Știrea zilei
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO

Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.

Fierul și-a găsit deja cumpărător


Stradela dintre artera menționată și internatul Colegiului Național Mihai Eminescu era joi la amiază un șantier.


Aproximativ jumătate dintre garaje deja nu mai existau, altele erau în curs de dezasamblare.


Lucrau câteva echipe de muncitori, dar și mai mulți minoritari.


Foarte interesați de fierul rămas, aceștia din urmă au venit inclusiv cu un flex și tăiau tot ce puteau.


În  același timp, alți membri ai comunității se ocupau de transport, venind cu autoutilitare în zonă.


Unul dintre romi a povestit reporterului Botoșăneanul că s-a deplasat tocmai de la Verești pentru a colecta fier de la garajele din spatele străzii Primăverii, în timp ce o membră a etniei se interesa dacă se mai dărâmă și prin alte locuri.

 

Care garaje? Depozite pentru tot felul de ”minuni”


Dezafectarea garajelor din această parte a orașului a confirmat ceea ce se vorbește de cel puțin două decenii. O bună parte a acestora erau folosite pentru orice, numai pentru adăpostirea mașinilor nu.


Unele dintre garaje aveau beciuri, altele șanțuri pentru repararea automobilelor.


Dintr-un alt garaj o botoșăneancă, supărată că este fotografiată, căra plase pline cu cărți, iar în altele se puteau vedea o mulțime de obiecte care în mod normal nu au ce căuta în asemenea spații, de la haine și scaune la umbrele, de la frigider la pom artificial de Crăciun, de la birouri la colecții de mărțișoare. Asta pe lângă covoare, fotolii, sticle, doze de bere și chiar navete.


O lună termen să și le demoleze singuri


Ritmul accelerat cu care se lucrează în zonă, după luni la rând de refuz și chiar proteste ale cetățenilor cu garaje din acea parte a urbei, a fost generat de notificările pe care Primăria Botoșani le-a trimis pe 27 februarie pentru demolarea construcțiilor.


Municipalitatea le-a acordat un termen de 30 de zile pentru operațiune, iar cei care se conformează vor primi un loc de parcare fără să mai participe la licitație.


În schimb, cei care nu și le dărâmă singuri, vor trebui să suporte costurile cu înlăturarea garajelor întrucât treaba va fi efectuată de Primărie.


„La sfârșitul acestei luni expiră termenul pe care l-am dat cetățenilor pentru conformarea voluntară în ceea ce privește demolarea garajelor. În funcție de numărul de garaje care vor rămâne în picioare, luăm decizia dacă facem licitație pentru demolarea lor sau putem dezafecta aceste garaje cu ajutorul colegilor de la Direcția de Servicii Publice”,


Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

 

Ce o fi în garajele de pe lângă piață?


Pe locul garajelor, Primăria Botoșani va amenaja spații de parcare și un loc de joacă.


Astfel, după ce terenul va fi adus la cota zero, ori se va organiza o licitație pentru amenajarea zonei, ori întreaga suprafață va fi reabilitată prin contractul de întreținere străzi cu SC Conrec SA și procedura de achiziție publică va fi făcută doar pentru terenul de joacă din zonă.


Așa cum ani buni s-a spus că, de fapt, garajele din zonă au în bună parte o altă utilitate decât cea pentru care au fost construite, la fel pentru unele dintre cele construite în apropierea Pieței Viilor se vorbește că, în realitate, sunt folosite de fapt pentru depozitarea mărfurilor de către comercianții din zonă și nicidecum pentru adăpostirea automobilelor. Iar acest zvonuri sunt alimentate și de faptul că mai mereu parcările din zonă sunt ocupate la capacitate maximă.


Desființarea bateriei de garaje din Primăverii este doar începutul, municipalitatea urmând să dezafecteze și acest tip de construcții din alte cartiere.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ULTIMUL PAS până la demolarea garajelor din Primăverii! Vot decisiv în plen, zeci de botoșăneni au anunțat că le dărâmă singuri – VIDEO
INCENDIU într-un garaj, pompierii s-au luptat mai bine de două ore pentru a evita un dezastru – GALERIE FOTO

 

Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO
Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.
Aici e mulțumită coana Dănuța, acu să vezi ce-și mărește curtea la vilă. Nu degeaba face costume moca la șmecherii de la primărie ????????????
10 martie 2023, 14:15
Foarte bine organizati romii. Ei n-au nevoie de licitatii, avize, chestii birocratice. Intreprinzatori practici s-au prezentat la locul, temporar, de munca si lucreaza. Se vede ca au si acces la informatie, se deplaseaza si in teritoriu.
10 martie 2023, 13:07
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.6 o C
Dorohoi
22.2 o C
Bucecea
22.9 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.7 o C
Ştefăneşti
18.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.