Știrea zilei
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE

”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.

Depus în cadrul programului Erasmus+, a început în luna octombrie a anului trecut, iar în perioada 13 – 17 mai a presupus deplasarea a opt cadre didactice de la unitatea de învățământ botoșăneană în regiunea Calabria din Italia, la Nicotera și Palmi.

 

”O experiență extraordinară”


Specializate în învățământul profesional și tehnic, au văzut la fața locului cum se desfășoară orele de curs în agricultură, protecția mediului, prelucrarea lemnului și fabricarea produselor din lemn.


Stagiul de formare s-a desfășurat la Istituto Istruzione Superiore ”Enaudi-Alvaro” și Istituto Tecnico Agrario și a reprezentat deopotrivă o experiență de viață și o îmbogățire profesională.


”Pentru mine cel mai mare câștig a fost că am cunoscut oameni minunați, pe care nu i-am văzut în viața mea, respectiv gazdele, și oameni minunați alături de care lucrez la Liceul Tehnologic «Nicolae Bălcescu» Flămânzi. Ne-am cunoscut în contexte educaționale diferite. Am colegi cu care mă întâlnesc în fiecare zi și colegi pe care i-am descoperit acolo pentru că nu a fost cazul să lucrăm împreună la Flămânzi și ne-am întâlnit într-un mediu total străin, în condiții total neobișnuite pentru noi toți și a fost o experiență extraordinară. Locuri frumoase am mai văzut și o să mai vedem în viețile noastre, dar oameni frumoși, pe care îi iei și acasă și îi porți și în suflet e mai rar. Acesta a fost marele meu câștig”,


Cristina Chelaru, profesor.

 

În Italia practica e practică, la noi e mai mult... teorie


Aceasta pentru că, în ciuda faptului că România are deja 12 ani de când este membră a Uniunii Europene, diferențele liceale față de Italia sunt multiple.


Astfel, la cele două unități de învățământ vizitate s-a constatat că primează practica față de teorie și că acolo clasele au doar zece elevi cărora le sunt repartizați un profesor, un maistru și uneori chiar și un preparator.


De asemenea, în timp ce Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi nu are deloc teren, ci doar o seră, în peninsulă numai o singură unitate de învățământ are 11 hectare de pământ agricol.


Iar acest lucru facilitează practica elevilor. Dacă la Botoșani cu mare greutate se găsește câte un agent economic dispus să primească liceeni, în Italia practica se poate face la școală.


Și tocmai din cauza lipsei terenului s-a născut și necesitatea elaborării acestui proiect pentru că profesorilor de la Flămânzi le era aproape imposibil să facă acasă ore de practică în adevăratul sens al cuvântului.


”Am primit atât de multe refuzuri de la agenții economici încât nu mai am curajul să contactez vreo firmă ca să meargă elevii să facă practică acolo”,


Mihaela Ștefănucă, director adjunct Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.


O școală care își ține tinerii acasă


Și de aici decurge o diferență fundamentală. În timp ce la școlile vizitate elevii învață tot procesul de producție, de la pregătirea viței-de-vie până la marketingul în vânzarea vinului, la Flămânzi nu pot fi inițiați decât în anumite segmente din tot acest ciclu. Și astfel noi pierdem tinerii, care pleacă spre alte zări, iar ei reușesc să îi țină acasă.


”Deci închid lanțul, îi învață și să vândă produsul. Mulți dintre ei lucrează în familie și pleacă în viață pregătiți. Acolo au toate etapele, la noi facem, de exemplu, lucrări-boli-dăunători, dar nu-i mai învățăm cum se produce vinul, cum să îl vândă. Copiii sunt motivați să rămână acolo. Societatea românească trebuie să îi motiveze să rămână în țară pentru că școala face doar o parte”,


Gheorghe Botez, profesor.  


S-a constatat totodată că în sistemul de învățământ profesional italian elevilor li se predau lucruri simple, ușor de înțeles, fără grabă și fără ca adolescenții să lucreze sub presiunea faptului că vor greși. Pur și simplu pentru că acolo au voie să greșească.


”La fel ca pe colegi și pe mine m-au impresionat dotările din școlile respective, degajarea cu care lucrau și învățau și mai ales locul de practică în care elevii din domeniul fabricării produselor din lemn își vor desfășura la vară activitatea timp de patru săptămâni”,  


Eugenia Epuraș, profesor.

 

Totul se termină cu o lecție


Dacă unii profesori au mai urmat astfel de stagii de practică, cazul Cameliei Stângaciu, care a fost de două ori în Italia și câte o dată în Bulgaria și Portugalia, pentru alții deplasarea a reprezentat o noutate.


”A fost o experiență minunată, deosebită, a fost prima mea ieșire în cadrul proiectelor Erasmus. M-a surprins căldura oamenilor. Profesorii italieni, colegii noștri italieni sunt oameni minunați, deosebiți, cred că mult mai deschiși decât suntem noi”,


Cătălina Mustață, profesor.


