Știrea zilei
Pomana electorală ridicată la rang de artă! Gratuitatea care „omoară” o serie de instituții, unii sunt în crize de nervi, alții de-a dreptul fericiți

O modificare legislativă care miroase puternic a populism, mai ales în an cu duble scrutine electorale, ar urma să provoace haos în țară, multe instituții sau uniuni urmând a fi lovite în efect de domino.

Este propunerea UDMR. Un parlamentar de acolo s-a gândit că ar da foarte bine un amendament la Legea educației, prin care ”elevii să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice”.

 

Dacă pe elevi îi bucură vestea că vor avea acces gratuit la evenimente culturale, managerii instituţiilor de specialitate sunt revoltaţi.

 

Sau, mă rog, unii dintre ei.

 

Iar reacțiile nu au întârziat să apară.

 

Directorul Teatrului pentru Copii din Sibiu, Adrian Țibu, consideră că măsura ar putea bloca proiecte majore, mai ales în cazul teatrelor pentru copii şi tineret care trăiesc exclusiv din vânzarea de bilete către elevi şi studenţi.

 

Și criticul de teatru Oltița Cîntec s-a exprimat public, cu argumente, față de această gratuitate care ar urma să provoace mult rău și mai ales să distrugă aproape total teatrul independent.

 

Gratuitatea pentru elevi, publicul majoritar al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache”, în cazul nostru, al Botoșaniului, poate însemna o povară mai mare asupra bugetului local și, în același timp, o degrevare de sarcini pentru managerii instituțiilor de cultură.

 

 

„Sunt îngrijorat de veniturile pe care le încasează instituțiile de cultură, pentru că o parte importantă a veniturilor este realizată și din vânzarea biletelor către tineri și copii, elevi care au această facilitate. Mai mult, cele trei instituții de cultură de la Botoșani exercită o presiune deosebită asupra bugetului, iar prevederea prin care suntem susținuți de Guvern prin alocarea unei sume din impozitul pe venit nu este detaliată și nu este funcțională, astfel încât trebuie să susținem aceste instituții tot din bugetul local”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

 

Deși este un susținător al culturii într-un oraș (județ) cultural prin tradiție, viceprimarul este de părere că acest concept al gratuității este greșit perceput. Pentru că nu există în fapt gratuitatea, cineva trebuie să plătească pentru aceste servicii.

 

„Susțin și am susținut cultura, dar noțiunea de gratuit nu există, cineva trebuie să plătească pentru aceste servicii. Dacă municipalitatea trebuie să facă acest lucru, trebuie analizat foarte bine care este impactul supra tuturor cheltuielilor pe care le facem la Botoșani, pentru că trebuie să tăiem din altă parte”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

 

Dacă directorul teatrului de tineret de la Sibiu este de-a dreptul revoltat, omologul său de la Botoșani privește lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Gratuitatea nu ar perturba calitatea actului artistic, susține Marius Rogojnschi. Însă, pe de altă parte, portița care anihilează total încasările instituțiilor care se bazează pe publicul format din elevi, ar fi trebuit a fi deschisă prin consultări prealabile cu specialiști.

Și corelarea legilor funcționale. Pentru că astfel ar trebui eliminată obligativitatea pentru instituțiile de cultură de a obține venituri proprii.

Și, totodată, modificate și planurile de management pentru manageri care, prin indicatori, nu vor mai fi obligați să vândă cât mai multe bilete.

 

„Nu e nicio tragedie. Dimpotrivă. Faptul că noi lucrăm predilect cu această categorie de public, ar face ca noi să avem venituri zero. Ne obligă legea și, dacă e lege, trebuie să o respectăm. Și dacă e lege nu trebuie să o respectăm numai noi ci și autoritatea noastră decidentă. Prin urmare, să se coreleze cu această lege și nouă să nu ni se mai solicite venituri proprii. Nu ar fi nicio tragedie să fie subvenționate aceste instituții de spectacole pentru copii integral și noi să oferim serviciul cultural public”,

Marius Rogojinschi, director Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”

 

 

Pentru a-și argumenta poziția față de acest amendament al UDMR, directorul Teatrului Vasilache vine și susține că botoșănenii plătesc dublu pentru actul artistic.

