Știrea zilei
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE

”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.

Depus în cadrul programului Erasmus+, a început în luna octombrie a anului trecut, iar în perioada 13 – 17 mai a presupus deplasarea a opt cadre didactice de la unitatea de învățământ botoșăneană în regiunea Calabria din Italia, la Nicotera și Palmi.

 

”O experiență extraordinară”


Specializate în învățământul profesional și tehnic, au văzut la fața locului cum se desfășoară orele de curs în agricultură, protecția mediului, prelucrarea lemnului și fabricarea produselor din lemn.


Stagiul de formare s-a desfășurat la Istituto Istruzione Superiore ”Enaudi-Alvaro” și Istituto Tecnico Agrario și a reprezentat deopotrivă o experiență de viață și o îmbogățire profesională.


”Pentru mine cel mai mare câștig a fost că am cunoscut oameni minunați, pe care nu i-am văzut în viața mea, respectiv gazdele, și oameni minunați alături de care lucrez la Liceul Tehnologic «Nicolae Bălcescu» Flămânzi. Ne-am cunoscut în contexte educaționale diferite. Am colegi cu care mă întâlnesc în fiecare zi și colegi pe care i-am descoperit acolo pentru că nu a fost cazul să lucrăm împreună la Flămânzi și ne-am întâlnit într-un mediu total străin, în condiții total neobișnuite pentru noi toți și a fost o experiență extraordinară. Locuri frumoase am mai văzut și o să mai vedem în viețile noastre, dar oameni frumoși, pe care îi iei și acasă și îi porți și în suflet e mai rar. Acesta a fost marele meu câștig”,


Cristina Chelaru, profesor.

 

În Italia practica e practică, la noi e mai mult... teorie


Aceasta pentru că, în ciuda faptului că România are deja 12 ani de când este membră a Uniunii Europene, diferențele liceale față de Italia sunt multiple.


Astfel, la cele două unități de învățământ vizitate s-a constatat că primează practica față de teorie și că acolo clasele au doar zece elevi cărora le sunt repartizați un profesor, un maistru și uneori chiar și un preparator.


De asemenea, în timp ce Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi nu are deloc teren, ci doar o seră, în peninsulă numai o singură unitate de învățământ are 11 hectare de pământ agricol.


Iar acest lucru facilitează practica elevilor. Dacă la Botoșani cu mare greutate se găsește câte un agent economic dispus să primească liceeni, în Italia practica se poate face la școală.


Și tocmai din cauza lipsei terenului s-a născut și necesitatea elaborării acestui proiect pentru că profesorilor de la Flămânzi le era aproape imposibil să facă acasă ore de practică în adevăratul sens al cuvântului.


”Am primit atât de multe refuzuri de la agenții economici încât nu mai am curajul să contactez vreo firmă ca să meargă elevii să facă practică acolo”,


Mihaela Ștefănucă, director adjunct Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.


O școală care își ține tinerii acasă


Și de aici decurge o diferență fundamentală. În timp ce la școlile vizitate elevii învață tot procesul de producție, de la pregătirea viței-de-vie până la marketingul în vânzarea vinului, la Flămânzi nu pot fi inițiați decât în anumite segmente din tot acest ciclu. Și astfel noi pierdem tinerii, care pleacă spre alte zări, iar ei reușesc să îi țină acasă.


”Deci închid lanțul, îi învață și să vândă produsul. Mulți dintre ei lucrează în familie și pleacă în viață pregătiți. Acolo au toate etapele, la noi facem, de exemplu, lucrări-boli-dăunători, dar nu-i mai învățăm cum se produce vinul, cum să îl vândă. Copiii sunt motivați să rămână acolo. Societatea românească trebuie să îi motiveze să rămână în țară pentru că școala face doar o parte”,


Gheorghe Botez, profesor.  


S-a constatat totodată că în sistemul de învățământ profesional italian elevilor li se predau lucruri simple, ușor de înțeles, fără grabă și fără ca adolescenții să lucreze sub presiunea faptului că vor greși. Pur și simplu pentru că acolo au voie să greșească.


”La fel ca pe colegi și pe mine m-au impresionat dotările din școlile respective, degajarea cu care lucrau și învățau și mai ales locul de practică în care elevii din domeniul fabricării produselor din lemn își vor desfășura la vară activitatea timp de patru săptămâni”,  


Eugenia Epuraș, profesor.

 

Totul se termină cu o lecție


Dacă unii profesori au mai urmat astfel de stagii de practică, cazul Cameliei Stângaciu, care a fost de două ori în Italia și câte o dată în Bulgaria și Portugalia, pentru alții deplasarea a reprezentat o noutate.


”A fost o experiență minunată, deosebită, a fost prima mea ieșire în cadrul proiectelor Erasmus. M-a surprins căldura oamenilor. Profesorii italieni, colegii noștri italieni sunt oameni minunați, deosebiți, cred că mult mai deschiși decât suntem noi”,


Cătălina Mustață, profesor.


Toți profesorii menționați, precum și ceilalți care au făcut parte din delegație, Lenuța Guraliuc și Dumitru Popescu, vor trebui să întocmească un proiect de lecție teoretică și practică după ceea ce au văzut acolo.


