Știrea zilei
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice

Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.

9 milioane de euro pentru Botoșani 

 

Proiectul urmează să fie implementat de Primăria Botoșani prin compania Modern Calor, printr-o axă de finanțare europeană. Săptămâna precedentă Primăria a primit notificare că respectivul proiectul a fost selectat pentru finanțare și urmează a fi adresată invitație pentru semnarea contractului de finanțare care se ridică la o valoare de aproximativ 9 milioane de euro.

 

Despre ce este vorba în acest proiect, explică directorul interimar al companiei de termoficare a orașului, Bogdan Varasciuc.

 

„În momentul în care am venit eu pe 24 iunie, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru care era depusă cerere de finanțare încă din 2017 trena în etapa de verificare a eligibilității și admisibilității proiectului care se desfășoară la autoritatea de management, în speță Ministerul Dezvoltării. Am reușit, cu ajutorul dlui primar care a insistat de foarte multe ori la consultantul de la Iași care trebuia să facă documentația respectivă și am reușit să depunem după vreo 3,4 termene consecutive, am reușit să trecem de această etapă”.

 

 

Potrivit noului șef al societății, un specilist în domeniul termoficării, a fost epuizată și etapa de verificare tehnică, fiind aprobată finanțarea.

 

La ce anume vor fi folosiți cei 9 milioane de euro?

 

Principală componentă este de racordare a unui număr de 21 de noi consumatori mari la rețeaua de termoficare a orașului, cu precădere unități de stat, printre care Spitalul de Copii, Sala Polivalentă Elisabeta Lipă, Maternitatea, Creșa Municipală, Cantina de Ajutor Social, Liceul de Artă precum și alte unități de învățământ mai mici.

 

 

„Pentru noi este important să extindem rețeaua primară pentru că suntem mai competitivi ca preț. Acolo este prețul cel mai mic, în zona de rețea primară. Noi avem prețuri diferențiate în funcție de localizarea geografică a consumatorilor. De exemplu, tot ceea înseamnă populație din rețeaua de distribuție prin puncte termice, prețul este mai mare. Bine, este subvenționat, dar total, prețul de producție este mai mare, pentru că este componenta de transport care crește cu circa 130 de lei”,

Bogdan Varasciuc, director interimar SC Modern Calor SA

 

Abonații alimentați din zona primară plătesc doar tariful de producție precum și cel de furnizare, ceea ce înseamnă 199 de lei plus TVA. Față de 403 lei cât este inclusiv TVA, tariful către populație nesubvenționat, din care 203 subvenția și 300 plătește populația, unde este inclus și transportul de la puncte termice.

 

„La fel, agenții economici care sunt în rețeaua secundară plătesc mai mult, 383 de lei, este ultima actualizare de preț. Ar crește încasările și acolo vom fi competitivi, adică prețul pe care-l oferim noi este sub cel pe care-l oferă furnizorii de gaz. De asta este zona în care ne axăm foarte mult, să extindem rețeaua primară. Acesta este unul dintre motive”, explică mai departe directorul de la compania de termoficare.

 

Planuri și pentru zona centrală

 

Fiecare iarnă presupune pentru instituțiile din Piața Revoluției furnizarea căldurii în lanț, în sensul în care sursa principală este Prefectura care deține centrală termică și care asigură acest serviciu mai departe către Primărie și chiar pentru colegii vecini din clădire, cei de la Consiliul Județean.

 

Așa se face că, în fiecare sezon rece, cel care decide momentul furnizării căldurii este prefectul. Iar dacă centrala Prefecturii întâmpină probleme, trei instituții la rând rămân la temperaturi necorespunzătoare.

 

În centrul orașului există rețea primară însă este nevoie să fie extinsă pentru a ajunge la consumatori.

Modern Calor ar avea la dispoziție un alt program, guvernamental de această dată pentru a se rezolva și acest aspect.

 

„Și aici la teatru, noi avem rețeaua undeva prin zona spitalului, mai jos de Centrul de Transfuzii. De acolo trebuie adusă rețeaua până la teatru. Inclusiv Teatrul Mihai Eminescu, după ce începem să implementăm acest proiect, eu am discutat deja cu dl primar, cu dna președinte de CJ, ANAF și CEC și vreau să prindem pe un proiect, cred că pe „Căldură și confort” care este un program guvernamental derulat prin Ministerul Dezvoltării, să extindem și zona asta, să racordăm inclusiv zona asta, Primărie, CJ, Prefectură, ANAF, bancă, pentru că investiția nu este foarte mare”,

Bogdan Varasciuc, director interimar SC Modern Calor SA

 

Centrala în Palatul Administrativ are deja peste un deceniu de viață, și se apropie de revizie ceea ce ar însemna o eventuală înlocuire. Însă, prin racordarea la sistemul de termoficare a tuturor instituțiilor din centrul orașului, nu ar mai fi necesară respectiva revizie.

loading...
Botoșănenii ar putea fi lăsați FĂRĂ căldură, directorul de la Modern Calor s-a plâns la prefect
Încălzirea cu lemne, încă la modă: MII de botoșăneni primesc bani pentru căldură

