Știrea zilei
PNL și PSD, negocieri la sânge pentru împărțirea posturilor de directori: cereri grele de la social-democrați, unii liberali se îmbolnăvesc sau își pregătesc alte posturi

Pe data de 20 ianuarie, Ada Macovei a susținut concurs pentru ocuparea unui post de metodist la Casa Corpului Didactic (CCD). Botoșăneanul a anunțat în premieră acest lucru, care a ridicat mai multe semne de întrebare deoarece liberala deține funcția de inspector școlar general.

Federovici și Șoptică s-au întâlnit deja de două ori


Privită într-un context mai larg, al noii configurații politice din România și Botoșani, participarea consilierului local PNL la amintitul examen nu mai este însă atât de surprinzătoare.


PNL și PSD, cele două partide de guvernământ cu reprezentare la Botoșani, au demarat negocierile pentru împărțirea posturilor de conducere la instituțiile cu subordonare guvernamentală.


Matematica formării Cabinetului Ciucă, în care liberalii și social-democrații și-au împărțit în mod aproape egal conducerile ministerelor, trebuie aplicată și în teritoriu.


Așa că președinții PSD și PNL de la Botoșani, Doina Federovici, respectiv Costel Șoptică, până la declanșarea procedurilor de fuziune PNL – ALDE s-au întâlnit deja de două ori pentru împărțirea posturilor.

 

Ce vor social-democrații


Cei doi lideri politici au numărat aproximativ 30 de instituții care pot fi considerate servicii publice deconcentrate și la care se pot derula negocieri.


Celelalte unități de stat care fac parte din Colegiul Prefectural sunt militarizate sau asimilate acestora și nu pot fi luate în calcul pentru schimbări de ordin politic.


Social-democrații ar fi solicitat instituții precum Registrul Auto Român (RAR), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).


Cea din urmă a și fost cedată de liberali, aceștia acceptând chiar în interiorul partidului că este vorba de o instituție subordonată Ministerului Muncii condus de botoșăneanul Marius Budăi de la PSD și că, dacă liberalii ar fi avut un reprezentant într-un astfel de post, nu ar fi acceptat să aibă un șef interimar de la o altă formațiune.

 

Ce (nu) dau liberalii


În ceea ce privește IȘJ-ul, peneliștii nu vor să renunțe la funcția de inspector școlar general, în schimb fiind dispuși la negocieri în privința celor două posturi de inspector școlar general adjunct.


La DSVSA situația s-ar putea clarifica dacă liberalii botoșăneni reușesc să îl impună pe Mihai Țurcanu în funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care ar elibera astfel postul de director de la DSVSA Botoșani.


La RAR, unde ar fi cele mai mari presiuni dinspre PSD pentru o schimbare cât mai rapidă și la DSP, liberalii îi au în frunte pe Cătălin Boboc și Monica Adăscăliței, ambii consilieri locali, o eventuală înlocuire a acestora putând crea probleme cu votul în deliberativul municipal.


Cererile pesediștilor pentru aceste posturi nu sunt însă întâmplătoare. Toate sunt conduse de liberali numiți cu titlu de interimat, adică persoane care pot fi înlocuite foarte ușor, schimbarea lui Leo Kohut cu Daniela Lozneanu la ITM fiind grăitoare în acest sens.

 

Doamnele nimănui


Discuțiile pentru împărțirea posturilor au căpătat și aspecte amuzante. Și aceasta pentru că sunt instituții pe care partidele și le pasează între ele.

 

De exemplu, Garda de Mediu și Casa Județeană de Pensii, sunt conduse de Cristian Kashyap, respectiv Cristina Anton, care la data dobândiri funcțiilor erau social-democrate. Doar că unii lideri ai PSD Botoșani se plâng că după destituirea Guvernului Dăncilă, cele două nu prea ar mai fi fost văzute pe la partid și nu vor să le mai considere ca ocupând posturile cu sprijinul PSD. Mai exact, social-democrații susțin că ar trebui trecute în contul liberalilor fiindcă aceștia le-ar fi menținut în funcție în ultimii mai bine de doi ani.


Liberali care după demararea fuziunii cu ALDE ar trebui să își mai numere încă două posturi la ei, cele de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Județeană de Statistică, instituții conduse de Mirel Rogalschi, respectiv Valentin Popa, persoane asumate public de ALDE încă de pe vremea în care președintele acestui partid era la Botoșani Liliana Mincă.

 

Scorul era 22 la 8, s-a schimbat apoi la 21 – 9


În aceste condiții, la ”recensământul politic” al funcțiilor de directori ar fi reieșit că PNL are 22 de posturi, iar PSD doar 8, ceea ce ar însemna că pentru o repartizare frățească liberalii ar fi trebuit să cedeze 7 funcții de șefi de instituții către social-democrați. Una s-ar fi rezolvat deja prin schimbarea de la ITM Botoșani.


”În 70% dintre situații am căzut de acord și pe altele încă nu am căzut de acord. Vor fi argumente pro și contra, vom vedea. Dar nu cred că nu funcționează vreo instituție deconcentrată și trebuie să se întâmple ceva foarte repede. Nici pe departe n-am ajuns la final și pe de altă parte un acord între noi nici nu se pune problema deocamdată”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Deputatul a evitat să vorbească la modul concret despre anumite instituții, arătând că, atât timp cât negocierile încă sunt în derulare, nu este corect să se facă publice informații.


