Știrea zilei
Poza unei fete împânzită prin oraș de trei elevi: „cățea pierdută, ofer recompensă”! Se umplu școlile din Botoșani de „bullying” – FOTO
  • O botoșăneancă ce se afla prin zona Prieteniei a observat trei elevi (doi băieți și o fată) amuzându-se în fața unui afiș lipit pe un chioșc dezafectat.
  • Era o fotografie a unei fete care zâmbește senin, dar care în mesaj este numită „cățea”.

„Afișul m-a năucit”

 

Femeia s-a apropiat și a citit. Șocată a încercat să îi ajungă pe cei trei, însă nu a reușit. S-a întors și a rupt afișul pe care scria „cățea pierdută, ofer recompensă”.

 

„O formă de bullying la care nu am știut cum să reacționez decât prin câteva poze și dezlipirea foii lipită pe un chioșc dezafectat din apropierea Școlii Gimnaziale nr. 12. Erau trei elevi, posibil cei fotografiați. Afișul m-a năucit, i-am văzut în preajma lui, se distrau și au plecat. Atunci am făcut poza și am căutat să-i ajung”,

ne-a scris cititoarea Botoșăneanul

 

 

Sub fotografia fetei, care este la acest moment necunoscută, un număr de telefon.

 

Am apelat respectivul număr, dar nu era al ei, ci al unei persoane care într-adevăr dăduse un anunț când își pierduse cățelul, dar cu ani în urmă. Și care la rându-i era stupefiată de întorsătura lucrurilor.

 

 

Acesta este un caz descoperit recent la Botoșani, însă nu este singular. Fenomenul hărțuirii între copii a luat amploare și la noi, iar astfel de cazuri sunt deja și în atenția Poliției, dar și a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

 

Și probabil că există o sumedenie încă nedezvăluite.

 

 

„Fenomenul este în dezvoltare, din păcate”

 

 

Fenomenul de bullying, hărțuirile de tot felul, precum și actele de violență minoră care au fost sesizate la IȘJ în ultima perioadă arată că fenomenul este în dezvoltare, din păcate. Și luăm toate măsurile astfel încât să diminuăm consecințele. Am avut săptămâna acesta o lansare de proiect județean – Stop violență, viața are prioritate – la Liceul Pedagogic, proiect care se adresează tuturor elevilor, nu doar celor din grupul țintă”,

Ada Macovei, inspector școlar general

 

Săptămâna viitoare la Botoșani ar urma să aibă loc o ședință cu directorii unităților de învățământ și cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean – Biroul de Siguranță Școlară, în vederea prezentării altor două proiecte pentru prevenirea acestui tip de violență și a agresiunilor de orice fel, precum și pentru educație preventivă astfel încât să nu se tranforme în infracțiuni raportate la Poliție.

 

Iar asta în contextul în care doar în primul semestru la Botoșani au fost semnalate 32 de cazuri de bullying și cazuri de violență raportate la nivelul unităților de învățământ din județ.

 

„Sunt în monitorizarea unităților de învățământ și a Inspectoratului de Poliție Județean și sunt deschise pentru infracțiuni mai deosebite și destul de grave nouă dosare penale care vizează atât infracțiuni comise de părinți, bunici care vin să-și facă dreptate în școli, cât și de elevi” ,

Ada Macovei, inspector școlar general

 

Sunt hărțuiți la școală atât fete și băieți, nefiind o diferență majoră privitoare la vârstă sau sex.

 

 

Cum sunt afectați copiii hărțuiți la școală?

 

Cristina Lupașcu, psihoterapeut în municipiul Botoșani, este de părere că efectele asupra unui copil agresat sunt vizibile și pot fi descoperite de părinții care se trezesc că fiul sau fiica lor s-a transformat într-un copil retras care nu poate verbaliza sau într-unul la rându-i agresiv, care trântește uși și nu mai comunică deloc:

 

 ”Începând de la stima de sine, care este cea mai afectată, lipsa de încredere, apoi în rezultatele performanțelor școlare care vor avea o scădere pentru că stima de sine te influențează pe tine ca tot. Adică începi să crezi că tu chiar nu ești bun de nimic sau cum este în cazul de față: da, ești cățea ca persoană. Până la somatizări: te doare burta, capul, migrene, nu mai vrei să mergi la școală și normal ajungi să devii și tu un agresor”.

 

 

Cum victima se transformă în agresor

 

Fiecare copil care hărțuiește un alt copil a fost la rândul lui în postura de victimă, fiind abuzat (fizic, psihic) de un adult sau alt adolescent.

 

„De cele mai multe ori, se întâmplă să fie mai mare, adică un adult. Și pentru că ești victima unui adult și pentru că nu poți riposta în fața respectivei persoane, ai tendința de a-ți alunga furia și neputința spre o altă victimă, spre cineva mai mic sau spre cineva care știi că nu va reacționa”.  

Cristina Lupașcu, psihoterapeut 

 

 

De ce crește numărul de cazuri de bullying?

 

Din cauza observatorilor, ne transmite Cristina Lupașcu, actori extrem de importanți în astfel de situații.

 

„Observatorii pasivi, ceilalți copii care în nenumărate rânduri s-a demonstrat că nu au fost chiar pasivi, nu au stat și s-au uitat fără să spună nimic. Dacă ar fi fost observatori pasivi, atunci agresorului i-ar fi crescut stima de sine, ar fi spus că este normal să facă ceea ce face, să fie un agresor, și că e puternic. Iar victima în momentul în care observă că există observatori pasivi i se pare că merită comportamentul acela și-l acceptă, devine noua ei normalitate”.