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Loading...
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne
Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.
UNICAT la Botoșani: Un șofer refuză să își recupereze mașina ridicată pentru o parcare neregulamentară – FOTOGALERIE
Compania Eltrans se confruntă cu o situație fără precedent de la preluarea activității de blocare și ridicare a automobilelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani.
Slugăreala la străini preferată în locul unei afaceri proprii! Diaspora îmbiată acasă cu „cadouri” de până la 50.000 de euro, doar 5 botoșăneni au vrut banii
Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a făcut un apel către România să limiteze exportul de „sclavi” folosiți la muncile agricole din Italia. În ciuda condițiilor umilitoare în care muncesc în străinătate, românii continuă să refuze aproape orice mână de ajutor întinsă de statul român pentru a se întoarce în țară.
Când PNL se bate cu USR, câștigă PSD: Social-democrat numit șef de instituție după lupte grele la Botoșani între liberali și useriști
Deși nu este tocmai instituția cu un buget extraordinar și una cu adresabilitate extrem de ridicată pentru public, funcția de șef continuă să fie una greu de ocupat în concordanță cu negocierile politice din coaliția de guvernare.
Loading...
ATMOSFERĂ de vis la Cornișa! Un moldovean a dărâmat toate recordurile de la Family Fest – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil cel mai superb moment dintre cele care s-au perindat pe generoasa scenă amenajată în Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, în cadrul Family Fest.
Miss Botoșani și o impresionantă colecție de rochii de mireasă pe scena de la Family Fest, două prințese au fost cele mai frumoase dintre frumoase – GALERIE FOTO & VIDEO
Concurs de frumusețe și eleganță în cea de-a doua seară a festivalului care are loc în aceste zile în parcul de agrement Cornișa.
POVESTEA de culise în cazul directorilor schimbați: Surprize pe posturi înregimentate „pe vecie”, au picat șefe pesediste, Ada Macovei a revenit în forță – LISTA celor 44
Scandalul mai mult sau mai puțin oficial din interiorul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) a izbucnit în urma unor discuții de partid, prin care lui Daniel Botezatu i s-a propus să facă un pas în spate pentru ca poziția de inspector general să fie preluată de Ada Macovei, după mai bine de un deceniu de pauză.
Lucrările de la Unitatea de Primiri Urgențe realizate în timp RECORD, ar putea fi gata spre finalul anului - GALERIE FOTO
Lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe sunt în grafic și există promisiuni din partea constructorului că investiția va fi finalizată în luna decembrie.
Fiica neștiută a lui Enescu, rodul iubirii de la Botoșani: Didica a murit cu regretul că nu a purtat niciodată numele tatălui său - FOTO
George Enescu a fost mai mult decât un simplu violonist sau un talentat compozitor. El a fost un geniu, iar lumea întreagă, de la un capăt la altul, i-au recunoscut valoarea. Însă viața mai păstrează și astăzi necunoscute, mistere, iubiri pitite în portative sau suferințe îngropate în scrisori prea puțin cercetate.
Surpriză de proporții la Modern Calor: Unul dintre cei mai activi ONG-iști, în cursa pentru postul de director general
Compania de termoficare a orașului se află în așteptarea unei noi structuri de conducere în urma selecției organizată de un operator independent, conform legislației aferente. Au fost scoase la concurs toate posturile de conducere, respectiv de director general, economic și tehnic.
Nu chiar la toate scările au reuşit să monteze ţevi, la blocul unde locuiesc doar la scara mea au pus ţevi datorită faptului că hoţii de la primărie şi-au plantat neamurile într-un bloc de proprietăţi private. S-a mers cu escrocheria până ce şi părinţii unuia de la primărie au primit apartament deşi aveau casă şi pământ proprietate. Chiar au avut tupeul să facă presiuni asupra unor proprietari să renunţe la apartamentele cumpărate. Am întrebat un păcălici de la Mc cine le-a dat voie să monteze ţevile la subsol şi mi-a răspuns că primăria, după ce şi-a dat seama de prostie a întorso că asociaţia. Proprietarii de la celelalte două scări nu le-au dat voie să-şi monteze ţevile la subsol.
acum 2 zile, 20:10
Multa perseverenta pentru a cheltui banii europeni, fondurile guvernamentale, fondurile locale ca doar nu sunt ale noastre. Toate aceste institutii au centrale termice proprii. Printr-un program european conductele Modern Calor s-au montat pana in subsolurile blocurilor decuplate . Dar nu am auzit ca locatarii sa renunte la centralele de apartament si sa revina la Modern Calor.
acum 2 zile, 17:39
Când auzi de MC te apucă foamea. Aproximativ 200 lei/gc supți de la primărie, adică de la noi cei cu centrale, mişto!
acum 2 zile, 16:50
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuală. Din punctul meu de vedere, stimulă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9481 lei
USD
Dolarul SUA
4.1843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5619 lei
GBP
Lira sterlină
5.7879 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8274 lei
XAU
Gramul de aur
242.4488 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4173 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3026 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1954 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
24.7 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
24.2 o C
Saveni
25.1 o C
Ştefăneşti
26.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.