Știrea zilei
SCANDAL uriaș la Teatrul Mihai Eminescu, actorii somați să aleagă între concediu și somaj tehnic: Nu poți să stai acasă și să iei salarii integral DOCUMENT

În actualul context epidemiologic când mai multe instituții publice, dar și operatori economici privați au intrat „pe linie moartă” pe perioadă nedefinită, Teatrul Mihai Eminescu dă în clocot. Și probabil că nu este singura unitate care se confruntă cu o asemenea situație.

Concediu sau șomaj tehnic?

 

Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLCU) întrunit la Primărie, în contextul instituirii stării de urgență din România, a decis suspendarea activității, printre altele, la instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Local Botoșani. Adică Filarmonica de Stat, Teatrul de Păpuși Vasilache și Teatrul Mihai Eminescu.

 

S-au remis și adrese către aceste instituții privitoare la remunerația angajaților care nu mai pot desfășura activitate.

 

Primăria le-a transmis celor la Teatrul Mihai Eminescu faptul„se impune luarea următoarelor măsuri care se referă la funcționarea instituției în această perioadă și la protecția personalului”. Și anume:

 

  • efectuarea zilelor de concediu restante și a celor corespunzătoare anului 2020 de către personalul care are activitatea de serviciu afectată de măsurile de suspendare a activității
  • efectuarea zilelor de recuperare la care au dreptul salariații, ca urmare a activității desfășurate în afara programului de lucru
  • concediu pentru supravegherea copiilor conform prevederilor Legii 19/2020 ca urmare a închiderii școlilor
  • în situația în care se impune suspendarea activității întregii instituții, pe durata întreruperii, salariații vor beneficia de indemnizație plătită din fondul de salarii ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat

 

 

Personalul auxiliar și actorii de la Teatrul Mihai Eminescu au fost convocați la o ședință pentru discutarea acestor măsuri și pentru găsirea unor soluții care să fie unanim acceptate. Actorii nu s-au prezentat în condițiile în care sunt interzise adunările publice cu participare mai mare de 50 de persoane.

 

Colectivul Teatrului Mihai Eminescu este format din 82 de persoane.

 

„Există o discuție pe care aș fi dorit să o vedem precizată de la factorii de decizie, care să arate ce se petrece în instituțiile de cultură, în sensul că se suspendă activitatea cu publicul sau se suspendă activitatea totală din instituțiile de cultură. Și faptul că nimeni nu și-a asumat o asemenea clarificare a generat fel de fel de opțiuni în care ordonatorii de credite din țară, au găsit soluții diferite și au lăsat loc unor discuții aproape interminabile”,

Traian Apetrei, director Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

 

S-a apelat la alte soluții prin care angajații Teatrului să nu fie nevoiți să iasă din case, iar cerințele Primăriei au fost așadar transmise online.

 

Conducerea Teatrului le-a solicitat tuturor salariaților să decidă până vineri, 20 martie 2020, ora 12:00, soluția pentru care optează pe perioada suspendării, respectiv concediul de odihnă (care oricum este plătit conform legii) sau indemnizație de 75%. În caz de nedepunere a cererii se va merge automat pe varianta a doua.

 

Deși directorul Teatrului susține că sunt persoane care nu agreează niciuna dintre cele două opțiuni.

 

 

„Sunt și dintre cei care au spus că vor să fie plătiți integral. Ordonatorul de credite a spus: pentru ce anume activitate? Dacă stai acasă, câte luni credeți că va putea suporta comunitatea prin taxe și impozite bugetul acestei instituții? Trebuie să limpezim lucrurile și cred că este o întrebare de bun simț și cred că sunt niște lucruri care trebuie corelate. Nu poți să stai acasă la nesfârșit și să iei salarii integral”,

Traian Apetrei, director Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

 

Cu titlu de exemplu, Traian Apetrei susține că în alte instituții sunt salariați care iau 30% din salariu în funcție de cât lucrează în această perioadă.

Însă pentru toți și fiecare dintre angajații instituției de cultură, viitorul după coronavirus este îngrijorător.

