Știrea zilei
PNL și PSD, negocieri la sânge pentru împărțirea posturilor de directori: cereri grele de la social-democrați, unii liberali se îmbolnăvesc sau își pregătesc alte posturi

Pe data de 20 ianuarie, Ada Macovei a susținut concurs pentru ocuparea unui post de metodist la Casa Corpului Didactic (CCD). Botoșăneanul a anunțat în premieră acest lucru, care a ridicat mai multe semne de întrebare deoarece liberala deține funcția de inspector școlar general.

Federovici și Șoptică s-au întâlnit deja de două ori


Privită într-un context mai larg, al noii configurații politice din România și Botoșani, participarea consilierului local PNL la amintitul examen nu mai este însă atât de surprinzătoare.


PNL și PSD, cele două partide de guvernământ cu reprezentare la Botoșani, au demarat negocierile pentru împărțirea posturilor de conducere la instituțiile cu subordonare guvernamentală.


Matematica formării Cabinetului Ciucă, în care liberalii și social-democrații și-au împărțit în mod aproape egal conducerile ministerelor, trebuie aplicată și în teritoriu.


Așa că președinții PSD și PNL de la Botoșani, Doina Federovici, respectiv Costel Șoptică, până la declanșarea procedurilor de fuziune PNL – ALDE s-au întâlnit deja de două ori pentru împărțirea posturilor.

 

Ce vor social-democrații


Cei doi lideri politici au numărat aproximativ 30 de instituții care pot fi considerate servicii publice deconcentrate și la care se pot derula negocieri.


Celelalte unități de stat care fac parte din Colegiul Prefectural sunt militarizate sau asimilate acestora și nu pot fi luate în calcul pentru schimbări de ordin politic.


Social-democrații ar fi solicitat instituții precum Registrul Auto Român (RAR), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).


Cea din urmă a și fost cedată de liberali, aceștia acceptând chiar în interiorul partidului că este vorba de o instituție subordonată Ministerului Muncii condus de botoșăneanul Marius Budăi de la PSD și că, dacă liberalii ar fi avut un reprezentant într-un astfel de post, nu ar fi acceptat să aibă un șef interimar de la o altă formațiune.

 

Ce (nu) dau liberalii


În ceea ce privește IȘJ-ul, peneliștii nu vor să renunțe la funcția de inspector școlar general, în schimb fiind dispuși la negocieri în privința celor două posturi de inspector școlar general adjunct.


La DSVSA situația s-ar putea clarifica dacă liberalii botoșăneni reușesc să îl impună pe Mihai Țurcanu în funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care ar elibera astfel postul de director de la DSVSA Botoșani.


La RAR, unde ar fi cele mai mari presiuni dinspre PSD pentru o schimbare cât mai rapidă și la DSP, liberalii îi au în frunte pe Cătălin Boboc și Monica Adăscăliței, ambii consilieri locali, o eventuală înlocuire a acestora putând crea probleme cu votul în deliberativul municipal.


Cererile pesediștilor pentru aceste posturi nu sunt însă întâmplătoare. Toate sunt conduse de liberali numiți cu titlu de interimat, adică persoane care pot fi înlocuite foarte ușor, schimbarea lui Leo Kohut cu Daniela Lozneanu la ITM fiind grăitoare în acest sens.

 

Doamnele nimănui


Discuțiile pentru împărțirea posturilor au căpătat și aspecte amuzante. Și aceasta pentru că sunt instituții pe care partidele și le pasează între ele.

 

De exemplu, Garda de Mediu și Casa Județeană de Pensii, sunt conduse de Cristian Kashyap, respectiv Cristina Anton, care la data dobândiri funcțiilor erau social-democrate. Doar că unii lideri ai PSD Botoșani se plâng că după destituirea Guvernului Dăncilă, cele două nu prea ar mai fi fost văzute pe la partid și nu vor să le mai considere ca ocupând posturile cu sprijinul PSD. Mai exact, social-democrații susțin că ar trebui trecute în contul liberalilor fiindcă aceștia le-ar fi menținut în funcție în ultimii mai bine de doi ani.


Liberali care după demararea fuziunii cu ALDE ar trebui să își mai numere încă două posturi la ei, cele de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Județeană de Statistică, instituții conduse de Mirel Rogalschi, respectiv Valentin Popa, persoane asumate public de ALDE încă de pe vremea în care președintele acestui partid era la Botoșani Liliana Mincă.

 

Scorul era 22 la 8, s-a schimbat apoi la 21 – 9


În aceste condiții, la ”recensământul politic” al funcțiilor de directori ar fi reieșit că PNL are 22 de posturi, iar PSD doar 8, ceea ce ar însemna că pentru o repartizare frățească liberalii ar fi trebuit să cedeze 7 funcții de șefi de instituții către social-democrați. Una s-ar fi rezolvat deja prin schimbarea de la ITM Botoșani.


”În 70% dintre situații am căzut de acord și pe altele încă nu am căzut de acord. Vor fi argumente pro și contra, vom vedea. Dar nu cred că nu funcționează vreo instituție deconcentrată și trebuie să se întâmple ceva foarte repede. Nici pe departe n-am ajuns la final și pe de altă parte un acord între noi nici nu se pune problema deocamdată”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Deputatul a evitat să vorbească la modul concret despre anumite instituții, arătând că, atât timp cât negocierile încă sunt în derulare, nu este corect să se facă publice informații.


