Știrea zilei
Procesul lui Țurcanu s-a încheiat la audieri de martori cu soacra ex-președintelui și un fost deputat

Ultimii doi martori care au fost audiați în lungul proces în care este judecat Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean, împreună cu socrul său, Aristomel Anușca, a ajuns la final cu al treilea judecător.

Procesul, pe final

 

Cel mai probabil în luna ianuarie a anului 2020 instanța se va pronunța în acest dosar care s-a lungit extrem de mult din cauza pensionării a doi judecători.

 

Ultimul termen din 2019 a avut loc în 5 decembrie, de la ora 10:00 când la Tribunalul Botoșani au ajuns Liliana Anușca, a doua soție a lui Aristomel Anușca și Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu.

 

Mama – soacră mai mult a încurcat

 

Prima audiată a fost soția lui Aristomel Anușca. De meserie confecționeră, ea s-a contrazis în declarații de mai multe ori.

 

Judecătorul i-a adus la cunoștință faptul că poate refuza audierea ca martor, fiindcă este soția unuia dintre inculpați însă Liliana Anușca a insistat să depună mărturie moivând faptul „că știe” multe lucruri.

 

La început a povestit cum a devenit a doua soție a socrului lui Florin Țurcanu, în 2008 după ce prima căsătorie s-a finalizat cu decesul primei partenere de viață. Și cum încă de pe atunci Aristomel Anușca avea foarte mulți bani, din economii, de la fosta soție, de la fosta soacră dar și din activitatea sa ca maistru confecționer, în calitate de croitor dar și din mici afaceri cu produse din Polonia.

 

La începutul căsniciei, Aristomel Anușca i-a expus planurile sale de viitor și anume să cumpere un teren pe care să construiască o casă unde să se retragă la bătrânețe. Terenul găsit l-a achiziționat de la o familie din Iași unde au mers împreună pentru perfectarea actelor, în calitate de proprietari.

 

Iar de aici, declarațiile Lilianei Anușca s-au complicat în sensul în care a spus în fața instanței că a ajuns la terenul pe care era co-proprietar de mai multe ori dar nu a intrat niciodată să vadă cum arată construcțiile, preferând să rămână în mașină. Tot în mașină a rămas și când s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor, deși teoretic acolo ar fi trebuit să se retragă la bătrânețe, așa cum a arătat la începutul declarației.

 

„Când ieșeam de la serviciu eu mergeam la fața locului însă nu ieșeam niciodată din mașină. Nu m-am implicat deloc în efectuarea lucrărilor și nu știu cine s-a ocupat de obținerea documentelor”,

Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca

 

Iar la următoarele întrebări, despre firma care a construit clădirile, suprafața terenului, descrierea construcțiilor, utilitatea celor trei clădiri, sau sume cheltuite, a arătat că nu știe nimic. A spus în schimb că sumele pentru investiție au provenit de la soțul ei, de la copii, adică Florin și Roxana Țurcanu din banii de la nuntă, de la o bunică care a locuit acolo, de la fosta soție a lui Aristomel Anușca și nu în ultimul rând de la Florea Țurcanu, decedat între timp.

 

În prezent a arătat că locuiește la apartament în oraș pentru că este încă tânără și merge la serviciu iar soțul său abia a ieșit la pensie. Iar în casa de pe Aleea Pajiștii locuiesc copiii, pe care se pare că nu i-a vizitat totuși niciodată pentru că întrebată cine stă în cea de-a doua clădire a declarat că nu știe. Și că nu a intrat niciodată acolo.

 

Verginel Gireadă, rezervat în instanță

Fostul deputat Verginel Gireadă a fost martorul care a încheiat practic audierile din acest dosar. După ce a depus jurământul, el a arătat instanței că-i cunoaște pe toți cei implicați, cu Florin Țurcanu fiind prieten de aproximativ 20 de ani iar pe socrul său l-a cunoscut în urmă cu 9 ani.

 

Și prin 2013 auzise că Florin Țurcanu, președintele CJ pe atunci și soția sa, fostul deputat Roxana Anușca și-ar dori o casă.