 

 

„Va urma o criză economică ce naște întrebări, temeri, suspiciuni. Toată lumea este îngrijorată. Cred că tot ceea ce se petrece acum cu colegii actori reflectă imaginea societății în ansamblu. Și nu numai a societății românești. S-au închis mari firme de automobile, atâtea afaceri mari și mici”,

Traian Apetrei, director Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

 

În contextul în care personalul Teatrului ”Mihai Eminescu” ar fi plătit fără să lucreze efectiv, municipalitatea atrage atenția că sumele pot fi imputate de controlorii Camerei de Conturi la auditul anual.

loading...
Aproape 500 de botoșăneni izolați în case din cauza coronavirusului
Închise și nu prea – restaurantele NU se predau în fața coronavirusului și își hrănesc în continuare clienții pe tot felul de căi
Coronavirusul transformă Botoșanii: bancă fără bani în bancomate, alimente de bază raționalizate la un supermarket, afișe unicat – GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Zeci de angajați de la Spitalul de Recuperare ținuți acasă pentru că directoarea „n-are ce să facă cu ei”
Situație disperată pentru câteva zeci de angajați din cadrul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe, din municipiu. Au fost trimiși acasă pe perioada stării de urgență, iar de luni ar fi trebuit să revină la muncă, lucru care nu s-a întâmplat.
”Decât” un salariu: 500 de euro amenda medie în pandemie la Botoșani! Sancțiunile aplicate de Poliție au atins un nivel istoric
Disputele pe seama amenzilor aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Starea de Urgență au determinat ExpertForum.ro să întocmească un studiu mai aprofundat al politicii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu privire la pedepsirea cetățenilor în perioada pandemiei.
Viceprimarul Murariu lăsat fără cele mai importante atribuții: Este clar răzbunare! Flutur: Erau disperați oamenii
Contrele politice din fruntea Primăriei municipiului reședință de județ se amplifică pe final de mandat. Ultima ședință de Consiliu Local a fost poate și cea mai încrâncenată, mai ales prin limbajul folosit de unii aleși locali, și a avut repercusiuni la scară mai largă.
Covidul a doborât și barilul: Benzina din Botoșani, cea mai ieftină din ultimii 10 ani - FOTOGALERIE
În urma cu exact un an și jumătate Botoșăneanul remarca într-un articol creșterea accelerată a prețurilor carburanților la principalele stații PECO din oraș și, mai ales, faptul că la toate acestea motorina ajunsese mai scumpă decât benzina de cea mai bună calitate.
Director de instituție publică internat în spital cu simptome de COVID, la serviciu un coleg este POZITIV
Lucrurile par să se fi schimbat într-atât în ultimele două luni de zile încât normalitatea de dinaintea pandemiei pare că nu va mai reveni curând, așa cum era percepută în accepțiunea generală a oamenilor. Iar între timp, SARS – COV- 2 mai cucerește o instituție publică de la Botoșani.
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
Ciudățenia bolii care a blocat mapamondul produce situații neobișnuite inclusiv în statistici și chiar la Botoșani. Județul nostru ocupa joi, 7 mai, locul 6 la nivel național ca număr total de persoane infectate.
DONAȚIILE botoșănenilor încep să producă efecte! Peste 250 de teste efectuate ZILNIC la Botoșani
Începutul a fost unul anevoios, într-un context epidemiologic care nu a putut fi anticipat și care a forțat la maximum resursele de orice fel ale statului, fie că vorbim de mediul economic sau de sistemul sanitar local și național.
Centrul Județean al luptei cu Covid-ul, pulverizat chiar de coronavirus: polițiști, jandarmi, oameni de la servicii trimiși înapoi de unde au venit
Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), acesta este sau ar trebui să fie la Botoșani ”creierul” luptei cu coronavirusul. În plină pandemie însă, tocmai acest CJCCI a fost afectat de Covid-19.
OPT copii infectați cu COVID internați la Secția de Boli Infecțioase, cel mai mic are 10 ani
Coronavirusul îi afectează pe adulți, dar și pe copii deopotrivă. La Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati sunt internați mai mulți copii infectați cu virusul COVID.
inpuff.ro
Loading...
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID
Există și vești bune în toată această perioadă dificilă pe care întreaga omenire o traversează.
Câți medici bolnavi am fi avut oare? Primul pacient infectat, testat abia la insistența aproape disperată a doctoriței omorâte de Covid
Nici mai mult, nici mai puțin de 199 lucrători în sistemul sanitar botoșănean, într-o proporție covârșitoare angajați ai Spitalului Județean, au fost diagnosticați cu Covid 19, potrivit datelor furnizate miercuri seară de către Centrul Județean de Comunicare.
