Știrea zilei
Pomana electorală ridicată la rang de artă! Gratuitatea care „omoară” o serie de instituții, unii sunt în crize de nervi, alții de-a dreptul fericiți

O modificare legislativă care miroase puternic a populism, mai ales în an cu duble scrutine electorale, ar urma să provoace haos în țară, multe instituții sau uniuni urmând a fi lovite în efect de domino.

Este propunerea UDMR. Un parlamentar de acolo s-a gândit că ar da foarte bine un amendament la Legea educației, prin care ”elevii să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice”.

 

Dacă pe elevi îi bucură vestea că vor avea acces gratuit la evenimente culturale, managerii instituţiilor de specialitate sunt revoltaţi.

 

Sau, mă rog, unii dintre ei.

 

Iar reacțiile nu au întârziat să apară.

 

Directorul Teatrului pentru Copii din Sibiu, Adrian Țibu, consideră că măsura ar putea bloca proiecte majore, mai ales în cazul teatrelor pentru copii şi tineret care trăiesc exclusiv din vânzarea de bilete către elevi şi studenţi.

 

Și criticul de teatru Oltița Cîntec s-a exprimat public, cu argumente, față de această gratuitate care ar urma să provoace mult rău și mai ales să distrugă aproape total teatrul independent.

 

Gratuitatea pentru elevi, publicul majoritar al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache”, în cazul nostru, al Botoșaniului, poate însemna o povară mai mare asupra bugetului local și, în același timp, o degrevare de sarcini pentru managerii instituțiilor de cultură.

 

 

„Sunt îngrijorat de veniturile pe care le încasează instituțiile de cultură, pentru că o parte importantă a veniturilor este realizată și din vânzarea biletelor către tineri și copii, elevi care au această facilitate. Mai mult, cele trei instituții de cultură de la Botoșani exercită o presiune deosebită asupra bugetului, iar prevederea prin care suntem susținuți de Guvern prin alocarea unei sume din impozitul pe venit nu este detaliată și nu este funcțională, astfel încât trebuie să susținem aceste instituții tot din bugetul local”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

 

Deși este un susținător al culturii într-un oraș (județ) cultural prin tradiție, viceprimarul este de părere că acest concept al gratuității este greșit perceput. Pentru că nu există în fapt gratuitatea, cineva trebuie să plătească pentru aceste servicii.

 

„Susțin și am susținut cultura, dar noțiunea de gratuit nu există, cineva trebuie să plătească pentru aceste servicii. Dacă municipalitatea trebuie să facă acest lucru, trebuie analizat foarte bine care este impactul supra tuturor cheltuielilor pe care le facem la Botoșani, pentru că trebuie să tăiem din altă parte”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

 

Dacă directorul teatrului de tineret de la Sibiu este de-a dreptul revoltat, omologul său de la Botoșani privește lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Gratuitatea nu ar perturba calitatea actului artistic, susține Marius Rogojnschi. Însă, pe de altă parte, portița care anihilează total încasările instituțiilor care se bazează pe publicul format din elevi, ar fi trebuit a fi deschisă prin consultări prealabile cu specialiști.

Și corelarea legilor funcționale. Pentru că astfel ar trebui eliminată obligativitatea pentru instituțiile de cultură de a obține venituri proprii.

Și, totodată, modificate și planurile de management pentru manageri care, prin indicatori, nu vor mai fi obligați să vândă cât mai multe bilete.

 

„Nu e nicio tragedie. Dimpotrivă. Faptul că noi lucrăm predilect cu această categorie de public, ar face ca noi să avem venituri zero. Ne obligă legea și, dacă e lege, trebuie să o respectăm. Și dacă e lege nu trebuie să o respectăm numai noi ci și autoritatea noastră decidentă. Prin urmare, să se coreleze cu această lege și nouă să nu ni se mai solicite venituri proprii. Nu ar fi nicio tragedie să fie subvenționate aceste instituții de spectacole pentru copii integral și noi să oferim serviciul cultural public”,

Marius Rogojinschi, director Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”

 

 

Pentru a-și argumenta poziția față de acest amendament al UDMR, directorul Teatrului Vasilache vine și susține că botoșănenii plătesc dublu pentru actul artistic.

