Știrea zilei
SCANDAL național la început de an școlar cu slujbele religioase, cadrele didactice chemate la Poliție

Noul an școlar care debutează pe 9 septembrie 2019 este deschis cu o serie de controverse pe marginea ceremoniilor religioase, dar și a unor declarații la Poliție pe care ar trebui să le dea profesorii și învățătorii. Exceptând acest aspecte, la Botoșani lucrurile sunt gata să intre în făgașul normal.

Ceremoniile religioase în careul școlii

 

Liderul unei asociații neguvernamentale din România a arătat că „slujbele și serviciile religioase în școli sunt organizate nelegal de 30 de ani”. A deschis acțiuni în instanță și a depus sesizări la diferite organisme printre care și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sau Ministerul Educației Naționale (MEN).

 

 

Curtea de Apel și Consiliul printr-o decizie încă din 2017 au stabilit, potrivit știrilor ProTV, că slujbele ținute la începerea cursurilor sunt discriminatorii, iar ministerul Educației nu a transmis școlilor ce au de făcut.

 

Patriarhia invocă respectarea tradiției și insistă că aceste slujbe trebuie ţinute, iar o organizație care militează pentru libertatea de conștiință amenință că va acționa statul în justiție.

 

În multe şcoli publice, anul şcolar începe cu o slujbă religioasă, în prezenţa elevilor şi părinţilor.

 

Situația la Botoșani, conform șefului Inspectoratului Școlar Județean

 

Gabriel Hârtie a declarat că instituția pe care o coordonează nu a trimis vreo circulară în școli, iar decizia este luată de fiecare consiliu de administrație în parte, de la nivelul fiecărei școli.

 

„Nu am trimis nicio circulară, fiecare CA decide dacă se impune și o ceremonie religioasă sau nu. Nu s-a întâmplat niciodată, mai ales că aici în zona noastră, noi suntem și mai credincioși un pic, nu s-a impus. Eu personal nu am nimic împotrivă ca timp de 5 – 10 mnute să fie o astfel de activitate”,

Gabriel Hîrtie, inspector școlar general

 

La Botoșani, potrivit șefului educației botoșănene, nu s-a luat decizia ca slujba religioasă să nu aibă loc, de nicio școală.

 

 

Cadrele didactice chemate la Poliție

 

De asemenea…

 

Toți profesorii, care intră în contact cu copiii, precum și actorii de la teatrele de copii, animatorii de la petreceri, antrenorii de la cluburile sportive, psihologii și oricine lucrează cu copii sunt obligați, din 20 iulie, să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali, potrivit adevărul.ro. Asta pentru că a intrat în vigoare Legea 118/2019 privind „Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale“.

 

 

65.000 de elevi

sunt așteptați în unitățile de învățământ botoșănene pe data de 9 septembrie 2019.

 

„Datele exacte le vom avea probabil într-o săptămână, două, după ce se așază toți în bănci pentru că încă se mai mișcă un pic populația școlară”,

Gabriel Hîrtie, inspector școlar general

 

Șeful Inspectoratului Școlar Județean a avut un mesaj pentru toți cei care intră în noul an școlar, cadre didactice și elevi deopotrivă.  

 

„Le urez un an școlar mai bun decât cel de anul trecut, să fie sănătoși și să aibă rezultate bune spre foarte bune la examenele naționale, pentru cei care vor avea în acest an școlar. Profesorilor, le mulțumesc pentru ceea ce au făcut în anul școlar trecut și cu sprijinul lor sperăm să avem rezultate mai bune în acest an școlar”,

Gabriel Hîrtie, inspector școlar general

 

 

117 lucrători

ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani vor fi la datorie la deschiderea noului an școlar pentru a veghea la siguranța copiilor.

 

Pe lângă ei se vor afla și 20 pe partea de circulație rutieră, pentru ca traficul să fie desfășurat în condiții apropiate de normalitate.

loading...
Părintele Chirvase, mesaj motivațional la Colegiul Eminescu și o invitație pentru liceeni: Greu vă dați…. VIDEO
Școală gratuită și nu prea: A început goana după rechizite, CÂȚI bani cheltuiesc părinții botoșăneni pentru începutul de an școlar
Peste 150 de școli botoșănene încep noul an de învățământ cu WC-ul în curte, unele au centrale cu scăpări de gaz

