Știrea zilei
PNL și PSD, negocieri la sânge pentru împărțirea posturilor de directori: cereri grele de la social-democrați, unii liberali se îmbolnăvesc sau își pregătesc alte posturi

Pe data de 20 ianuarie, Ada Macovei a susținut concurs pentru ocuparea unui post de metodist la Casa Corpului Didactic (CCD). Botoșăneanul a anunțat în premieră acest lucru, care a ridicat mai multe semne de întrebare deoarece liberala deține funcția de inspector școlar general.

Federovici și Șoptică s-au întâlnit deja de două ori


Privită într-un context mai larg, al noii configurații politice din România și Botoșani, participarea consilierului local PNL la amintitul examen nu mai este însă atât de surprinzătoare.


PNL și PSD, cele două partide de guvernământ cu reprezentare la Botoșani, au demarat negocierile pentru împărțirea posturilor de conducere la instituțiile cu subordonare guvernamentală.


Matematica formării Cabinetului Ciucă, în care liberalii și social-democrații și-au împărțit în mod aproape egal conducerile ministerelor, trebuie aplicată și în teritoriu.


Așa că președinții PSD și PNL de la Botoșani, Doina Federovici, respectiv Costel Șoptică, până la declanșarea procedurilor de fuziune PNL – ALDE s-au întâlnit deja de două ori pentru împărțirea posturilor.

 

Ce vor social-democrații


Cei doi lideri politici au numărat aproximativ 30 de instituții care pot fi considerate servicii publice deconcentrate și la care se pot derula negocieri.


Celelalte unități de stat care fac parte din Colegiul Prefectural sunt militarizate sau asimilate acestora și nu pot fi luate în calcul pentru schimbări de ordin politic.


Social-democrații ar fi solicitat instituții precum Registrul Auto Român (RAR), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).


Cea din urmă a și fost cedată de liberali, aceștia acceptând chiar în interiorul partidului că este vorba de o instituție subordonată Ministerului Muncii condus de botoșăneanul Marius Budăi de la PSD și că, dacă liberalii ar fi avut un reprezentant într-un astfel de post, nu ar fi acceptat să aibă un șef interimar de la o altă formațiune.

 

Ce (nu) dau liberalii


În ceea ce privește IȘJ-ul, peneliștii nu vor să renunțe la funcția de inspector școlar general, în schimb fiind dispuși la negocieri în privința celor două posturi de inspector școlar general adjunct.


La DSVSA situația s-ar putea clarifica dacă liberalii botoșăneni reușesc să îl impună pe Mihai Țurcanu în funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care ar elibera astfel postul de director de la DSVSA Botoșani.


La RAR, unde ar fi cele mai mari presiuni dinspre PSD pentru o schimbare cât mai rapidă și la DSP, liberalii îi au în frunte pe Cătălin Boboc și Monica Adăscăliței, ambii consilieri locali, o eventuală înlocuire a acestora putând crea probleme cu votul în deliberativul municipal.


Cererile pesediștilor pentru aceste posturi nu sunt însă întâmplătoare. Toate sunt conduse de liberali numiți cu titlu de interimat, adică persoane care pot fi înlocuite foarte ușor, schimbarea lui Leo Kohut cu Daniela Lozneanu la ITM fiind grăitoare în acest sens.

 

Doamnele nimănui


Discuțiile pentru împărțirea posturilor au căpătat și aspecte amuzante. Și aceasta pentru că sunt instituții pe care partidele și le pasează între ele.

 

De exemplu, Garda de Mediu și Casa Județeană de Pensii, sunt conduse de Cristian Kashyap, respectiv Cristina Anton, care la data dobândiri funcțiilor erau social-democrate. Doar că unii lideri ai PSD Botoșani se plâng că după destituirea Guvernului Dăncilă, cele două nu prea ar mai fi fost văzute pe la partid și nu vor să le mai considere ca ocupând posturile cu sprijinul PSD. Mai exact, social-democrații susțin că ar trebui trecute în contul liberalilor fiindcă aceștia le-ar fi menținut în funcție în ultimii mai bine de doi ani.


Liberali care după demararea fuziunii cu ALDE ar trebui să își mai numere încă două posturi la ei, cele de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Județeană de Statistică, instituții conduse de Mirel Rogalschi, respectiv Valentin Popa, persoane asumate public de ALDE încă de pe vremea în care președintele acestui partid era la Botoșani Liliana Mincă.

