Știrea zilei
Plângere penală cu 6 capete la padocuri, de la uciderea animalelor la utilizare de droguri – DOCUMENT

Seria conflictelor din cadrul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) continuă cu o nouă plângere penală, în cazul de față fiind vizată activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Botoșani.

Plângere cu șase posibile infracțiuni 

 

De aceasta dată, plângerea penală este înaintată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Biroul de Protecție a Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. A fost remisă pe data de 15 martie 2021.

 

Sunt semnalate în total șase posibile infracțiuni de care ar fi vizați reprezentanții DSPSA care se ocupă de gestionarea padocului municipalității botoșănene și anume:  

 

 

  • Abuz în serviciu
  • Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități
  • Capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege
  • Uciderea animalelor cu intenție
  • Utilizarea de substanțe psihotrope (droguri) de către persoane fără drept
  • Complicitate la infracțiunile sus menționate

 

 

 

Organizația neguvernamentală care militează pentru apărarea drepturilor animalelor și protejarea mediului s-a sesizat în urma unui film video înregistrat la padocurile Primăriei Botoșani. În filmare sunt observați trei câini capturați de pe stradă și transportați în aceeași cușcă, unul peste altul. O femelă care se pare că era și gestantă a fost scoasă moartă din cușca în care a fost transportată la padoc.

 

*Având în vedere impactul vizual, acest film nu poate fi făcut public.

 

Câini băgați în cuști unii peste alții 

 

Revenind la plângerea penală, care se întinde pe șase pagini, FPAM sesizează faptul că modul de capturare al câinilor fără stăpân la Botoșani nu s-ar efectua în limitele prevăzute de legislația în vigoare.

 

Și asta întrucât „câinii se vor transporta în cuști individuale”, după cum indică pct.1, lit.B – Anexa 2 la OUG 155/2001.

 

Ori în practică câinii tranchilizați ar fi transportați câte patru-cinci în cușcă, ceea ce duce la decesul celor care nu reușesc să iasă la „suprafață” pentru a respira. „Cuștile pentru transportul animalelor trebuie să fie alese în funcție de talia animalului. Cusca trebuie să fie întotdeauna mai lungă decât corpul animalului”, se mai arată în plângere.

 

De asemenea, „vehiculul trebuie să posede următorul echipament: plasa, scara, cuști metalice sau din fibră de sticlă, instrumente pentru prindere, trusă de prim-ajutor.”

 

În legislație, “echipamentul” de capturare nu cuprinde şi arma cu tranchilizante care se foloseşte în cazuri de excepţie atunci când: “Câinii foarte agresivi, situați în spații inaccesibile sau suspecți de a fi turbați, pot fi imobilizați prin metode adecvate, cu respectarea legislației sanitar-veterinare.”.

 

Ori în sesizare se arată că tranchilizarea la Botoșani ar fi o practică generală, aplicată la toți câinii capturați, de către persoane neautorizate.

 

Angajaţii serviciului sunt acuzați că ar fi desfăşurat activitatea de capturare fără a avea dreptul de a deţine, transporta şi utiliza produse de uz veterinar de tip ketamină, produs din gama produselor cu risc mare de toxicitate (droguri).

 

„Cum Ketamina este un produs aflat sub control naţional (LEGE nr. 339 din 29 noiembrie 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, actualizată 2018) dreptul de procurare, deţinere şi folosinţă al acestor produse o au exclusiv medicii veterinari. Angajatul care a tranchilizat câinii NU ESTE MEDIC VETERINAR şi nici tehnician aflat sub supravegherea medicului veterinar, pe cale de consecinţă nu are dreptul legal de a utiliza arma şi nici produsele tranchilizante gen ketamină”,

paragraf din plângerea penală

 

 

Plângere: DSPSA n-ar avea dreptul să desfășoare astfel de activități

 

Și nu în ultimul rând, abuzul în serviciu, în sesizare este semnalat ca fiind un alt aspect la limita legală, în sensul în care gestionarea câinilor fără stăpân, pe teritoriul României, se desfăşoară, exclusiv, numai de către:

- Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân

- Operatorul concesionar al serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân,

 

Cum la nivelul municipiul Botoşani nu a fost înfiinţat serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, activitatea desfăşurată de către DSPSA Botoşani ar fi una prohibită însăşi legii speciale în materie.

