Știrea zilei
Verginel și-a trimis emisarii la „Apă” să stingă scandalul iazului alimentat din rețeaua publică: Vai de mine, că s-a pus o conductă...

Oficial, iazul de la Ipotești, în care se pompa apă printr-o conductă ilegală din rețeaua publică, ar fi al satului. Și pentru că ar fi un bun comunitar, Primăria Mihai Eminescu vrea să suporte toate daunele și să plătească către societatea Nova Apaserv paguba calculată.

Un anonim a provocat scandalul!

 

Sesizarea către compania de apă a fost făcută vineri, 1 iulie 2022, când șeful serviciului Antifraudă de la SC Nova Apaserv SA și mai mulți ingineri au ajuns la Ipotești, comuna Mihai Eminescu.

 

Nu s-a precizat cine anume a făcut această sesizare către Nova Apaserv.

 

Ceea ce s-a întâmplat acolo, puteți citi în următorul link:

 

SCANDAL uriaș de la o conductă ilegală descoperită de Nova Apaserv: Mii de metri cubi luați din rețeaua publică pentru a alimenta un iaz privat, polițiștii au deschis dosar penal – VIDEO & GALERIE FOTO

 

La trei zile distanță, în biroul directorului de la Nova Apaserv au poposit viceprimarul comunei Mihai Eminescu, Valeriu Drobotă, și Florin Țurcanu, consilierul său. La scurt timp a ajuns la sediul companiei și Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele de la Consiliul Județean, în ale cărei atribuții se află și compania de apă și canalizare.

 

S-a discutat despre situația de la Ipotești și despre ineditul ei, ținând cont că, în cazul de față, nu se poate vorbi despre un client anume care poate fi tras la răspundere, ci de o conductă îngropată pe un câmp. Luni s-ar fi cunoscut proprietarul terenurilor din zonă: „din câte știu, iazul nu apare al nimănui, terenurile din zonă, da”, spunea Bogdan Dăscălescu.

 

Iazul, posibil să fi fost creat artificial

 

Că terenurile aparțin cuiva și iazul ar fi fost creat artificial cu apă din rețeaua publică, este una dintre bănuieli: „o să vedem asta, în maximum o lună de zile, dispare dacă era artificial creat, nu-l mai vedem acolo. Și ne dăm seama de ce s-a întâmplat”.

 

În orice caz, reprezentanții Nova Apaserv nu au avut acces la documente pentru a vedea exact cui aparțin terenurile din zonă sau suprafața de apă. Polițiștii au însă această posibilitate și cum deja a fost deschis un dosar pentru pentru infracțiunea de „furt”, se așteaptă rezultatul anchetei.

 

„Organele statului își fac treaba, așteptăm și o să vedem. Oricum acesta este începutul, vor mai fi cazuri de genul acesta, nu o să fie unul singular probabil, la nivel de județ. În mod normal, o să apară cât de repede niște cazuri ca să nu spună cineva că este dictată de nu știu cine, cu dedicație pentru nu știu cine”,

Bogdan Dăscălescu, viccepreședinte CJ Botoșani

 

Spășiții „scapă” cu daune grele

 

Acolo unde nu sunt sesizate organele de cercetare penală pentru că utilizatorul serviciului acceptă să plătească paguba produsă operatorului, se apelează la această metodă de a fi recuperate din pierderi, aceasta fiind noua politică a SC Nova Apaserv SA. Mai eaxct, compania nu a formulat plângere penală și ar fi mai interesată de recuperarea prejudiciului.

 

„Fiind identificat clientul respectiv, s-a oferit posibilitatea recalculării pe 3 ani în urmă a unor despăgubiri pentru Nova Apaserv, adică să-și asume clientul respectiv: da, dle am greșit, uite plătesc 1 miliard jumătate ce-i recalculat pe ultimii 3 ani consum suplimentar și Nova Apaserv până la urmă câștigă, pentru că-și recuperează apa pe 3 ani în urmă și avantajul companiei este net superior decât să-i facă reclamație la omul ăla”,

Bogdan Dăscălescu, viccepreședinte CJ Botoșani

 

 

Stabilirea prejudiciului ar urma să fie făcută în cel mai scurt timp, însă când vor exista toate datele corecte pentru a se face acest lucru. Adică, cantitatea exactă care a curs în decursul unei zile spre exemplu, dar și perioada în care a funcționat conducta ilegală.

