Știrea zilei
Primul parc fotovoltaic din municipiul Botoșani, investiție pe un teren de peste 1 hectar realizată de compania orașului – VIDEO
  • Dacă în județ astfel de parcuri de producere a energiei verzi sunt deja funcționale, municipiul Botoșani se aliniază (mai greu) acestui concept.
  • Un parc fotovoltaic care se va întinde pe o suprafață de teren de peste un hectar ar urma să fie înființat la Botoșani.

Modern Calor face pasul spre energia verde

 

Va fi amenajat în incinta SC Modern Calor SA, compania de termoficare a orașului, producătoare și de energie electrică.

 

Conducerea societății susține că a identificat un teren care poate fi degrevat de construcții și vegetație. Este zona în care se află cazanele unde era ținută păcura, tipul de combustibil care era utilizat în trecut pentru furnizarea de energie termică.

 

În prezent este folosit gazul ca sursă de tranziție, un combustibil cu grad redus de poluare, urmând a se încerca să se facă saltul către sursa regenerabilă.

 

Unul dintre pași este tocmai acest parc fotovoltaic care ar urma să aducă în rețeaua proprie a Modern Calor-ului în jur de 1.000 de megawatti într-un an. Privind altfel, această cantitate de energie verde ar asigura agent termic pentru 1.000 de locuințe.

 

„Ne-am gândit să facem un parc fotovoltaic mai ales că, în tot contextul acesta al «Green-Deal»-lui, se pune un accent foarte mare pe energia verde și în special pe energia fotovoltaică și eoliană. Noi ne confruntăm și noi la rândul nostru, la nivelul CET-ului din Botoșani, cu problema aceasta a creșterii certificatelor CO2. Am ajuns ca a doua mare cheltuială a noastră, după cea cu combustibilul tehnologic, să fie acest cost al certificatelor CO2. În acest an este undeva la 18 milioane de lei noi la un număr de 39.000 de certificate, din care doar 5.000 au fost alocări cu titlu gratuit”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

 

Green – Deal” sau pe românește Pactul Verde European, presupune o serie de obligații asumate de statele din Uniunea Europeană, precum și taxe suplimentare plătite de diverse entități care nu au făcut pasul către energia coregenerabilă.

 

Spre exemplu, pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă, legea obligă la achiziția unui certificat verde care să fie înscris în registrul gazelor cu efect de seră. În 2021, la nivelul Modern Calor de la Botoșani au fost calculate în jur de 36.000 de certificate, însă prin racordarea unor noi consumatori s-a ajuns la 39.000 de certificate verzi care trebuie plătite de operator.

 

100 de euro

ar fi la acest moment prețul unui certificat verde. În schimb, o producție de energie verde este scutită de plata certificatelor.

 

 

3.000 de megawatti pe an

consumă societatea de termoficare a orașului, în contextul în care instalațiile Modern Calor sunt mari consumatoare de energie.

 

Acest parc fotovoltaic ar asigura peste un sfert din necesarul de energie.  

 

Bogdan Varasciuc spune că se lucrează la dezmembrarea terenului unde se află și rețeaua principală către Zona Industrială, care trebuie protejată.

 

„Vom avea o putere instalată acolo de cel puțin un megawatt. Noi ne gândim să depunem acest proiect pe fonduri norvegiene în principal, am văzut că este call deschis acum pe 17 februarie, este o sesiune de depunere proiecte care expiră pe 31 mai. Ne dorim ca prin acest parc să asigurăm consumul nostru propriu într-o anumită măsură. Nu vom realiza în proporție de 100%, dar ne vom apropia de acoperirea consumului propriu, iar energia care va rezulta din economiile pe care le vom face, vom putea să o vindem. Practic, realizăm aceleași lucruri, dar respectăm și condițiile prevăzute de aceste granturi”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

În cursul zilei de astăzi, 22 februarie 2022, membrii Consiliului de Administrație de la Modern Calor se întrunesc pentru stabilirea ultimelor detalii la proiectul de buget al societății care ar putea fi aprobat în ședința ordinară de Consiliu Local din data de 24 februarie.