 

„Dacă există observatorii activi care încep: «dă-i, fă-i, ai dreptate», cu atât mai mult întăresc agresivitatea. Deci sunt trei personaje aici: agresorul, victima și observatorii care încurajează. Și apoi mai sunt adulții care fac parte din observatori pasivi sau activi, care uneori încurajează pe principiul: «dă-i și tu, mami sau spune-i și tu înapoi, nu fi prost», ori li se pare că este normal pentru că asta fac și ei acasă, se ceartă cu partenerul de viață, aia este normalitatea”.

 

Un alt factor important pe care terapeutul botoșănean îl transmite părinților care apelează la ședințele de terapie este acela că internetul nu este o sursă sigură pentru copii, care nu au ce căuta, până la o anumită vârstă, pe rețelele de socializare.

 

„Există o anumită vârstă pe rețelele de socializare, de ce credeți că există? Nu se ține cont de asta, copiii au acces acolo, ei încă nu au capacitatea de a discerne informația și atunci iau tot ceea ce găsesc acolo ca fiind normal și duc mai departe. Inclusiv agresivitatea care este la cote înalte și pe rețele sociale, începând de la un comentariu până la tot felul de cuvinte”.

 

Ca soluție este ca toată lumea să învețe să spună ”stop” în fața unor astfel de situații. Iar pentru asta, copiii trebuie să aibă acces la informații, din școală. Să știe cum să reacționeze în astfel de cazuri și cum să ceară ajutor de la adulți. Și că prin agresivitate, niciun copil nu este mai „cool” sau mai puternic, dimpotrivă poziția de agresor demonstrează faptul că s-a născut din cea de victimă.

 

Și, categoric, atât agresorii cât și victimele au nevoie de terapie.

 

Psihologul Cristina Lupașcu, alături de mai mulți colegi din domeniu, și-au exprimat disponibilitatea în mai multe rânduri pentru activități de voluntariat printre elevii din școlile botoșănene, acest lucru fiind posibil printr-un parteneriat cu Inspectoratul Școlar.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Hărțuirea pe internet, extrem de gravă: CUM ajung tinerii în pragul sinuciderii
Ei i se datorează ziua liberă de 1 iunie și legea anti bullying: Botoșăneanca de la Itsy Bitsy - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Căldura se ieftinește și nu prea: Populația plătește la fel, firmele trebuie să dea chiar mai mult - S-a schimbat... filozofia
Propunerile sunt înaintate dezbaterii consilierilor locali care se întrunesc astăzi în ședință ordinară.
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Lidera femeilor liberale a dezvăluit în direct cea mai mare decepție politică trăită: Noi chiar am iubit... VIDEO
Mirela Saucă, președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale (OFL) a avut o serie de dezvăluiri în direct, la Botoșăneanul TV.
Clădirea importantă a orașului intră în modernizare! Va avea call-center, monitoare uriașe și ghișee moderne, prefectul a împăcat directorii – VIDEO & FOTO
Banii, adică aproape 2 milioane de euro vor fi obținuți grație PNRR-ului, adică a Planului Național de Redresare și Reziliență. Adică, fonduri europene acordate sub altă formă.Una dintre componentele programului a vizat reabilitarea energetică a clădirilor în care funcționează instituții de stat.
Bullying-ul e un fenomen vechi in scolile romanesti - si nu doar. Felicit doamna care a reactionat (fiindca stiu foarte bine ca larga majoritate a cetatenilor ar fi neglijat abaterea acelor tineri) si salut interventia prompta a presei pe acest subiect. In cadrul multor clase astfel de situatii apar zilnic. In perioada studiilor liceale (si a trecut ceva timp de atunci - din acest motiv doresc sa expun problema, intrucat e ingrijorator de veche), cei mai vulnerabili erau colegii ai caror parinti se aflau la munca peste hotare, deoarece fiind si introvertiti, deveneau tinte pentru mojicii clasei. Asa cum vedem si in alte societati, nici body shame-ul nu este o exceptie de la (ne)regula. Situatiile de acest tip trebuie mult mai atent tratate (multi profesori chiar inchid ochii cand le vad!), iar sanctiunile sa fie cat se poate de severe pentru cei care comit astfel de faradelegi. Tinerii carora li se permite de la varste fragede sa isi injoseasca colegii vor ajunge candva parinti si tare ma tem ca - daca nu sunt opriti - isi vor educa copiii (voit sau nu) in acelasi spirit.
5 februarie 2022, 23:25
Dacă acel afiş depăşeşte formatul A4 deja mă îndoiesc că a fost doar opera copiilor.
4 februarie 2022, 15:53
Totul pleacă de sus, de foarte sus, pe nebunii planetei cine-i trage la răspundere pentru bătaia de joc asupra cetăţenilor Terrei. Copii nu fac decât să-i imite pe cei mari. Uitaţi ce fac unii din poliţie, justiţie şi din toate instituţiile statului, câţi sunt traşi la răspundere? Cica-nica!
4 februarie 2022, 15:51
Faceti o sesizare scrisa catre conducerea scolii, respectiv inspectorat in care sa prezentati problemele de comportament deviant alte copilului respectiv.
4 februarie 2022, 12:46
Faceti o verificare la Liceul Pedagogic unde un copil de etnie roma de doar 8 ani reuseste de doi ani sa terorizeze o clasa de elevi batandu- i zilnic si nu s-a luat nici o masura. Acei parinti se tem sa si duca copiii la ore dar NIMENI , nici macar conducerea Liceului Pedagogic nu a luat pana acum nici o masura. E usor sa predam la clasa despre violenta dar pacat ca noi ca adulti si mai ales ca si manageri de institutii, ne complacem si acceptam violenta in scoli.
4 februarie 2022, 10:39
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
2 decembrie 2022
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.2 o C
Dorohoi
-0.9 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.