 

„Trebuie estimat în funcție de perioada în care a funcționat. Ori eu nu știu. Nu am emis nicio hârtie oficială în care să spunem că asta este paguba. O să facem un calcul, dar părerea mea este că depinde exclusiv de ce se stabilește, de când este făcută lucrarea. Ori acum, doar credem că este făcută atunci sau atunci, eu personal nu am așa o informație, de când este făcută. Mi-e greu să spun eu că e făcută acum două sau trei săptămâni. Dacă știam de acum două săptămâni interveneam”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Odată stabilit prejudiciul, acesta ar putea fi plătit de Primăria Mihai Eminescu. Asta s-a cerut în ședința care a avut loc în dimineața zilei de luni, 4 iulie 2022, în biroul directorului general Liviu Ștefan unde au mai fost Sorin Ciobanu, șeful serviciului Antifraudă de la SC Nova Apaserv SA, și directorul adjunct, Doru Constantin.

 

De asemenea, Florin Țurcanu, însoțit de Valeriu Drobotă, viceprimarul comunei, și nu de primarul Verginel Gireadă.

 

Trimiterea viceprimarului la ședință a fost explicată prin faptul că: „viceprimarul are atribuții în sensul acesta, el se ocupă de pășuni și de iazuri”.

 

Culmea este că, deși are atribuții pe pajiști și luciile de apă, viceprimarul Valeriu Drobotă susținea vineri, când a izbucnit scandalul, că iazul este proprietate privată și nu cunoaște numele proprietarului. Primarul în schimb a declarat că iazul este al comunei. Adică afirmațiile celor doi se băteau cap în cap, iar viceprimarul care teoretic se ocupă de luciile de apă susținea că nu știe cui aparține iazul.

 

Primăria vrea să plătească pierderile

 

Florin Țurcanu a explicat motivul pentru care a mers la directorul general de la Nova Apaserv:

 

„Ne-am dus să le cerem, să găsim o soluție, să plătească Primăria cât a consumat, că a dat în iazul ăla să bea oile. Viceprimarul a solicitat asta, eu fiind consilierul viceprimarului, am mers cu el. Restul care au fost găsiți cu branșamente ilegale, nu s-a scris nimic în presă. La Primăria Ipotești, vai de mine, că s-a pus o conductă...”.

 

Florin Țurcanu susține că respectiva conductă ar fi fost înființată săptămâna trecută și nu ar fi alimentat iazul cu apă non-stop. Și că oamenii din zonă pot confirma când au fost făcute lucrările cu angajați ai Primăriei, ziua în amiaza mare.

 

„Le-am solicitat să aplice aceeași unitate de măsură care a fost aplicată la toți utilizatorii. Adică, să calculeze consumul de apă cât a funcționat aia acolo, o oră, două pe zi, câteva zile de când a fost pusă și să bage în legalitate Primăria. Că Primăria are nevoie să folosească un hidrant de unde să ude, dacă apare un foc. Să ne pună contor cum are și Primăria Dorohoi, cum are și Primăria Botoșani ca să putem să folosim apă și să plătim”,

Florin Țurcanu, consilierul viceprimarului comunei Mihai Eminescu

 

Reprezentanții Nova Apaserv au montat un sigiliu la hidrant pentru a interzice accesul persoanelor neautorizate.

 

Primăria Mihai Eminescu ar solicita acces la apa care să fie contorizată, pentru a alimenta în continuare respectivul iaz.

 

„Mor animalele de sete, că de acolo beau apă toate oile și vacile satului. Mai era apă în iaz, dar să știți că el seacă și animalele nu pot ajunge la mijlocul iazului că-și prind picioarele în mâlul ăla acolo și nu mai ies. Iazul este al comunității, eu nu am posibilitatea să vă dau hărți, este balta folosită de sat, nu există pește acolo și nu există loc de pescuit”,

Florin Țurcanu, consilierul viceprimarului comunei Mihai Eminescu

 

Pe scurt...