 

Ulterior, va fi publicată în sistem electronic de achiziții publice licitația pentru studiul de fezabilitate al acestei investiții din care rezulta soluția tehnică și valoarea.

 

La un parc fotovoltaic care produce 1 megawatt energie, valoarea ar fi undeva la 1,5 – 1,7 milioane de euro, în funcție de tehnologia folosită, iar productivitatea diferă după panourile montate în parc.

 

Proiect și la Primărie pe regenerare

 

Și Primăria Botoșani are incluse o serie de investiții în bugetul pe acest an, iar unul dintre acestea este achiziționarea unui nou modul de cogenerare și extinderea capacității de producere a energiei electrice și termice, din surse alternative, la Botoșani.

 

Investiția va duce mai aproape Botoșaniul de ținta prevăzută de legea eficienței energetice, ca Modern Calor să devină un sistem eficient de termoficare.

 

„Noi suntem la acest moment undeva la o producție de 40% în cogenerare, ținta este de 75% sau 50% din energie regenerabilă sau un mix de cele două. Prin parcul acesta și prin noul modul de cogenerare pe care ne dorim să-l achiziționăm, vom atinge această țintă de 75%, adică vom putea atrage fonduri și pe perioadele care vor urma”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

În exercițiul financiar 2021 – 2027, Modern Calor poate atrage fonduri din două surse: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) unde sunt deja lansate ghidurile de finanțare pentru investiții în sursă și în producere de energie, precum și Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă, prin care sunt oferite fonduri pentru reabilitări de rețele.

 

Până în 2030, prin Pactul Verde European, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să fie un 55% din cel care era în 1990 care a fost stabilit ca an de referință. Iar în 2050 Europa să fie continent neutru din punct de vedere climatic.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Număr record de amenzi pentru companiile din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale
Modern Calor: Precizări cu privire la procentul de creștere REAL suportat de populație

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Lidera femeilor liberale a dezvăluit în direct cea mai mare decepție politică trăită: Noi chiar am iubit... VIDEO
Mirela Saucă, președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale (OFL) a avut o serie de dezvăluiri în direct, la Botoșăneanul TV.
Clădirea importantă a orașului intră în modernizare! Va avea call-center, monitoare uriașe și ghișee moderne, prefectul a împăcat directorii – VIDEO & FOTO
Banii, adică aproape 2 milioane de euro vor fi obținuți grație PNRR-ului, adică a Planului Național de Redresare și Reziliență. Adică, fonduri europene acordate sub altă formă.Una dintre componentele programului a vizat reabilitarea energetică a clădirilor în care funcționează instituții de stat.
SCHIMBARE de ultim moment la o instituție de la Botoșani – DECIZIA care a surprins angajații care au intrat în weekend cu șef nou – FOTO
Documentul a fost transmis prin poșta electronică fără ca șefii de la București să intervină suplimentar în anunțarea faptului că instituția publică de la Botoșani are un nou șef.
Marii oameni de afaceri disperați din cauza prețului aberant al energiei: Murim în chinuri / Închidem acest an într-un dezastruFOTOGALERIE
Câteva dintre cele mai mari companii din Botoșani au participat prin acționari sau directori la o întâlnire care a avut loc la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) referitoare la prețurile uriașe pe care le-a atins energia.
AUR le face cu ochiul liberalilor! Tânăr antreprenor cu „viitor pe liste”, plecare din PNL pentru partidul lui Simion – FOTOGALERIE
Sunt deja câteva săptămâni de când s-a produs ruptura prin demisia din PNL și semnarea adeziunii la AUR.
Noaptea câţi Mkk produce?
22 februarie 2022, 15:35
Eroare!Nu va fi primul parc fotovoltaic, deoarece ELECTROALFA are de câțiva ani unul în funcțiune.Este amplasat pe 85ooo de metri pătrați și are o putere de 3,5 MW.
22 februarie 2022, 10:08
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
-0.0 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.