Știrea zilei
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO

Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.

Înfometați și bătuți, torturați și umiliți pentru că au crezut în libertate. Au stat ani grei în pușcăriile comuniste. Acolo, între zidurile însângerate de bătăi crunte, și-au îngropat tinerețea, visurile, iubirile și dorurile de părinți și de copii. Puțini au supraviețuit. Și mai puțini s-au bucurat de așa-zisul postcomunism. Astăzi mai trăiesc doar câțiva, pe care nimeni nu îi mai caută, nu îi întreabă pentru ce au luptat în urmă cu zeci de ani.

 

PS Nichifor Botoșăneanul, întâmpinat cu pâine și sare la Brăești

 

Momente de înaltă trăire creștină s-au petrecut sâmbătă, 20 mai, la Brăești, în județul Botoșani. O după-amiază însorită, care avea să fie binecuvântată de ploaie, a fost prilej de întâlnire între generații.

 

Curtea Bisericii ”Sf. Cuvioasă Parascheva” a reunit deopotrivă adulți și copii, oaspeți de departe și țărănci în straie de sărbătoare, prunci purtând cu mândrie costumul popular sau preoți veniți din toate părțile.

 

 

 

 

PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost întâmpinat de părintele paroh Gabriel Biță, alături de un impresionant sobor de preoți și de copiii comunei, dar și de primarul Adrian Nistor. Alături a fost și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

 

Cucernici și cu bucurie pe chip, sătenii și invitații au asistat la slujba religioasă, urmată de sfințirea Capelei Mortuare.

 

La final, sub stropii mari ai unei ploi binecuvântate, PS Nichifor Botoșăneanul, împreună cu întregul sobor de preoți, a sfințit Monumentul dedicat foștilor deținuți politici.

 

 

 

 

”Așa cum ai rânduit să se așeze semnele în piatră spre aducere aminte de faptele mari săvârșite de cei aleși de popor în numele Tău, așa și acum binevoiești a întări și a binecuvânta acest monument spre veșnica pomenire a aleșilor Tăi. Dăruiește, Bunule, celor ce au înălțat acest monument sănătate și bucurie sufletească, iar poporului nostru ajută-i ca, urmând pilda de jertfă, de credință a vrednicilor înaintași, sub purtarea ta de grijă necontenit să propășească pe calea binelui, slăvindu-te pe Tine, Dumnezeul părinților noștri”, a rostit înaltul ierarh.

 

 

Brăești, întoarcerea acasă

 

Maria Puiu s-a născut în domiciliul forțat al mamei și al bunicii. Din familie de foști deținuți politici, cunoaște bine anii de cruntă prigoană comunistă. Astăzi este președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani.

 

Sâmbătă, Asociația condusă de Maria Puiu a reușit un gest simbolic, dar care are menirea de a cinsti memoria, suferința, dragostea de neam a celor care au pătimit în pușcăriile comuniste: un monument impresionant, plasat în curtea Bisericii ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Brăești. Îi este recunoscătoare preotului Gabriel Biță pentru că a venit în întâmpinarea dorinței sale și astfel, în curtea Bisericii, se înalță astăzi ”monumentul recunoștinței”:

 

Au fost alături oameni ai comunității, dar și reprezentanți de marcă ai foștilor deținuților politici.

 

Radu Bercea, pictor și grafician, fost deținut politic sub regimul comunist, este astăzi președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Suceava. Acesta a fost însoțit de Aurel Nichiforeanu, vicepreședinte al aceleiași Asociații, care a transmis la Brăești cuvântul președintelui AFDPR, Sergiu Rizescu.

 

A fost, de asemenea, prezent Mihai Popescu, vicepreședintele AFDPR Iași, alături de doi membri ai Asociației, dar și urmași și reprezentanți ai foștilor deținuți politici din Dorohoi.

 

 

 

 

”Închisoarea de la Botoșani a fost o temniță de temut. Și dau doar un nume: Vasile Motrescu a fost executat în închisoarea de la Botoșani în anul 1958. Sunt multe documente în acest sens”, a ținut să precizeze Aurel Nichiforeanu, el însuși victimă a prigoanei comuniste.

 

Au rămas puțini martori ai vremurilor aspre, în care comunismul mușca în carne vie.

 

”Cei care mai trăiesc astăzi au peste 85 de ani, sunt mai greu transportabili, dar au fost reprezentați la Brăești de urmașii lor. Monumentul este realizat de Asociația Foștilor Deținuți Politici, Filiala Botoșani”, a precizat Maria Puiu, președintele AFDPR – Filiala Botoșani.

 

 

”Pomelnic” pentru veșnicie

 

Înscrisurile de pe monument fac trimitere la jertfa celor care s-au sacrificat pentru libertatea țării. Nu au fost uitați nici eroii din Brăești care au murit în război.