Oricum, negocierile s-ar putea accelera după desemnarea noului prefect.

 

Liberalii au mai negociat degeaba și cu USR-ul


Pe de altă parte, aceste negocieri au și o doză de incertitudine. Iar dovada cea mai elocventă este ceea ce s-a întâmplat anul trecut între PNL și USR-PLUS la Botoșani, când la fel s-au purtat discuții, s-a convenit asupra repartizării posturilor, însă planul nu a mai fost pus în practică. Liberalii au tot tras de timp până ce useriștii au ieșit de la guvernare și nu au mai fost nevoiți să le cedeze ceva.


Din altă perspectivă, liberalii și social-democrații s-au înțeles fără scandal asupra împărțirii posturilor de conducere la Prefectură, dar și a distribuirii banilor de la Consiliul Județean pentru primării astfel încât este posibil ca negocierile pentru directori să ajungă la un rezultat concret.


Chiar dacă oficial există un refuz de divulgare a informațiilor, neoficial s-au creat deja nemulțumiri în interiorul partidelor.


Unii șefi de instituții au început subit să se îmbolnăvească, alții să își caute posturi mai bune pe care să se mute dacă sunt destituiți.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PNL mai la putere decât PSD-ul la Botoșani, politicienii de la guvernare s-au purtat ca niște fecioare de Ziua Națională a României – FOTO&VIDEO
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Lidera femeilor liberale a dezvăluit în direct cea mai mare decepție politică trăită: Noi chiar am iubit... VIDEO
Mirela Saucă, președintele Organizației Județene a Femeilor Liberale (OFL) a avut o serie de dezvăluiri în direct, la Botoșăneanul TV.
Clădirea importantă a orașului intră în modernizare! Va avea call-center, monitoare uriașe și ghișee moderne, prefectul a împăcat directorii – VIDEO & FOTO
Banii, adică aproape 2 milioane de euro vor fi obținuți grație PNRR-ului, adică a Planului Național de Redresare și Reziliență. Adică, fonduri europene acordate sub altă formă.Una dintre componentele programului a vizat reabilitarea energetică a clădirilor în care funcționează instituții de stat.
SCHIMBARE de ultim moment la o instituție de la Botoșani – DECIZIA care a surprins angajații care au intrat în weekend cu șef nou – FOTO
Documentul a fost transmis prin poșta electronică fără ca șefii de la București să intervină suplimentar în anunțarea faptului că instituția publică de la Botoșani are un nou șef.
Oare cu cât s-a cotizat pentru posturile ocupate prin transfer la ITM, de catre tovarășii din anturajul politic ai domnului Kohuț?
29 ianuarie 2022, 08:22
Functiile publice sunt scoase la mezat ca la Poarta otomana. Probabil ca unii mai dau si bani pe care ulterior ii vor recupera si tripla. Astfel ne trezim cu niste institutii publice care nu functioneaza bine si societatea noastra merge spre dezorganizare treptata. Una din cauzele plecarii in masa in strainatate. Ar trebui ca numirea in functii de conducere a institutiilor publice a persoanelor fara legatura cu domeniul respectiv sa fie pedepsita ca infractiune.
27 ianuarie 2022, 16:42
Gigi Simion e singura noastra sansa in fata acestor hapcai.
27 ianuarie 2022, 12:12
Pentru orice post în sistemul de stat se organizează concurs(infirmier, femeie de serviciu, paznic, contabil, referent, economist, actor) in vederea evaluării competențelor candidatului. De ce în posturile-cheie de conducere a unor instituții „esențiale” acest concurs lipsește (în forma lui clasică)?
27 ianuarie 2022, 11:36
Te duci cu emoție la vot, aștepți cu emoție sa vezi ce partid câștigă, apoi ei își împart funcțiile după ,, cotizație,, afinitate, rudenie.Si când mai vezi și niște fețe, care trebuie să conducă instituția respectivă!!! ???
27 ianuarie 2022, 11:04
Daca voi stati toata ziua si va impartiti banii pe care ni-i furati cu legile si taxele voastre nesimtite, cand naiba mai aveti timp sa slujiti alegatorul asa cum a-ti jurat la inceperea mandatelor?
27 ianuarie 2022, 09:43
Câte povești sau minciuni am înghițit noi, botoșănenii, cu privire la ,,depolitizarea” instituțiilor statului !! Ce ,,sforâituri” ne comunicau peneliștii pentru abandonarea practicilor ,,toxice” ale PSD?Vă mai amintiți ce spuneau Turcan și Șoptică ?Iată că astăzi se negociază ,,la sânge” aceleași posturi de conducere pe criterii politice prin aceleași practici ,,nocive”, la care PNL-ul este vioara întâi sau ar vrea să fie. Ce să înțelegem noi?
27 ianuarie 2022, 08:47
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
29 noiembrie 2022
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.7383 lei
CHF
Francul elveţian
4.9890 lei
GBP
Lira sterlină
5.6933 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4339 lei
XAU
Gramul de aur
267.3958 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2093 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1941 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5228 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
-0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-1.0 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.