Știrea zilei
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT

De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.

Salariile publice! Doar la modul de calcul

 

Și la Consiliul Județean Botoșani a fost făcută publică lista cu salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual.

 

O listă în care sunt trecute lefurile aprobate în plen, într-o grilă de calcul ce conține salariul de bază aferent funcției, indemnizația de încadrare sau lunară, după caz, tipul de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, dar și baza legală a acordării acestora.

 

 

„Toate autoritatile și instituțiile publice (...) vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și vor mentine publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau instițutiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice”,

scrie în Legea nr. 153/2017

*actul normativ care stabilește salarizarea personalului plătit de fonduri publice

 

În practică însă, nu se cunosc retribuțiile efective ale funcționarilor din Consiliul Județean ca număr de beneficiari și ca suma totală care se plătește lunar.

 

Exemplificând, la funcțiile publice de execuție, în dreptul auditorilor, la CJ Botoșani sunt cinci posturi cu tot atâtea gradații, în funcție de vechime, însă doar la două dintre acestea sunt trecute și veniturile lunare, cuprinse între 9.587 lei (cu un spor de 25% de 1.479 lei) și 10.104 lei ( plus 1.516 lei).

 

Nu se știe câți auditori sunt de fapt în acest serviciu, la ce gradații se află fiecare și care este suma totală plătită lunar acestor angajați.

 

 

Ovidiu Antonesei, șeful Serviciului organizare, salarizare, resurse umane din cadrul CJ Botoșani explică:

 

„Sunt salariile aprobate prin Hotărâre de Consiliu Județean. Nu sunt posturile aici. Nu se fac publice pe număr de posturi, se fac salariile în plată”.

 

„Grila pe care o avem în momentul de față, aprobată prin Hotărâre de Consiliu Județean, este transpusă în această informare. Nu sunt evidențiate și numărul de posturi. Pe adresă nu spune că facem transparență pe numărul de posturi, zice de venituri, care sunt salariile. Adică un consilier superior, la gradația 5, are salariul acesta. Un consilier gradația 4 are salariul acesta. Dar în plată la acest moment nu avem pe cineva la gradația 4”.

 

Doar modul de calcul este public, nu și salariile efective aflate în plată 

 

Mai concret, legiuitorul obligă și nu prea să se transparentizeze veniturile, în condițiile în care sunt publice doar nivelul și modalitatea de calcul în grilă, nu și numărul efectiv de angajați din instituție, cu salariul aferent, în funcție de post, vechime, sporuri și alte modalități de stabilire a unui venit lunar într-o unitate de stat.

 

„Ce vedeți aici nu este ca număr de persoane, nicăieri nu aveți ca număr de persoane, nici pe funcționari publici, dacă vă uitați. Asta ne spune Legea 153, care sunt salariile, nu per total”,

mai spune Ovidiu Antonesei

 

 

Pe hârtie, „armată” de consilieri la cabinete 

 

La secțiunea personalului contractual, spre exemplu, în dreptul consilierilor de la cabinetele președintelui și vicepreședintelui, la o simplă citire, s-ar părea că există nu mai puțin de șapte persoane care lucrează pentru șefii aleși din Consiliul Județean.

 

 

În realitate, sunt șase persoane, patru la cabinetul Doinei Federovici, unde a fost înființată și o funcție de director de cabinet, și câte unul la cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu.

 

Iar salariile sunt ademenitoare și cu greu pot concura cu cele plătite în mediul privat, aceasta fiind probabil una dintre explicațiile pentru care posturile la astfel de cabinete de demnitari sunt atât de râvnite. Aici lefurile pornesc de la un minim de 6.552 de lei cu un spor de 983 de lei pentru gradația 0 și pot ajunge la 8.162 de lei cu un spor de 1.224 de lei, pentru gradația 5, care înseamnă vechime de peste 20 de ani în câmpul muncii. Iar asta pentru o activitate apropiată celei de secretariat. 

 

Încă un șef bine plătit în CJ

 

Și nu în ultimul rând, ca noutate, în grila de salarizare de la CJ Botoșani apare și venitul administratorului public, al doilea din istoria județului, post care îi revine de câteva luni social-democratului Cristian Nistor.

 

În trecut, funcția a mai fost ocupată doar de Radu Judele, în mandatul de președinte al lui Florin Țurcanu. Timp de patru ani, cât instituția a fost condusă de Costică Macaleți, postul a rămas neocupat.

 

Administratorul public al județului are un salariu lunar brut de 17.740 de lei la care se adaugă 2.661 de lei spor de condiții vătămătoare sau periculoase, în procent de 15% din salariul de bază.