 

„Știu că au început cu o anexă gospodărească cu beci și un foișor. Am fost acolo”,

a spus printre altele Verginel Gireadă

 

A arătat totuși că în ultimii doi ani relațiile de prietenie s-au mai răcit, astfel că între timp nu știe unde mai locuiește familia Țurcanu.

 

Revenind la trecut, respectiv anul 2013, Verginel Gireadă a spus că a fost consultat de Florin Țurcanu în privința unei firme specializată pe construcții civile și i-ar fi făcut vreo trei recomandări, printre care și Marcel Bârsan.

 

Și că ar fi fost de față la câteva discuții între cei doi, însă pe mai multe subiecte, nu doar pe casă, respectiv politică sau administrație. Și că detaliile despre lucrările la casă și plăți au fost strict între cei doi, Florin Țurcanu și Marcel Bârsan, el nefiind martor la așa ceva.

 

Întrebat dacă omul de afaceri din Roma i-a cerut vreodată, în prezența sa, vreun serviciu lui Florin Țurcanu, în schimbul lucrărilor la casă, Verginel Gireadă a declarat că nu s-a întâmplat niciodată o astfel de situație, dimpotrivă fostul președinte al CJ era foarte atent la discuții având calitatea de șef al județului și știindu-se monitorizat, astfel că nu și-ar fi permis niciodată să facă astfel de promisiuni.

 

Judecătorul a schimbat încadrarea juridică

 

La precedentul termen procurorul DNA a șocat printr-o solicitare privind schimbarea încadrării juridice pentru Florin Țurcanu și Aristomel Anușca, de la trafic de influență în formă continuată la forma simplă a infracțiunii. La fel și pentru spălarea de bani.

 

La termenul din 5 decembrie, judecătorul a fost de acord cu solicitarea și a schimbat încadrarea juridică.

