Știrea zilei
Primul parc fotovoltaic din municipiul Botoșani, investiție pe un teren de peste 1 hectar realizată de compania orașului – VIDEO
  • Dacă în județ astfel de parcuri de producere a energiei verzi sunt deja funcționale, municipiul Botoșani se aliniază (mai greu) acestui concept.
  • Un parc fotovoltaic care se va întinde pe o suprafață de teren de peste un hectar ar urma să fie înființat la Botoșani.

Modern Calor face pasul spre energia verde

 

Va fi amenajat în incinta SC Modern Calor SA, compania de termoficare a orașului, producătoare și de energie electrică.

 

Conducerea societății susține că a identificat un teren care poate fi degrevat de construcții și vegetație. Este zona în care se află cazanele unde era ținută păcura, tipul de combustibil care era utilizat în trecut pentru furnizarea de energie termică.

 

În prezent este folosit gazul ca sursă de tranziție, un combustibil cu grad redus de poluare, urmând a se încerca să se facă saltul către sursa regenerabilă.

 

Unul dintre pași este tocmai acest parc fotovoltaic care ar urma să aducă în rețeaua proprie a Modern Calor-ului în jur de 1.000 de megawatti într-un an. Privind altfel, această cantitate de energie verde ar asigura agent termic pentru 1.000 de locuințe.

 

„Ne-am gândit să facem un parc fotovoltaic mai ales că, în tot contextul acesta al «Green-Deal»-lui, se pune un accent foarte mare pe energia verde și în special pe energia fotovoltaică și eoliană. Noi ne confruntăm și noi la rândul nostru, la nivelul CET-ului din Botoșani, cu problema aceasta a creșterii certificatelor CO2. Am ajuns ca a doua mare cheltuială a noastră, după cea cu combustibilul tehnologic, să fie acest cost al certificatelor CO2. În acest an este undeva la 18 milioane de lei noi la un număr de 39.000 de certificate, din care doar 5.000 au fost alocări cu titlu gratuit”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

 

Green – Deal” sau pe românește Pactul Verde European, presupune o serie de obligații asumate de statele din Uniunea Europeană, precum și taxe suplimentare plătite de diverse entități care nu au făcut pasul către energia coregenerabilă.

 

Spre exemplu, pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă, legea obligă la achiziția unui certificat verde care să fie înscris în registrul gazelor cu efect de seră. În 2021, la nivelul Modern Calor de la Botoșani au fost calculate în jur de 36.000 de certificate, însă prin racordarea unor noi consumatori s-a ajuns la 39.000 de certificate verzi care trebuie plătite de operator.

 

100 de euro

ar fi la acest moment prețul unui certificat verde. În schimb, o producție de energie verde este scutită de plata certificatelor.

 

 

3.000 de megawatti pe an

consumă societatea de termoficare a orașului, în contextul în care instalațiile Modern Calor sunt mari consumatoare de energie.

 

Acest parc fotovoltaic ar asigura peste un sfert din necesarul de energie.  

 

Bogdan Varasciuc spune că se lucrează la dezmembrarea terenului unde se află și rețeaua principală către Zona Industrială, care trebuie protejată.

 

„Vom avea o putere instalată acolo de cel puțin un megawatt. Noi ne gândim să depunem acest proiect pe fonduri norvegiene în principal, am văzut că este call deschis acum pe 17 februarie, este o sesiune de depunere proiecte care expiră pe 31 mai. Ne dorim ca prin acest parc să asigurăm consumul nostru propriu într-o anumită măsură. Nu vom realiza în proporție de 100%, dar ne vom apropia de acoperirea consumului propriu, iar energia care va rezulta din economiile pe care le vom face, vom putea să o vindem. Practic, realizăm aceleași lucruri, dar respectăm și condițiile prevăzute de aceste granturi”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

În cursul zilei de astăzi, 22 februarie 2022, membrii Consiliului de Administrație de la Modern Calor se întrunesc pentru stabilirea ultimelor detalii la proiectul de buget al societății care ar putea fi aprobat în ședința ordinară de Consiliu Local din data de 24 februarie.

 

Ulterior, va fi publicată în sistem electronic de achiziții publice licitația pentru studiul de fezabilitate al acestei investiții din care rezulta soluția tehnică și valoarea.

 

La un parc fotovoltaic care produce 1 megawatt energie, valoarea ar fi undeva la 1,5 – 1,7 milioane de euro, în funcție de tehnologia folosită, iar productivitatea diferă după panourile montate în parc.

 

Proiect și la Primărie pe regenerare

 

Și Primăria Botoșani are incluse o serie de investiții în bugetul pe acest an, iar unul dintre acestea este achiziționarea unui nou modul de cogenerare și extinderea capacității de producere a energiei electrice și termice, din surse alternative, la Botoșani.

 

Investiția va duce mai aproape Botoșaniul de ținta prevăzută de legea eficienței energetice, ca Modern Calor să devină un sistem eficient de termoficare.

 

„Noi suntem la acest moment undeva la o producție de 40% în cogenerare, ținta este de 75% sau 50% din energie regenerabilă sau un mix de cele două. Prin parcul acesta și prin noul modul de cogenerare pe care ne dorim să-l achiziționăm, vom atinge această țintă de 75%, adică vom putea atrage fonduri și pe perioadele care vor urma”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

În exercițiul financiar 2021 – 2027, Modern Calor poate atrage fonduri din două surse: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) unde sunt deja lansate ghidurile de finanțare pentru investiții în sursă și în producere de energie, precum și Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă, prin care sunt oferite fonduri pentru reabilitări de rețele.

 

Până în 2030, prin Pactul Verde European, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să fie un 55% din cel care era în 1990 care a fost stabilit ca an de referință. Iar în 2050 Europa să fie continent neutru din punct de vedere climatic.

 

loading...
Număr record de amenzi pentru companiile din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale
Modern Calor: Precizări cu privire la procentul de creștere REAL suportat de populație

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
POVESTEA medicilor care salvează suflete, în locul autorităților - Aș fi vrut să-mi strângă mâna un oficial, să-mi zică: bravo că ai făcut astaVIDEO
Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare
În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.
Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 
”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
Noaptea câţi Mkk produce?
22 februarie 2022, 15:35
Eroare!Nu va fi primul parc fotovoltaic, deoarece ELECTROALFA are de câțiva ani unul în funcțiune.Este amplasat pe 85ooo de metri pătrați și are o putere de 3,5 MW.
22 februarie 2022, 10:08
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.9 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
22.7 o C
Darabani
20.1 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.