 

Cum?

 

„Publicul are o dublă impunere. O dată, părinții plătesc taxe și impozite autorității locale, din care un anumit procent din sume se duce și în susținerea instituțiilor de concerte și spectacole din subordine. Pe de altă parte, mai vine și plătește biletul la teatru. Sunt două impuneri spectatorului, pe serviciul cultural și taxa și impozitul și biletul la spectacol. Și atunci este mult mai bine să devenim suedezi, cu un serviciul social cultural gratuit”,

Marius Rogojinschi, director Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”

 

Nu doar instituțiile de cultură și, indirect, bugetele locale vor avea avea de suferit în urma acestei modificări. Ci și alte structuri, precum uniuni de creație sau chiar Crucea Roșie.

 

Pentru că din prețul unui bilet vândut de orice instituție de cultură care oferă spectacole, 5% se duc pe timbre teatrale, 2% pe cele istorice, dacă teatrul se află în imediata apropiere a unui monument istoric, iar 1% către Crucea Roșie, pentru activitățile specifice.

 

„De unde mai obțin aceste entități niște sume extrem de importante cu care se întrețin? Pentru că ele sunt instituții de utilitate publică”, se întreabă Marius Rogojinschi.

 

Anul trecut, bugetul Teatrului ”Vasilache”, subvenționat de Primăria Botoșani, a fost de aproximativ 1,7 milioane de lei noi. Nivelul încasărilor din vânzarea de bilete a fost de aproximativ 190.000 de lei. Într-un singur an, teatrul a avut în jur de 25.000 de spectatori, din care 20.000 plătitori de bilete.

 

Proiectul de lege iniţiat de UDMR şi adoptat în Senatul României a ajuns spre promulgare la președinte. O eventuală retrimitere în Parlament ar însemna, susțin unii oameni de cultură, o corectare a acestei erori cu gratuitatea oferită cu atâta larghețe, pe spinarea autorităților din teritoriu care au și alte priorități.

 

loading...

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Loading...
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
Loading...
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului
Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
O idee foarte buna. Sa puna primariile, ca oricum organizeaza tot felul de spectacole, ( parca-s firme dr organizat evenimente ) adultii sa plateasca bilete. Si din banii obtinuti la concertele de la zilele orasului, de la cornisa, de la revelion si alte sarbatori, sa acopere gaura imensa cu biletele copiilor. Atunci sa vedem cate bilete vinde Smilei si Bitman si cate voturi isi iau politicienii din sindrofiile astea. Sau, sa renunte politicienii la gratuitatile invitatiilor primite la toate specracolele. Sa-si plateasca invitatiile primite si sa se acopere gaura dara de copii.
13 februarie 2020, 08:43
Cat de nesimritCat de nesimtit esti. Tineti putorile de la politia locala pe niste salarii de directori si n-aveti bani pentru muzeu. Esti un incult. Pai daca nu sunteti in stare sa corelati taxelele si impozitele cu nivelul veniturilor, sa faceti parcari cu plata, sa amendati proprietarii de cladiri care lasa imobilele in paragina ca sa faceti apoi afaceri imobiliare nu inseamna ca e vina muzeelor ca n-aveti voi bani. Esti la fel de infect ca si colegul Flutur. Doua lepre.
13 februarie 2020, 08:40
Domnule Cosmin Andrei, daca aceste gratuitati ale elevilor afecteaza bugetul ar fi corect sa taiati din mega salariile dumneavoastra...
13 februarie 2020, 08:10
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Candidează la Primăria Botoșani (n.r Roxana Țurcanu) pentru că așa am apreciat într-un termen foarte scurt că este persoana potrivită, fiind și președintele partidului. Are experiența necesară să ducă o campanie ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8341 lei
USD
Dolarul SUA
4.0976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4795 lei
GBP
Lira sterlină
5.3537 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8671 lei
XAU
Gramul de aur
260.3097 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4026 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9278 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0629 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.