Știrea zilei
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune

Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.

Verificări la casele cu locuitori fictivi 

 

La Botoșani, în primul rând este vizată comuna Vârfu Câmpului, unde populația a crescut într-un ritm accelerat în ultimul deceniu mai ales. Dacă în 2016 comuna avea 3.000 de locuitori s-a ajuns ca patru ani mai târziu numărul acestora să se dubleze.

 

Iar anul trecut, la publicarea datelor parțiale ale recensământului, Vârfu Câmpului a atins o populație de 7.077 de locuitori.

 

Ucrainenii sunt de fapt români

 

Primarul comunei susține că populația a reieșit din activitatea pe teren a recenzorilor. Iar Primăria încă nu a primit rezultatele finale ale recensământului, care vor fi gata în decembrie 2023.

 

”A coincis recenzarea cu venirea populației românești de dincolo, din Ucraina. Și eu vreau să precizez, ei nu sunt ucraineni, este incorect spus că ai ucraineni. Aceștia sunt cetățeni români care și-au redobândit cetățenia și-și stabilesc domiciliul acolo unde vor ei. Încă din 2018, când eu am constatat că totuși vine un număr de români de dincolo de graniță, m-am autosesizat și am apelat la IPJ, la Imigrări, Evidența Populației, am trimis scris, dar nu am primit niciun răspuns nici acum. Dar dlor au spus că această situație este în analiza dlor și este sub control și că o să mă informeze la timpul potrivit”,

Maria Huțu, primarul comunei Vârfu Câmpului

 

Mai departe, Maria Huțu a explicat că în evidențele Primăriei au fost preluate efectiv prin stabilirea reședinței doar 800 de persoane, restul fiind cei care s-au adresat Serviciului de Evidență a Persoanei de la Bucecea, unde sunt luați în spațiu de localnici din comună.

 

„Merge direct cu deținătorul de casă la Serviciul de Evidență a Populației de la Bucecea și i-au luat în spațiu și ei și-au pus domiciliul pe Vârfu Câmpului. Dar încă ceva care mă revoltă pe mine destul de mult este faptul că eu, ca primar, nu știu și nimeni nu-mi spune nici măcar de la Evidența Populației Bucecea, câți locuitori am eu. Dacă eu acum, în momentul acesta vreau să întreb, nimeni nu-mi spune «dle, ai atâția cetățeni în comuna ta. Nu se poate, e vorba de date cu caracter personal...» Eu înțeleg și nici nu mă bag mai mult”,

Maria Huțu, primarul comunei Vârfu Câmpului

 

Aceeași situație și la Ripiceni 

 

Aceeași situație, dar la un nivel mai redus, a fost înregistrată și în comuna Ripiceni, care a ajuns la pragul de 3.794 de locuitori față de 1.917 câți erau la recensământul din 2011. Primarul susține că a avut deja un control de la Institutul Național de Statistică (INS).

 

„A venit de la București o comisie în urmă cu două luni de zile, o comisie de la Statistică. S-a făcut sondaj și au mers prin comună. Din astea două comune (Ripiceni și Vârfu Câmpului, nota red.) s-a tras la sorți la care să se facă evaluarea și am fost noi la control. A fost probabil și politic, cred, zic eu”,

Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni

 

În comuna Ripiceni nu domiciliază ucraineni, în trecut solicitând acte de identitate doar cetățeni moldoveni. Primarul susține că aceste creșteri sunt datorate persoanelor care au revenit acasă din străinătate.

 

Prefectul vrea verificări

 

În acest context, prefectul Sorin Cornilă dorește să fie verificată și comuna Vârfu Câmpului pentru a se constata dacă cei peste 7.000 de oameni chiar trăiesc în această comunitate.

 

„Analizez situația. Sunt mai multe situații, dar avem o problemă mare acolo la Vârfu Câmpului, vrem să facem o analiză acolo. Am transmis deja către Ministerul Afacerilor Interne o notă cu situația de acolo. Acolo am văzut că este situația destul de... Împreună cu Direcția de Statistică o să facem rezultatele finale la recensământ, după care să vedem, să găsim niște cauze. Acolo creșterea artificială este la nivel de constatare, că nu avem un control. Poate se adeveresc, deși nu cred”,

Sorin Cornilă, prefectul județului

 

Nivelul populației este determinant în stabilirea numărului de consilieri locali, dar și a alocărilor financiare de la bugetul de stat.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gata cu locuitorii ”fictivi” din Botoșani: NU se vor mai putea înregistra sute de persoane la aceeași adresă
Și totuși... Botoșani prinde ”Top 25 cele mai mari orașe din România” și este al treilea din regiunea nord-est - CLASAMENT

 

Șef nou pregătit la „instituția șoferilor” de la Botoșani, decizie finală așteptată din capitală
Schimbare de conducere la una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani.
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Un pic dă D.N.A. pă cei de la evidența persoanelor nu ar strica...ei am impresia că și au cam făcut plinul în ultimii ani, nici nu cred că știu românii câți ucraineni au în spațiu...!!!!!
25 martie 2023, 15:23
De la noi si refugiatii pleaca. Conducere nationala si locala dezastruoasa. Saracie. Hotie. Dezbinare intre oameni intre institutii publice, intre societati comerciale isi fac sicane. La spitale, la institutii publice esti tratat ca un delicvent. Spagi peste tot sunt necesare.
25 martie 2023, 12:52
Dacă, întradevăr sunt interesați de această problemă, domnii/doamnele primar ar trebui sa știe că formațiunile de evidenta populației sunt în subordinea Consiliilor locale, respectiv a Consiliului județean, astfel încât în printre "numeroasele probleme personale" îi preocupă, ar putea aborda și problema numărului de locuitori. Nu de altceva, da se apropie alegerile ...
25 martie 2023, 09:16
La hotelul care a fost a lui Soptica stau inghesuiti ukainenii, in rest sa caute Cornila cu lupa. Sa-i caute si pe cei care fac contrabanda cu tigari, alcool fiindca este grav ce se intampla. Sper ca regia asta nu este din razboiul psd-pnl?
25 martie 2023, 07:50
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.6 o C
Dorohoi
25.7 o C
Bucecea
24.9 o C
Darabani
19.4 o C
Saveni
26.1 o C
Ştefăneşti
15.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.