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un preot și soția sa profesor au amenajat pe cheltuiala lor o grădiniță unde copiii sunt primiți gratuit: Dacă vrem ca neamul să dăinuie... – GALERIE FOTO
Dacă la Liceul Pedagogic, pe 9 septembrie clopoțelul a sunat pentru a suta oară, la celălalt capăt al orașului clinchetul său s-a auzit pentru prima oară. Și nu la un liceu sau la o școală, ci la o grădiniță.
PREMIERĂ în Poliție la Botoșani: Câine de urmăriri speciale adus de la Sibiu! Ploaie de infracțiuni asupra copiilor: Te cam strânge în spate
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a achiziționat recent un câine de urmăriri în mediul natural, o premieră pentru poliția botoșăneană. Este dresat special pentru a acționa mai ales în cazuri de dispariție, cea mai mare atenție fiindu-le acordată categoriilor vulnerabile, în special copii sau vârstnici. Este primul câine de căutare - salvare, pe țară, și se află la Botoșani. 
Vechiul sediu al RAR-ului ras de pe fața pământului pentru o investiție privată uriașă care va schimba circulația în Calea Națională – GALERIE FOTO
Fostul sediu al Registrului Auto Român din bulevardul Mihai Eminescu a devenit o amintire în cel mai propriu sens al cuvântului. Halele care câțiva ani au găzduit una dintre cele mai aglomerate instituții din Botoșani au fost dărâmate în doar câteva zile.
Salvamarul care a intervenit în ziua înecului de la Cornișa a fost internat la Psihiatrie – DETALIILE anchetei DSPSA
Bărbatul care lucrează ca salvamar în Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa a suferit o traumă în urma tragediei care a avut loc pe data de 27 august la piscina exterioară, când Sorin Ciolac a murit înecat.
Ca-n comunism! Încă o societate de transport din Botoșani își bate joc de călători, oamenii s-au călcat în picioare – FOTOGALERIE
Cazul botoșănenilor care veneau de pe litoral și au rămas blocați la Brăila timp de șase ore este repetat, în alte circumstanțe dar în același ton de bătaie de joc, de alt transportator.
Botoșăneni MORȚI sau expulzați din alte țări și trimiși cu forța acasă
Într-o țară tot mai dezbinată unde traiul devine din ce în ce mai greu, românii și în speță botoșănenii aleg calea străinătății. Pleacă pentru o viață mai bună, pentru a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie.
Nopțile însângerate la Botoșani – COINCIDENȚĂ fatidică repetată în apropierea unei sărbători, cu morți tineri
Ultimii ani la Botoșani în apropierea sărbătorilor pascale, pe lângă credința generală care-i unește pe creștini și obiceiurile specifice acestei importante date din calendarul ortodox, au însemnat și o repetiție de accidente tragice și inexplicabile.
„Cazul Caracal” la Botoșani, Poliția a intrat în ALERTĂ după un apel la 112: Bună, sunt Luiza, sunt răpită…
După desfășurarea în detaliu la toate televiziunile naționale a cazului Caracal, polițiștii botoșăneni s-au regăsit, în două rânduri, față în față cu o situație similară celei în care s-a aflat Alexandra Măceșanu. Și au simțit iureșul prin care, în timp record și cu toate privirile ațintite asupra instituției, au trebuit să localizeze telefoanele de pe care s-au efectuat apelurile pentru identificarea fetelor care strigau după ajutor.
Businessul anului: Sală de nunți cu piscină și spații de recreere construită la marginea orașului, restaurantele nu mai fac față valului de petreceri
O altă afacere care nu are cum să dea greș la Botoșani este aceea de a oferi un spațiu, mirific dacă se poate, tinerilor care decid să se căsătorească și caută locul perfect pentru petrecerea de nuntă.
Magazinele săracilor „cu produse din trecut, pentru viitor” au EXPLODAT la Botoșani, au apărut și la sate
Există și afaceri care prosperă la Botoșani. Spre exemplu, micii antreprenori par se orienteze tot mai mult spre magazinele second-hand.
Botoșăneancă CHINUITĂ de boală în casă, NU este primită de niciun spital din Botoșani, se caută ajutor la Suceava – FOTO ȘOCANTE
O femeie din Botoșani îndură zilnic dureri crunte cauzate de un ulcer varicos cumulat cu o infecție dobândită într-un spital de stat.
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO
Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.
Șeful unei instituții a interzis angajatelor decolteurile & fustele cu fermoar și cele scurte, bărbații nu au voie cu pălărie
Proaspăt numit șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Miron-Horia Constantinescu - nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre liderii politici care au contribuit la instaurarea comunismului în România - s-a gândit să reglementeze ținuta angajaților.
Un fel de 4 și ceva data asta! Consiliera PSD care a picat de două ori la Prefectură, respinsă și după contestații