 

Prin „încredinţarea/delegarea” acestei activităţi către DSPSA Botoşani în lipsa „serviciului înfiinţat legal” s-ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu prin „îndeplinirea prin încălcarea unei legi speciale” de către reprezentanţii autorităţii executive şi reprezentantul DSPSA Botoşani.

 

 

„DSPSA Botoşani nu are nici competenţa, nici capacitatea şi nici dreptul de a “presta servicii în domeniul protecţiei animalelor” neavând în statut niciun cod CAEN care reglementează protecţia animalelor”,

mai susțin cei de la organizația neguvernamentală.

 

 

Unul dintre medicii vizați de aceste acuzații, contactat de Botoșăneanul, a arătat că faptele reclamate nu sunt conforme cu realitatea. „Să-și facă organele abilitate treaba, nu comentez”, a transmis respectivul medic care a dorit să-și păstreze anonimatul, având în vedere că deocamdată vorbim de o plângere și atât.

 

Sesizare și la DSVSA

 

De altfel, aceste reclamații ar avea la bază conflicte mai vechi din cadrul DSPSA Botoșani, care datează de ani de zile. Aspect confirmat și de conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) care a fost sesizată pe aceleași aspecte.

 

„Este un conflict din punctul nostru de vedere între medicii de acolo, am dat-o la compartimentul de sănătate să o cerceteze foarte amănunțit. Și vom veni cu un răspuns. Confirm reclamația, dar nu putem să spunem dacă este adevărat sau nu”,

Mihai Țurcanu, director interimar DSVSA

 

Martor principal în acest demers către instituțiile statului este un alt medic care își desfășoară activitatea la padocuri, Mihai Maxim, al cărui nume apare în plângerea penală și cel care a filmat incidentul cu câinii capturați. Și care se află într-un conflict deschis și cu conducerea DSPSA împotriva căreia a deschis procese în instanță, unele câștigate, altele pierdute.

 

DSPSA este unitatea Primăriei Botoșani unde există cele mai multe conflicte între angajați și conducere, majoritatea fiind tranșate în instanță.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Agresiunea de la padoc confirmată cu acte medicale, Cosmin Andrei: Acest coleg este luptător profesionist
Instituția care scoate la licitație averile infractorilor a vândut șase câini din padocul de la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Botoşăneanul găsit de bunică în stratul cu flori, pentru care casa de copii a fost o binecuvântare: Nu am așteptat-o pe mama niciodată! - FOTO
”Viața nu mi-o aleg eu, nu am de ce să mă rușinez”. Silviu mângâie cu delicatețe mânuțele copilului care i se cuibărește în brațe. Își privește cu atâta dragoste pruncul, încât te aștepți ca din orice moment să îi răsară flori din ochii calzi și umezi.
Eujeen, atunci când ,,stărnești un cuib de viespii', ar trebui să te gândești și la consecințe. Demisia de onoare, ar fi una din variantele care ar trebui luate în calcul de către tine. Gândește-te la cât rău ai provocat unor oameni prin comportamentul tău și află că, nici o faptă rea nu rămâne , nepedepsită...!
18 martie 2021, 18:14
Un om fara caracter care l a distrus si pe fostul primar.
18 martie 2021, 12:34
Principalul vinovat este directorul DSPSA - Țurcanu Eugen. Acesta a dat ordin să ucidă și acum câțiva ani câteva sute de câini maidanezi și nu a luat nimeni nicio măsură legală împotriva acestuia. Pe lângă faptul că este un ,, ucigaș" de câini, se știe că nu simpatizează aceste biete animale, are și un comportament animalic și cu angajații din DSPSA. Zeci de procese pierdute din această cauză, dar nimeni nu are ce să-i facă. Este prins într-un anturaj de tip mafiot, cu relații suspuse care îl protejează de orice faptă penală.
18 martie 2021, 09:42
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.2 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.