Știrea zilei
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014

În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.

Așa se face, că la nivelul județului Botoșani cel puțin, în turul doi de alegeri prezența a fost de 57,47%, față de 43,87%, cât s-a înregistrat anul acesta.

 

209.003 botoșăneni au votat atunci, față de 161.277 votanți, câți au trecut acum pe la urne.

 

O diferență de 47.726 de alegători din județul Botoșani.

 

Ponta vs Iohannis

 

În 2014, candidatul PSD a fost Victor Ponta, iar al PNL, Klaus Iohannis.

 

La Botoșani, în turul 1 Ponta câștiga alegerile cu 55,59% față de Iohannis, care a avut 22.09%, iar în turul 2, PSD obținea 62,72% față de PNL, care a avut un procent de 37,28%.

 

În 2019, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a avut la Botoșani 34,16%, iar Klaus Iohannis 31,06% la primul tur, respectiv 50,2% PNL și 49,8% PSD, în turul doi.

 

Prima victorie din istoria recentă a PNL-ului.

 

Dăncilă vs Iohannis

 

La numărul de voturi înregistrate la nivelul județului Botoșani se poate observa o cădere uriașă a social-democraților care au pierdut în cinci ani de zile aproape 50.500 de voturi. Exemplificând, candidatul Victor Ponta aduna în turul doi, în 2014, un număr de 129.182 voturi, față de doar 78.712 adunate de Viorica Dăncilă în turul doi la prezidențialele din 2019.

 

Posibil ca PSD să fi pierdut între timp din încrederea chiar și a propriilor susținători, dezamăgiți fie de politica dusă de partid, fie de candidatul desemnat să se bată pentru președinția României. Viorica Dăncilă, probabil cel mai contestat și atacat politician, după fostul lider, controversatul Liviu Dragnea.

 

Este posibil și ca înfrângerea PSD-ului la alegerile prezidențiale din 2019 să nu fi fost atât de devastatoare dacă altul ar fi fost candidatul desemnat pentru a-l înfrunta pe Klaus Iohannis.

 

Cât despre PNL, este pentru prima dată în trei decenii când liberalii își adjudecă victoria la nivel județean iar PSD –ul pierde alegerile.

 

La mustață, s-ar putea spune. Pentru că, între turul 1 și turul 2, Klaus Iohannis a avut în plus un număr de 32.728 de voturi, iar Viorica Dăncilă a avut un surplus de 27.415 de voturi

Rezultatele directe, arată la Botoșani o diferența de doar 690 de voturi între cei doi candidați. 

 

Iohannis a adunat 46.674 voturi în primul tur și 79.402 în cel de-al doilea.

Dăncilă a adunat 51.297 voturi în primul tur și 78.712 în cel de-al doilea.

 

Fiecare și-a atras diferența de voturi de la celelalte partide ale căror candidați au ieșit din schemă în turul 1. PSD se poate să fi adus voturi de la cei 18.702 care l-au votat pe Mircea Diaconu în primul tur. Dintre aceștia, a tras probabil și PNL-ul o parte.

 

PNL a avut susținerea celor de la USR, ALDE sau PMP.

 

Per total, între cei doi candidați s-a văzut o diferență de 5.313 voturi la nivelul județului Botoșani.

 

Un alt lucru de remarcat este faptul că, la Botoșani, în 5 ani de zile, Klaus Iohannis a crescut cu doar 2.643 de voturi, de la 79.402 voturi în 2019 la 76.759 de voturi în 2014. 

 

Iar PSD-ul, dacă nu s-ar fi „sinucis” cu Viorica Dăncilă, încă ar fi fost de neînvins. 

 

loading...
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni

 

An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
PSD este în moarte clinică. Atâta timp cât dinozaurii nu vor fi îndepărtați, pentru a face loc tinerilor de valoare, educați și cinstiți, partidul se va zbate în anonimat. Asta este valabil pentru toate partidele. Trebuie înțeles mesajul alegătorilor: ne-am săturat de penali, de șpăgari, de curve politice, ne-am săturat de 10%, parandărăt sau cum s-o mai numi, ne-am săturat să dăm șpagă, de pensii speciale si alte privilegii obtinute datorită funcțiilor deținute, nu mai vrem prefecți și șefi de deconcentrate care să fie subordonați politic. Vrem promovarea oamenilor valoroși și cinstiți la conducerea țării și a instituțiilor publice / deconcentrate. Gata, așa nu!.
27 noiembrie 2019, 14:51
Voi nu ați înțeles nimic din pierderea ultimelor alegeri? Ne-ați sfidat inteligenta prin proPunerea unor creaturi în funcții publice, precum:BIRTA- la CJ; LIZNEANU-subprefect; Lupașcu (zis ARACET) - ÎN Parlament; secretari de stat fără nicio pricepere, Buiuca la Guvern(credea ca e la Club) ;DIRECTORI FĂRĂ LEGĂTURĂ CU OBIECTUL DE ACTIVITATE, ȘI LISTA POATE CONTINUA. Ați crezut ca votanții nu a evaluează? Greșit! Cea mai rușinoasă guvernare.
27 noiembrie 2019, 14:27
adevarul e ca pnl e plin de valori si competenti
27 noiembrie 2019, 10:34
reformarea partidului se va produce prin pastrarea ca presedinte a badiei Tincu, uraaaa, uraaaa
27 noiembrie 2019, 09:22
Mumificarea a facut-o Dancila iar schimbarea si suflul nou la Botosani se va face prin pastrarea pe functie de sef a lui Tincu Mihai, un bun strateg, politician si care nu este in stare macar sa varuiasca sediul de partid, daca va pica acoperisul la iarna din cauza zapezii peste el in sediu va ramane si dansul mumificat si se va sfarsi era dinozaurilor comunisti.
27 noiembrie 2019, 09:13
Pe langa Dragnea si Dancila care au facut rau partidului trebuie sa plece si cei care iau plimbat prin Botosani, persoane obediente Federovici, Trufin, Lupascu, Ciofu
27 noiembrie 2019, 09:03
E grețos ce se întâmplă cu această șatră. Țara nu se va putea dezvolta până când holera roșie nu va falimenta politic. Cred că e timpul ca românii care încă nu s-au trezit - să o facă!
27 noiembrie 2019, 08:15
Sinuciderea PSD-ului prin desemnarea lui Dancila candidat la prezidentiale a fost hotarata in CEX si de cattre Federovici, chiar daca toti acesti mercenari din CEx stiau ca Viorica nu are nici o sansa. Daca nu sunt inlocuiti toti reprezentantii din teritoriu care au facut parte in acest CEx distrugator, nu se va putea schimba nimic in perioada urmatoare si PSD-ul va deveni istorie
27 noiembrie 2019, 07:53
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8722 lei
USD
Dolarul SUA
4.1883 lei
CHF
Francul elveţian
4.5207 lei
GBP
Lira sterlină
5.3309 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9731 lei
XAU
Gramul de aur
249.2556 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3324 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9451 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1240 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1803 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6546 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.7 o C
Dorohoi
13.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
13.7 o C
Ştefăneşti
15.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.