 

Cum?

 

„Publicul are o dublă impunere. O dată, părinții plătesc taxe și impozite autorității locale, din care un anumit procent din sume se duce și în susținerea instituțiilor de concerte și spectacole din subordine. Pe de altă parte, mai vine și plătește biletul la teatru. Sunt două impuneri spectatorului, pe serviciul cultural și taxa și impozitul și biletul la spectacol. Și atunci este mult mai bine să devenim suedezi, cu un serviciul social cultural gratuit”,

Marius Rogojinschi, director Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”

 

Nu doar instituțiile de cultură și, indirect, bugetele locale vor avea avea de suferit în urma acestei modificări. Ci și alte structuri, precum uniuni de creație sau chiar Crucea Roșie.

 

Pentru că din prețul unui bilet vândut de orice instituție de cultură care oferă spectacole, 5% se duc pe timbre teatrale, 2% pe cele istorice, dacă teatrul se află în imediata apropiere a unui monument istoric, iar 1% către Crucea Roșie, pentru activitățile specifice.

 

„De unde mai obțin aceste entități niște sume extrem de importante cu care se întrețin? Pentru că ele sunt instituții de utilitate publică”, se întreabă Marius Rogojinschi.

 

Anul trecut, bugetul Teatrului ”Vasilache”, subvenționat de Primăria Botoșani, a fost de aproximativ 1,7 milioane de lei noi. Nivelul încasărilor din vânzarea de bilete a fost de aproximativ 190.000 de lei. Într-un singur an, teatrul a avut în jur de 25.000 de spectatori, din care 20.000 plătitori de bilete.

 

Proiectul de lege iniţiat de UDMR şi adoptat în Senatul României a ajuns spre promulgare la președinte. O eventuală retrimitere în Parlament ar însemna, susțin unii oameni de cultură, o corectare a acestei erori cu gratuitatea oferită cu atâta larghețe, pe spinarea autorităților din teritoriu care au și alte priorități.

 

loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
VIRUSUL chinezesc pare să fi pătruns și în Direcția de Sănătate Publică Botoșani, un serviciu întreg a fost ÎNCHIS
O mare parte dintre angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP), instituția care este cea mai activă în actualul context epidemiologic, au intrat în contact cu un coleg a cărui soție a fost confirmată cu COVID – 19.
Situație CRITICĂ la Botoșani! NU se știe numărul infectaților, vestea bună este că avem aparat de testare
Începând de joi, 2 aprilie 2020, la Botoșani ar urma să fie pus în funcțiune aparatul ”Analizor Real Time PCR” care efectuează teste în timp real pentru pacienții suspecți de COVID – 19.
Cum s-au strâns la Botoșani peste 500.000 de lei în 13 zile pentru lupta cu Covid-19 - totul a pornit de la un grup pe WhatsApp
Ideea i-a venit antreprenorului Sorin Cornilă cu două zile înainte ca România să intre în Stare de Urgență. A creat un grup pe WhatsApp prin care să reunească oamenii de afaceri din Botoșani.
COVID -19: Botoșănenii jecmăniți de unii comercianți, CÂT au ajuns să plătească pentru unele produse - FOTOGALERIE
Criza generată de coronavirus se adâncește tot mai tare, iar pandemia a adus inevitabil și scumpiri de prețuri.
Actrița din Italia, mesaje din mijlocul coșmarului: Începem să ne întrebăm cu toții dacă n-o fi ceva în aer. Ne pare foarte ciudată această explozie
Este actriță de film. Am văzut-o pe marele ecran la Cinema Unirea, jucând alături de actori de marcă de la Hollywood. Scenariile ei au devenit povești pe peliculă. Însă nimic din ce a scris sau jucat nu putea anticipa criza pe care întreaga lume o străbate astăzi.
Honda făcută bucăți la miezul nopții, șoferul rupt de beat a fost aruncat din mașină - FOTOGALERIE
Ordonanțele militare adoptate de Guvern au fost complet ignorate noaptea trecută de un conducător auto din comuna Corni.  
Cea mai frumoasă șoferiță de TIR, la datorie! Aprovizionează supermarketurile din Germania: Lumea este speriată de acest virus și de foame - FOTOGALERIE
Există și botoșăneni care nu s-au întors acasă, ci își continuă munca în țări precum Germania, Italia sau Spania. Mălina Ghileschi este una dintre aceste persoane.
INTERZIS noaptea pe străzi!!! Poliția și Jandarmeria au amendat toți șoferii găsiți după ora 22:00 în trafic – GALERIE FOTO & VIDEO
În prima noapte de când a intrat în vigoare restricția pe perioada nopții a circulației rutiere, echipaje de Poliție și Jandarmerie au efectuat controale drastice în trafic. Orașul era în marea lui parte pustiu, autoturismele care circulau fiind puține în comparație cu zile din vremuri normale.
Taximetriștii din Botoșani sunt la datorie! Au primit măști și materiale dezinfectante – GALERIE FOTO
O categorie profesională care își continuă în aceste vremuri activitatea este compusă din persoanele care efectuează curse de transport persoane în regim de taxi.
Loading...
Autorul crimei din Centrul Vechi lăsat SĂ PLECE ACASĂ cu mai multe interdicții
În luna august a acestui an se vor împlini trei ani de la crima din Centrul Istoric, care a avut loc pe 23 august 2017. În toată această perioadă suspectul principal a rămas în arest preventiv la Penitenciarul Botoșani.
SCANDAL uriaș la Teatrul Mihai Eminescu, actorii somați să aleagă între concediu și somaj tehnic: Nu poți să stai acasă și să iei salarii integral DOCUMENT
În actualul context epidemiologic când mai multe instituții publice, dar și operatori economici privați au intrat „pe linie moartă” pe perioadă nedefinită, Teatrul Mihai Eminescu dă în clocot. Și probabil că nu este singura unitate care se confruntă cu o asemenea situație.
Botoșănenii din carantină, catering cu fugă! CINE și CUM livrează mâncarea oamenilor aflați în centre – GALERIE FOTO
Aproape 70 de botoșăneni se află la momentul prezent în stare de izolare totală în mai multe centre din municipiul Botoșani.
IREAL!!! Doctorița cu 2 și ceva la examen trimisă șefă la București să lupte cu coronavirusul
Fosta directoare adjunctă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, demisă de ministrul Sănătății în 2017 fiindcă ar fi pus bancuri pe Facebook în timpul programului de lucru, a fost detașată la București. Iar Florian Bodog, cel care a destituit-o în urmă cu aproape trei, a dezvăluit că ar fi fost promovată tocmai pe postul de director al DSP București.
Coronavirusul transformă Botoșanii: bancă fără bani în bancomate, alimente de bază raționalizate la un supermarket, afișe unicat – GALERIE FOTO