 

Urmează ca în primă fază să se stabilească exact de când datează conducta ilegală.

 

Eventual cui aparține iazul.

 

Și care este pierderea suferită de compania de apă, în urma analizelor și calculelor care vor fi efectuate de specialiști.

 

În paralel, la Poliție anchetarea furtului continuă întrucât, chiar dacă SC Nova Apaserv SA nu a formulat plângere, polițiștii au demarat cercetări în urmă unei sesizări primite la 112.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Sătenii care nu plătesc apa consumată din reţelele publice: Păi ce, să-i rog eu să vină să-mi ia banii?
Vilă debranșată pentru datorii la apă, un botoșănean datornic avea două Mercedesuri în curte – GALERIE FOTO & VIDEO

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Da,clar este de competenta DNA.Cum sa plateasca cetatenii comunei asemenea hotie din banii publici?Primarul penal Gireada cu vicele Drobota si consilierul Turcanu alt penal ,ajutati de Dascalescu si seful PNL Soptica sunt marii vinovati.Ei formeaza un grup infractional organizat.CE FACE DNA-ul?????Directorasul ala Liviu Stefan(marioneta pusa politic) cat si cei din CA trebuie sa faca plangere penala dar observ ca tremura de frica pentru scaunele lor.CEI VINOVATI DE FURT DIN BANI PUBLICI TREBUIE CONDAMNATI!!!!!!Hai Gireada,este timpul sa dai socoteala alaturi Drobota si restul grupului infractoinal la toate hotiile la care ati fost partasi!!!!LA PUSCARIE!!!!!
27 iulie 2022, 20:02
baaiiiii....faceti sesizare la DNA, la televiziununile mari...si astia de au cu suspendare ,sa se gandeasca bine, suna a grup infractional organizat si favorizarea infractorului..
9 iulie 2022, 16:22
Momentul când un nene a înțepat conducta și a început să fure apă, a fost ziua în amiaza mare. Nici măcar nu era pe proprietatea sa. Adevăratul proprietar nu a avut habar și nu riscă nimic. Dacă se va ști vreodată al cui a fost capul, cu inundarea...proprietarul poate câștiga în instanță bani buni că a fost păgubit prin distrugerea terenului. Chiar și primăria poate platii, cum bine va platii și apa, dar din impozitele comunității. Per total!Propun că împreună cu vecinul, să ne tragem cate o afurisită de conductă, exact pe ,,linia de graniță' sa avem așa un bun comun și bine camuflat, al nimănui, eventual,să ne facem și un orar nescris de alimentare, să vedem ce o să iasă din asta! Nea Verginele, cine avea interesul și ale cui erau majoritatea animalelor însetate? Ăla e capul afacerii! Mare ne e gradina...hotilor.Mai oameni buni -- și primarul poate fi destituit printr-un referendum, cu tabele, serie și Nr de buletin cu semnături în original. Unde-i opoziția, aia cu ciocoii ? Consultați un avocat să vă lumineze.
6 iulie 2022, 20:52
Chiar nu exista lege pt cei ce conduc com M.Eminescu. Este evident ca acel iaz apartine a celor ce au teren acolo. Cine adapa animalele acolo, ciobanul care face parte din neamul lor ? Cata nesimtire la vedere, eu sunt curioasa daca cel cu cheia de la hidrand va fi audiat. Furtul de apa sa l platesca cine a dat ordin sa umple iazul , nu comunitatea. Farà cuvinte.
6 iulie 2022, 01:22
Fiecare plătește pentru minciunile lui, pentru răul care îl face voit din egoism celorlati oameni , din prea multă iubire și părere bună de sine. Așa și acești oameni politici....incet, încet ...primesc pe măsura faptelor ! Astăzi un pic...mâine un pic.....și intr- o zi vor cântări dacă a meritat într-adevăr bătaia de joc de semeni.
5 iulie 2022, 23:59