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice
Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.
26 aprilie, ziua dezastrului: Ceaușescu în alertă la cinci zile de la EXPLOZIE, iar la Botoșani ”bate-un vânt ciudat, dar e cald”
Cernobîl, 26 aprilie 1986. Mai exact, la 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. Un dezastru considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
CRIZA coronavirusului doar în buzunarele botoșănenilor! Statul a dat amenzi de peste 7,5 milioane, dar a plătit șomaj în bătaie de joc
La Botoșani vorbim despre o sumă de peste 1,5 milioane euro aplicată ca amenzi de la începutul intrării în Starea de Urgență și a emiterii primelor ordonanțe militare care au restricționat libera circulație a populației.
Loading...
Cum ne schimbă pandemia: Nimeni NU vrea director la o instituție ”din prima linie”
După apelurile repetate ale Prefecturii și senatorului Costel Șoptică, ministrul Sănătății a schimbat-o vineri din funcția de manager al Spitalului Județean pe Livia Mihalache. Medicul pediatru avea concurs, dar Guvernul adoptase o ordonanță de urgență în urmă cu trei săptămâni care îi permitea inclusiv înlocuirea unor astfel de directori.
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului
Primul mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Botoșani în 2020 a fost pe numele unui tânăr de 27 de ani din comuna Corni, care cauzase un accident rutier la mijlocul lunii ianuarie, soldat cu rănirea unei femei. După aproape trei luni de zile, în Săptămâna Mare, judecătorii au decis să-l lase acasă. În arest la domiciliu.
Acțiune UMANITARĂ fără precedent la Botoșani! Oamenii de afaceri au donat peste 200.000 de euro pentru spitale – LISTA firmelor
Campania a izvorât din dorința comunității de a se proteja. Inițiator a fost unul dintre cei mai apreciați botoșăneni la acest moment, Vlad Plăcintă, în calitate de președinte al Asociației „Salvează o inimă”.
Coronavirusul bate și la ușa IPJ! Angajat de la Pașapoarte pozitiv la COVID detașat la Poliție, teamă și-n rândul polițiștilor
Oamenii pe care ne bazăm în principal și care sunt trimiși în linia întâi în lupta pandemică, fac parte din categoria celor mai expuse persoane la infectarea cu noul virus.
Coronavirusul a întors lumea pe dos: Nunți ANULATE și zeci de înmormântări ATIPICE la Botoșani
De la jumătatea lunii martie asistăm la tot felul de măsuri care ne afectează pe toți, într-o mică sau mai mare măsură. Ne supunem neputincioși la tot felul de interdicții luate de autorități în vedere împiedicării răspândirii coronavirusului. Și astfel s-a ajuns ca viitorii miri să-și anuleze nunțile, iar înmormântările să se facă în condiții speciale.
Tinerii din Botoșani au cântat Hristos a înviat! - ”Am dorit să fie o mângâiere și o speranță, să transmitem oamenilor că totul o să fie bine” - VIDEO
Momente emoționante create de tinerii din Botoșani scot la iveală forța unificatoare a credinței, chiar și atunci - sau mai ales atunci - când vremurile par potrivnice.
Draga Gogu sa/ti fie putin la baska,un Actor indiferent cum se numeste ramane Actor,tu probabil nu.Draga Ecologist nu sunt Actori la mana nimanui.Doar cred ca au citit mai mult de cat dumneavoastra,si au trait mai mult de cat d/tra.Actori sunt 30 ,Altii sunt cu miile.Sa va fie rusine
30 aprilie 2020, 10:37
Se pare ca inconstiența le-a întunecat mințile actorilor!Dar dacă erau actori la căruța cu coviltir, cine le plătea 75%?Și dacă nu le convine ce?Să-și dea demisia!Oricum anul acesta nu cred că vor mai fi spectacole și nici în prima jumătate a anului viitor.Să spună mulțumesc și pentru asta!
20 martie 2020, 12:35
Dincolo de respectul pentru talentul vostru și muncii voastre.... faceti și voi ce fac companiile private. Postați pe net spectacole, puneți pe youtube, ganditi-vă și la alte moduri de a caștiga. Nu doar miloagă la primarie. Un management de calitate nu se bazează exclusiv pe salariile date de primarie. Și poate pe viitor, nu mai dați invitații gratuite la toți oficialii care fie nu vin fie nu pricep nimic, mai nimic. Dar vorba unui amic: uită-te în buletin și vezi unde locuiesti, tu uiți mereu că esti în Botoșani. Nici nu o început bine criza si voi deja protestați. Următoarea criză poate o să va prindă mai pregătiți. Aveți grijă de voi și acceptați că acum, prioritare sunt altele.
20 martie 2020, 12:24
Măsura mi se pare corectă mai ales că salariile sunt foarte mari. Intrebarea e dacă se aplică și conducerii?
20 martie 2020, 08:33
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.