Pandemia de coronavirus a provocat la Botoșani apariția unor fenomene care nu s-au mai întâlnit, cel puțin după revoluție. Băncile și supermarketurile, dar nu doar acestea, s-au confruntat cu situații extreme.
Loading...
Ce prevede EXACT legea în SITUAȚIILE DE URGENȚĂ, de la razii la raționalizări; NU ESTE OBLIGATORIE aplicarea tuturor măsurilor
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seară instituirea stării de urgență urgenţă începând de săptămâna viitoare. Șeful statului a arătat că măsura va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.
Bărbatul internat cu forța la Psihiatrie de fosta soție a fost găsit mort în pat! Acuzații la adresa femeii: Tu l-ai omorât GALERIE FOTO
În iunie 2018 șapte botoșăneni și-au scos fratele din Secția de Psihiatrie fără permisiunea medicilor. Ciobanu Daniel era pe atunci bătut, cu urme vizibile pe corp. L-au adus la Poliție în pijamale și desculț. După doi ani de zile fratele lor a fost găsit mort în casă.
Un funcționar din Primărie și-a scutit întreaga familie de plata taxelor și impozitelor ani la rând
Situație de necrezut petrecută la o administrație publică în vremuri în care organele de cercetare penală cercetează oameni corupți pe bandă rulantă.
Mărturia unei botoșănence blocată în Italia: E jale, lumea e nebună, nu ai voie sa ieși pe stradă că vine PolițiaFOTOGALERIE
Aproape o iarnă întreagă italienii, ca și românii de altfel, au privit știrile de la TV despre China și coronavirus ca pe un film de la Hollywood. Părea ceva mult prea îndepărtat și parcă ireal. Un fel de, ”se întâmplă în Asia, în Europa nu este posibil așa ceva”.
ZECE botoșăneni escortați la Agafton și băgați în carantină, dramă la marginea orașului – GALERIE FOTO & VIDEO
Epuizare psihică și oboseală. Asta s-a văzut la oamenii care au ajuns miercuri după-amiază, în autocarul firmei Ramiro la Tabăra Agafton, după o cursă Italia – România. Au plecat la drum când încă țara unde lucrau nu era în carantină totală. După zeci de ore de mers au ajuns în țara natală. Nu și acasă.
Lovitura de la miezul nopții: Prefectul Colbu DEMIS de Guvern
Cu o zi înainte de a împlini trei luni de la numire, Alexandru Colbu și-a pierdut deja funcția de prefect. Întrunit marți seară în ședință, Guvernul a hotărât să îl înlocuiască tocmai cu adjunctul.
O idee foarte buna. Sa puna primariile, ca oricum organizeaza tot felul de spectacole, ( parca-s firme dr organizat evenimente ) adultii sa plateasca bilete. Si din banii obtinuti la concertele de la zilele orasului, de la cornisa, de la revelion si alte sarbatori, sa acopere gaura imensa cu biletele copiilor. Atunci sa vedem cate bilete vinde Smilei si Bitman si cate voturi isi iau politicienii din sindrofiile astea. Sau, sa renunte politicienii la gratuitatile invitatiilor primite la toate specracolele. Sa-si plateasca invitatiile primite si sa se acopere gaura dara de copii.
13 februarie 2020, 08:43
Cat de nesimritCat de nesimtit esti. Tineti putorile de la politia locala pe niste salarii de directori si n-aveti bani pentru muzeu. Esti un incult. Pai daca nu sunteti in stare sa corelati taxelele si impozitele cu nivelul veniturilor, sa faceti parcari cu plata, sa amendati proprietarii de cladiri care lasa imobilele in paragina ca sa faceti apoi afaceri imobiliare nu inseamna ca e vina muzeelor ca n-aveti voi bani. Esti la fel de infect ca si colegul Flutur. Doua lepre.
13 februarie 2020, 08:40
Domnule Cosmin Andrei, daca aceste gratuitati ale elevilor afecteaza bugetul ar fi corect sa taiati din mega salariile dumneavoastra...
13 februarie 2020, 08:10
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
“Copiii sunt încântați că pot fi utili si că pot participa, într-o anumita măsură, pentru a trece cu bine de această problemă cu care toți ne confruntăm. Multumesc dui Câșlariu pentru donația făcută, pentru implicare ș ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8314 lei
USD
Dolarul SUA
4.4445 lei
CHF
Francul elveţian
4.5663 lei
GBP
Lira sterlină
5.4595 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0744 lei
XAU
Gramul de aur
236.0954 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3400 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7427 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1682 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6471 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.