 

„Salariul lui se stabilește prin dispoziția președintelui, nivelul minim este salariul de bază al secretarului general, iar nivelul maxim este indemnizația vicepreședintelui, inclusiv majorările. Textul inițial era fără majorare, după care s-a venit în 2018 cu modificare, inclusiv majorarea”,

Ovidiu Antonesei, șeful serviciului resurse umane din CJ Botoșani.

 

Președintele Doina Federovici are un venit lunar de 18.720 de lei plus 4.680 lei, care înseamnă o majorare lunară de 25% pentru implementarea de către instituție a unor proiecte europene.

 

*sporul este acordat șefilor din CJ sau din primării, indiferent dacă sunt implicați direct, sau nu, în derularea acestor programe finanțate de UE.

 

Vicepreședinții au un nivel salarial lunar brut de 16.640 de lei la care se adaugă un spor de 4.160 de lei.

 

 

Amenzi care nu sperie pe nimeni 

 

Aceeași Lege 153 prevede și sancțiuni de până la 10.000 de lei pentru instituțiile care nu afișează aceste „venituri” de două ori pe an.

 

Însă, având în vedere că, practic, sunt făcute publice doar niște grile de salarizare anuale și nu lefurile efective aflate în plată, nu există vreun risc prea mare pentru a se vorbi despre eventuale sancțiuni.

 

Și nici vreo expunere a funcționarilor care primesc lunar salarii și de trei sau patru ori mai mari decât cele din mediul privat.

 

loading...
Salarii uriașe pentru cei mai noi bugetari de LUX
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Loading...
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
CONCURS la Primărie pentru amenajarea unor sensuri giratorii, de la statui din paie la monumente inedite – GALERIE FOTO & VIDEO
Patru sensuri giratorii din municipiul Botoșani vor fi amenajate cu fonduri europene în baza unor idei venite de la cetățeni ai orașului, care au participat la un concurs în acest sens.
Podul de iubire între vii și morți! În alte părți la loc de cinste, la noi la voia întâmplării: Cimitirul ca o carte de istorie, Botoșani iar repetent, războiul cu natura pare pierdut – GALERIE FOTO
Se spune că există un tărâm al celor vii şi unul al celor morţi, iar podul care le uneşte este iubirea. Spune acestui pod cimitir sau loc de veci. Ar fi trebuit să  fie un muzeu în aer liber, dar seamănă deseori cu un tărâm uitat.
Penibili până la capăt! Candidații la șefia CAS Botoșani picați încă o dată la concursul național - DOCUMENT
O unitate de stat care gestionează unul dintre cele mai mari bugete la nivel național și ale cărei structuri din teritoriu poartă o responsabilitate la fel de mare. Ne referim la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care are în teritoriu casele județene.
Aproape să obțină 2 milioane de euro pentru unitatea CJ-ului, Șoptică a răbufnit: Nu vorbim de lentoare la CJ, ci de o inconștiență totală / D-na președinte se uită doar după flori
Președintele PNL Botoșani a promis să se implice în alocarea a 10,4 milioane lei companiei de apă și canalizare și după cum Botoșăneanul v-a anunțat, Guvernul ar urma săptămâna aceasta să repartizeze suma solicitată.
Suporterul FC Botoșani, de la „Microbist de România”, școlit în America și Anglia: EXPERIENȚA din Maldive dar și traiul în Regat sau Statele Unite – GALERIE FOTO
Un show televizat în Insulele Maldive cu filmări subacvatice sau cu dronă, în slow-motion sau cu tot felul de faze amuzante din probele pregătite pentru concurenți. „Microbist de România” a debutat deja la Televiziunea Română, iar FC Botoșani a avut la rându-i un reprezentant.
o lume bonava, impozitezi toata baba cu patrunjel si dai bani cu zecile de mii sau sute de milioane vechi unor oameni pusi pe criterii politice si pupatori de....maini, aha, sa nu uitam si sporurile de ....conditii vatamatoare, ce pot sa spun ..RUSINE
20 aprilie 2021, 18:53
Ceva normal, dacă se construite ceva.
15 aprilie 2021, 23:10
Emana grija fata de banul public!Care sunt ,, conditiile periculoase/vatamatoare,, pentru care primesc spor?Cum au fost determinate si de catre cine certificate?Intrebari!
14 aprilie 2021, 12:11
Instituțiile abilitate au de lucru. Adie clinchet de brățări.
14 aprilie 2021, 08:53
Risipa de bani publici, Turcanu și Federovici nu au făcut altceva pana in prezent decât sa-și angajeze rudele și prietenii la CJ.Au înființat posturi noi și au angajat persoane pe posturile pentru care nici nu era nevoie : director de cabinet, administrator public, consilieri fără număr la cabinet, etc.
14 aprilie 2021, 08:18
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
16.4 o C
Saveni
17.4 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.