 

Scorul era 22 la 8, s-a schimbat apoi la 21 – 9


În aceste condiții, la ”recensământul politic” al funcțiilor de directori ar fi reieșit că PNL are 22 de posturi, iar PSD doar 8, ceea ce ar însemna că pentru o repartizare frățească liberalii ar fi trebuit să cedeze 7 funcții de șefi de instituții către social-democrați. Una s-ar fi rezolvat deja prin schimbarea de la ITM Botoșani.


”În 70% dintre situații am căzut de acord și pe altele încă nu am căzut de acord. Vor fi argumente pro și contra, vom vedea. Dar nu cred că nu funcționează vreo instituție deconcentrată și trebuie să se întâmple ceva foarte repede. Nici pe departe n-am ajuns la final și pe de altă parte un acord între noi nici nu se pune problema deocamdată”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Deputatul a evitat să vorbească la modul concret despre anumite instituții, arătând că, atât timp cât negocierile încă sunt în derulare, nu este corect să se facă publice informații.


Oricum, negocierile s-ar putea accelera după desemnarea noului prefect.

 

Liberalii au mai negociat degeaba și cu USR-ul


Pe de altă parte, aceste negocieri au și o doză de incertitudine. Iar dovada cea mai elocventă este ceea ce s-a întâmplat anul trecut între PNL și USR-PLUS la Botoșani, când la fel s-au purtat discuții, s-a convenit asupra repartizării posturilor, însă planul nu a mai fost pus în practică. Liberalii au tot tras de timp până ce useriștii au ieșit de la guvernare și nu au mai fost nevoiți să le cedeze ceva.


Din altă perspectivă, liberalii și social-democrații s-au înțeles fără scandal asupra împărțirii posturilor de conducere la Prefectură, dar și a distribuirii banilor de la Consiliul Județean pentru primării astfel încât este posibil ca negocierile pentru directori să ajungă la un rezultat concret.


Chiar dacă oficial există un refuz de divulgare a informațiilor, neoficial s-au creat deja nemulțumiri în interiorul partidelor.


Unii șefi de instituții au început subit să se îmbolnăvească, alții să își caute posturi mai bune pe care să se mute dacă sunt destituiți.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PNL mai la putere decât PSD-ul la Botoșani, politicienii de la guvernare s-au purtat ca niște fecioare de Ziua Națională a României – FOTO&VIDEO
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Oare cu cât s-a cotizat pentru posturile ocupate prin transfer la ITM, de catre tovarășii din anturajul politic ai domnului Kohuț?
29 ianuarie 2022, 08:22
Functiile publice sunt scoase la mezat ca la Poarta otomana. Probabil ca unii mai dau si bani pe care ulterior ii vor recupera si tripla. Astfel ne trezim cu niste institutii publice care nu functioneaza bine si societatea noastra merge spre dezorganizare treptata. Una din cauzele plecarii in masa in strainatate. Ar trebui ca numirea in functii de conducere a institutiilor publice a persoanelor fara legatura cu domeniul respectiv sa fie pedepsita ca infractiune.
27 ianuarie 2022, 16:42
Gigi Simion e singura noastra sansa in fata acestor hapcai.
27 ianuarie 2022, 12:12
Pentru orice post în sistemul de stat se organizează concurs(infirmier, femeie de serviciu, paznic, contabil, referent, economist, actor) in vederea evaluării competențelor candidatului. De ce în posturile-cheie de conducere a unor instituții „esențiale” acest concurs lipsește (în forma lui clasică)?
27 ianuarie 2022, 11:36
Te duci cu emoție la vot, aștepți cu emoție sa vezi ce partid câștigă, apoi ei își împart funcțiile după ,, cotizație,, afinitate, rudenie.Si când mai vezi și niște fețe, care trebuie să conducă instituția respectivă!!! ???
27 ianuarie 2022, 11:04
Daca voi stati toata ziua si va impartiti banii pe care ni-i furati cu legile si taxele voastre nesimtite, cand naiba mai aveti timp sa slujiti alegatorul asa cum a-ti jurat la inceperea mandatelor?
27 ianuarie 2022, 09:43
Câte povești sau minciuni am înghițit noi, botoșănenii, cu privire la ,,depolitizarea” instituțiilor statului !! Ce ,,sforâituri” ne comunicau peneliștii pentru abandonarea practicilor ,,toxice” ale PSD?Vă mai amintiți ce spuneau Turcan și Șoptică ?Iată că astăzi se negociază ,,la sânge” aceleași posturi de conducere pe criterii politice prin aceleași practici ,,nocive”, la care PNL-ul este vioara întâi sau ar vrea să fie. Ce să înțelegem noi?
27 ianuarie 2022, 08:47
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
9.8 o C
Darabani
8.8 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.