Nici după al doilea eșec înregistrat în tentativa de a se angaja la Prefectura Botoșani, consilierul județean Andreea Andrei nu a renunțat la ideea de a deveni funcționar public în cadrul acestei instituții.
Loading...
La marginea prăpastiei: Botoșănenii combină alcoolul cu drogurile sau medicamentele, au ajuns la spital și copii – STATISTICĂ dureroasă
Trăim vremuri în care pericolul pândește la tot pasul, iar mulți cad în capcana viciilor, indiferent care ar fi ele. Iar botoșănenii nu fac excepție fie că vorbim de droguri, alcool, iar de aici apar de multe ori și tentativele de suicid.
Juna CJ-ului s-a făcut de rușine, pentru a doua oară, la concursul de la Prefectură
Nici a doua oară nu a fost cu succes pentru cea mai tânără consilieră județeană de la Botoșani care a aspirat la o funcție publică din cadrul Prefecturii.
Summer Fest-ul verii 2019 s-a terminat cu o sumedenie de copii pierduți, o horă a Diasporei și o trupă care a electrizat parcul – GALERIE FOTO & VIDEO
Au fost patru zile, unele mai reușite, altele cu mai puține pretenții în care cel mai fierbinte loc al orașului a fremătat la propriu. Vara lui 2019 se încheie cu un Summer Fest care va rămâne în memoria tuturor care s-au distrat aici ca fiind a lui Smiley, Superchill, DJ Project, Vunk, Proconsul sau Hara.
Cornișa, o oază de lumină! Puzderie de oameni la marginea orașului în noaptea de sâmbătă, au venit și suceveni și ieșeni – GALERIE FOTO
A doua zi de distracție în cadrul Summer Fest a atras din nou mii de botoșăneni dar și persoane din alte județe. Dacă la scenă nu a fost la fel de multă animație asemenea primei seri, în schimb în parcul de agrement Cornișa era un furnicar de oameni.
Isterie în miez de noapte cu Smiley: concert cu o puzderie jandarmi și polițiști locali, s-au montat pe loc garduri – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară de la SummerFest Botoșani 2019 s-a încheiat într-o atmosferă de isterie generală. Iar responsabil pentru crearea acesteia a fost Smiley, artist care i-a făcut pe copii să se manifeste ca adulții, iar pe părinții lor să dea în mintea celor mici.
Distracție nebună în noapte cu două artiste din Moldova: inimi din umbrele, tatuaje și multă muzică, totul la 1.500 de euro – VIDEO & GALERIE FOTO
Summerfest 2019 de la Cornișa AquaPark & Sports a fost precedat joi de o distracție pe cinste la câțiva kilometri de Botoșani. La Stăuceni mai exact, acolo unde Primăria a organizat o nouă ediție a zilei comunei.
D l Hartie stie ca scolile sunt laice ? De ce nu da popii afara din scoli? Ce asteapta un incident ca sa se ia masuri ? Vin popii in scoli si isi bat joc de ceilalti copii care sunt de la alte religii . din cauza inspectoratului scolar ca nu ii fugareste pe popi din scoli .
9 septembrie 2019, 12:17
După raționamentul ăsta dacă "noi pe aici suntem mai credincioși" și suntem obligați să ascultăm slujbe ortodoxe, nu știu de ce nu sunt și slujbe musulmane, evreiești, adventiste, sau baptiste? Înseamnă că dacă "noi pe aici suntem și cam mulți bețivani" , "noi pe aici din când în când , cam des , mai punem mâna pe cuțit, bărdiță, furcă, sapă , coasă pentru atac și apărare" ar trebui alocate câte 10 minute și pentru însușirea abilităților și deprinderilor necesare acestor "activități" cu "profesori" condamnați din penitenciarul local sau tinere speranțe din arestul IPJ sau mă rog CRAP al IPJ.
9 septembrie 2019, 11:17
Pe timpul lui ceşcuţă duceai în spate partidul unic şi criminalii de la secu, acum sau aburcat în cârca ta partidele, criminalii de la secu, analfabeţii de la putere şi toată popimea cu ochii roată după bănuţii noştri. Vorba Mirabelei, E bine, bine da se putea şi mai bine!
9 septembrie 2019, 09:51
din pacate militienii sunt vazuti doar la manifestari in scoli, in rest lipsesc cu desavarsire, nici nu stim unde stau ascunsi in restul anului scolar
9 septembrie 2019, 08:05
kurtmann.ro%20
Sondaj
Trebuie interzisă în România circulația automobilelor cu volan pe dreapta?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„S-au văzut 3 lovituri de la 11 metri, au fost 4 faze controversate numai la poarta adversă! Cum să nu punem VAR în România? Nu se poate! Mihai Roman a avut două faze în careu la care se putea da penalty. Ce să-i fac arbitrului ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7340 lei
USD
Dolarul SUA
4.2803 lei
CHF
Francul elveţian
4.3235 lei
GBP
Lira sterlină
5.3251 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9725 lei
XAU
Gramul de aur
206.9204 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2403 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4260 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9454 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2282 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1829 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.