Oricum, negocierile s-ar putea accelera după desemnarea noului prefect.

 

Liberalii au mai negociat degeaba și cu USR-ul


Pe de altă parte, aceste negocieri au și o doză de incertitudine. Iar dovada cea mai elocventă este ceea ce s-a întâmplat anul trecut între PNL și USR-PLUS la Botoșani, când la fel s-au purtat discuții, s-a convenit asupra repartizării posturilor, însă planul nu a mai fost pus în practică. Liberalii au tot tras de timp până ce useriștii au ieșit de la guvernare și nu au mai fost nevoiți să le cedeze ceva.


Din altă perspectivă, liberalii și social-democrații s-au înțeles fără scandal asupra împărțirii posturilor de conducere la Prefectură, dar și a distribuirii banilor de la Consiliul Județean pentru primării astfel încât este posibil ca negocierile pentru directori să ajungă la un rezultat concret.


Chiar dacă oficial există un refuz de divulgare a informațiilor, neoficial s-au creat deja nemulțumiri în interiorul partidelor.


Unii șefi de instituții au început subit să se îmbolnăvească, alții să își caute posturi mai bune pe care să se mute dacă sunt destituiți.

 

loading...
PNL mai la putere decât PSD-ul la Botoșani, politicienii de la guvernare s-au purtat ca niște fecioare de Ziua Națională a României – FOTO&VIDEO
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Loading...
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Loading...
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Protecția Consumatorilor de la București a descins și în Piața Centrală, a găsit lactate cu mucegai în frigidere ruginite și a închis trei magazine
Complexul Uvertura Mall nu a fost singurul obiectiv vizat de comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au ajuns la Botoșani în prima jumătate a lunii mai.
DOUĂ restaurante din mall închise de șeful de la București al Protecției Consumatorilor, amenzi uriașe de 60.000 de lei aplicate administratorilor
O „armată” de comisari și șefi ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au ajuns la Botoșani în prima parte a lunii mai 2022.
Apă tăiată în apartament cu executorul și jandarmii, echipajele Nova Apaserv au ajuns la CINCI adrese, un datornic ridicat de pe banca din parc – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care din cauza crizei sanitare, astfel de acțiuni nu au putut fi întreprinse, SC Nova Apaserv SA a reluat debranșările. Între timp, datoriile unora dintre botoșăneni s-au rostogolit, transformându-se în sume uriașe,
Oare cu cât s-a cotizat pentru posturile ocupate prin transfer la ITM, de catre tovarășii din anturajul politic ai domnului Kohuț?
29 ianuarie 2022, 08:22
Functiile publice sunt scoase la mezat ca la Poarta otomana. Probabil ca unii mai dau si bani pe care ulterior ii vor recupera si tripla. Astfel ne trezim cu niste institutii publice care nu functioneaza bine si societatea noastra merge spre dezorganizare treptata. Una din cauzele plecarii in masa in strainatate. Ar trebui ca numirea in functii de conducere a institutiilor publice a persoanelor fara legatura cu domeniul respectiv sa fie pedepsita ca infractiune.
27 ianuarie 2022, 16:42
Gigi Simion e singura noastra sansa in fata acestor hapcai.
27 ianuarie 2022, 12:12
Pentru orice post în sistemul de stat se organizează concurs(infirmier, femeie de serviciu, paznic, contabil, referent, economist, actor) in vederea evaluării competențelor candidatului. De ce în posturile-cheie de conducere a unor instituții „esențiale” acest concurs lipsește (în forma lui clasică)?
27 ianuarie 2022, 11:36
Te duci cu emoție la vot, aștepți cu emoție sa vezi ce partid câștigă, apoi ei își împart funcțiile după ,, cotizație,, afinitate, rudenie.Si când mai vezi și niște fețe, care trebuie să conducă instituția respectivă!!! ???
27 ianuarie 2022, 11:04
Daca voi stati toata ziua si va impartiti banii pe care ni-i furati cu legile si taxele voastre nesimtite, cand naiba mai aveti timp sa slujiti alegatorul asa cum a-ti jurat la inceperea mandatelor?
27 ianuarie 2022, 09:43
Câte povești sau minciuni am înghițit noi, botoșănenii, cu privire la ,,depolitizarea” instituțiilor statului !! Ce ,,sforâituri” ne comunicau peneliștii pentru abandonarea practicilor ,,toxice” ale PSD?Vă mai amintiți ce spuneau Turcan și Șoptică ?Iată că astăzi se negociază ,,la sânge” aceleași posturi de conducere pe criterii politice prin aceleași practici ,,nocive”, la care PNL-ul este vioara întâi sau ar vrea să fie. Ce să înțelegem noi?
27 ianuarie 2022, 08:47
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
35.5 o C
Dorohoi
34.5 o C
Bucecea
34.8 o C
Darabani
34.0 o C
Saveni
34.9 o C
Ştefăneşti
33.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.