Toți profesorii menționați, precum și ceilalți care au făcut parte din delegație, Lenuța Guraliuc și Dumitru Popescu, vor trebui să întocmească un proiect de lecție teoretică și practică după ceea ce au văzut acolo.


Aceasta mai ales că unii dintre ei vor însoți elevii de la Flămânzi la Nicotera, acolo unde vor face practică în perioada 10 iunie – 5 iulie.


Iar experiențele anterioare au arătat că s-au întors schimbați în bine, mai responsabili, cu o altă atitudine atât față de școală, cât și față de viață.

 

Cineva trebuie să și semneze pentru asta


Toate aceste lucruri au fost posibile prin acest proiect Erasmus + care presupune pentru directorul Augustina Fegher o responsabilitate mai mult decât însemnată, cu nopți nedormite și lucru peste program, în condițiile în care finanțarea se ridică la nici mai mult, nici mai puțin de 223.439 euro, adică peste un milion de lei, iar cineva trebuie să își asume responsabilitatea prin semnătură pentru modul în care se cheltuiesc acești bani.


Partenerii acestui proiect Erasmus+ sunt Asociația de Formare Profesională Giovani per l’Europa și Asociația Interculturală Amigos du Mobilidade din localitatea Barcelos, Portugalia, profesorii și elevii de la ”Bălcescu” urmând să viziteze și peninsula iberică.


8


cadre didactice și 56 de elevi sunt formați în cadrul acestui proiect


Până pe 31 decembrie 2019 se întinde perioada de desfășurare a proiectului.

 

loading...
Agricultură europeană plecată din orașul Răscoalei: Elevi și profesori specializați în stil italian sau portughez – GALERIE FOTO & VIDEO
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