Aceasta mai ales că unii dintre ei vor însoți elevii de la Flămânzi la Nicotera, acolo unde vor face practică în perioada 10 iunie – 5 iulie.


Iar experiențele anterioare au arătat că s-au întors schimbați în bine, mai responsabili, cu o altă atitudine atât față de școală, cât și față de viață.

 

Cineva trebuie să și semneze pentru asta


Toate aceste lucruri au fost posibile prin acest proiect Erasmus + care presupune pentru directorul Augustina Fegher o responsabilitate mai mult decât însemnată, cu nopți nedormite și lucru peste program, în condițiile în care finanțarea se ridică la nici mai mult, nici mai puțin de 223.439 euro, adică peste un milion de lei, iar cineva trebuie să își asume responsabilitatea prin semnătură pentru modul în care se cheltuiesc acești bani.


Partenerii acestui proiect Erasmus+ sunt Asociația de Formare Profesională Giovani per l’Europa și Asociația Interculturală Amigos du Mobilidade din localitatea Barcelos, Portugalia, profesorii și elevii de la ”Bălcescu” urmând să viziteze și peninsula iberică.


8


cadre didactice și 56 de elevi sunt formați în cadrul acestui proiect


Până pe 31 decembrie 2019 se întinde perioada de desfășurare a proiectului.

 

