Știrea zilei
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi

Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră.

 

„Doctorul de suflete” de la Mavromati

 

Cristian Buhaciuc este preot de caritate la Blocul Central de pe strada Marchian, dar și la Secția de Boli Infecțioase. În toți acești ani a văzut multă suferință, pacienți care au decedat imediat după ce i-a împărtășit, alții care și-au revenit.

 

"Trebuie să știm în primul rând că în spital este o altă lume. Nici eu nu am știut lucrul ăsta. Când am ajuns aici am înțeles că este o altă lume, cei care trecem pe lângă gard (n.r. pe lângă spital) pe de o parte cu o înghețată în mână și cu o cafea vedem lucrurile într-un fel, cei care sunt în spital văd lucrurile altfel. Este o lume a suferinței, o lume a empatiei. Nu ai cum să nu empatizezi. Două săptămâni la început, când am venit, aveam durerile fizice ale celor cu care vorbeam ziua. În fiecare seară mergeam încărcat acasă, apoi m-am obișnuit cumva, dar e un impact foarte puternic”,

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

La spital ne dăm seama de neputința noastră

 

De-a lungul timpului, au fost mulți pacienți care l-au marcat.

 

"Sunt interesante revenirile acestea din moarte, cei care sunt în comă și nu le dă nimeni nicio șansă."

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

 

Preotul misionar a susținut că în spital ne descoperim pe noi înșine. Și că, dacă am trece o clipă prin spital, pentru câteva zile ca pacienți, am vedea lumea altfel.

 

"De obicei când ajungem la spital ne dăm seama de neputința noastră. Ne dăm seama cât suntem de mici de fapt. Când ajungem pe patul de spital ne dăm seama că nu putem să mai mâncăm singuri, că nu putem să mergem la baie singuri, că nu putem să ne ridicăm din pat, noi care spuneam și făceam, spuneam chiar și altora ce să facă și cum să facă. Eu cel puțin, când ies de la Oncologie, spre exemplu, nu mai am nicio problemă. În momentul când ai fost acolo și ai stat de vorbă cu ei și i-ai spovedit, împărtășit, când ai ieșit de acolo tu nu mai ai nicio problemă și oricât de mare ar fi problema ta, ea de fapt nu este"

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

 

 

Solicitări la orice oră

 

Este chemat să împărtășească pacienți pe secții la orice oră, chiar și de Crăciun sau Revelion. Încearcă să ajungă cât mai repede la ei. De regulă, se prezintă la spital în 10 -15 minute, însă de fiecare dată se gândește că aceste minute pot fi ultimele pentru bolnavii internați.

 

"Preotul de spital este cumva angajat ca la SMURD, adică am solicitări la 1 noaptea. Aici în spital este o perioadă de post continuu. Nu am întâlnit necredincioși în spital, deși am întâlnit și primari și personalități din Botoșani și din alte părți. Însă nu există necredință. Nu am întâlnit pe nimeni care să nu dorească o rugăciune.

 

Nu am întâlnit bolnavi, care poate altădată erau reticenți, să nu dorească să se împărtășească. Ceea ce înseamnă că boala este de folos, boala este un pedagog în primul rând, permanent ne arată nouă și celor din jur cine suntem, ne arată cam cât putem, cam pe unde suntem, cam cât de buni suntem, ce lipsuri avem. Pacienții își dau seama până la urmă că suntem trup și suflet. Și că nu putem să tratăm unul și pe celălalt să-l lăsăm. De asta în fiecare spital există un preot."

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

De la mănuși până la halat

 

De la izbucnirea pandemiei, cele mai multe solicitări le are pentru pacienții internați la ATI. Din cauza situației epidemiologice, preotul este nevoit de fiecare dată, pe orice secție, să se echipeze cu mănuși, mască și vizieră, halat.

 

"Sunt solicitări foarte, foarte multe la Terapie Intensivă, de data aceasta și la cei care sunt infectați cu covid. Întotdeauna merg îmbrăcat, echipat și aproape în fiecare zi la secțiile acestea. Secția de Covid are o încărcătură anume, în saloanele acelea simți cumva, parcă fizic, când intri acolo simți o apăsare, simți durerea celorlalți. Este un lucru greu de descris”,

Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.

 

În această perioadă, preotul este printre puținele persoane care intră în spital. Și asta pentru că vizitele sunt în continuare interzise în unitățile medicale.

 

loading...
Preotul care a coborât din autocar și a intrat în curtea unor botoșăneni sărmani: Să facem împreună fapta cea bună  - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Comandantul Poliției Botoșani, fost atașat MAI în Polonia și fost șef la „crimă organizată”: Este o experiență unică, fiecare etapă este unicăVIDEO
După o carieră de peste două decenii, din care mai bine de jumătate în funcții de conducere în structuri specializate, comisarul șef de Poliție Tudor Costîn a preluat conducerea Poliției Botoșani. Este sucevean la origini însă s-a legat și de județul Botoșani prin prisma atribuțiilor de serviciu.
Drama trăită de ”Micutzu” la Botoșani
Au fost așteptări mari de la proiecția specială organizată săptămâna trecută la Happy Cinema de echipa ”Klaus & Barroso”, dovadă că programată inițial într-o singură sală, vizionarea în prezența actorilor principali a avut loc până la urmă în două săli.
VESTE în premieră de la șeful Poliției Botoșani cu privire la dotările primite în lupta cu drogurile – VIDEO
Un fenomen care a luat amploare nu doar la Botoșani ci în întreaga țară.Este adevărat că izolarea socio-economică a județului nostru din nordul țării a avut și plusuri.
Patroni, parohii și „băieți buni”, furt de 38.000 de metri cubi de apă din rețelele județului, în doar 6 luni
Spre finele anului 2023, Serviciul Control Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a prezentat un nou raport privitor la consumurile frauduloase de apă.
Sa va dea Dumnezeu sanatate, parinte, sunteti un om deosebit, cu un suflet aparte, pe multi i-ati salvat, pt multi va rugati, in smerenie, multumim ca existati.
28 decembrie 2021, 15:53
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
3.1 o C
Darabani
3.2 o C
Saveni
4.8 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.