zona de peste drum de CET unde veti face exproprieri.Corect?
11 martie 2022, 21:18
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.1 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.