loading...
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Super tranzacție în zona ultracentrală a orașului, un om de afaceri a cumpărat o clădire pentru fiul său – GALERIE FOTO
Una dintre clădirile din zona ultracentrală a municipiului reședință de județ va avea o altă destinație față de cea cunoscută ani de zile la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu la FINAL în Botoșani – avocații cer ACHITAREA fostului președinte al CJ
Vizitele lunare la Tribunalul Botoșani începute în 2016 și mai ales stresul cauzat de problemele din justiție care s-au răsfrânt și asupra familiei sunt pe cale să ia sfârșit pentru Florin Țurcanu.  
Show-ul recordurilor la Polivalentă, cel mai mare spectacol indoor de după revoluție: Dacă noi ne iubim... aprindem salaVIDEO & GALERIE FOTO
La 30 de ani după revoluție, Botoșanii au avut parte de cel mai grandios concert indoor de Anul Nou. Pentru prima dată acesta a fost organizat la Sala Polivalentă, care s-a umplut până la refuz.
Echipa de handbal a Botoșaniului, în impas: Președintele amenință cu retragerea: Ar fi păcat să râdă celelalte județe de noi
În ciuda rezultatelor bune obținute în campionatul Diviziei A, echipa de handbal CSM Botoșani traversează o perioadă financiară extrem de grea, iar președintele Cătălin Stoleru amenință inclusiv cu retragerea.
”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE
La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.
DAUNE uriașe stabilite de instanță pentru familia elevei omorâtă cu 32 de lovituri de cuțit la Pacea
Judecătorii care au avut în atenție dosarul crimei de la Pacea au stabilit și o serie de daune morale și materiale pentru familia victimei, eleva Petronela Mihalachi, care s-a constituit parte civilă în procesul penal care s-a judecat la Tribunalul Botoșani.
Al TREILEA Lidl din Botoșani se construiește pe un teren de lângă cartierul bogaților – GALERIE FOTO
Compania nemțească Lidl pare să fi prins mediul financiar favorabil în municipiul Botoșani, unde al treilea super magazin este deja la stadiul de depunere a documentației necesare demarării investiției.
Este OFICIAL! Supermarket și blocuri de locuințe în locul uneia dintre cele mai vechi fabrici din Botoșani – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a tot zvonit de mai multe zile, și anume construirea unui imens centru comercial în Centrul Vechi al orașului, devine realitate.
Fermierii s-au premiat și au pus-o de-o petrecere tradițională până după miezul nopții cu înțepături la microfon – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 170 de fermieri, majoritatea însoțiți de partenerele de viață, au umplut sâmbătă seară restaurantul ”Clasic” de la Complexul Rediu, acolo unde a avut loc a treia ediție a Balului Fermierilor, organizat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
Loading...
Părintele Daniel Cojocaru s-a mutat într-o ”parohie” din Împărăţia lui Dumnezeu: A fost primul şi ultimul său transfer - GALERIE FOTO & VIDEO
Lacrimă și sfâșiere sufletească a fost vineri la Bajura, unde preotul Daniel-Lucian Cojocaru, plecat la Domnul la 35 de ani, a fost condus pe ultimul drum.
Care în living, care în dormitor? Un botoșănean este proprietar pe același apartament împreună cu Primăria
Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
Pensie specială de peste 6.300 de lei pentru un fost viceprimar din municipiul Botoșani, SUSPENDATĂ de Avocatul Poporului
Reglementările din Codul Administrativ care vizau modul de acordare a indemnizațiilor speciale pentru limită de vârstă aleșilor locali au fost clarificate ulterior printr-o Hotărâre de Guvern cu norme de aplicare. Norme care s-au dovedit a fi în favoarea foștilor primari sau viceprimari.
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București
Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.
Un tânăr de 32 de ani din PSD Botoșani a ajuns coordonator regional pe 6 județe din Moldova
De aproximativ trei luni de zile, un tânăr social-democrat este coordonatorul Agenției Teritoriale Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
Loading...
La mulți ani 2020! Mii de botoșăneni au intrat în noul an cu două fete cântărețe și doi aleși din 24: Să aveți un an minunat ca voi VIDEO & GALERIE FOTO
Petrecerea ultimelor ore din 2019 și a primelor minute din 2020 în stradă a fost modul în care câteva mii de botoșăneni au ales sau poate au fost nevoiți să facă revelionul. Ei au participat la concertele organizate de Primăria Botoșani în Piața Revoluției.
Fii strălucitoare în noaptea de Revelion! SFATURI de la un creator de modă pentru petrecerea anului
Pentru multe dintre doamnele și domnișoarele Botoșaniului petrecerea din noaptea de Revelion înseamnă săptămâni întregi de pregătiri, de la podoaba capilară, la pregătirea aspectului estetic și, mai ales, a ținutei.
Zeci de botoșăneni, Revelion pe mii de euro petrecut pe plajă: DESTINAȚIILE preferate de sărbători
Tot mai mulți botoșăneni aleg să petreacă sărbătorile altfel, în țările calde.
Drifturi, curse ilegale, artificii & derapaje pe zăpadă noaptea trecută în parcare la Kaufland, Poliția a blocat ieșirea – VIDEO & FOTOGALERIE
Scene desprinse parcă din celebra serie americană ”The Fast and the Furious” au putut fi văzute seara și noaptea trecută în parcarea de la Kaufland.
Bătaie sângeroasă la club: un înjunghiat, val de audieri, bălți de sânge pe trotuar – FOTOGALERIE
Un conflict de proporții a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea clubului amenajat în Casa Tineretului. Mai mulți tineri s-au luat la bătaie, iar unul este în stare critică la spital.
Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO
Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.
o insiruire de minciuni si falsuri de la niste indivizi care abia isi duceau traiul de azi pe maine. bine ca a fost condamnat bîrsan.
10 decembrie 2019, 09:59
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
„Cred că pledoaria d-lui consilier Anton are un puternic iz politic. Eu nu cred că această defalcare a sumelor pe UAT-uri s-a făcut cu iz părtinitor pentru că e caracteristic PNL-ului. Văd că ultima perioadă de timp se bate ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7769 lei
USD
Dolarul SUA
4.3418 lei
CHF
Francul elveţian
4.4536 lei
GBP
Lira sterlină
5.6485 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9804 lei
XAU
Gramul de aur
219.3158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2464 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4149 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9311 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1895 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6392 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.