(ÎNCĂ) Un polițist local LOVIT în Centrul Vechi, ancheta ajunge la un procuror
Numeroasele semnale de alarmă care s-au tot tras în privința CentruluI Istoric al municipiului Botoșani au rămas doar vorbe-n vânt. Pe principiul că „la noi încă este bine”, zilele se rostogolesc unele după altele după scenariile prea bine cunoscute și ușor, ușor vor scăpa de sub control și la Botoșani, unde dreptatea se va face în cele din urmă, da, cu sabia.
După numai un an de zile în sistemul bugetar, soția unui lider PSD Botoșani a ajuns șefă la o instituție publică - FOTOGALERIE
Anul trecut, la finele lunii martie participa la un concurs, la compartimentul financiar – contabil din Instituția Prefectului, pe care l-a și promovat. A rămas acolo în jur de două luni, după care a cerut transferul la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani.
Ziua în care oameni de la Milano și până la Galați & Trușești au protestat pentru drumurile din Botoșani: Moldova, trezește-te! Botoșani, trezește-te! GALERIE FOTO
Așteptați în oraș la 9:30, așa cum au anunțat, protestatarii pentru infrastructură au ajuns vineri la locul de întâlnire cu o oră întârziere. Și nu a fost poligonul ACR, așa cum se făcuse public inițial.
Concurs pentru șefia unei instituții la care postul s-a eliberat prin... deces
Una dintre instituțiile importante din Botoșani este coordonată de un șef interimar la acest moment.
Orgoliu de medic PLĂTIT scump! Executor judecătoresc în stand-by pentru un spital închis de-o doctoriță
După trei ani, două instanțe de judecată au dat câștig de cauză reprezentanților unui spital care s-au trezit timp de o lună și jumătate cu pacienții… în stradă.
PREMIERĂ la Botoșani: Se pregătește cel mai lung sens unic din Botoșani, orașul tăiat în două – GALERIE FOTO
În municipiul Botoșani autoritățile au pregătit o serie de măsuri pentru eficientizarea traficului rutier. Iar una dintre intențiile factorilor de decizie, adică reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Primăriei prin Poliția Locală, Prefecturii sau Consiliului Județean este crearea celui mai lung sens unic din Botoșani, care va tăia practic orașul în două.
Cel mai SĂRMAN Consiliu Local din istoria orașului?! Aleșii noștri au sărăcit de când VOTEAZĂ pentru oraș
Aproape toți consilierii locali aleși în 2016 și-au publicat declarațiile de avere. Cu mici excepții, cei care votează hotărâri pentru interesul botoșănenilor și dezvoltarea municipiului par să trăiască la limita de subzistență.
Motociclist luat pe sus în bulevard de un Volkswagen, zeci de oameni la accident – GALERIE FOTO
Un nou accident cu un motociclist în prim plan a avut loc în seara de vineri la Botoșani. Evenimentul s-a petrecut după ora 23:00 pe bulevardul Mihai Eminescu.
Un fost președinte de partid și-a scris pe monumentul din cimitir funcțiile de demnitate publică: ”deputat în...”, ”prefect al...” FOTOGALERIE
Dacă unii botoșăneni aflați încă în viață își scriu doar numele și atât pe crucile din cimitir, iar alții își pun meseriile (profesor, inginer, economist), există cel puțin unul care preferă să le reamintească botoșănenilor funcțiile politice pe care le-a deținut de-a lungul vremii.
Tramvaiele pericol public sar de pe linie unul după altul, primarul Flutur: Este o problemă politică & se fac presiuni
Situația actuală a tramvaielor din municipiul Botoșani, extrem de învechite și care cedează la intervale tot mai scurte de timp, a fost comentată într-un final și de primarul Cătălin Flutur.
Tot mai mulți botoșăneni mor pe șosele iar oficial NU din cauza drumurilor - Ce putem face pentru acele mame?
Județul nostru se confruntă cu o realitate dureroasă: lunar o persoană își pierde viața pe drumurile publice care sunt din ce în ce mai dezastruoase.
Două fete filmate în timp ce se băteau în Parcul Mihai Eminescu, nimeni nu este lăsat să intervină – VIDEO șocant
Un nou incident violent s-a petrecut în municipiul reședință de județ, iar protagoniste sunt două adolescente.
Un șef de instituție din Botoșani a luat bani din trei locuri – DOCUMENT
Trăim vremuri în care salariile bugetarilor au crescut considerabil și mai toți salariații din sistemul privat doresc să lucreze la stat din acest motiv. Ei bine, un șef de instituție de la Botoșani a acumulat venituri în anul 2018 din trei locuri.
„SĂRACII” noștri parlamentari! Senatori și deputați de Botoșani, fără case sau mașini și cu datorii la bănci
Nouă parlamentari au trimis botoșănenii din județul Botoșani în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din 2016. Șapte sunt de la principala formațiune ce guvernează țara, iar doi din rândul opoziției liberale.
Șefii județului și-au băgat în plus la leafă vreo 10.000 de euro în numai un an - DOCUMENT
Conducătorii Consiliului Județean Botoșani par să fi făcut afacerea vieții lor atunci când au candidat și au reușit să obțină actualele posturi. Cel puțin din punctul de vedere al veniturilor. Aceasta cu toate că vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a ținut să informeze protestatarii pentru drumul strategic că, ”eu nu am venit la scaunul ăsta rupt în fund”. Nu știm cum erau pantalonii săi, dar cu siguranță veniturile erau considerabil mai mici.
Afacerea care a EXPLODAT la Botoșani: Se deschid tot mai multe puncte de lucru - Pe fiecare stradă a apărut câte una-două
Există afaceri la Botoșani care înfloresc de la o zi la alta. Tot mai multe puncte de lucru sunt deschise la Botoșani, dar și în celelalte județe. Și ne referim la Casele de Pariuri.
SESIZĂRI la Poliție și MAI depuse de botoșăneni pentru SCOATEREA tramvaielor, se pregătesc autobuze
Ultimele incidente înregistrate la tramvaiele societății Eltrans s-au soldat cu sesizări către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Mai mulți cetățeni s-au adresat poliției și au cerut demersuri pentru îndepărtarea tramvaielor din traficul de la Botoșani.
Bărbat lovit cu pumnii și picioarele de un grup de oameni după ce n-a vrut să-i dea 1 leu unui cerșetor – POVESTEA străzii vs POZIȚIA poliției – FOTOGALERIE
Scenele de violență par să fie parte din cotidian într-unul dintre cele mai ocolite cartiere ale orașului. O spun oamenii care locuiesc acolo și contrazic aceste afirmații deseori forțele de ordine care au menirea de a restabili liniștea publică.
EXPLODEAZĂ piața imobiliară la Botoșani – TREI blocuri cu spații comerciale și parcări în cea mai căutată zonă a orașului – GALERIE FOTO
Investițiile în spațiile locative în municipiul Botoșani își iau un avânt tot mai mare. Dacă pe partea de producție aproape că lipsesc, în schimb, investitorii locali mai ales se axează pe construcția de blocuri de locuințe.
Se solicită SCOATEREA urgentă a tramvaielor din circulație, la Botoșani – CINE se opune acestei măsuri
Tot mai des sunt auzite cuvintele: „până nu moare un om, nu ia cineva vreo măsură”. Printre botoșăneni, pe rețele de socializare unde se discută tot mai aprins și chiar la nivel administrativ, în rândul celor care administrează acest oraș.
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde vă doriți cel mai mult să lucrați?
În sistemul bugetar
În sistemul privat
În străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
„Pe fondul acesta emoțional s-a creat o isterie, la Iași au deraiat două tramvaie săptămâna trecută, nimeni nu a spus nimic. La noi cum se întâmplă acum ceva, imediat, gata comentariile. E adevărat că sunt mai vechi ale ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7340 lei
USD
Dolarul SUA
4.2129 lei
CHF
Francul elveţian
4.2801 lei
GBP
Lira sterlină
5.2448 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9037 lei
XAU
Gramul de aur
191.7344 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2368 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4542 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9618 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2269 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6339 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.