loading...
Agricultură europeană plecată din orașul Răscoalei: Elevi și profesori specializați în stil italian sau portughez – GALERIE FOTO & VIDEO
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori
După schimbarea a doi judecători și redistribuirea dosarului către un al treilea și drumuri la care s-a pierdut șirul la sediul DNA de la Suceava în cazul a zeci de persoane, procesul în care este judecat Florin Țurcanu alături de socru își continuă cursul anevoios la Tribunalul Botoșani.
O nouă EPIDEMIE la Botoșani: Mâncarea și stresul au îmbolnăvit peste o mie de botoșăneni
Trăim vremuri în care alimentele sunt tot mai nesănătoase și avem un stil de viață tot mai haotic. Din acest motiv asistăm practic la apariția mai multor boli, cu care botoșănenii și românii în general se confruntă. 
La mulți ani, Alexandru Zub! Omul ARESTAT de comuniști în tren, cu pistolul la ceafă, pentru că l-a sărbătorit pe Ștefan cel Mare - GALERIE FOTO & VIDEO
Pentru vina de a-l fi cinstit pe Ștefan cel Mare la Putna, a fost acuzat de complot împotriva statului. Comuniștii l-au arestat în tren, cu pistolul în ceafă. A trecut prin pușcăriile de la Jilava, Gherla, Balta Brăilei. A suferit, dar a știut și să își sfințească suferința. Astăzi împlinește 85 de ani.
Profesor de educație fizică din municipiu acuzat că a lovit mai mulți elevi de clasa întâi, ar fi venit băut la ore
Dosar penal deschis la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani și o anchetă internă în paralel, derulată de conducerea unității de învățământ din municipiu, vor scoate la iveală ceea ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 10 octombrie 2019, la o oră de educație fizică cu elevi de clasa I.
Bătaie de joc la adresa orașului din partea unui privat, botoșănenii au făcut reclamații: Atitudinea acestei firme a fost una sfidătoareGALERIE FOTO
Probabil că muncitorii respectivei firme s-au gândit că o lucrare executată la Botoșani poate fi făcută în condiții care nu au nici o legătură cu normele de bun simț, dar mai ales cu cerințele legislative.
Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători
Imediat după declanșarea anchetelor care au dus la trimiterea în judecată, medicul Lorena Adriana Bîrleanu s-a și pensionat. A condus Centrul Militar Județean al Ministerului Afacerilor Interne de la Suceava. A fost cercetată inclusiv pentru faptul că și-a drogat propriii copii. Este judecată la Botoșani, iar apărătorul său legal este fostul prim-procuror, Cristian Popovici, actualmente avocat în Baroul Botoșani.
SURPRIZĂ DE PROPORȚII la IPJ: Fostul șef al Poliției Economice și împuternicit al inspectorului șef s-a pensionat subit
Începând cu data de 7 octombrie 2019, fostul comisar-șef Dumitru Aioanei are calitate de pensionar cu grad de colonel în rezervă.
Fata frumoasă din Botoșani, studentă la Strasbourg: Când am pășit prima dată în universitate mi-au dat lacrimile. Mi se pare că trăiesc un vis - GALERIE FOTO
A terminat liceul cu 10. Cântă, scrie, iubește portul popular și, între o olimpiadă națională și un spectacol de folclor, a știut mereu să așeze un zâmbet, o vorbă bună, o felie de bucurie pentru cei din jurul ei. A fost acceptată la 9 dintre cele 10 universități din Franța, la care a aplicat. Astăzi, Andreea este studentă la Universitatea din Strasbourg.
”Nababii” de la stat: leafă de 5.000 de euro pentru fiecare șef politic al CJ-ului
”Vă spun cu toată sinceritatea și toată responsabilitatea acest lucru: nu sunt atât de mulți, că 50% ar trebui dați afară, sub nicio formă”. Afirmația aparține ministrului Muncii, Marius Budăi, care a făcut referire la bugetari, arătând că aceștia se sacrifică la locul de muncă.
3.000 de lei costă un topor în cap la Botoșani! Criză în fața judecătorului
Conflictele în care sunt utilizate pe post de arme albe diverse obiecte agricole se petrec în mediul rural mai ales. Instanțele de judecată de la Botoșani sunt asediate de procese prin care se judecă omoruri, tentative de omor sau loviri și alte violențe. Șochează mai ales cruzimea de care dau dovadă cei implicați. Oameni de la țară cu mâini bătătorite și muncite și fețe arse de soare. Majoritatea semi-analfabeți.  
POVESTE ȘOCANTĂ: O botoșăneancă de 31 de ani a născut 10 copii! Primii trei făcuți cu un bărbat cu 56 de ani mai mare decât ea, restul cu… liniuțe
Povestea unei femei din Botoșani șochează. La 31 de ani, neșcolarizată probabil și cu un mod de gândire mai mult decât simplist, botoșăneanca a complicat viețile a 9 ființe: copiii ei.
Florin Țurcanu revine în politică! STRATEGIA cu care îi vrea pe Flutur primar și Achiței șef la Județ: Hai să încercăm, chiar nu știm să mai facem politică? FOTO& VIDEO
După patru ani de zile în care a avut cel mult o postare pe Facebook, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani se implică din nou în politică. O face împreună cu soția sa, fostul deputat Roxana Anușca Țurcanu, și cu o sumedenie dintre foștii colaboratori din cadrul PNL sau alți politicieni „dobândiți” din ALDE.
Un fost președinte de partid își vinde „averea” cu aproape 400.000 de euro – FOTOGALERIE
S-a detașat de viața publică și a ieșit din administrație și politică iar acum pare că își dorește să își vândă și afacerea pe care o are în municipiul Botoșani și care-i servește și drept locuință.
Primarul de la Vorniceni scos VINOVAT în acte pentru că a îndrăznit să moară pe scările spitalului – DOCUMENT
Când a început să se simtă rău, Toader Leampăr, fostul primar al comunei Vorniceni, a cerut ajutor de la prima unitate medicală care i-a ieșit în cale. În cazul lui a fost Secția Exterioară Săveni, unde nu exista niciun medic la serviciu. Toader Leampăr nu avea de unde să știe asta. Și nici că trăia ultimele clipe din viața lui pentru că, probabil, ar fi reacționat cu totul altfel. Poate nu ar mai fi intrat deloc în acest așa zis spital.
Haos popular la partid: președintele s-a (re)apucat de afaceri, înlocuitorul a plecat după o săptămână, iar senatorul s-a tot gândit
Cu două săptămâni înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la unul dintre partidele parlamentare din Botoșani domnește haosul. Și nu, nu este vorba despre ALDE.
Casieră de la Locativa prinsă furând din încasările societății! Modifica chitanțele clienților și lua din banii botoșănenilor
Situație gravă înregistrată la una dintre societățile aflate sub tutela Consiliului Local Botoșani. Una dintre angajate a fost prinsă sustrăgând diverse sume din încasările unității. A fost cercetată penal și mai apoi procurorii au trimis-o în judecată.
Fenomenul ”Hoața din hipermarket”: Zeci de botoșănence fură din Carrefour & Kaufland fără să pățească ceva
Fetele fură mai ceva decât băieții. Diferențiat pe vârste, femeile întrec bărbații la tentativele de a sustrage bunuri mai ales din hipermarketuri, unde rafturile sunt răsfirate pe o suprafață vastă și cu spațiu suficient pentru a dosi lucruri prin geantă sau sub articolele vestimentare.
Elev de la Seminar bătut de-un băiat cu 8 clase! Bătăușul a pândit în total 11 adolescenți pe care i-a urmărit și i-a lovit
În total, acestui tânăr care pare că și-a pierdut calea cea dreaptă în viață, i-au căzut victime 11 elevi de la diferite unități de învățământ din municipiu.
ADMINISTRAȚIE la Botoșani: Instituție cu doar 30 de angajați condusă de TREI directori
Noile reglementări legislative care au intrat anul acesta în vigoare, în guvernarea social-democrată, aduc o serie de anomalii administrative în instituțiile publice de la Botoșani. 
O tânără fotomodel din Botoșani reprezintă România la “Miss Europe Continental” în rochițele unei creatoare tot din Botoșani – GALERIE FOTO
La numai 25 de ani are deja peste un deceniu de experiență în modelling, însă cea mai mare provocare a carierei vine în această toamnă. Originară din Hârlău, dar mutată practic la Botoșani de câțiva ani, Georgiana Huțanu va concura pentru România la “Miss Europe Continental”.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Au oameni competenți, pentru că îi cunosc, cel puțin patru-cinci. Cătălin Flutur, Cristian Roman, Marius Oroșanu, Cristian Achiței. Am dat patru nume care ar putea fi buni profesioniști și s-ar putea ridica atât cât trebuie ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
18 octombrie 2019
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.