Este strigator la cer ca SC Nova Apa nu se constituie in parte civila si nu reclama la parchet. Omisiunea de denunt pentru un functionar public constituie infractiune dupa Codul penal. Oamenii simpli trebuie sa reclamam la parchet pentru infractiunea de furt art. 229 alin.3 Codul penal. Acesti oameni demult fura din fonduri publice si este greu de dovedit numai daca ii denunta complicii lor constructorii.
5 iulie 2022, 21:10
Noi nu avem presiune la apa si nu reusim sa ne spalam civilizat iar golanii astia fura cat sa tina iazuri pe hectare intregi. Unde s a mai vazut asa ceva?
5 iulie 2022, 16:05
Cainii latra, caravana trece.
5 iulie 2022, 12:55
Parca Florin Turcanu este"patru ani cu executare". Ce cauta el sa musamalizeze furtulde apa. Lumea obisnuita(care nu face parte din haita de hoti), plateste apa pe care o da la animalul propriu sau isi face o fantana. Probabil de acolo se lua apa si pentru irigatii. Din moment ce totul este contorizat, nu i teleg de ce "corpul de control" de la apa nu face ordine. Hotii la puscarie, dar mai intai executare silita, ca de asta are parte calicul care nu ara bani sa plateasca 20 de mc. Contorizati.
5 iulie 2022, 12:43
Ce mai, încă un nesimțit care a uitat de unde a plecat! Chiar credeți că nu aveau cunoștință de ce se întâmplă? S-a răsculat tractoristul? Un neica nimeni parvenit! Puși la plată dublu!
5 iulie 2022, 12:24
Penalii acestia au compromis pe(penele)-ul cu galben kkniu!
5 iulie 2022, 12:16
In concluzie, daca ai facut o infractiune pagubind statul si te angajezi sa platesti toata paguba, atunci esti absolvit de orice vina.Viata merge inainte, modelul va fi insusit si urmat de alti oameni puternici politic si financiar. Babuta cu patrunjel va fi in continuare amendata ca nu are certificat de producator, iar cei care fura stiuleti de porumb vor manca bataie daca sunt prinsi de proprietar, condamnati daca proprietatea este a statului.Doamne ajuta sa nu moara animalele din Ipotesti de sete. Proprietarii lor vor cere despagubiri si le vor primi. Gratie unui edil care vrea binele comunitatii.
5 iulie 2022, 10:18
Ma gandesc serios sa imi trag si eu o conducta de la retea pana in fantana (de 20 sau 25). Am hidrofor in fantana si pot functiona toata noaptea aspersoarele. Cand o fi sa ma prinda, am sa le cer ( vad ca aceasta formulare se foloseste) sa imi calculeze cat am de plata pentru cateva zile de cand a fost facut bransamentul si sa aiba in vedere ca a functionat doar cand s-a facut proba. timp de cateva minute. Cam 2 mc voi avea de plata si sa ma lase apoi in pace.
5 iulie 2022, 10:18
Normal ar fi ca DNA-ul și alte instituții care veghează la siguranță cetățeanului sa între pe fir, altfel deja grupul celor care au executat racordul clandestin "umbla cu mușamalizarea cazului".Se poate observa ca salariaților și directorului de la Nova ii este frica sa vorbească despre caz.Dascalescu în calitate de vicepreședinte CJ trebuia sa fie la IPJ pt a solicita ca anchetarea cazului sa nu dureze mult, dar el se prezintă la Nova sa-i ajute oe cei de la M Eminescu sa scape cat mai repede și eventual basma curata.
5 iulie 2022, 08:57
Normal asta este caz penal demn de DNA.. Dar cum la noi fdoar prostii plaesc pentru ceea ce fac, cu siguranta ca o nesimtita musamalizare va fi pusa in practica. Nu de alta dar daca VIRGINEL asta o sa fie condamnat penal, v-a suporta si vechea condamnare cu suspendare. Ciudat este si faptul ca si Turcanu se implca puternic. Sa fie oare si el in pericol de o noua condamnare ? Cum ramine insa cu cei care ani de zile au platit toate pierderile astea Vor fi ei despagubiti sau.... ? Prostii platesc iar prostii consuma. Cit priveste DNA-ul, stati linistiti. Va interveni Popovici ca este specialist in astfel de golanii penale.
5 iulie 2022, 08:00
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.