 

”Pentru că în satul respectiv sunt doi eroi de război, i-am trecut alături de foștii deținuți, pentru că și ei au luptat tot pentru țară și pentru popor. Preotul Gabriel Biță ne-a ajutat foarte mult în toate demersurile noastre. Monumentul a fost realizat în Republica Moldova pentru că la noi ne-ar fi costat foarte mult. Este și o masă în fața monumentului, care este făcută de biserică, astfel că toate slujbele în aer liber, Bobotează, Înviere, vor fi făcute acolo. De monument se va avea grijă, fiind în curtea bisericii. Locul este foarte bine așezat. Urmează să fie luminat, vom face demersurile necesare, totul costă foarte mulți ani”,

Maria Puiu, președinte AFDP – Filiala Botoșani

 

 

 

 

Înzidit în monument se află un ”pomelnic” pe care Asociația l-a lăsat drept mărturie peste veacuri. Într-un cilindru a fost introdus un hrisov, după modelul celor din masa altarului unei biserici.

 

”La Monument, în mijloc, s-a pus un cilindru de inox, în care a fost introdus un hrisov. În el sunt trecuți toți cei morți în Penitenciarul Botoșani și care au fost găsiți în arhivele Primăriei Botoșani. Separat am trecut membrii Asociației, cei decedați, dar și cei în viață. Sunt trecuți și cei doi eroi de război din comuna Brăești. Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns și l-am făcut”,

Maria Puiu, președinte AFDP – Filiala Botoșani

 

Este cel de-al doilea monument din județ închinat foștilor deținuți politici, după troița de la Cimitirul Eternitatea din municipiul Botoșani.

 

 

Istoria se scrie în prezent

 

Aurora Puiu are astăzi 96 de ani. Cu privirea înlăcrimată, a trăit cu recunoștință și cu emoție momentele de la Brăești. Mama ei, soțul, copila pe care a născut-o în domiciliu forțat, toate îi sunt încă răni sângerânde.

 

”Bunicul i-a spus că i-a pus acest nume pentru că Aurora este o stea care o va păzi de toate relele. Și așa a fost, chiar dacă a pătimit cumplit. Mama, tata, surori ale lor, bunici, mult au fost chinuiți, au făcut pușcărie, au fost bătuți, duși la Roman cu domiciliu obligatoriu, au stat acolo până s-a dat decretul de ridicare a pedepsei de strămutare. Acolo m-am născut eu. Părinții mei s-au căsătorit în 1950, nu erau căsătoriți când au fost duși la Roman. În 3 spre 4 martie 1948 i-a dus în Roman, în 1950 s-au căsătorit, iar eu m-am născut în 1951”,

Maria Puiu, președinte AFDP – Filiala Botoșani

 

 

 

 

Originară din Brăești, Aurora Puiu a visat mereu la pământul străbunilor săi. Momentul a avut o dublă semnificație pentru bătrâna de 96 de ani. Când a ajuns în domiciliul obligatoriu de la Roman, pentru a avea ce mânca, mama ei a cusut plăpumi. Primii bani câștigați astfel aveau să ajungă, însă, la Brăești... în chipul unei icoane. Icoană care se află și astăzi în lăcașul sfânt.

 

”Noi am făcut acum și două icoane în Casa Mortuară, Cuvioasa Parascheva și Maica Domnului cu Domnul Iisus Hristos în brațe. Pentru că, bunica mea a dăruit în 1953 o icoană mare cu Cuvioasa Parascheva. Când a fost dusă la Roman, prima dată, bunica a învățat să coase plăpumi. Și din banii obținuți pe primele plăpumi, a întâlnit un pictor de icoane în Roman și el i-a pictat, în 1953, icoana cu Cuvioasa Parascheva. Acea icoană se află și astăzi în altarul Bisericii, în patrimoniul Bisericii din Brăești”,

Maria Puiu, președinte AFDP – Filiala Botoșani

 

Sâmbătă, la Brăești, istoria a făcut dreptate. Un Monument care, în timp, le va aminti celor care trec pe lângă el că jertfa înaintașilor nu trebuie uitată.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșăneanul care a trăit Învierea la 800 de metri sub pământ: ”Nu ştiu de unde a avut Lumină! Am fost acolo!” - FOTOGALERIE
Foștii deținuți politici comemorați la Botoșani de o mână de oameni: Chiar din suflet facem asta VIDEO & GALERIE FOTO

 

 

Florentina TONIȚĂ
Tânărul absolvent de Teologie care vrea să pună Botoșaniul pe harta rugby-ului și antrenează GRATUIT copiii: Nu este un sport periculosFOTOGALERIE
Este un tânăr originar din comuna Hlipiceni care își propune să unească prin sport copiii. George Gontineac are 27 de ani și a gândit un proiect pentru educarea elevilor, prin rugby.
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Da! Recunoaștere simbolică! Ca de obicei! Aș propune o recunoaștere simbolică și pentru parlamentari, pentru cei cu pensii speciale... Să trăiască ei cu simboluri! La cei care au suferit cu adevărat le-au dat ceva creițari, să se târâie! Hai sictir!
23 mai 2023, 06:34
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Pur și simplu poate am stat de vorbă cu mine însumi și am considerat că într-un final apoteotic politica nu e pentru mine. Oricum prioritățile mele dintotdeauna au fost: numărul 1 familia, numărul 2 businessul meu și abia pe ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6717 lei
CHF
Francul elveţian
5.1335 lei
GBP
Lira sterlină
5.7103 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1436 lei
XAU
Gramul de aur
288.7148 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2740 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9996 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
19.9 o C
Bucecea
19.2 o C
Darabani
20.2 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
25.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.